Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LAAJA HYVINVOINTIKERTOMUS JA HYVINVOINTISUUNNITELMA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LAAJA HYVINVOINTIKERTOMUS JA HYVINVOINTISUUNNITELMA"— Esityksen transkriptio:

1 LAAJA HYVINVOINTIKERTOMUS JA HYVINVOINTISUUNNITELMA 2017-2020
Polvijärven kunta

2 Lait ohjaavat työtä Kuntalaki 2015/410 Terveydenhuoltolaki 2010/1326
Velvoite kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin seuraamisesta toimialat yhdistävästi kunnalla. Kunnan on seurattava: asukkaittensa terveyttä ja hyvinvointia sekä niihin vaikuttavia tekijöitä väestöryhmittäin kunnan palveluissa toteutettuja toimenpiteitä, joilla vastataan kuntalaisten hyvinvointitarpeisiin Kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä on raportoitava valtuustolle vuosittain. Valtuustolle on kerran valtuustokaudessa valmisteltava laaja hyvinvointikertomus Laaja hyvinvointikertomus  tärkeä valtuuston käsittelyyn tuleva asiakirja - on yksi strategian, talouden ja toiminnan suunnittelun perusteista tulevalle valtuustokaudelle

3 Kunnan hyvinvointikertomus ja hyvinvointisuunnitelma
Väestön hyvinvoinnin kehitys valtuustokaudella Tausta, tarkoitus ja tavoitteet Kunnan hyvinvointityöryhmä ja hyvinvointityön rakenne Indikaattorien ja muun tiedon osoittama hyvinvointi, tietolähteet Painopisteiden, tavoitteiden ja toimenpiteiden arviointi Johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset seuraavalle valtuustolle Hyvinvointisuunnitelma Vuosittainen raportointi on osa toimeenpanoa, tavoitteiden täsmentämistä ja tehtyjen toimenpiteiden aktiivisuuden ja vaikuttavuuden arviointia Kehittämiskohteet ja painopistealueet Valtuustokäsittely vähintään kerran valtuustokaudessa  Sähköinen hyvinvointikertomus –indikaattorit, asiakirjan tallennus

4 Sähköinen hyvinvointikertomus (SHVK)-työväline
Toiminnan ja talouden suunnittelua, johtamista, seurantaa ja raportointia varten on kehitetty kuntajohdon työkalu, joka toimii johtamisen ja ohjauksen välineenä, myöhemmin myös kansallisen ohjauksen välineenä SHVK:ta kehitettäessä on hyödynnetty olemassa olevia valtakunnallisia tietokantoja (indikaattorit), joista löytyy kuntakohtainen tieto seuraavissa teemoissa: Talous ja elinvoima Lapset, varhaisnuoret ja lapsiperheet Nuoret ja nuoret aikuiset Työikäiset Ikääntyneet Kaikki Ikäryhmät

5 Monialainen virkamiesjohto vastaa toteutuksesta
Strategiseen suunnitteluun tarvitaan toimeenpanorakenne, jossa ovat mukana kaikki kunnan toimialat sekä muut toimijat ja alueelliset organisaatiot. Luonteva paikka toiminnan johtamiseksi on kunnan johtoryhmä, jota voidaan tarvittaessa laajentaa eri toimialojen asiantuntijoilla. Laajennettuun johtoryhmään voidaan kutsua johtoryhmän jäsenten lisäksi muita viranhaltijoita, henkilöstöä ja alueellisia edustajia. Johtoryhmän tueksi voidaan asettaa operatiivisen työn koordinoimiseksi, seuraamiseksi ja asioiden valmistelua varten hyvinvointiryhmä, joka koostuu kunnan eri toimialojen vastuuhenkilöistä. Sidosryhmien osallistaminen sisältää asukas- ja luottamushenkilöryhmät.

6 Hyvinvointikertomus talouden ja toiminnan suunnittelun (tts) vuosikellossa
Suunnitelman vahvistaminen valtuustossa Elinvoiman ja väestön hyvinvointia kuvaavan tiedon kokoaminen KV Talousarvio TILINPÄÄTÖS TALOUSARVIO KH Talousarvio-esitys Joulu Tammi Lautakuntien talousarvio- esitykset ltk Tilinpäätös Marras Helmi Loka Maalis Päätöksen-teko KH Tilinpäätös Kuntalaisten ja asiakkaiden osallisuus Linjaukset Syys Huhti Elo Touko Arviointiosallisuus Toimenpiteiden suunnittelu Heinä Kesä Väestön hyvinvointia kuvaavat tiedot valtuustolle KV Tilinpäätös Copyright 2007 KHT-yhteisö Tuokko Tilintarkastus Oy (PKF)

