Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA"— Esityksen transkriptio:

1 III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA
Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA Tehtävien vastaukset 3.5 Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat 3.6 Rooman valtakunnan kasvu ja tuho 3.7 Antiikin ihmisen elämä Kokoavat tehtävät

2 ANTIIKIN KREIKAN MAANVILJELIJÄT JA KAUPPIAAT Luku 3, s. 58
SISÄLLYSLUETTELOON ANTIIKIN KREIKAN MAANVILJELIJÄT JA KAUPPIAAT Luku 3, s. 58

3 Miten ympäristö vaikutti antiikin Kreikan talouteen?
SISÄLLYSLUETTELOON Miten ympäristö vaikutti antiikin Kreikan talouteen? Lähes kaksi kolmasosaa alueesta oli vuoristoista ja viljelykelpoista maata oli vähän. Vuoristosolat ja meri olivat taloudellisesti tärkeitä kulkuväyliä. Metsien hakkaaminen johti puupulaan ja maaperän eroosioon. Ilmasto ja maaperä eivät olleet kovin suotuisia viljakasvien kannalta. Oliivipuut ja viiniköynnökset viihtyivät hyvin. Niukkoihin oloihin sopeutuneet lampaat ja vuohet menestyivät alueella. Monet lähtivät siirtolaisiksi Välimeren ja Mustanmeren viljavammille seuduille.

4 Laadi piirros kreikkalaisen kaupungin rakenteesta.
SISÄLLYSLUETTELOON Laadi piirros kreikkalaisen kaupungin rakenteesta. muurit linnoitettu akropolis tori, jonka ympärillä temppeli, pylväskäytävät ja neuvoston kokoontumispaikka

5 Väestönkasvu aiheutti tarpeen saada lisää viljelysmaata.
SISÄLLYSLUETTELOON Miksi kreikkalaiset perustivat siirtokuntia Välimeren ja Mustanmeren alueille? Väestönkasvu aiheutti tarpeen saada lisää viljelysmaata. Kaupunkivaltioiden sisäiset levottomuudet ajoivat ihmisiä siirtolaisiksi. Siirtokunnista saatiin tuotteita, joita Kreikassa sijaitseva emäkaupunki tarvitsi. Siirtokunnista saattoi olla myös poliittista hyötyä.

6 Kokoa lista kreikkalaisten tärkeimmistä kauppatavaroista.
SISÄLLYSLUETTELOON Kokoa lista kreikkalaisten tärkeimmistä kauppatavaroista. Vienti: Oliiviöljy Viini Keramiikka Metalliesineet (esim. työkalut) Tuonti: Vilja Orjat Puutavara Metallit

7 Miksi juuri Ateena nousi johtoasemaan?
SISÄLLYSLUETTELOON Miksi juuri Ateena nousi johtoasemaan? Ateena sijaitsi tärkeiden merireittien äärellä. Ateena oli puolustuksellisesti oivallisessa paikassa, ja sitä ympäröivät viljelykelpoiset tasangot. Ateenalaiset toivottivat myös ulkomaiset kauppiaat ja käsityöläiset tervetulleiksi. Ateenalaiset käsityötuotteet olivat haluttua kauppatavaraa kaikkialla. Laurionin hopeakaivosten tuotto loi vaurautta. Ateenan laivasto löi persialaiset valloittajat ja kaupungista tuli Deloksen meriliiton johtaja. Ateena käytti liiton varoja omiin tarkoituksiinsa.

8 ROOMAN VALTAKUNNAN KASVU JA TUHO Luku 3, s. 65
SISÄLLYSLUETTELOON ROOMAN VALTAKUNNAN KASVU JA TUHO Luku 3, s. 65

9 Mitkä seikat auttoivat Rooman valtakunnan taloudellista yhdentymistä?
SISÄLLYSLUETTELOON Mitkä seikat auttoivat Rooman valtakunnan taloudellista yhdentymistä? Pax Romana eli Rooman rauha merireittien turvallisuus maantieverkosto hallinnon ja lainkäytön yhtenäisyys yhteiset mitat ja painot yhteinen raha kansainvälisyys

10 Roomaan tuotiin provinsseista orjia.
SISÄLLYSLUETTELOON Millä perusteella voidaan väittää, että Rooman kaupunki oli riippuvainen provinsseistaan? Provinsseista kerätyillä verotuloilla ja muilla tuotoilla rahoitettiin Rooman yläluokan ylellistä elämäntapaa ja keisariajan poliittista järjestelmää. Roomaan tuotiin provinsseista orjia. Roomaan saapui provinsseista ammattitaitoista työvoimaa. Rooman kaupungin ruokahuolto ja sitä kautta myös poliittinen vakaus olivat riippuvaisia provinssien tuottamista elintarvikkeista (Egyptin vilja).

