Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Organisaation kehitystoiminnan arviointi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Organisaation kehitystoiminnan arviointi"— Esityksen transkriptio:

1 Organisaation kehitystoiminnan arviointi
KehitysPlus Organisaation kehitystoiminnan arviointi

2 KehitysPlus KehitysPlus on yksinkertainen ja tehokas menetelmä henkilöstön näkemysten kartoittamiseksi kehitystoiminnan vahvuuksista ja haasteista: Nykytila ja tavoitetila Kehitysmahdollisuudet ja kehitystoiminnan organisointi Tarvittavat resurssit ja osaaminen Tavoite on saada henkilöstö aidosti mukaan kehittämiseen Menetelmällä saadaan esiin konkreettisia kehityskohteita Menetelmä on kehitetty VTT:n, Ibaco Solutionsin, soveltavien konsulttien ja yritysten yhteistyönä Tykes-ohjelmassa.

3 Hyödyt yrityksille Nopea ja yksinkertainen toteuttaa
Henkilöstö mukaan kehittämiseen Saadaan kattava yleiskuva organisaation kehittämisen halusta, mahdollisuuksista ja valmiuksista Organisaatiolta konkreettisia näkemyksiä kehityskohteista Selkeät tulokset henkilöstölle ja johdolle Lähtökohta jatkotoimenpiteille ja muutoksen valmistelulle.

4 Menetelmän käyttötilanteita
"Yrityksellämme on haastava visio, jonka haluamme "koeponnistaa" - onko se realistinen ja mitä se vaatii" "Haluamme luoda kehittämistä tukevan, kokonaisvaltaisen toimintajärjestelmän" "Haluamme aloittaa yhteistä kehittämistoimintaa ja saada henkilöstön mukaan" "Meillä on tarve arvioida kehitysvalmiuksiamme, millä tasolla olemme ja millä osa-alueilla olisi kehitettävää" "Meillä on tunnistettu paljon kehittämistarpeita, mutta niitä pitää pystyä priorisoimaan"

5 KehitysPlus osana kehityssykliä
TAVOITTEET Muutoksen tarpeen luominen ja tavoitekuva VAKIINNUTTAMINEN Kehitysedellytysten luominen ja toimenpiteet TOTEUTUS Ryhmien perustaminen ja työskentely SUUNNITTELU Toteutussuunnitelmat, työskentelytavat ja ohjaus Tavoitteiden ja tulosten kommunikointi Muutoksen ohjaus ja arviointi Jatkuva kehittäminen KehitysPlus

6 KehitysPlus-avainkohdat
1. Visio ja tavoitteet 3. Kasvu- ja kehityshakuisuus 4. Kehityssuunnitelmat 5. Kehitystyön resurssit ja osaaminen 6. Kehitystyön organisointi ja ohjaus 7. Kehitystoiminnan edellytykset ja tuki 2. Kasvu- ja kehittymismahdollisuudet "Onko meillä selkeä suunta, johon haluamme mennä?" "Olemmeko parempia kuin muut? Onko meidän mahdollista menestyä markkinoilla?" "Onko meillä kaikki hyvin, koska näin on aina ennenkin tehty?" "Pitäisikö ensin miettiä hetki ja sitten vasta tehdä?" "Onko meillä aikaa ja osaamista kehittää?" "Kuka tätä laivaa ohjaa ja keiden pitäisi olla mukana?" "Onko meillä kehitysmyönteinen henki?"

