Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Perusopetuksen maksuttomuuden lainsäädännöllinen perusta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Perusopetuksen maksuttomuuden lainsäädännöllinen perusta"— Esityksen transkriptio:

1

2 Perusopetuksen maksuttomuuden lainsäädännöllinen perusta
Suomen perustuslain (731/1999) 16 §:n mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Opetuksesta ei saa aiheutua oppilaalle kustannuksia. Taloudellisesta asemasta riippumatta kaikilla lapsilla on oikeus perusopetuslaissa tarkoitettuun opetukseen.

3 Mikä on opetusta? Opetuksen järjestäjän velvollisuutena on laatia opetussuunnitelmaan perustuva vuotuinen suunnitelma, jossa määrätään muun muassa opetustunneista, työajoista, opetuksen yhteydessä annettavasta muusta toiminnasta ja koulun ulkopuolella annettavasta opetuksesta. (vuosisuunnitelma) Opetuksen käsite kattaa kaikki koulun työaikana toteutetut ja vuotuiseen suunnitelmaan kirjatut retket, vierailut ja muun vastaavan koulun ulkopuolella tapahtuvan toiminnan.

4 Retkien, leirikoulujen ja vierailujen rahoittaminen
Rahankeräyslain (255/2006) mukaan rahankeräyslupaa ei tarvita päiväkodin ryhmän, koululuokan tai vakiintuneen opinto- tai harrasteryhmän suorittamaan rahankeräykseen, jos rahankeräyksen toimeenpanoon liittyvistä tehtävistä vastaa täysivaltainen henkilö. Rahaa saadaan kerätä päiväkodin ryhmän, koululuokan, opinto- tai harrasteryhmän, päiväkodin, koulun tai muiden tahojen järjestämissä tilaisuuksissa, jos kerätyt varat käytetään opiskelun tai harrastustoiminnan edistämiseen (5 §:n 2 momentti).

5 Kouluissa järjestettävä rahankeräys
Koulun opintokäyntejä ja -retkiä, leirikouluja sekä opetukseen liittyviä tapahtumia voidaan tukea oppilaiden ja huoltajien yhteisesti keräämillä varoilla. Varojen keruun tulee olla oppilaille ja huoltajille vapaaehtoista. Opettajilla ei ole velvollisuutta osallistua rahan hankintaan eikä vastuuta retkikassasta.

6 Kouluissa järjestettävä rahankeräys
Jokaisella oppilaalla tulee olla mahdollisuus osallistua koulun opetussuunnitelman ja siihen perustuvan vuotuisen suunnitelman mukaiseen toimintaan huolimatta siitä, onko hän tai hänen huoltajansa osallistunut varojen keräykseen.

7 YLEISIÄ ohjeita luokkaretkistä
Retken tavoitteet, sisältö ja rahoitus suunnitellaan ja hyväksytään yhteisesti huoltajien kanssa. Talousarvio laaditaan alustavasti siinä vaiheessa, kun retkestä päätetään ja sitä korjataan varainkeräyksen edetessä ja kustannusten varmistuessa. Koulu ja huoltajat päättävät yhteisesti varojen keräämisen ja käytön periaatteet sekä kirjanpidon hoidon. Sovitaan myös, miten toimitaan, mikäli rahaa jää jäljelle tai retkeä ei toteuteta lainkaan (vaihtoehtoinen toiminta, rahojen palautus).

8 YLEISIÄ ohjeita luokkaretkistä
Retken rahoitussuunnitelman yhteydessä päätetään myös siitä, moniko koulun ulkopuolinen henkilö osallistuu retkeen yhteisillä varoilla sekä siitä, mikä heidän tehtävänsä retkellä on. Mikäli oppilaalla on retken aikana lääkitys, varmistaa opettaja huoltajan kanssa, kenen hallussa lääkitys retkellä on sekä lääkitysohjeet, tarvittaessa kirjallisesti. Jokaiselta huoltajalta on saatava retken ajaksi yhteystieto, josta huoltaja tarvittaessa tavoitetaan retken aikana. Mikäli oppilas ei voi osallistua retkelle, on hänelle järjestettävä opetussuunnitelman mukainen opetus koulun toimesta.

