Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig 2015-2016.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig 2015-2016."— Esityksen transkriptio:

1 Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig 2015-2016

2 Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe Selitä seuraavat käsitteet / kerro kaikki mitä tiedät sairauksista: a)laktoosi-intoleranssi b)maitoallergia c)keliakia d)vilja-allergia

3 Kertaus 1.Mistä ruoka-aineallergiat johtuvat? 2.Mistä maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi johtuvat? 3.Miten maitoallergiaa ja laktoosi-intoleranssia hoidetaan? 4.Mistä keliakia johtuu? 5.Miten keliakiaa hoidetaan?

4 Erilaisten ruokavalioiden taustat Miten alla olevat asiat liittyvät ruokavalioihin? Miten ne ohjaavat ruokavaliota?

5 Koululaiset Urheilijat Raskaana olevat Vanhukset Diabeetikot Vegaani 1. Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy normaaliinn verrattuna 15-50 %. Joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, D-vitamiinia ja folaattia tarvitaan vieläkin runsaammin. 2. Tarvitsee D-vitamiinia päivittäin 20 mikrogrammaa vuorokaudessa 3. Ravintoon on sisällytettävä paljon mm. palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä 4. Säännöllinen ateriarytmi, sopiva energiansaanti, nestetasapaino ja sopiva ravintoaineiden saanti 5. Runsaasti marjoja, kasviksia ja hedelmiä. Vähän sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja. Tärkeää säännöllinen ruokailurytmi 6. Tulee noudattaa tarkasti hyvin säännöllistä ja terveellistä ruokavaliota

6 Erilaiset kasvisruokavaliot VEGAANI käyttää vain kasvikunnan tuotteita. LAKTOVEGETARISTI käyttää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita. LAKTO-OVOVEGETARISTI käyttää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita sekä kananmunia. PESCOVEGETARISTI käyttää edellisten lisäksi kalaa. SEMIVEGAANI käyttää eläinkunnan tuotteita, mikäli muuta ei ole tarjolla.

7 Kasvisruokavalion hyviä ja huonoja puolia + Terveellisyys ravintokuitu suojaravintoaineiden saanti kasviksissa vähän energiaa – Vaatii tietoa Joidenkin ravintoaineiden niukka saanti Proteiini Kalsium Rauta B-vitamiini Kotimaiset kasviksen talvella kalliita Energiamäärä voi jäädä niukaksi Hampaiden terveys

8 Uskonto ja ruokavalio

9 Kotitehtävät Lue kappale ”Erilainen ruokavalio –oma valinta” ja tee kappaleen lopusta sivulta 206 löytyvät tehtävät 1-5 vihkoosi. Täytä kasvisruokavaliota koskeva moniste. Tuo seuraavalle tunnille lehdestä leikattu mainos, jossa vartalo on mukana -mutta turhaan.

10 Laktoosi-intoleranssi vai maitoallergia?

11 Keliakia vai vilja-allergia?

12 Kertaus 1.Mitä aatteellisia tai uskonnollisia syitä kasvisruokavaliota noudattavalla voi olla? 2.Mitä eri kasvisruokavaliotyyppejä on olemassa? 3.Mitä haasteita kasvisruokavalioon liittyy? 4.Miten uskonto voi ohjata ruokavaliota? 5.Mihin asioihin paljon liikkuvan on kiinnitettävä huomiota ravitsemuksessa?

13 Median rooli ravitsemuksessa Tarkastelkaa Vire-kirja sivun 207 kuvaa. Mitä näette? Mitä mainostetaan? Tuleeko sanoma esiin? Miten muuten sama asia oltaisi voitu mainostaa? Mitä muita mainoksia on, joissa esimerkiksi vartalolla yritetään myydä, mutta itse tuotteen rooli on vähäinen?


Lataa ppt "Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig 2015-2016."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google