7 Arvioinnin vaiheet Arvioinnin suunnittelu | Kokouksen kesto n. 1h
Menetelmän esittely Tavoitteet ja aikataulu Prosessin vetäjä, osallistuvat henkilöt ja ryhmäjako Valmistelukysymysten valinta (ks. työkirja) -> Täytetty esi- ja taustatietolomake, kutsu ryhmäarviointeihin. Ryhmäarviointi | Tilaisuudet 1,5-3 tuntia ryhmää kohden Aloitus valituilla valmistelukysymyksillä (tyypillisesti 3-5) Arviointi avainkohdittain Yhteenveto kunkin ryhmien näkemyksistä ja tuloksista Yhteenveto ja raportointi | 0,5-1 päivää kaikille osallistujille Yhteenveto ryhmien tuloksista keskeiset vahvuudet keskeiset kehittämisalueet ja -toimenpiteet Jatkotoimet ja niiden organisointi

8 Valmistelukysymyksiä
Esimerkkejä: Miten kehitystavoitteet on saavutettu? Minkälaiset kehitysprojektit ovat onnistuneet hyvin? Miten henkilöstö osallistuu yrityksen kehittämiseen? Mitkä ovat yrityksen vahvuudet, joilla pärjätään tulevaisuudessa? Mitkä ovat yrityksen heikkoudet tai toiminnan pullonkaulat? Mitkä ovat keskeiset kehityskohteet? Mitkä ovat osallistujien odotukset toiminnan kehittämiselle?

9 Ryhmäarvioinnin toteutus
Arvioinnin seitsemälle avainkohdalle esitetään väittämiä. Jokainen osallistuja pohtii väittämiä ensin itsenäisesti ja arvioi niitä (+/-) sen mukaan, miten ne kuvaavat yrityksen toimintaa. Jokaisen esittämistä arvioista keskustellaan ryhmässä. Kullekin avainkohdalle annetaan kokonaisarvio (1–4) ryhmän yhteisen näkemyksen mukaisesti. Kokonaisarvio (1-4) ja kommentit kustakin avainkohdasta siirretään lopussa olevaan yhteenvetotaulukkoon.

10 Esimerkki arvioinnista
- +

11 Tehtävät

12 Yhteenvetotaulukko

13 Kehitysideoiden käsittely
Päätös ja toteutus heti Johdon hyväksyntä Kehitysprojektit Haetaan kokonaisnäkemystä Parhaan ratkaisun löytäminen henkilöstön osaamista kokoamalla Sitoutuminen muutokseen Vaikutusmahdollisuuksien lisääminen omaa työtä koskevissa päätöksissä. Nopea suunnittelu ja toteutus Esimies kokoaa "pikaryhmän" asiaa suunnittelemaan ja toteuttamaan. Kehitysideat Vuorovaikutteinen kehittäminen Ei toteuteta Hylätään tai jätetään ajatus hautumaan. Vuorovaikutteinen kehittäminen

14 Esimerkkejä kehityskohteista
Strategian ja toimintasuunnitelman päivitys henkilöstön edustajien osallistuessa Kehitysryhmätoiminnan käynnistäminen Tiimityön kehittäminen ja palaverikäytännöt Johtoryhmätyöskentelyn kehittäminen Esimiestyön kehittäminen Tiedonkulun kehittäminen Projektimallien ja toimintatapojen kehittäminen Tavoitteiden ja mittaamisen kehittäminen Asiakastyytyväisyyskyselyt Kumppaniyhteistyön kehittäminen Kehitysryhmät asiakkaiden ja kumppanien kanssa Tuloskortti ja kannustimet Henkilöstökyselyt Kehityskeskustelut Koulutuksen kehittäminen HR-toiminnan käynnistäminen Rekrytointien kehittäminen ja oppilaitosyhteistyö TyKy-toiminta Henkilöstön yhteiset tilaisuudet Tiedotuksen kehittäminen Intranetin kehittäminen Keskeisten kehityskohteiden tarkempi suunnittelu ja toteutus

15 KehitysPlus-asiantuntijat
Lisätietoja VTT Liiketoiminta ja teknologian johtaminen, Taru Hakanen, p Ibaco Solutions Oy, Timo Liukko, p Yhteistyökumppanit Elbit Consulting Oy Kehityspartner Pirjo Haikola Ky Momentti Oy Oulun B&N Yhtiöt Oy Taitokonsultointi Oy Seinäjoen AMK Pkt-säätiö Tekes.


Lataa ppt "Organisaation kehitystoiminnan arviointi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google