Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maahanmuuttajaoppilas koulussa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maahanmuuttajaoppilas koulussa"— Esityksen transkriptio:

1 Maahanmuuttajaoppilas koulussa
Veso-koulutus sipoo Maahanmuuttajaoppilas koulussa

2 sisältö Maahanmuuttajat ja OPS2016 Valmistava opetus KYSYMYKSIÄ:
Taitojen kartoitus Siirtyminen perusopetukseen Oppimissuunnitelma Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Suomi toisena kielenä -opetus Oman äidinkielen opetus Eriyttäminen Kielitietoinen opetus Arviointi Tulkkaaminen Turvapaikanhakijat Materiaaleja ja muuta hyödyllistä KYSYMYKSIÄ: Opetuksessa huomioitavaa? Kielitausta, kielitaito, kulttuuri, uskonto, sukupuoliroolit? Eleet, lähestyminen? Oikeus palveluihin, esim. tulkkaamiseen? Mitä tukea tarjolla ja mistä sitä saa? Lainsäädäntö? Pedagogisia vinkkejä? Valmistavalta luokalta siirtyvä oppilas?

3 1. Maahanmuuttajat ja ops 2016
Perusopetuksen arvoperusta: Kulttuurinen moninaisuus rikkautena Laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Monilukutaito (L4) Toimintakulttuuri: Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä: Oppilaiden kielelliset valmiudet ja kulttuuritausta huomioidaan. Kunnioitetaan perustuslain mukaista oikeutta omaan kieleen ja kulttuuriin. Opetukseen voi sisältyä monikielisiä opetustilanteita. Oppilaita rohkaistaan käyttämään osaamiaan kieliä monipuolisesti eri oppiaineiden tunneilla ja muussa koulun toiminnassa.

4 2. Perusopetukseen valmistava opetus
Järjestetään, jos oppilaan suomen/ruotsin kielen taito tai muut valmiudet eivät riitä esi- tai perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen. 6-10-vuotiaille vähintään 900 tuntia ja sitä vanhemmille 1000 tuntia Voidaan järjestää vain yhdelle oppilaalle. Valtionosuus vuonna 2015 on 15102,92€/oppilas. Tulossa rahoituslain muutos? FAQ (Opetushallitus) Inklusiivinen valmistava opetus: luokanopettaja ja monikulttuurisuuteen perehtynyt resurssiopettaja, ks. esim. Espoon malli. Uusia opetussuunnitelman perusteita odotellaan!

5 3. Taitojen kartoitus Luokkatason valinta: ikätaso vai taitotaso?
Suomen kielen taidon kartoittaminen: työskentely vai testaus? Vrt. dynaaminen arviointi Testejä: Kike (A1, A2, B1), Kielipuntari (A1-A2, B1-B2), Pienten kielireppu Muu kielitaito? Kielten oppimäärän valinta? Matematiikka? Peruslaskutoimitusten hallinta?

6 3. Taitojen kartoitus Muut tiedot ja taidot?
Oppilaan tietojen, taitojen ja kykyjen esiin nostaminen on aina tärkeää, jotta oppilas tuntee olevansa arvostettu ja tuntee kuuluvansa ryhmään!

7 4. Siirtyminen perusopetukseen
Integrointi perusopetuksen ryhmiin valmistavan opetuksen aikana Tutustumisjaksot omassa lähikoulussa Vastaanottavan koulun tai luokan suhtautuminen Nivelvaiheen opetusryhmä

8 5. Oppimissuunnitelma Voidaan laatia jokaiselle oppilaalle.
Sisältää mm. oppiainekohtaiset sisällöt ja tavoitteet (eriyttäminen, ydinsisällöt), tukitoimet ja opetusjärjestelyt. Toimii arvioinnin perustana. On opettajan työkalu: helpottaa työn suunnittelua, opettajien yhteistyötä sekä kodin ja koulun yhteistyötä. Auttaa huoltajaa tukemaan lastaan. Maahanmuuttajaoppilaan kohdalla huomioidaan vasta kehittyvä suomen kielen taito ja määritellään, mitkä asiat hänen tulisi oppia. Arviointi perustuu näiden tavoitteiden saavuttamiseen.

9 6. Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
KIELENOPPIMISEEN LIITTYVÄ TUKI Perusopetukseen valmistava opetus Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärä Maahanmuuttajien tukiopetus (erillinen valtionavustus) OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI (KOLMIPORTAINEN TUKI) Jos kielenoppimiseen liittyvä tuki ei ole riittävää, annetaan lisäksi yleistä tukea. Maahanmuuttajaoppilas etenee tuen tasolta toiselle kuten muutkin oppilaat. Tuen tarpeen varhainen tunnistaminen on tärkeää! Suomen kielen taidon puute ei saa estää tuen kartoittamista!

10 7. Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opetus
Yksi äidinkieli ja kirjallisuus -aineen oppimääristä Oppimäärän valinnan arvioivat oppilasta opettavat opettajat, huoltaja päättää valinnasta. Kriteerit: Oppilaan äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame tai hänellä on muutoin monikielinen tausta. Suomen kielen peruskielitaidossa on puutteita jollakin kielitaidon osa-alueella. Oppilaalla ei kielitaidon puutteiden vuoksi ole edellytyksiä yhdenvertaiseen kouluyhteisön jäsenenä toimimiseen. Oppilaalla ei ole edellytyksiä suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän opiskeluun.

