Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Identiteettitt Iden’ntitas l. samuus, yhtäläisyys merkityksessä (esim. identtiset kaksoset, astiasto jne.) Ja toisaalta merkitys, jota käytetään keskustelussa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Identiteettitt Iden’ntitas l. samuus, yhtäläisyys merkityksessä (esim. identtiset kaksoset, astiasto jne.) Ja toisaalta merkitys, jota käytetään keskustelussa."— Esityksen transkriptio:

1 identiteettitt Iden’ntitas l. samuus, yhtäläisyys merkityksessä (esim. identtiset kaksoset, astiasto jne.) Ja toisaalta merkitys, jota käytetään keskustelussa ihmisen olemassaolon erityisestä tavasta, ihmisen kokemuksesta itsestään ja omasta elämästään, itseydestä. Ihmisen persoonallisuuden lisäksi käsitteeseen liitetään myös minuus, minäkäsitys tai itsetunto. Kirjailija Paavo Haavikko on todennut: ”Kenellä on hallussaan määrittely, luulee, että hänellä on hallussaan totuus”

2 Kulttuurin merkitys Kulttuurinen lähtökohta on keskeisimpiä identiteetin muodostamisen, ylläpitämisen ja muuttamisen tapoja. Ajatuksena on, että Kuka olen?, Mistä tulen?, Minne menen? Ja Minne kuulun? Yhteisen identiteetin avulla kuulutaan yhteisöön ja saadaan vastauksia siihen, keitä olemme (onko teidän ryhmällä yhteinen identiteetti? Keitä te olette?)

3 Teoreetikot ovat identiteetin prosessinomaisen kehityksen kannalla (Hall 1999,39). Identiteettiä ei voi koskaan pitää valmiina. Elämänmittaisessa prosessissa itsestään korostuu lapsuuden merkitys Yhteisön ja kielen merkitys merkitysten luomisessa on oleellinen (Durkheim 1980: 1958)

4 Kielen merkitys Kieli on tärkeä osa identiteettiä. Kielessä ja kielellä ilmaisemme, keitä olemme ja mihin kuulumme. Kieli on kulttuurisidonnaista. Kulttuuriperinnön yhteydessä identiteetti tarkoittaa ihmisen pysyvää minää, tunnetta siitä, kuka on ja mihin kuuluu.

5 Dramaturgi Outi Nyytäjä:
Minäkään en ole kiva, ja minussa on ihan ”vajaakki” puoli. Olen toisaalta älykäs, mutta toisaalta vajaa. Kuitenkin virheiden kautta saan tärkeitä’ oivalluksia. Uusi innovaatio syntyy väärinajattelusta, tavasta rikkoa ajatusmalleja. Se vaatii aina vapautta ja anarkiaa. Suunnaton lapsellisuus, hölmöys, säteilee minusta. Saan ihmiset helposti innostumaan, mikä tietysti on hyvä ominaisuus dramaturgille.

6 Marcian identiteetin kehitystasot
Nuori kokeilee, päättää ja sitoutuu vaiheittain Epäselvän identiteetin vaihe Identiteetin etsintävaihe Identiteetin lainanneet (esim. vanhempien roolimalli) Identiteetin saavuttaneet

7 Negatiivinen identiteetti tarkoittaa pyrkimystä olla ympäristön toiveiden ja odotusten vastainen. Nuori suojautuu ympäristön paineelta. Negatiivinen identiteetti perustuu siihen, mistä lasta on moitittu tai minkä hän on kokenut häpeälliseksi Vahva ego ja kulttuuriset juuret auttavat koko identiteetin kehittymisessä Identiteettikriisi (vrt. minäkuva)

8 Minäkuvan kehitykseen liittyy kokeilua, irtiottoja, erilaisten ajatusmaailmojen sovittamista / kyseenalaistamista Vanhempien / perheen merkitys (arvot, valinnat) ja sen kyseenalaistaminen Vahva identiteetti auttaa selviytymään kriiseistä. Se kasvattaa joustavuutta, muutosten sietoa ja menestystä työelämässä Kypsä identiteetti on tavoittelemisen arvoista

9 Meillä on voimassa samanaikaisesti useita erilaisia identiteettejä, joita käytämme erilaisissa tilanteissa; Ammatillinen identiteetti Sosiaalinen identiteetti Sukupuolinen identiteetti Kulttuurinen identiteetti Kansallinen identiteetti Opettajan identiteetti Pedagogin identiteetti

10 Narr Narratiivit Pitäjämäen kansakoulu 1950 -luvulla
Narratio (subst.) l. kertomus Narrare (verbi) l. kertomista Identiteetti muodostuu elämäntarinoista, prosessit jatkuvat koko elämän ajan, joten ”kuka minä olen”, muodostuu suhteessa kokonaiseen joukkoon kertomuksia. Tarinallisuus toimiin ”sisään” ja ”ulos” –periaatteella. Tietämys rakentuu dialogisesti. Itsensä etsiminen ja löytäminen on useilla elinikäinen prosessi

11 Lähteet Bauman, Z. 1996. Postmodernin lumo. Tampere: Vastapaino.
Bruner, J Life as narrative. Sicial research. 71(3). Eskola, J. & Suoranta, J Johdatus laadulliseen tutkimukseen. Jyväskylä. Gummerus. Hall, S Identiteetti. Tampere. Vastapaino. Sava, I. & Vesanen-Laukkanen, V Taiteeksi tarinoitu oma elämä. Jyväskylä: PS-kustannus. Opetus 2000. Ropo, E. Identiteettitutkimuksia… Paul Fierlinger -Muistiin piirretty elämä (animaatio)


Lataa ppt "Identiteettitt Iden’ntitas l. samuus, yhtäläisyys merkityksessä (esim. identtiset kaksoset, astiasto jne.) Ja toisaalta merkitys, jota käytetään keskustelussa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google