Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:"— Esityksen transkriptio:

1 KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:
Energiaravintoaineet -Hiilihydraatit, rasvat,proteiinit Suojaravintoaineet -Vitamiinit, kivennäisaineet -C, D, Fe, Ca -Mistä koostuvat? -Mihin alaryhmiin aineet jaetaan ravintoaineen sisällä? -Mistä saadaan, mihin tarvitaan? -Mitä, jos saadaan liikaa tai liian vähän? -Sopiva energiansaanti / energiankulutus Suomalaiset ravitsemussuositukset Mitä ne ovat, miten toteutuvat? Uud.2014! Mitä muuta tarkoittaa terveellinen ravitsemus? -

2 Suomalainen ruokakulttuuri + muissa maissa
Nestetasapaino ja juominen Urheilijan ravitsemus Eettiset kysymykset Lihavuus / laihuus / syömishäiriöt Mässäily / nälänhätä Muotidieetit Media, mainonta Paino ja terveys Paino ja painonhallinta, näläntunne BMI + muut mittaustavat Laihduttaminen / painon lisääminen Dieetit, fitness - urheilu Syömishäiriöt + kehonkuva Elintarvikkeet ja tuoteselosteet Funktionaaliset elintarvikkeet Tuoteselosteiden tulkinta Ravintolisät Erityisruokavaliot/ruoka-aineallergiat

3 Lukulinkkejä Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 ( THL: tietoa ravitsemuksesta ( urheilijan ravitsemus ( ravintolisät ja urheilu ( ravintolisät ( mitä on terveellinen ruokavalio ( Lautasmalliesite ( Energiaravintoaineet ( Suojaravintoaineet ( Kasvisruokavaliot (

4 AIKAISEMMIN KYSYTTYÄ Mitä tarjoukset (kaupan mainos kuvana) kertovat kauppojen elintarvikemainonnasta ja -markkinoinnista? Miten arvioit ravitsemussuositusten toteutumista jos ihmisten aterioiden perustana jatkuvasti ovat vain tarjouksissa myydyt tuotteet? (2007 kevät) Julkisessa keskustelussa on esitetty, että ihmisten tulisi itse vastata syntyneistä hoitokustannuksista, mikäli he laiminlyövät terveydestään huolehtimisen. Esitä argumentteja (perusteluja) tämän näkökannan puolesta ja vastaan. (2007 kevät) Käsite: Keliakia (2007 syksy)

5 (2007 syksy) (+tutkimusaihe)
Kuvaile, millä eri tavoilla voidaan tutkia kouluruokailun terveellisyyttä. (2007 syksy) (+tutkimusaihe) Pohdi lihavuuteen liittyviä eettisiä näkökulmia. (2007 syksy) Liikunta ja nestetasapaino. (2008 kevät) Selvitä sepelvaltimojen ateroskleroosin synty ja seuraukset (2008 kevät) (+sairaudet ja niiden ehkäisy)

6 Kala ja ihmisen terveys (2008 kevät)
Tarkastele erilaisia syömishäiriöitä ja niiden seurauksia (2008 kevät) Kala ja ihmisen terveys (2008 kevät) Käsite: energiatiheys (syksy 2008) Käsite: Mitä BMI kertoo ja miten sitä mitataan? (kevät 2009)

7 Mitkä ovat maitotuotteita koskevat ravitsemussuositukset
Mitkä ovat maitotuotteita koskevat ravitsemussuositukset? Minkälaisia terveysvaikutuksia maitovalmisteilla on? (kevät 2009) Varusmiespalveluksensa aloittavien nuorten miesten kunto on huonontunut ja keskimääräinen paino noussut viimeksi kuluneen vuoden aikana. Mistä ilmiö kertoo, ja minkälaisia seurauksia siitä voi olla odotettavissa terveyden kannalta? (syksy 2009)

8 Kevät 2010: Laihdutusmainos: mitä vaikuttamisen keinoja on käytetty ja arvioi lääketieteelliseen tietoon perustuen mainoksen väitteitä (eli voiko mainoksen ohjeilla laihduttaa?) Kuvaile ja arvioi terveyden edistämisen keinoja lasten ja nuorten makeisten ja sokerin käytön vähentämiseksi. syksy 2010: Käsite glykemiaindeksi a) esittele ravintokuitujen terveysvaikutuksia (4p) b) kuvaile ravintokuidun lähteitä suomalaisessa ruokavaliossa (2p)

9 Kevät 2011: D-vitamiinin lähteet ja terveysvaikutukset Syksy 2011: Vertaile maitoallergiaa ja laktoosi-intoleranssia Kevät 2012: Mitä 15-v vegaanin tulee ottaa ruokavaliossaan huomioon, jotta ravitsemussuositusten mukainen ravintoaineiden saanti olisi turvattu?

