Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Virtain kaupunki Vanhustyön strategia.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Virtain kaupunki Vanhustyön strategia."— Esityksen transkriptio:

1 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Virtain kaupunki Vanhustyön strategia

2 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Toiminta-ajatus Virtain kaupungin vanhuspalvelut toteutetaan yhteistyössä yksityisten toimijoiden sekä kolmannen sektorin kanssa. Palvelut toimivat asiakaslähtöisesti ja ihmisyyttä kunnioittaen. Vanhustyö vastaa kotona asuvien, ympärivuorokautista hoitoa saavien ja tilaamiensa palveluiden riittävyydestä sekä laadukkuudesta. Henkilöstö on vanhustyön suuntautunutta. Henkilökuntaa on riittävästi turvaamaan ikäihmisten palvelut. Työyhteisöissä toiminta on tasa-arvoista, hyvin johdettua ja yhteisöllistä.

3 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Virtain vanhustyön visio Hyvä vanhuus – hyvinvointia ikäihmisille Virtain kaupunki tuottaa vanhuspalvelut ikäihmisille turvallisesti ja vaikuttavasti, edistäen hyvinvointia ja terveyttä. Työ perustuu vanhustyön osaamiseen ja monialaiseen yhteistyöhön.

4 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhustyön eettiset avainsanat Turvallisuus Oikeudenmukaisuus Itsemääräämisoikeus Voimavaralähtöisyys Osaaminen

5 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhustyön visio näkökulmittain Hyvä vanhuus – hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden talousvaikutukset Vanhuspalveluiden prosessit Osaaminen ja henkilöstö Ikäihminen Ennakoimme ikäihmisten palvelutarpeen Palvelut tuottaa riittävä sekä osaava henkilöstö ja johto Edistämme hyvinvointia ja terveyttä Vahvistamme itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta Panostamme muistisairauksiin Puramme laitoshoitoa siirtymällä ympärivuorokautiseen tehostettuun palveluasumiseen Valtakunnallisesti vertailukelpoinen vanhustenhuolto Vahvistamme kotihoitoa ja kotiin tuotettavia palveluita Hyvinvoiva henkilöstö tuottaa laadukkaita palveluita tehokkaasti Teknologiset ratkaisut lisäävät asiakkaalle annettavaa aikaa Parannamme esteettömän asumisen mahdollisuuksia Taloudellinen toiminta vanhuspalveluissa Turvallinen kotiympäristö mahdollistaa kotona asumisen pidempään

6 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Toimintaympäristöanalyysi

7 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille 1. Väestörakenne ja palvelutarpeen muutokset 1(4) Ikäihmisten määrä Virroillakin kasvaa, jolloin palveluiden tarve myös lisääntyy.

8 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Väestörakenne ja palvelutarpeen muutokset 2(4) Palvelurakennetta on muutettava vanhuspalveluissa. Virtain tulee pyrkiä valtakunnallisten tavoitteiden mukaiseen palvelurakenteeseen.

9 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Väestörakenne ja palvelutarpeen muutokset 3(4) Virtain painottuminen raskaaseen laitoshoitoon näkyy valtakunnallisissa tilastoissa kun yhteen lasketaan vuodeosaston ja vanhainkodin pitkäaikaista laitoshoitoa saavat.

10 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Väestörakenne ja palvelutarpeen muutokset 4(4) Valtakunnallista vertailua kotihoidon määrästä vaikeuttaa Ainalan palvelutalon laskentatavan muutokset vuosittain. Luotettava vertailutulos saadaan vuoden 2010 laskennassa.

11 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille 2. Palveluiden kustannukset 1(2) Sosiaalitoimen nettokustannukset ovat selvästi maan keskiarvoa alhaisemmat. Kustannusten nousu on ollut trendin mukaista. Tulevaisuuden haasteena on kustannusten nousun hallinta.

12 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Palveluiden kustannukset 2(2) Terveystoimen nettokustannukset ovat Virroilla kansallista keskiarvoa korkeammat. Vuosien 2008 ja 2009 välissä tapahtunut kustannusten kasvu on merkittävä.