11 Mitkä tekijät edistivät Rooman valtakunnan hajoamista?
SISÄLLYSLUETTELOON Mitkä tekijät edistivät Rooman valtakunnan hajoamista? Pohjois-Afrikan ja Aasian taloudellisesti hyvin menestyvät provinssit alkoivat eriytyä valtakunnasta myös poliittisesti. Jatkuvat sodat ja rajakahakat nielivät paljon voimavaroja. Armeijan vaikutusvallan kasvu horjutti keisarien valtaa. Tautiepidemiat verottivat väestöä. Taloudelliset kriisit (inflaatio) ja niiden epäonnistuneet korjaustoimet johtivat lopulta rahatalouden romahdukseen. Kaupungit alkoivat tyhjetä ihmisten siirtyessä maaseudulle luontaistalouteen.

12 SISÄLLYSLUETTELOON Pääkaupunki siirrettiin Byzantioniin (Konstantinopoli), valtakunnan vauraampaan itäosaan, ja valtakunta jaettiin hallinnollisesti. Valtakunnan länsiosa jäi kansainvaellusten alle. Itä-Rooma puolustautui menestyksekkäästi. Rooman valtakunta romahti sisäiseen hajaannukseen, taloudellisiin vaikeuksiin ja ulkoisten vihollisten hyökkäyksiin. Yhtä syytä ei löydy, mutta tärkein syy lienee ollut Rooman taloudellisen pohjan mureneminen.

13 ANTIIKIN IHMISEN ELÄMÄ Luku 3, s. 72
SISÄLLYSLUETTELOON ANTIIKIN IHMISEN ELÄMÄ Luku 3, s. 72

14 Isä oli perheen pää, ja hänen valtansa oli ehdoton (patriarkaalisuus).
SISÄLLYSLUETTELOON Miten roomalainen perhe poikkesi nykypäivän eurooppalaisesta perheestä? Isä oli perheen pää, ja hänen valtansa oli ehdoton (patriarkaalisuus). Naiset olivat aina jonkun miehen holhouksessa. Lapsilta odotettiin ehdotonta kuuliaisuutta. Miesten ja naisten tehtävät perheessä olivat täysin erilaiset. Ydinperheen lisäksi perheeseen laskettiin kuuluvan lukuisia muitakin ihmisiä (laajentumaperhe). Tämä koski lähinnä ylimysperheitä. Tällainen perhemalli on varsin tyypillinen maatalousyhteiskunnissa.

15 Naisia kuoli paljon synnytyksiin.
SISÄLLYSLUETTELOON Miksi roomalaisten keskimääräinen elinikä oli nykyistä huomattavasti alhaisempi? Lapsikuolleisuus oli korkea. Suuri osa lapsista kuoli jo imeväisikäisenä. Naisia kuoli paljon synnytyksiin. Ravitsemus oli niukkaa ja nälänhädät tavallisia. Tautiepidemiat olivat yleisiä, eikä tauteja osattu hoitaa tehokkaasti. Sodat verottivat väestöä.

16 Vertaa antiikin ja nykypäivän avioliittoa.
SISÄLLYSLUETTELOON Vertaa antiikin ja nykypäivän avioliittoa. Antiikin avioliitto Avioliitto perustui sukujen sopimukseen. Vaimo oli miehen vallan alainen. Puolisoiden ikäero oli suuri. Miehen avioliiton ulkopuolisia suhteita pidettiin luonnollisina, naiselta odotettiin uskollisuutta. Avioero oli mahdollinen. Nykypäivän avioliitto Avioliitto perustuu romanttiseen rakkauteen. Vaimo ja mies ovat tasa-arvoisia. Puolisot ovat usein samanikäisiä. Liiton ulkopuolisia suhteita pidetään tuomittavana. Avioerot ovat hyvin tavallisia.

