Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio"— Esityksen transkriptio:

1 © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
RAVINTOAINEET © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

2 © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Proteiinit Proteiinit eli valkuaisaineet ovat sekä suoja– että energiaravintoaineita Mistä proteiinia saa? Punainen liha, vaalea liha (kana) ja kala Maitovalmisteet ( raejuusto, jogurtti, rahka, juusto yms.) Kananmuna Proteiinien tehtävät: Muodostavat kasvuaikana uusia kudoksia Lisäävät elimistön vastustuskykyä muodostamalla vasta-aineita Kuljettavat ravintoaineita veressä Valmistavat entsyymejä ja hormoneja © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

3 © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Proteiinit Jos proteiineja (kuten muitakin energiaravintoaineita) saadaan enemmän kuin niitä tarvitaan, proteiinin energia varastoidaan rasvaksi.  Ylimääräinen proteiini ei siis muutu lihaskudokseksi © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

4 © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Hiilihydraatit Hiilihydraattien päätehtävänä on luovuttaa energiaa Säästää proteiinia muihin elimistölle tärkeisiin tehtäviin Hiilihydraatit ovat tärkeitä keskushermoston toiminnalle Ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu glykogeeniksi tai rasvaksi, jota voidaan myöhemmin käyttää energiaksi © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

5 © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Hiilihydraatit Mistä hiilihydraatteja saadaan? Leipä, puuro, mysli, riisi, pasta, peruna Hedelmät Kasvikset Marjat Täysjyvätuotteet, koska ne sisältävät kuidun lisäksi kivennäisaineita ja muita suojaravintoaineita Vaalea vai tumma? © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

6 © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Rasvat Rasva voidaan jakaa pehmeisiin (tyydyttymättömät) ja koviin (tyydyttyneet) rasvoihin Tyydyttymättömät rasvat; kasviksissa, oliivi, rypsiöljy, avokado, pähkinät, siemenet Tyydyttyneet rasvat; eläinperäiset tuotteet paitsi ei kala Mitä juoksevampaa ja pehmeämpää rasva on, sitä enemmän se sisältää hyvälaatuisia rasvahappoja Rasvan tehtävät: Muodostaa suurimman energiavaraston elimistössä Rasva suojelee elintärkeitä elimiä ja suojaa kylmyyttä vastaan Kuljettaa rasvaliukoisia vitamiineja elimistössä © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

7 Vitamiinit ja kivennäisaineet
Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä tekijöitä ja säätelevät aineenvaihdunnallisia tapahtumia Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio riittää periaatteessa turvaamaan tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin VITAMIINIT Poikkeukset, joihin tulisi kiinnittää erityishuomiota. Rauta / punainen liha, sisäelimet, veriruoat D-vitamiini / kala, kananmuna, margariini Kalsium / maitotuotteet, seesaminsiemenet, C-vitamiini / marjat © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

8 Vitamiinit ja kivennäisaineet
Natrium – erilaisista suoloista Kalium –Kasvi ja eläintuotteet Kalsium - maitotuotteet, seesaminsiemenet Magnesium – hedelmät, täysjyvävilja, peruna, herneet, pavut © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio


Lataa ppt "© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google