Uskonnot ilmiöinä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS
Advertisements

Viisi näkökulmaa uskoon
- omat vakiintuneet toimintatavat salilla (riitit) -Kehon äärimmäinen kunnioitus (pyhä) -Alan auktoriteetteihin uskominen (gurut) Bodaus uskonto.
Mitä on fundamentalismi? Fundamentalismin ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden rajankäyntiä Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskus.
Sanna Ylä-Jussila Suomen ekumeeninen neuvosto Abrahamin lapset - kolmen uskonnon yhteiset juuret Dorothea ja Fanny Rosenblad (suom. Mirja Sevón)
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Pohjana Jeesuksen elämä ja opetus.
Intia on monen miljardin asukkaan valtio, Joka kuuluu kehitysmaihin.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
USKONTO JA KULTTUURI.
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
RAAMATUN TUTKIMUS.
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
USKONNON MÄÄRITTELEMINEN UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Tee oma määritelmä uskonnosta Yritä vastata omin sanoin kysymykseen: ”mitä uskonto on?”
Uskonnot Japanissa Antti Kiviranta. Jokainen etsii…  Mikä on sun elämäsi tarkoitus?  Mitä varten elät ja olet syntynyt?  Jokainen kaipaa uutta sisältöä.
JUUTALAISUUS. = Juudean asukas -Etninen, kirjauskonto - uskonnon lisäksi kansakunta, - yli 3000v. Vanha - Monoteismi (Jahve) - Messiaan odotus - Maailmanlopun.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
-Uskontojen moninaisuus ja rinnakkaiselo
II Luonnonuskonnot Vedenjumalatar Mami Wata.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Uskonnollinen kehitys
Uskonnot yhteiskunnassa
Jumala.
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
KOKEESTA Kurssityön pisteet: Tehtävä 1: 10p Tehtävä 2: 10p
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Uskonto ja yhteiskunta
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Islamin synty ja Koraani
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
MUUTTUVA KRISTINUSKO Luku 18 – Ydinsisältö.
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys
JUMALAKÄSITYKSIÄ TEISMI DEISMI MONISMI VARAUK-SELLISET MONO-LATRIA
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
Kysymyksiä fi tunnille
5 Hindulaisuus.
SUOMALAISTEN USKONNOLLISUUS NYKYÄÄN
1. Jakso.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys - uskonnollisuuteen vaikuttavat kasvatus, läheiset, elämänkokemus - tarjoaa ihmiselle elämän jatkuvuuden kokemuksen.
Sikhiläisyys ja jainalaisuus
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Uuden testamentin tausta Luku 20 – Uuden testamentin maailma
Uskonnon koe 1.
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Voiko jumalan olemassaoloa todistaa?
Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ?
1. MITÄ USKONTO ON ?.
Aikakäsitys ja moraali
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
OPETUSVINKKI 2 – Jumalan kuvaaminen Luku 3 – Oppi.
Luonnonuskonnot luonnonuskontojen kannattajia n. 250 milj.
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Jumala Luku 1 – Motivointi 1.
Lähetysopetus rippikoulussa
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Uskonnot ilmiöinä

Mitä uskonto on? Uskonnolle on olemassa erilaisia määritelmiä. Uskonto vastaa perimmäisiin kysymyksiin Esim: Onko Jumala olemassa? Mikä on elämän tarkoitus? Onko kuoleman jälkeen elämää?

Uskonnolle on olemassa erilaisia määritelmiä Uskonto on uskoa yliluonnollisiin voimiin. On myös ajattelutapoja, joissa ei uskota yliluonnolliseen. Silti niissä on uskonnollinen ulottuvuus. Esim. ideologiat, kuten marxilaisuus, tai buddhalaisuus.

Uskonto kuuluu ihmisyyteen. Se luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisöjä. Käsitykset muuttuvat ajassa. Uskonnollisuus ei tarkoita taikauskoa tai jälkijättöisyyttä. Uskonto luo tarkoitusta olemassaololle.

Uskontojen ryhmittely Ryhmittelyn avulla osoitetaan uskontojen eroja ja yhtäläisyyksiä. Tapoja jaotella uskontoja: Levinneisyys Uskontoja joilla on maailmanlaajuista merkitystä, kutsutaan nimellä: Maailmanuskonnot: Kristinusko Islam Hindulaisuus Buddhalaisuus Juutalaisuus

Niissä ei yleensä ole nimettyä uskonnon perustajaa. Yhteen kansaan tai maantieteelliseen alueeseen liittyvää uskontoa sanotaan kansalliseksi eli Etniset uskonnot Esim: suomalainen muinaisusko, luonnonkansojen uskonnot Myös esim. hindulaisuus on etninen uskonto, se liittyy vahvasti Intiaan. Niissä ei yleensä ole nimettyä uskonnon perustajaa.

Muissa uskonnoissa tieto kulkee suullisena perimätietona. Esim: Perustettu uskonto Esim. Kristinusko Islam Buddhalaisuus Kirjauskonto: Esim. Kristinusko (Raamattu) Juutalaisuus (Toora) Islam (Koraani) Muissa uskonnoissa tieto kulkee suullisena perimätietona. Esim: Luonnonuskonnot.

Ryhmittely jumalauskon perusteella: Monoteismi: Usko yhteen jumalaan Polyteismi Usko moneen jumalaan. Panteismi Jumaluus on kaikkialla Ateismi Jumaluutta ei ole