13 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille 3. Ikäihmisten tulokehitys Virtolaisten ikäihmisten maksuvalmius paranee. Täyttä kansaneläkettä saavien määrä vähenee kun yhä useammalla on työeläkettä.

14 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Strategiset näkökulmat ja kriittiset menestystekijät

15 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Ikäihminen 1(7) Edistämme hyvinvointia ja terveyttä Vanhusten parempi terveys edellyttää ennaltaehkäisevän toiminnan merkityksen tiedostamista vanhuspalveluissa. Liikuntaan ja liikkumiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Lihaskunnon ja tasapainon kehittäminen parantaa kotona selviämistä ja vähentää kaatumistapaturmia.

16 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Ikäihminen 2(7) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Edistämme hyvinvointia ja terveyttä Liikunnan merkitystä korostetaan päivittäisissä kontakteissa sekä lääkäreiden terveystarkastuksissa. Jokaisella ikäihmisellä on ”liikuntaresepti”, jolla vahvistetaan tasapainoa ja lihaskuntoa. Vanhusten hoito perustuu voimavaralähtöisyydelle. Hoito- ja palvelusuunnitelman osana on toimintakyvyn mukainen liikunta- ja ulkoiluharjoite. Omaehtoista ja ohjattua liikuntaa kehitetään. Sairastuessaan ikäihminen saa tehokasta hoitoa ja kuntoutusta, jotta kotiin palaaminen tapahtuisi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vanhustyön tieteellisesti vaikuttavat tutkimustulokset otetaan käyttöön mm. vanhusten ravitsemus-, lääkehoito-, kuntoutus- ja liikuntasuositukset. Matalankynnyksen ikäneuvonnan ja ohjauksen aloittaminen.

17 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Ikäihminen 3(7) Vahvistamme itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta Vanhuksella on tasa-vertaisena kansalaisena mahdollisuus osallistua palveluaan ja hoitoaan koskevaan päätöksentekoon. Toiminta on asiakaslähtöistä ja mahdollistaa asiakkaan ja omaisen osallisuuden hoitoon liittyvään päätöksentekoon. Hoitosuunnitelmat laaditaan yhdessä asiakkaan ja tarvittaessa hänen omaisensa kanssa. Vanhusten mielenterveyttä heikentää yleisimmin fyysisen heikkenemisen seurauksena syntyvä avuttomuus ja yksinäisyys. Vanhuus tuo elämään myös paljon luopumista. Vanhus kohtaa omien kykyjensä heikkenemisen, mahdollisesti puolison tai ystävän kuoleman. Vanhuudessa masennus heikentää kotona pärjäämistä, laskee toimintakykyä ja aloitteellisuutta. Ikääntyneiden mielenterveysongelmat jäävät helposti havaitsematta, eikä sitä ole syytä pitää ikääntymiseen kuuluvana.

18 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Ikäihminen 4(7) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Vahvistamme itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta Vanhustyön asiakkaalle annetaan tietoa hoitotahdosta ja laaditaan yhdessä asiakkaan ja omaisten kanssa hoitotahto. Kaikilla vanhuspalvelun asiakkailla on tavoitteellinen hoitosuunnitelma, joka laaditaan yhdessä asiakkaan ja hänen omaisensa kanssa. Vanhuspalveluita kehitetään systemaattisen asiakaspalautteen pohjalta. Vanhuudessa leskeksi jääville aloitetaan suru- ja voimaantumisryhmiä. Mielenterveyden ongelmiin puututaan varhaisessa vaiheessa, jolloin mahdollisuudet ratkaista ongelmat ovat hyvät. Ikäpisteessä tai seniorikeskuksessa on mahdollisuus harrastaa, kokoontua ja toimia muiden ikäihmisten kanssa.

