Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA"— Esityksen transkriptio:

1 LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA 5.5.2011
ympäristö ja ruoka LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA Äänekosken kaupungin ympäristöviikko Pro Ruokakulttuuri -kehittämishanke Ä

2 LÄHIRUOKA – MITÄ SE ON? Lähiruokaa on ruoantuotanto ja -kulutus, joka käyttää oman talousalueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia pyrkien mahdollisimman pieneen ekologiseen jalanjälkeen edistäen näin kestävällä tavalla oman alueen taloutta ja työllisyyttä. Erkki Pulliainen, Bioenergia ja lähiruoka (2006)

3 Hiilijalanjälki Hiilijalanjäljellä ilmaistaan tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja syntyy koko elinkaaren aikana => kasvihuonekaasujen yhteenlaskettu määrä hiilidioksidiekvivalentteina

4 Hiilijalanjälki Pitkä kuljetusmatka ei aina kerro koko totuutta tuotteen hiilijalanjäljestä Mitä pidemmälle jalostettu tuote, sitä suurempi hiilijalanjälki → Energiaa kuluu valmistusprosesseissa Lähde:

5 vesijalanjälki Vesijalanjäljellä tarkoitetaan valtioiden tai ihmisten kaiken kulutuksen vaatimaa vesimäärää. Käsite on verrannollinen ekologiseen jalanjälkeen. Se tarkoittaa siis talousvettä ja kaikkien kulutettujen tuotteiden vaatimaa piilovettä. Lähde:

6 Suomen luonnonsuojeluliitto, 2009
vesijalanjälki Muutama esimerkki veden kulutuksesta Suomessa: Siipikarjanliha l/kg Lampaanliha l /kg Naudanliha l /kg Peruna g 25 l Omena g 70 l Juusto 10 g 50 l Leipä 30 g 40 l Kananmuna 40 g 135 l Hampurilainen 150 g 2400 l Suomen luonnonsuojeluliitto, 2009

7 Ruoka aiheuttaa noin neljäsosan kotitalouksien kasvihuonepäästöistä:

8 Ilmastonmuutoksen vaikutuksia
kuivuudet pahenevat tulvat yleistyvät eroosio kasvaa nälänhädät lisääntyvät kasvukaudet pidentyvät Suomessa Kuva: Riku Cajander Lähde:

9 Ilmastoystävällisen ruoka-tuotannon tavoitteet
Luomu vallitsevaksi viljelytavaksi Lähellä pyydetyn kalan suosiminen Ylikalastus ja kalankasvatuksen päästöt kuriin Elintarvikkeiden kuljetus, jalostus ja varastointi ekotehokkaiksi

10 Ilmastoystävällisen ruoka-tuotannon tavoitteet
Pakkaukset vähän kuormittaviksi ja merkinnät tuotteen ympäristövaikutuksista Kaupat taajamissa jalankulkumatkan päähän ja tarjolle kestäviä vaihtoehtoja Ympäristöystävällinen ruoan valmistus ja säilytys kunniaan Lähde:

11 Pahinta ruoka roskissa!
10 % Suomessa ostetusta ruoasta päätyy jätteeksi Kaatopaikalla mädätessään biojäte tuottaa metaania Kuva: Liisa Kiuru Lähde:

12 Eri raaka-aineiden tuottamisen päästövaikutuksia:
Lähde:

13 Lähde:

14 Puhtaaksi kasvissyöjäksi ei tarvitse ryhtyä - merkitystä on sillä mitä syö yleensä, ei sillä mitä syö juhlissa. Kuva: Laura Räsänen Lähde:

15 LÄHIRUOKA –YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ympäristövaikutukset tunnetaan (tuotanto, jalostusaste, kuljetus)  tuoreet raaka-aineet lyhyet kuljetusmatkat vähäinen hävikki lyhyt varastointi

16 Ympäristöystävän ruokalupaukset
Syön enemmän kasviksia Syön kausiruokaa Syön hyvin eli sopivan määrän oikeaa ruokaa


Lataa ppt "LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google