10 Syksy 2012 Käsite antioksidantti Kevät 2013 Jotkut karppaajat jättävät ruokavaliostaan pois kaikki hedelmät, viljavalmisteet ja sokeripitoiset tuotteet. Mitä hyötyä ja haittaa tällaisesta ruokavaliosta voi olla heidän terveydelleen? Syksy 2013 Esittele energiaravintoaineet ja kuvaile niiden pääasiallisia tehtäviä elimistössä. Kevät 2014 Mihin suomalaiset ravitsemussuositukset perustuvat, ja mihin niillä pyritään?

11 Ajankohtaisuus Ekologinen näkökulma ruokaan Suomalainen ruokakulttuuri
Pakkausmerkinnät (esim. ravintoainevertailut, terveysväitteet, ravitsemusväitteet, GDA) Ravintolisät (mm. proteiinilisät) Verotuksen keinoilla ruokavalio terveellisemmäksi? (mm. makeisvero) Erityisruokavaliot, kasvisruoka, dieetit + fitness-urheilu Funktionaaliset eli terveysvaikutteiset elintarvikkeet ”Superruoat”(superfood, superfruit) Uudet ravitsemussuositukset 2014

12 Ajankohtaisuus: kotitehtävä
Etsi netistä ajankohtaisia asioita ravitsemuksesta: -

13 Ekologinen näkökulma ruokaan
HIILIJALANJÄLKI = tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttama ilmastokuorma, kertoo kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy EKOLOGINEN JALANJÄLKI = kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ihmisen tai ihmisryhmän kuluttaman ravinnon, materiaalien ja energian tuottamiseen sekä syntyneiden jätteiden käsittelyyn

14 Pääosa haitoista syntyy tuotantovaiheessa
Kuljetuksen aiheuttama kuormitus vs lähiruoka / kotimaiset tuotteet Kauppamatkat Ruoan valmistus Ruoan pois heittäminen - > metaanipäästöt - > parempi kompostoida tai laittaa biojätteeseen Pakkausmerkintöjen lukeminen Eläinperäiset / kasviperäiset

15 Väittämätehtävä (s ) Väittämää tulee tulkita ja arvioida eri näkökulmista; argumentein ja vasta-argumentein Molempiin näkökulmiin tulisi löytyä tasaisesti näkökantoja ja perusteluja. Ei omaa mielipidettä eli ”minun mielestäni… jne” vaan ”monet / nuoret ajattelevat / saattavat olla sitä mieltä, että…” Kasvissyöjien määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina nopeasti. Kasvisruokailijoita ovat sekä nuoret että aikuiset, erityisesti naiset. Monet pitävät kasvisruokavaliota sekaruokavaliota parempana ja terveellisempänä vaihtoehtona. Argumentoi tämän väitteen puolensa pitävyyttä. (lähde - aloituskappale + mitä määritellään - hyödyt ja haitat + muut näkökulmat

16 Muita tehtäviä – vastaukset opelta
Olet päättänyt muuttaa ruokavaliota terveellisemmäksi. Miten voit hyödyntää elintarvikepakkauksessa olevia tuoteselostuksia? (Soveltava tehtävä) Rasvat; ystävä vai vihollinen? Esitä perusteltuja argumentteja molemmilta näkökannoilta (Argumentointi) Vertaile sekaruokavalion ja kasvisruokavalioiden ekologista vaikutusta (Vertailutehtävä) Uusi makeisvero tuli voimaan Suomessa Tarkastele veron vaikutusta eri näkökulmista: kauppa, valmistajat, yksilö, terveyden edistäminen (hampaat, ylipaino, lapset ja nuoret) jne. Voit etsiä netistä tietoa. Tarkastele erilaisten ravintolisien hyötyjä ja haittoja. (Tarkastelu + hyödyt / haitat – näkökulma + muita näkökulmia? Eri ikäiset, urheilijat / kuntoilijat, laihdutus ja painonhallinta, ”tavallinen sekaruokavalio”)


Lataa ppt "KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google