11 7. Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus
Tavoitteena monilukutaito, jatko-opintoihin riittävän kielitaidon saavuttaminen ja oppilaan monikielisyyden kehittäminen. Oppilas tulee osalliseksi samoista teksteistä ja tekstilajeista kuin muut (äidinkieliset) oppilaat. Edistymistä ja suoriutumista arvioidaan suhteessa tämän oppimäärän tavoitteisiin ja kriteereihin. Opetushallituksen tukimateriaalipaketti OPS2016, kehittyvän kielitaidon asteikko

12 8. oppilaan oman äidinkielen opetus
Perusopetusta täydentävää opetusta (ei ole pakollista). Tarkoitettu oppilaille, joiden äidinkieli tai jokin perheen kielistä on muu kuin suomi, ruotsi tai saame tai on kyse ulkomailla hankitun kielitaidon ylläpito-opetuksesta. Tukee oppilaan aktiivisen monikielisyyden kehittymistä, kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja herättää kiinnostuksen elinikäiseen kielitaidon kehittämiseen. Pyrkii yhteiseen kielikasvatukseen muiden aineiden opetuksen kanssa, jolloin oppilaan kielitaitoa ja muuta osaamista hyödynnetään opetuksessa. Tukee eri oppiaineiden sisällön omaksumista. Opetusryhmässä on opetuksen alkaessa oltava neljä oppilasta, jotka voivat olla eri luokka-asteilta, eri kouluista, eri kunnista sekä esiopetuksesta. Valtionavustus enintään 86% laskennallisista kustannuksista (25€/t).

13 9. eriyttäminen Eriyttäminen on ensisijainen keino ottaa huomioon opetusryhmän ja oppilaiden erilaisuus. Eriyttäminen voi kohdistua sisältöihin, opetusmateriaaleihin ja -menetelmiin, työtapoihin, tehtävien määrään ja käytettävissä olevaan aikaan.

14 9. eriyttäminen Oppilaalla on mahdollisuus kehittyä ja oppia omien valmiuksiensa mukaisesti. Oppilaalle tarjotaan mahdollisuuksia osallistumiseen. On tärkeää kytkeä opittavat asiat oppilaalle merkityksellisiin kokemuksiin ja toimintoihin. Eriyttämisellä vaikutetaan oppimismotivaatioon tarjoamalla sopivia haasteita ja onnistumisen kokemuksia.

15 10. Kielitietoinen opetus
Suomea opitaan kaikkien aineiden tunneilla. Kaikki luokan- ja aineenopettajat ovat suomen kielen opettajia! Kaikki oppiaineet ovat kieltä ja tekstejä. Opettajan on hyvä olla tietoinen oman aineensa ja opetuksensa kielestä. Kielitietoinen opetus vähentää eriyttämisen tarvetta ja auttaa kaikkia oppijoita. Sisältöjen ymmärtäminen on helpompaa, kun oppiaineiden opetukseen yhdistetään kielen ja tekstitaitojen opetusta. Hyvin järjestetty aineenopetus voi olla samalla myös tehokasta kielenopetusta. Vinkkejä! Testaa, vahvistaako opetuksesi kielitaitoa!

16 11. arviointi Oppilaiden kielitausta ja kehittyvä suomen kielen taito otetaan huomioon arviointi- ja näyttötilanteita suunniteltaessa ja toteutettaessa. Oppilaan on voitava osoittaa edistymistään ja osaamistaan kielitaidon puutteista huolimatta. Käytetään monipuolisia, joustavia ja oppilaan tilanteeseen sovitettuja arviointimenetelmiä.

17 11. arviointi Arvioidaan oppilaan osaamista suhteessa asetettuihin tavoitteisiin; päättöarvioinnissa on kaikille yhteiset kriteerit. Arviointi voi olla sanallista päättöarviointia lukuun ottamatta. Maahanmuuttajaoppilaan arvioinnissa voidaan käyttää erilaista todistusta. Todistuksessa arvioidaan omien tavoitteiden mukaan opiskellut aineet sanallisesti.

18 12. Tulkkaaminen Hallintoasioissa, jotka voivat tulla vireille viranomaisen aloitteesta, on huolehdittava tulkitsemisesta. Viranomaisen tulee oma-aloitteisesti huolehtia yksityishenkilön kielellisten oikeuksien toteutumisesta. Asianosaisella on oikeus tulkkaukseen äidinkielellä tai kielellä, jota hänen voidaan olettaa ymmärtävän. Kustannukset korvataan kunnalle, kun tulkitsemispalvelut liittyvät … koulun tai päiväkodin ja kodin väliseen yhteistyöhön (koskee mm. pakolaisia).

19 13. turvapaikanhakijat Kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna esiopetusta. (Pol 4§) – koskee myös turvapaikanhakijoita! Kunta voi järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta… (Pol 5§)

20 14. Materiaaleja ja muuta hyödyllistä
Opetushallituksen maahanmuuttajien opetukseen liittyvät esitteet Opetushallituksen tuottamat oppikirjat Otavan Suomi2, Koulun biologia ja maantieto E, Kipinä 3 ja 4, Seikkailujen aapinen, Särmä Matikan ja Kympin (SanomaPro) omat kirjat FinnLecturan uudet pelit Suomikaksi.fi-pelit Early Learning Finskan oppimateriaalit, Schildts&Söderströms Papunet FB: Valoa!, S2-opettajat


Lataa ppt "Maahanmuuttajaoppilas koulussa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google