7 Hyvinvointikertomusprosessin toimijavuosikello
Elinvoiman ja väestön hyvinvointia kuvaavan tiedon kokoaminen Edellisen vuoden toiminnan arviointi Talousarvio-esitys Siun soten neuvottelukunta kunnanhallitus Vanhempaintiimi Valtuusto vanhusneuvosto vanhusneuvosto Johtoryhmä/ Hyvinvointiryhmä kunnanhallitus nuorisovaltuusto nuorisovaltuusto Osallisuus-neuvottelukunta Osallisuus-neuvottelukunta Siun soten neuvottelukunta Siun soten neuvottelukunta Valtuusto Toimenpiteiden suunnittelu seuraavalle vuodelle

8 Raportointitietoa vuosilta 2013-2016
Hyvinvointikertomuksen yhteydessä vahvistettuun hyvinvointisuunnitelmaan valitut painopistealueet olivat Toiminta- ja työkyky (lapset, nuoret, työikäiset, ikäihmiset) Työllisyyden hoito Laajan hyvinvointikertomuksen indikaattoritiedot olivat vuosilta Nyt indikaattoritietoa on peilattu hyvinvointisuunnitelman painopistealuekohtaisiin tavoitteisiin (kts. Word-version liite 1) Käytetyt arviointimittarit on nimetty hyvinvointisuunnitelmassa; osa niistä on sähköisen hyvinvointikertomuksen indikaattoreita, osa toimialoilta kerättyä tietoa Tietokannoista saatu tieto vuoteen 2013 saakka, toimialoilta kerätty tieto vuodelta 2014 Raporttiin on lisäksi otettu mukaan joitakin lisähuomioita hyvinvointitiedon muutoksista (löytyvät vain Word-versiosta)

9 Talous ja elinvoima Väestöennusteen mukaan Polvijärven väestön määrä vähenee edelleen (4395 asukasta, vuonna tilastokeskus). Väestö ikääntyy, tosin lapsiperheiden määrän laskun kehitys on tasaantunut. Työllisten osuus työvoimasta 33,5 % ja >>Väestö- ja työllisyysmuutosten myötä elatus- ja huoltosuhde ovat nousseet. Pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä on lisääntynyt edelleen (39,3 %). Kunnan suhteellinen velkaantuneisuus on matalampi kuin vertailualueilla. Polvijärven nettovelka ja verotettava tulo asukasta kohden ovat Suomen pienimpiä. Kiteen ikärakenne väestöennusteen mukaan vuonna 2030

10 Lapset, varhaisnuoret ja lapsiperheet
Lasten ja nuorten hyvinvointi- indikaattorit osoittavat vertailukuntiin nähden hyvää suuntaa. Nuorten tupakointi ja humalahakuinen juominen on laskussa. Huolestuttavaa on, että koululounaan jättää syömättä yli viidennes 8. ja 9. luokkalaisista. Ylipainoisten osuus on suhteellisen korkea (19 %, 2013) ja hengästyttävän liikunnan määrä on laskussa. Lastensuojelun avohuollollisten tukitoimen piirissä (0-17v) ja kodinulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on vähentynyt viime vuosina. Moniammatillista ja monialaista yhteistyötä sekä nuoren osallisuutta lisääviä käytäntöjä on olemassa.

11 Nuoret ja nuoret aikuiset
Nuorisotyöttömyys vaihtelee suhdanteiden mukaan (14 % v2015), on kuitenkin vertailukuntien matalin Toimeentulotukea saaneiden nuorten määrä on kuitenkin ollut voimakkaassa kasvussa vuodesta 2014 lähtien Toimenpiteinä järjestetään mm. etsivää nuorisotyötä ja nuorten työpajatoimintaa, josta nuorisoa ohjautuu sekä työkokeiluihin että koulutukseen.

12 Työikäiset Haaste edelleen on pitkäaikaistyöttömyyden kasvu.
Työikäisten tilanne työkyvyn suhteen on pysynyt ennallaan (Suurimmat työkyvyttömyyden syy on mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt sekä tuki- ja liikuntaelin ja sidekudossairaudet). Eläkkeelle siirtyminen on myöhentynyt (60,9v).

13 Ikäihmiset Yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on 28 % vuotiaiden osuus väestöstä kasvaa eniten (15,6 %, 2015) Kotona asuvien 75 vuotta täyttäneiden määrä on suositusten mukainen (93 % vastaavan ikäisestä väestöstä,2015). Kaatumisiin ja putoamisiin liittyvä hoitojaksoja 65 vuotta täyttäneillä oli vuonna (21 henkilöllä)

14 Kaikki ikäryhmät Kuntajohdon terveyden edistämisaktiivisuusindeksi on 47(TEA-viisarikysely). Sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset ovat nousseet vuoteen 2014 saakka. Polvijärveläisten terveyttä/ sairastavuutta kuvaava Kelan ikävakioitu sairastavuusindeksi(132) on pysynyt vakaana.

