Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA 5.5.2011
ympäristö ja ruoka LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA Äänekosken kaupungin ympäristöviikko Pro Ruokakulttuuri -kehittämishanke Ä
2
LÄHIRUOKA – MITÄ SE ON? Lähiruokaa on ruoantuotanto ja -kulutus, joka käyttää oman talousalueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia pyrkien mahdollisimman pieneen ekologiseen jalanjälkeen edistäen näin kestävällä tavalla oman alueen taloutta ja työllisyyttä. Erkki Pulliainen, Bioenergia ja lähiruoka (2006)
3
Hiilijalanjälki Hiilijalanjäljellä ilmaistaan tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja syntyy koko elinkaaren aikana => kasvihuonekaasujen yhteenlaskettu määrä hiilidioksidiekvivalentteina
4
Hiilijalanjälki Pitkä kuljetusmatka ei aina kerro koko totuutta tuotteen hiilijalanjäljestä Mitä pidemmälle jalostettu tuote, sitä suurempi hiilijalanjälki → Energiaa kuluu valmistusprosesseissa Lähde:
5
vesijalanjälki Vesijalanjäljellä tarkoitetaan valtioiden tai ihmisten kaiken kulutuksen vaatimaa vesimäärää. Käsite on verrannollinen ekologiseen jalanjälkeen. Se tarkoittaa siis talousvettä ja kaikkien kulutettujen tuotteiden vaatimaa piilovettä. Lähde:
6
Suomen luonnonsuojeluliitto, 2009
vesijalanjälki Muutama esimerkki veden kulutuksesta Suomessa: Siipikarjanliha l/kg Lampaanliha l /kg Naudanliha l /kg Peruna g 25 l Omena g 70 l Juusto 10 g 50 l Leipä 30 g 40 l Kananmuna 40 g 135 l Hampurilainen 150 g 2400 l Suomen luonnonsuojeluliitto, 2009
7
Ruoka aiheuttaa noin neljäsosan kotitalouksien kasvihuonepäästöistä:
8
Ilmastonmuutoksen vaikutuksia
kuivuudet pahenevat tulvat yleistyvät eroosio kasvaa nälänhädät lisääntyvät kasvukaudet pidentyvät Suomessa Kuva: Riku Cajander Lähde:
9
Ilmastoystävällisen ruoka-tuotannon tavoitteet
Luomu vallitsevaksi viljelytavaksi Lähellä pyydetyn kalan suosiminen Ylikalastus ja kalankasvatuksen päästöt kuriin Elintarvikkeiden kuljetus, jalostus ja varastointi ekotehokkaiksi
10
Ilmastoystävällisen ruoka-tuotannon tavoitteet
Pakkaukset vähän kuormittaviksi ja merkinnät tuotteen ympäristövaikutuksista Kaupat taajamissa jalankulkumatkan päähän ja tarjolle kestäviä vaihtoehtoja Ympäristöystävällinen ruoan valmistus ja säilytys kunniaan Lähde:
11
Pahinta ruoka roskissa!
10 % Suomessa ostetusta ruoasta päätyy jätteeksi Kaatopaikalla mädätessään biojäte tuottaa metaania Kuva: Liisa Kiuru Lähde:
12
Eri raaka-aineiden tuottamisen päästövaikutuksia:
Lähde:
13
Lähde:
14
Puhtaaksi kasvissyöjäksi ei tarvitse ryhtyä - merkitystä on sillä mitä syö yleensä, ei sillä mitä syö juhlissa. Kuva: Laura Räsänen Lähde:
15
LÄHIRUOKA –YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ympäristövaikutukset tunnetaan (tuotanto, jalostusaste, kuljetus) tuoreet raaka-aineet lyhyet kuljetusmatkat vähäinen hävikki lyhyt varastointi
16
Ympäristöystävän ruokalupaukset
Syön enemmän kasviksia Syön kausiruokaa Syön hyvin eli sopivan määrän oikeaa ruokaa
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.