Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OAJ:n Alueelliset yhteistoiminnan neuvottelupäivät 30. -31.10.2014 Seinäjoella Läheltä piti -tilanteet Seppo Mäenpää Vaasan kaupungin turvallisuuskoordinaattori.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OAJ:n Alueelliset yhteistoiminnan neuvottelupäivät 30. -31.10.2014 Seinäjoella Läheltä piti -tilanteet Seppo Mäenpää Vaasan kaupungin turvallisuuskoordinaattori."— Esityksen transkriptio:

1 OAJ:n Alueelliset yhteistoiminnan neuvottelupäivät 30. -31.10.2014 Seinäjoella Läheltä piti -tilanteet Seppo Mäenpää Vaasan kaupungin turvallisuuskoordinaattori

2 Käsitteiden määrittelyä lyhyesti Läheltä piti –tilanteet: Mittari / käytäntö, joka kertoo riskeistä, tavoista tai toiminnoista, joita pitäisi välttää tai tehdä toisin. Usein LP- tilanteilla on yleistettävyysarvoa, joten niistä tulisi myös raportoida ja tiedottaa muille tahoille, joissa tilanteen syntyminen on mahdollista. (Pohjola-vakuutusyhtiö) Riski (ja voi esiintyä myös ns. piiloriskejä): Riski on tapahtuma, joka voi aiheuttaa joko suoraan tai välillisesti henkilövahinkoja, toiminnan vaikeutumista tai taloudellisia vahinkoja. (Saarsalmi O.) Tapaturma: Vahingossa, tahattomasti (ihmiselle) sattuva onnettomuus, vahinko tai turma (Suomisanakirja.fi) Tietoa vastuutapahtumaketjusta, isännänvastuusta, tuottamuksesta ja vahingonkorvauksista

3 Turvallisuutta ja hyvinvointia turvaavia lakeja Koululait, esim. perusopetuslaki ja oppilashuoltolaki sekä työrauhalaki -paketti Pelastuslaki Työturvallisuuslaki Terveydenhuoltolaki Myös rakennus-, rikos- ja tuoteturvallisuuslaki ym.. > Yhteisenä nimittäjänä on jo ennalta edistää koulun, oppimisympäristön, henkilöstön ja oppilaiden terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia!

4 Turvallisuustyön ytimenä on riskien tunnistaminen ja niihin varautuminen Turvallisuustyön käytännön tasot, esim. jaottelu A. Ennaltaehkäisevä toiminta (jottei mitään sattuisi) turvallisuuskasvatus ja -valistus riskikartoitukset: riskien minimointia ja poistoa turvallisuuskävelyt (oppilaat / henkilöstö) suunnitelmat ja ohjeistus, mm. Pelsu ja oppilashuolto oppilashuoltosuunnitelma perehdytystä henkilöstölle, sijaisille ja oppilaille säännöllinen koulutus ja harjoittelu

5 tilat, koneet, välineet ja varusteet kunnossa: ea, sammutus, kuulutus, lukitus, leikkitelineet… (kriisi) tiedotusasiat harjoiteltu B: Akuutti tilanne (kun sattuu jotain, osataan toimia) pelastus-, ensiapu-, alkusammutus-, suojautumis- ja tiedotustoiminta yms. toimivin varustein ja välinein välittömän psyykkisen ja sosiaalisen tuen organisointi C: Jälkihoito ja –huolto (arkeen palautuminen) koulutyön mahdollisimman nopea normalisointi

6 Syitä tapaturmiin, onnettomuuksiin ja rikoksiin sekä näihin liittyviin läheltä piti -tilanteisiin Ei kouluissa, mutta yleisesti alkoholi on suurin yksittäinen tekijä väkivallassa ja tapaturmissa Em. ennaltaehkäisevän toiminnan laiminlyönnit Pohjalainen 11.10.2014: ”Hanskat ja kunnon kuulosuojaimet pelastaisivat monen terveyden” Kouluissa ilmenneitä esimerkkejä: ”Mikä täällä voisi palaa?!” ja ”Pidä näppisi poissa!” Monesti vasta ”Learning by shock!” herättää Riskejä ja vaaranmerkkejä vähätellään, mutta pienellä toimella voisi ehkäistä ison vahingon!

7 Esimerkkejä läheltä piti -tapauksista kouluissa Oppitunneilla / koulurakennukseen liittyen -pesäpallossa syöttäjä sai miltei mailasta (ym. LI-tilanteita) -kaasukeittimen räjähdys tiskialtaassa (ym. FY/KE tilanteita) -salin väliverhot putosivat, lasivitriini kaatui, vesilätäkkö käytävällä -tuhopolttoyrityksiä (esim. roskakori pylväässä puukatoksen alla) -jääpuikkojen putoaminen katolta Välitunneilla (sattuu yleensä eniten tapaturmiakin > Vsa) -leikkitelineitä sabotoitu, kaivonkansia irrotettu, huumeruiskuja -kuljetus- ja huoltoajot välituntialueella välitunnin aikana -pulkkamäkitapauksia, rajut leikit, pyörän sabotointi… -uhkaavat väkivaltatilanteet, häirikön uhka Koulumatkoilla tai –liikenteessä -tönimiset bussipysäkillä tai kuljetusautoa odotellessa -lasten otto/jättöpaikat vanhempien tuodessa tai hakiessa -ei heijastimia, pyöräkypäriä jne. > läheltä piti –tilanteita!

8 Miksi ja miten dokumentoida läheltä piti -tilanteita? Turvallisuuden ja riskienhallinnan parantamiseksi: mitä pitäisi välttää tai tehdä toisin! Olisiko jopa Estonia-tapaus ollut estettävissä? Dokumentointi ja seuranta kirjavaa valtakunnallisesti ja osin kuntien sisälläkin Vaasan käytännöt –Läheltä piti -tilanteiden ja –Väkivalta / uhkatilanteiden sekä –Koulutapaturmien dokumentoinnissa ja hoitamisessa

9 Yhteisiä haasteita? Maahamme yhtenäinen ja systemaattinen koulutapaturmien ja LP-tilanteiden dokumentointi ja seuranta? Päiväkotien / koulujen varoitussysteemin kehittäminen ja valmiuden nostamiset (lähialue-, kaupunki-, kunta- ja valtakuntatasoilla)? Pohjalainen 11.10.2014: Ajoterveydenvalvonta retuperällä! > paineita lääkäreille? Koulun turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia edistävät tahot puhaltamaan yhteen hiileen?

10 Lisätietoja www.oph.fi ja www.edu.fi www.pohjanmaanpelastuslaitos.fi www.spek.fi www.thl.fi www.tyoturva.fi www.poliisi.fi www.rikoksentorjunta.fi www.liikenneturva.fi www.theseus.fi (Katri Kannaston opinnäyte Lasten tapaturmat Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksessa 2011-2013 on täällä ilm. joulukuusta 2014 alkaen)


Lataa ppt "OAJ:n Alueelliset yhteistoiminnan neuvottelupäivät 30. -31.10.2014 Seinäjoella Läheltä piti -tilanteet Seppo Mäenpää Vaasan kaupungin turvallisuuskoordinaattori."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google