Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuurin päivitys

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuurin päivitys"— Esityksen transkriptio:

1 Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuurin päivitys
Lausuntopalautteen esittely JHKA

2 Agenda Yleistä Keskeiset havainnot ja tehdyt muutokset
Jatkokehitykseen siirretyt asiat

3 Yleistä Palveluväylän viitearkkitehtuuri oli lausunnoilla lausuntopalvelu.fi-palvelussa 6 viikkoa saakka. Lausuntoja tuli palveluun 27 kpl. Viitearkkitehtuuri koettiin hyödylliseksi ja puutteista huolimatta sen pikaista julkaisemista toivottiin. Version 2.0 nopean julkaisemisen mahdollistamiseksi on osa lausuntopalautteessa esitettyjen huomioiden käsittelystä siirretty toteutettavaksi myöhemmin jatkokehitystoimenpiteinä

4

5

6

7 Keskeiset havainnot / Vyöhykemalli
Vyöhykemallia pidettiin epäselvänä ja vaikeana ymmärtää. Palveluväylä-termiä pidettiin harhaanjohtavana. X-road-pohjainen kansallinen palveluväylä ei ole teknisesti varsinaisesti väylä. Uudelleen nimeämistä ehdotettiin. Esitetyt argumentit pitävät paikkansa, mutta tässä vaiheessa palveluväylä on sen verran vakiintunut kielenkäyttöön, että sen muuttamisesta aiheutuisi kohtuutonta sekaannusta.

8 Vyöhykemalli ja käsitteet

9 Keskeiset havainnot / Käsitteet ja termit
Useissa lausunnoissa huomautettiin, että viitearkkitehtuurissa käytettyjä käsitteitä ja termejä ei ole kaikilta osin avattu ja niiden käyttö ei ole johdonmukaista. Lausuntoversiossa oli käytetty monia käsitteitä horjuvasti. Erityisesti käsitteiden ”palveluväylä”, ”julkinen väylä” ja ”julkinen palveluväylä” käyttöön kaivattiin johdonmukaisuutta ja yhtenäisyyttä.

10 Palveluväylän termit Määritelty palveluväylätermit tarkemmin ja käytetty niitä johdonmukaisesti dokumentaatiossa Julkinen palveluväylä Hallittu ja turvallinen internetin ja/tai rajatun verkon tiedonvälityspalvelu. Kansallista ratkaisua rakennetaan parhaillaan X-Road-teknologian pohjalta. Kansallinen palveluväylä Julkisen palveluväylän ja vyöhykeväylien muodostama kokonaisuus, jossa julkaistut palvelut ovat löydettävissä keskitetyn liityntäkatalogin kautta. Vyöhykeväylä Tiedonsiirtopalvelu pääsyltään rajatussa ympäristössä. Erillinen vyöhyke, jonka sisällä voidaan käyttää julkisesta palveluväylästä poikkeavaa tiedonvaihtoratkaisua tai -määrityksiä. On usein SLA-taattu tai korkeamman tietoturvatason rajattu osaverkko tai toimialakohtainen kokonaisuus. Vyöhykkeen sisällä tiedonvaihdon infrastruktuuri voidaan rakentaa julkisen palveluväyläratkaisun mukaisesti tai siellä voidaan käyttää sektorikohtaisia ratkaisuja.

11 Keskeiset havainnot / Sopimukset
Väylä- ja palvelusopimuksiin liittyen oli useita huomioita. Erityisesti linjaus, jossa julkinen palveluväylä rajataan julkisen hallinnon käyttöön, aiheutti paljon kommentteja. Linjausta pidettiin käyttöä rajoittavana. Kohta on muotoiltu uudelleen: ”Palveluväylän avulla integroidussa palveluprosessissa tulee olla mukana julkinen taho” .

12 Keskeiset havainnot / Paikkatieto
Paikkatietojen osalta huomautettiin, että vyöhykemallin toteutus on hankala, koska malli ei ota huomioon paikkatietoalalla yleisesti käytössä olevia arkkitehtuurimalleja. INSPIRE direktiivi on mukana yhtenä sidosarkkitehtuurina. Palveluväylän rooli paikkatiedon hyödyntämisessä on selvitettävä erikseen. Tämä viitearkkitehtuuri ei siihen ota kantaa.

13 Keskeiset havainnot / Tiedon suojaustasot
Tiedon suojaustasoista käytettiin luonnosversiossa horjuvaa käsitteistöä. Lausuntopalautteessa todettiin, että pitäisi käyttää virallisia termejä suojaustasoista I – IV, kuten VAHTI-ohjeessa (2/2010 tai uudempi). Yhdenmukaistettu valtioneuvoston asetuksen tietoturvallisuudesta valtionhallinnossa 681/2010 kanssa.

14 Keskeiset havainnot / Avoimen lähdekoodin käyttö
Suositus avoimen lähdekoodin käytöstä herätti runsaasti huomioita ja huolta kaupallisten toimijoiden kiinnostuksen lopahtamisesta. Julkisen palveluväylän osalta avointa lähdekoodia on käytetty laajasti toteutuksessa Jätetään suosituksena julkisten toimijoiden tuottamiin palveluihin ja ohjelmistoihin Poistetaan vyöhykeväylien osalta, koska ne ovat käytännössä kaupallisia ratkaisuja Yrityksille ei voida myöskään asettaa vaatimusta lähdekoodin avaamisesta Rajapintojen tulee olla avoimia kaikissa tapauksissa.

15 Keskeiset havainnot / Yhteenveto ja yhteenvetokuva
Yhteenvetoa ja yhteenvetokuvaa pidettiin yleisesti hyvinä, vain muutama eriävä mielipide tämän suhteen esitettiin. Huomiota kiinnitettiin kuitenkin eroavaisuuksiin mm. painotuksissa, esille nostetuissa asioissa ja termien käytössä yhteenvetojen ja päädokumentin välillä. Yhteenvetokuvaa ehdotettiin sisällytettäväksi myös päädokumenttiin.

16 Vyöhykemallin tiivistelmäkuva
SS Liityntäpalvelin IS Palvelun tarjoajan tietojärjestelmä (Information System) IS IS VY IS IS IS IS VIA IS KY IS SS SS SS SS SS ESB X Internet SS Julkinen palveluväylä (X-Road) SS IS SS SS SS SS IS IS ESB IS IS IS IS

17 Jatkokehitykseen siirretyt asiat
Osa lausuntopalautteessa esitetyistä huomioista edellyttää perusteellisempaa ja laajempaa tarkastelua ja niiden käsittely on siirretty toteutettavaksi myöhemmin jatkokehitystoimenpiteinä: Hyödyntäjän tietoturvatason varmentaminen SLA (palvelutaso, kapasiteetti) Varautuminen ja tietoturva Kustannustehokkuus Palveluiden tietomallit


Lataa ppt "Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuurin päivitys"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google