Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle"— Esityksen transkriptio:

1 Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Matti Jaakkola

2 Ravintoaineiden ryhmittely
hiilihydraatit proteiinit rasvat kivennäisaineet vitamiinit

3 Hiilihydraatit Hiilihydraatteja ovat sokerit, tärkkelys ja ravintokuituvilja Perunat, kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti hiilihydraatteja Hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen energialähde. Suurin osa ruokavalion hiilihydraateista on peräisin kasvikunnan tuotteista, viljavalmisteista, kasviksista, marjoista ja hedelmistä.

4 Proteiinit eli valkuaisaineet
proteiinit eli valkuaisaineet jaetaan kasvi- ja eläinkunnan proteiineihin proteiinit koostuvat aminohapoista yksi proteiinimolekyyli voi koostua tuhansista aminohappomolekyyleistä elimistömme tarvitsee n. 20 erilaista aminohappoa pystyäkseen valmistamaan kaikki tarvitsemansa proteiinit

5 Proteiinilähteitä Proteiinia saa eniten eläinkunnan tuotteista:
lihasta kalasta munista maitotuotteista jonkin verran pavuista (varsinkin soijapavuista), herneistä ja pähkinöistä.

6 Rasvat rasvat ovat terveydelle välttämättömiä
rasvoista saadaan välttämättömiä rasvahappoja ja rasvaliukoisia vitamiineja rasvoista saadaan energiaa rasvoja käytetään ruuanlaitossa

7 Eri rasvatyyppejä rasvat ovat rasvahappojen mukaan joko tyydyttyneitä, tyydyttymättömiä tai monityydyttymättömiä monityydyttymättömät rasvat ovat peräisin kasvikunnasta ja ne ovat usein nestemäisiä tyydyttyneet rasvat ovat kiinteitä ja peräisin eläinkunnasta margariinia kovetetetaan eli hydrataan liittämällä niihin vetyä, jolloin niistä tulee enemmän tyydyttyneitä rasvat pilaantuvat eli härskiintyvät herkästi

8 Kivennäisaineet kivennäisaineita ovat mm. kalsium, fosfori, natrium, kalium, rauta, jodi, fluori, sinkki ja seleeni kivennäisaineet säätelevät elimistön kemiallisia reaktioita kivennäisaineet ovat uusien solujen rakennusaineita puutostilat aiheuttavat erilaisia haittoja esim. hemoglobiinin aleneminen korjataan syömällä rautatabletteja

9 Vitamiinit vesiliukoisia vitamiineja ovat C- ja B-vitamiinit
eivät varastoidu elimistöön pitää saada päivittäin rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, D-,E- ja K-vitamiini varastoituvat elimistöön yliannostuksen vaara

10 Vitamiinilähteet ja vaikutus
A maito, juusto, kananmuna ja liha näkö- ja kasvuvitamiini B maito, juusto, kananmuna ja leipä vaikuttavat hermoston ja ruuansulatuksen toimintaan C hedelmät, peruna, vihannekset ja marjat suojaa vilustumiselta ja kuumeelta, parantaa yleiskuntoa, parantaa raudan imeytymistä D maito, kala, aurinko ja rasvat parantaa kalsiumin imeytymistä E vilja, kananmuna, rasvat ja vihannekset toimii antioksidanttina eli hapettumisen estoaineena K vihannekset osallistuu veren hyytymiseen

11 Tämän esityksen tietolähteitä ovat mm.
Tietolähteet Tämän esityksen tietolähteitä ovat mm.


Lataa ppt "Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google