9 Turvallisen retken huoneentaulu - Markku Poutala (OAJ)
1. Vastuu Opettajan vastuu oppilaistaan on jakamaton. 2. Koulun toimintaa Retken tai leirikoulun on oltava koulun toimintaa. Tämä edellyttää, että ne on merkitty vuosisuunnitelmaan. 3. Kohde Kohde on valittava siten, että se on oppilaat ja heidän käyttäymisensä huomioon ottaen turvallinen. Vältä kohteita, joissa vaara on ilmeinen ja valvonta vaikeaa, esim. kylpylöitä. 4. Pelisäännöt Sovi hyvissä ajoin käyttäytymissäännöt selviksi yhdessä oppilaiden kanssa. Tiedota pelisäännöistä myös vanhemmille.

10 5. Suunnittelu Hyvä suunnittelu estää vahinkoja
5. Suunnittelu Hyvä suunnittelu estää vahinkoja. Suunnittele siis retki ajoissa ja huolellisesti. Tiedosta riskit ennalta, jotta voit hallita ne. 6. Vanhemmat Vanhempien mukanaolo on tärkeää, mutta heidän mukanaolonsa ei vähennä opettajan vastuuta. Kaikkien vanhempien on oltava selvillä retken yksityiskohdista, ja heiltä on saatava kirjallinen suostumus siitä, että heidän lapsensa voi osallistua retkelle. 7. Vakuutukset Vakuutukset kuntoon. Onko koulu vakuuttanut oppilaat myös luokkaretken ajaksi? Ellei ole, tarvitaan erillinen vakuutus. Ota mukaan vakuutusyhtiön ympärivuorokautinen yhteysnumero, josta saat neuvoja oikeista toimintatavoista. 8. Raha Valitettavasti retkien ja leirikoulun toteuttaminen vaatii itse hankittua rahaa. Opettajilla ei ole velvollisuutta osallistua rahan hankintaan eikä vastuuta retkikassasta. Johtajan ja opettajan täytyy kuitenkin olla selvillä vastuuhenkilöistä ja rahanhankinnasta.

11 9. Toteutus Huolellisen valmistelun ohella suunnitelman mukainen toteutus on paras tae siitä, että retkestä tulee onnistunut ja turvallinen. Valvonta on aukotonta ja vahingoittumisvaara vähäinen. Vaikka opettaja on varmasti tehnyt voitavansa, vahinkoja voi sattua, mutta sattuuhan niitä luokkahuoneessakin Viikonloppuretket ja retket koulun loma-aikoina Vuosisuunnitelmaan kuulumattomat retket eivät ole koulun toimintaa. Nämä retket eivät ole opettajan työtä, vaan opettaja osallistuu niihin yksityishenkilönä. Hän vastaa vahingoista joukon johtajana, mutta vahingon tapahtuessa korvausvelvollisuus ei kuulu työnantajalle Vapaaehtoisuus Opettajaa ei voi velvoittaa järjestämään retkeä tai leirikoulua. Nämä ovat vain yksi vaihtoehto koulun toiminnassa. Opettaja voi pelkästään vastuuseen ja turvallisuusuhkiin vedoten todeta, ettei retkeä tai leirikoulua voida järjestää. Tätä mielipidettä on kunnioitettava ja yhdessä etsittävä muita toimintavaihtoehtoja Korvaukset Vuosisuunnitelmaan merkitty retki tai leirikoulu on opettajalle virkamatka, josta maksetaan virkaehtosopimuksen mukaiset korvaukset.

12


Lataa ppt "Perusopetuksen maksuttomuuden lainsäädännöllinen perusta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google