15 Hyvinvointikertomuksen toteutumisen itsearviointi kaikista ikäryhmistä TEA-viisarin mukaan
Mikäli tarkastellaan kunnan terveyden edistämisen aktiivisuutta (TEA-viisari, pistettä). Kunnan strategisessa johtamisessa terveyden edistämisen aktiivisuus arvioidaan 47 pisteeseen. Vastaavasti hyvinvointi ja terveyseroja kaventavat toimenpiteet kunnan talous- ja toimintasuunnitelmassa saavat 44 pistettä. Terveyden edistämisen aktiivisuus liikunnan edistämisessä arvioidaan 54 pisteeseen ja väestön terveydentilan seuranta ja aktivointi kunnan johdossa arvioitiin 37 pisteeseen. TEA-viisarin arvioinnin perusteella terveyden edistämistä aktiivisuutta voidaan vielä kehittää eri toimenpitein.

16 Pohjois-Karjalan maakunta
Johtaminen 2015 Polvijärvi Juuka Tohmajärvi Pohjois-Karjalan maakunta Koko maa Johtaminen 47 63 65 61 70 Johtamisvastuu terveyden edistämisessä 33 67 100 82 79 Päätösten ennakkoarviointi käytössä 5 31 Seurannan vastuutahot määritetty 92 98 Kunnan hyvinvointitavoitteet huomioitu 90 75 Hyvinvointikertomuksen tavoitteet 50 25 39 72 Lähde:

17 Pohjois-Karjalan maakunta
Johtamisvastuu terveyden edistämisessä 2015 Polvijärvi Juuka Tohmajärvi Pohjois-Karjalan maakunta Koko maa Johtamisvastuu terveyden edistämisessä 33 67 100 82 79 Vastuullinen viranhaltija nimetty 100Kyllä 97Toteutuu hyvin Poikkihallinnollinen terveyden edistämisen työryhmä nimetty 98Toteutuu hyvin Terveyden edistämisen suunnittelija tai koordinaattori 0Ei 87Toteutuu hyvin 80Toteutuu hyvin Kirjallinen päätös vastuutahon nimeämisestä 92Toteutuu hyvin 90Toteutuu hyvin Kirjallinen päätös työryhmän tehtävistä 76Toteutuu hyvin Kirjallinen päätös suunnittelijan tai koordinaattorin tehtävistä Tieto puuttuu 23Paljon kehitettävää 60Toteutuu vaihtelevasti Lähde:

18 Johtopäätökset Indikaattoritiedon ja muun tiedon osoittama hyvinvointiedon perusteella on nostettavissa seuraavia huomioita: Kunnan elinvoiman (työllisyys) kehittämiseksi on tehtävä laajalla rintamalla työllisyyden edistämistyötä. Elinvoima tuo hyvinvointia! Väestön väheneminen ja ikääntyminen on mega-trendi, joka tulee huomioida kunnan päätöksissä. Lasten ja nuorten hyvinvointi-indikaattorit osoittavat hyvää kehitystä. Huolena on kuitenkin lasten ja nuorten painonhallinnan huolet digi-ajan yhteiskunnassa (ravitsemus, liikkumattomuus) Nuorten aikuisten ja työikäisten osalta työttömyys on iso huoli. Erityisesti tämä luo terveyden eriarvoistumista >> terveyserojen seurantaa, arviointia ja raportointia on tehtävä säännöllisesti. Ikääntyvän väestön ennaltaehkäisyyn kiinnitettävä erityistä huomiota ja palvelurakenne linjattava valtakunnallisten suositusten mukaiseksi. Lisäksi yksinäisyyden ehkäisemiseksi on tehtävä yhteisöllisyyttä tukevia ratkaisuja. Terveyden hyvinvoinnin edistäminen on nostettava strategiseksi painopisteeksi kunnan uudessa strategiassa. Kunnan tulee seurata HYTE-kerroin indikaattoreiden kehitystä ja huomioida niiden vaatimat toimenpiteet.