19 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Ikäihminen 5(7) 1. Parannamme esteettömän asumisen mahdollisuuksia 2. Teknologiset ratkaisut lisäävät asiakkaille annettavaa aikaa Esteettömyyttä ja turvallisuutta voidaan parantaa kodin muutostöin ja apuvälinein. Käyttöönotettavilla uusilla teknologioilla parannetaan tuottavuutta, vaikuttavuutta sekä lisätään asukkaiden ja henkilöstön turvallisuutta. Investoinnit asumisympäristöihin tehdään esteettömyyden, viihtyisyyden ja turvallisuuden näkökulmasta.

20 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Ikäihminen 6(7) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Parannamme esteettömän asumisen mahdollisuuksia Asumista helpottavien kodinmuutostöiden asiantunteva järjestäminen tarvitseville. Asunnon korjausneuvontaa kaikille 70 vuotta täyttäville kaupungin toimesta. Perusratkaisuna hissien rakentaminen kerrostaloihin mm. peruskorjauksien yhteydessä. Uudisrakentamisessa pyritään tekemään paremmin senioriasumiseen soveltuvia taloja. Tavoitteena pitkäaikaishoivassa on, että asukkaalla on oma huone ja hygieniatila, ellei asukas nimenomaan halua asua yhteisöllisesti. Korjausrakentamisen yhteydessä pitkäaikaista hoivaa tarjoaviin yksiköihin tehdään vain yhden hengen huoneita.

21 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Ikäihminen 7(7) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Teknologiset ratkaisut lisäävät asiakkaille annettavaa aikaa Lääkehoidossa hyödynnetään koneellista lääkkeiden annosjakelua. Pitkäaikaishoidossa turvallisuusteknologiaa lisätään ikääntyneiden turvallisen liikkumisen ja ulkoilun edistämiseksi.

22 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden prosessit 1(7) Panostamme muistisairauksiin Dementoivat sairaudet lisäävät vanhusten palvelutarvetta. Kotona asumisen mahdollistaminen vaatii toimivaa sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuutta dementoituneen hoidon onnistumiseksi. Hyvin resursoiduilla muistisairaalle kohdennetuilla palveluilla voidaan pidentää kotona asumista ja siirtää laitoshoitoon siirtymistä.

23 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden prosessit 2(7) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Panostamme muistisairauksiin Dementiaa sairastava ja hänen perheensä saa ensitietoa sairaudesta ja sopeutumisvalmennusta. Vanhuspalveluissa muistihoitajalle on keskitetty kotona asuvien dementia asiakkaiden palvelutarpeeseen liittyvä neuvonta, ohjaus ja seuranta. Muistisairaiden tutkimuksessa ja hoidossa noudatetaan hyvä lääkehoito ja käypähoito suosituksia. Muistisairaiden hoidossa panostetaan geriatriseen ja gerontologiseen erityisosaamiseen. Palveluasumisessa ja laitoshoidossa henkilökunta on saanut erityisen koulutuksen muistisairaiden erityistarpeiden huomioimiseksi. Muistisairaiden hoidossa panostetaan ensisijaisena hoitomuotona käytösoireiden lääkkeettömään hoitoon.

24 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden prosessit 3(7) Puramme laitoshoitoa siirtymällä ympärivuorokautiseen tehostettuun palveluasumiseen Hoidon porrastuksen lähtökohtana on vuodeosaston pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien potilaiden määrän vähentäminen. Vuodeosastohoito profiloidaan kuntoutukseen sekä akuutti sairaiden hoitoon. Vanhusten laitoshoitoa vähennetään.

25 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden prosessit 4(7) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Puramme laitoshoitoa siirtymällä ympärivuorokautiseen tehostettuun palveluasumiseen Hoidon porrastus tapahtuu moniammatillisen työryhmän arvioinnin perusteella (SAS). Tehostetun- ja tuetun palveluasumispaikkojen lisääminen. Ympärivuorokautisessa hoidossa pääpainon siirtäminen tehostettuun palveluasumiseen. Pitkäaikaisessa laitoshoidossa on 3-4% ja ympärivuorokautisessa hoidossa 6-7% yli 75 –vuotta täyttäneistä. Laitoshoidon tilalle kehitetään perhe- ja ryhmäkotihoitoa sekä tehostettua palveluasumista. Omaishoidosta tehdään keskeinen toimija vanhustenhoidossa.