17 Yhteiskunnallinen asema
SISÄLLYSLUETTELOON Laadi miellekartta antiikin orjuudesta. Kotiorjat Työvoima Käsityö Yhteiskunnallinen asema Maanviljely Orjuus Talous Vapautetut Lainsäädäntö Omaisuus Orjakauppa

18 KOKOAVIEN TEHTÄVIEN VASTAUSOHJEET
SISÄLLYSLUETTELOON KOKOAVIEN TEHTÄVIEN VASTAUSOHJEET Luku 3, Välimeri antiikin aikana, s. 74–75

19 1. Vertaileva tekstidokumenttitehtävä
SISÄLLYSLUETTELOON 1. Vertaileva tekstidokumenttitehtävä a) Vertaile Aristoteleen ja Senecan suhtautumista orjuuteen. Molempien mielestä on luonnollista, että jotkut ovat toisen omaisuutta ja orjia. Aristoteleen mielestä orjat ovat fyysisesti ja henkisesti vapaita ihmisiä alemmalla tasolla. Hän vertaa orjia kotieläimiin ja suhtautuu heihin halveksuvasti. Seneca korostaa orjien ja vapaiden samankaltaisuutta. Kuka tahansa voi joutua orjaksi, mutta myöhemmin vapautua. Orjia ei pidä siis halveksua.

20 b) Millainen oli orjien asema antiikissa?
SISÄLLYSLUETTELOON b) Millainen oli orjien asema antiikissa? Dokumenteista voi päätellä, että orjien asema on voinut olla parempi keisariajan Roomassa kuin antiikin Kreikassa. Orjia pidettiin kuitenkin aina vapaita alempiarvoisina. Heitä sai kurittaa tai alistaa ja he olivat omistajansa omaisuutta. Orjilla ei ollut oikeutta lailliseen avioliittoon, eikä heillä ollut lain tunnustamia perhesiteitä. Orjat saivat isäntänsä nimen, joka säilyi heidän vapauduttuaankin. Orjat olivat keskenään epätasa-arvoisessa asemassa. Kotiorjia saatettiin kohdella lähes perheenjäsenen tavoin. Orjien vapauttaminen oli Roomassa tavallista. Jotkut orjat myös ostivat itsensä vapaiksi.

21 2. Ylioppilaskoetehtävä
SISÄLLYSLUETTELOON 2. Ylioppilaskoetehtävä Gibbon korostaa Rooman valtakunnan tuhoutumisen taustasyinä kristinuskoa ja imperiumin kokoa. Jones selittää tapahtumaa imperiumin ulkopuolelta tulevalla paineella. Kahden pisteen edellytyksenä on selitysten aito vertailu pelkän dokumenttien referoinnin sijaan. Käsitelty erilaisia taloudellis-yhteiskunnallisia tekijöitä, esimerkiksi rahan arvon lasku, kaupan taantuminen ja luontaistalouteen siirtyminen. (1–2 p.) Käsitelty Rooman hajoamista useasta näkökulmasta, esimerkiksi ympäristötekijät, taudit, poliittinen hajaannus ja Rooman perinnön säilyminen. Vastauksessa on ymmärretty Rooman tuhoutumisen tulkinnallisuus ja tapahtumien monimutkaisuus (3–4 p.)

22 SISÄLLYSLUETTELOON 3. Kirjoita essee aiheesta antiikin ajan Kreikan ja Rooman yhteiskunnalliset ja taloudelliset olot. Historian esseevastaus on ongelmakeskeinen teksti, jossa kirjoittajan on pohdittava aihetta eri näkökulmista ja päätettävä vastaus ongelmanratkaisuun. Tässä tapauksessa esseen otsikko ei rohkaise opiskelijaa kannanottoihin, jotka sinänsä ovat sallittuja esseetekstissä. Otsikointi voi tietysti olla myös vapaa! Etsi oppikirjasta antiikin Kreikan ja Rooman yhteiskunnasta ja taloudellisista oloista kertovat keskeiset asiat ja jäsennä niistä jäntevä teksti. Luontevinta lienee koota Kreikkaa ja Roomaa koskevat tiedot asiakokonaisuuksiksi ja käsitellä kukin kokonaisuus yhdellä kertaa sekä Kreikan että Rooman näkökulmasta. Tällaisia asiakokonaisuuksia voivat olla esimerkiksi:

23 YHTEISKUNTA TALOUS elinkeinot elintaso teknologia energia
SISÄLLYSLUETTELOON YHTEISKUNTA TALOUS elinkeinot elintaso teknologia energia taloushallinto valtio hallinto politiikka puolustus lait kansalaisuus perhe


Lataa ppt "III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google