19 Hyvinvointisuunnitelman rakenne
Painopistealueet kuvaavat hyvinvoinnin edistämiseen liittyvät päämäärät ja niitä suppeammat kehittämiskohteet, joihin vaikuttamalla voidaan edistää painopistealueen toteutumista. Toimenpiteet ja vastuutaho sisältävät käytännönläheiset toimenpiteet, joilla tavoitteet pyritään saavuttamaan. Toimenpiteet tulee huomioida, mahdollista asiakirjojen päällekkäisyyttä huomioiden, hallintokunnittain esimerkiksi kunnan talousvuoden raportointien yhteydessä, esimerkiksi talousarviossa siten, että ne tukevat kuntastrategian ja hyvinvointikertomuksen toteutumista. Resursseja ovat taloudelliset resurssit, hankkeet ja projektit, ohjelmat ja suunnitelmat, investoinnit, henkilöstö, tilat, verkostot ja kumppanuudet (esimerkiksi seurakunta, järjestöt, yritykset). Resurssien käyttöä ja riittävyyttä tulee seurata ja arvioida. Laajassa hyvinvointikertomuksen hyvinvointisuunnitelmassa resurssit on esitetty henkilöstö, työryhmä ja hankeresurssien osalta. Vuosittaisessa raportoinnissa näitä on mahdollista edelleen tarvittaessa tarkentaa. Arviointimittarit mittaavat toimenpiteiden vaikuttavuutta pitkällä aikavälillä, muutos voi näkyä vasta valtuustokauden vaihtuessa tai sen jälkeen. Kuntaliiton tuottama sähköinen hyvinvointikertomus mahdollistaa myös kuntakohtaisten indikaattoritietojen hyödyntämisen. Arviointimittarit voivat olla myös laatua mittaavia, asiakaskokemuksiin perustuvia tai kunnassa luotuja omia mittareita, jotka tuottavat hyvinvointitietoa.

20 Polvijärven kunnan kuntastrategia
Visio Polvijärvi visionääriä Arvot Luottamus, oikeudenmukaisuus, avoimuus, tulevaisuussuuntautuneisuus Strategiset tavoitteet Kannattavat ja hyvinvoivat yritykset Hyvinvointi ja palvelut Henkilöstö ja johtaminen Painopisteet vuonna 2017 Uudistuva ja yhteistyöhakuinen organisaatio, digitalisaatio, tasapainoinen talous

21 Vuosittainen raportti
Laajan hyvinvointikertomuksen toimeenpano edellyttää, että sen lisäksi tehdään vuosittaiset lyhyen aikavälin raportointi hyvinvointikertomuksesta ja –suunnitelmasta. Vuosittainen raportti tukee valtuustokauden hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden toteutumista Vuosittainen raportti voidaan esittää samassa muodossa, kuin laaja hyvinvointikertomus, joskin vuosittaisessa raportissa painopistealueita voidaan painottaa, tarkentaa, lisätä tai kohdentaa tarvittaessa uudelleen tai yleisellä tasolla esitettyä laajaa asiakirjaa tarkemmin. Vuosittaisten tavoitteiden tulee tukea valtuustokauden tavoitteiden toteutumista hyödyntäen myös arviointimittareiden avulla saatu tieto kuntalaisten hyvinvoinnin tilasta.

22 Hyvinvointisuunnitelman 2017-2020 painopistealueet ja vuosittainen arviointi
Arviointipohjana hyödynnetään sähköistä hyvinvointikertomusta ja sen vuosisuunnitelmaa. Turvallinen lapsuus ja nuoruus sekä hyvä kasvuympäristö Työikäisten työ- ja toimintakyvyn säilyttäminen Ikäihmisten aktiivinen arki Polvijärven kunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kehittäminen ja johtaminen 1 Indikaattorit Arviointi 2 3 4

23 Hyvinvointisuunnitelman painopisteet ja tavoitteet vuosille 2017-2020
Turvallinen lapsuus ja nuoruus sekä hyvä kasvuympäristö Työikäisten työ- ja toimintakyvyn säilyttäminen Tavoitteet: Lasten ja nuorten liikunnan harrastuneisuuden lisääminen Terveellinen ruokavalio (ruokailutottumukset) Lasten ja nuorten turvallisen arjen varmistaminen ja vahvistaminen Tavoitteet: Terveyttä edistävän liikunnan lisääminen Terveyden eriarvoisuuden ja terveyserojen kaventaminen Päihteiden ongelmakäytön vähentäminen

24 Hyvinvointisuunnitelman painopisteet ja tavoitteet vuosille 2017-2020
Ikäihmisten aktiivinen arki Polvijärven kunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kehittäminen ja johtaminen Tavoitteet Palvelujen ja verkostojen vahvistaminen ikäihmisten aktiivisuuden/toimintakyvyn lisäämiseksi Kylissä ja taajamissa asuvien turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen lisääminen Ikäihmisten harrastuneisuuden lisääminen Tavoitteet Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen johtaminen Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kehittäminen

25 Lapset, nuoret, työikäiset, ikäihmiset, kesäasukkaat, vieraat, yhteistyötoimijat, henkilöstö ja päättäjät - Visionäärimme hyvinvointityössä Kuva: Lasten taitorata varhaiskasvatuksessa

26 Polvijärven kunta www.polvijarvi.fi
Kiitos Polvijärven kunta


Lataa ppt "LAAJA HYVINVOINTIKERTOMUS JA HYVINVOINTISUUNNITELMA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google