26 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden prosessit 5(7) 1. Vahvistamme kotihoitoa ja kotiin tuotettavia palveluja 2. Turvallinen kotiympäristö mahdollistaa kotona asumisen pidempään Kotihoito on vanhuspalveluiden tukipilari. Kotihoito kohdistetaan paljon tai ympärivuorokauden hoitoa tarvitseville, jotka eivät selviydy päivittäisistä toiminnoista itsenäisesti kotonaan. Lisäksi kotihoitoa saavat ne, joiden hoito ja huolenpito vaatii erityistä ammattitaitoa. Kotihoidossa painotetaan gerontologisen hoito- ja sosiaalityön osaamista sekä geriatrian asiantuntemusta. Myös ehkäiseviä kotikäyntien sisältöä kehitetään tästä näkökulmasta. Erityistä huomiota kiinnitetään kotona asumisen esteettömyyteen, henkilökohtaiseen liikuntareseptiin ja terveellisten elämäntapojen edistämiseen.

27 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden prosessit 6(7) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Vahvistamme kotihoitoa ja kotiin tuotettavia palveluja Kotihoidossa on asiakasmäärään nähden riittävä ja koulutettu henkilöstö. Kotihoidon palveluiden laadun varmistamiseksi nimetään kotihoidon asiakkaalle vastuuhoitajapari. Kotihoidossa siirrytään liikkuviin työasemiin. Kotihoidossa palvelua saa ympärivuorokautisesti ilta- ja yöpartiotoiminnan turvin. Kotihoito toimii haja-asutusalueilla ilta- ja viikonloppuaikaan. Ikäihmisten kotiutuksesta vastaa kotiutushoitaja ja vaativissa kotiutuksissa kotiutustiimi. Kotihoidon asiakaslähtöisyyden sekä toimivuuden turvaamiseksi palveluita täydennetään palvelusetelillä.

28 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden prosessit 7(7) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Turvallinen kotiympäristö mahdollistaa kotona asumisen pidempään Kotiympäristöissä hyödynnetään hyvinvointi- ja läsnäolonteknologioita, kuten turvarannekkeita ja muita turva-, muistutus- ja valvontajärjestelmiä. Muistisairaan kotona asuvan seurannan turvallisuutta lisätään hyödyntämällä valvonta teknologiaa, joka mahdollistaa vapaan liikkumisen myös ulkona turvallisesti. Ehkäisevien kotikäyntien yhteyteen liitetään ikääntyvän väestön asuntojen muutostöiden tarvearvio.

29 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhustyön osaaminen ja henkilöstö 1(3) 1. Palvelut tuottaa riittävä sekä osaava henkilöstö ja johto 2. Hyvinvoiva henkilöstö tuottaa laadukkaita palveluita tehokkaasti Vanhustyön henkilöstön määrään vaikuttaa asiakkaiden hoidontarve, haluttu hoidon laadun taso ja valtakunnalliset velvoitteet sekä mitoitukset hyvän hoidon toteutumiseksi. Vanhuspalveluiden turvaaminen edellyttää hoidontarpeen seurantaa ja sen pohjalta tapahtuvaa henkilöstövoimavarojen suunnittelua. Vanhustyössä noudatetaan täydennyskoulutuksesta annettuja valtakunnallisia suosituksia sekä panostetaan gerontologisen asiantuntijuuden hankkimiseen. Vanhuspalveluiden esimiestehtävissä on riittävä ja ammattitaitoinen johto.

30 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhustyön osaaminen ja henkilöstö 2(3) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Palvelut tuottaa riittävä sekä osaava henkilöstö ja johto Lisäämme työhyvinvointia osaavalla johtamisella. Vanhuspalveluesimiesten osaamista kehitetään oikeudenmukaisuuden, kannustavuuden ja motivoinnin suuntaan. Henkilöstövoimavarojen ja osaamistarpeen ennakointi vanhusten määrän lisääntyessä. Vanhuspalveluissa työskentelevien työssä jaksamista edistetään hyödyntämällä mahdollisuus yksilöllisten työaikajoustojen käyttöön, tarkoituksenmukaisella organisoinnilla ja työympäristöjen turvallisuutta parantamalla. Työstä pyritään vähentämään rutiinin omaisuutta ja tasataan ruuhkahuippuja kiireettömän työn mahdollistamiseksi.

31 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhustyön osaaminen ja henkilöstö 3(3) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Hyvinvoiva henkilöstö tuottaa laadukkaita palveluita tehokkaasti Uutta henkilöstöä rekrytoitaessa kiinnitetään huomiota vanhustyöhön osaamiseen. Vanhustyön osaaminen rakentuu riittävälle vakinaiselle henkilöstölle, jonka palkkauksessa on huomioitu kannustimena vanhustyön erikoisosaaminen. Vanhustyön vetovoimaisuus perustuu hyvään työnantaja maineeseen, jossa korostuu työntekijän oikeudenmukainen kohtelu, arvostus ja monipuoliset ammatilliset tehtävät.

32 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden talousvaikutukset 1(5) 1. Ennakoimme ikäihmisten palvelutarpeen 2. Valtakunnallisesti vertailukelpoinen vanhustenhuolto Vanhuspalveluiden kustannusten lisääntymiseen vaikuttaa strategian toteutuksessa onnistuminen. Vaikuttavat ratkaisut ja ennakointi hillitsevät kustannusten kohoamista vanhusmäärän kasvaessa.

33 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden talousvaikutukset 2(5) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Ennakoimme ikäihmisten palvelutarpeen Toimintatapoja muuttamalla tavoitellaan vanhustyön tehostumista. Palvelurakennetta kevennetään siirtymällä avopalveluihin kustannusten nousun minimoimiseksi. Kasvava palveluiden tarve tulee suunnata kotihoitoon, jossa palveluiden tuottamisen kustannukset ovat edullisimmat. Ennaltaehkäisevään toimintaan panostaminen hillitsee kustannusten nousua terveys- ja sosiaalipalveluissa.

34 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden talousvaikutukset 3(5) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Valtakunnallisesti vertailukelpoinen vanhustenhuolto Pitkäaikavälin tavoitteena valtakunnallisen ikäihmisten palvelujen laatusuosituksen mukaiset palvelut, jotka on todettu hillitsevän vanhustyön kustannuksia.

35 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden talousvaikutukset 4(5) Taloudellinen toiminta vanhuspalveluissa Vanhustyö on merkittävä tekijä Virtain kaupungin palveluissa. Vanhustyö on kasvava alue, joka käyttää tulevaisuudessa merkittävän osan kunnan taloudellisista resursseista. Vanhustyö on osaltaan vastuussa kunnan taloudellisesta tilanteesta. Tulevaisuudessa taloudellisuus ja eettisesti kestävä toiminta sovitetaan yhteen ja huolehditaan riittävistä resursseista potilasturvallisuuden säilyttämiseksi. Kaupunginvaltuustolle, -hallitukselle ja perusturvalautakunnalle vanhustyön toiminta- ja taloussuunnitelma on keskeinen ohjauksen välinen vuositasolla. Tasapainoinen talous on välttämätön toiminnan pitkäjänteiseksi kehittämiseksi.

36 Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Vanhuspalveluiden talousvaikutukset 5(5) Kriittinen menestystekijä Toimenpiteet Taloudellinen toiminta vanhuspalveluissa Vanhustyö toimii kustannustehokkaasti. Talousarvion ohjausvoimaa parannetaan laatimalla koti- ja vanhustyö realistisiksi jolloin demokraattinen ohjausvälinen toimii parhaiten. Taloudellisia resursseja käytetään vastuullisesti ja eettisesti kestävällä tavalla. Kustannukset pidetään valtakunnan keskitasolla.


Lataa ppt "Hyvä vanhuus - hyvinvointia ikäihmisille Virtain kaupunki Vanhustyön strategia."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google