Afrikka vapautuu siirtomaavallasta TAUSTA: Imperialismin aikana 1850-1914 Afrikka jaettiin kokonaan suurvaltojen kesken siirtomaihin. Imperialismin aikana.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sri Lanka.
Advertisements

Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
NORJA PÄÄKAUPUNKI Norjan pääkaupunki on Oslo. Oslo sijaitsee maan eteläosassa. Norjan virallinen kieli on norja. Norjan pinta-ala on km2.Jos Norjan.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Opetushallinto 2 A Koulutushallinnon keskeiset sisällöt
Etelä-Korea Korea, on valtio Aasiassa.
Japani s. 58-.
Imperialismi : Imperialismi: Siirtomaiden valloittamiseen tähtäävä ulkopolitiikka. Tarkoittaa ”Imperiumin rakennusta” Imperialismin aikana Euroopan.
Siirtomaajärjestelmän purkautuminen II MS:n jälkeen
Saharan eteläpuolinen Afrikka
Afrikka s.103-.
Maailmanpolitiikkaa: Kansainliitto:
Pispalan kirjastotalo Pispalan Pulterissa päätettiin perustaa Pispalan Kirjastoyhdistys. Kirjaston toiminta alkoi Ahjolassa ja se jatkui kaksi.
Testaus Testaus Testauksella pyritään löytämään virheitä, jotka sitten korjataan. Yksittäinen testi on yleensä ohjelman suoritus (tietyillä.
Yhdysvallat laajenee länteen
Kylmän sodan kriisejä.
Kylmä sota – Yhdysvallat vastaan Neuvostoliitto
Nationalismi: Kansallisuusaate
Teollistuminen.
Imperialismi Afrikassa
Imperialismi.
Suomen itsenäistyminen ja sisällissota 1918
I Maailmansota s. 32-.
EDUSKUNTAUUDISTUS JA ÄÄNIOIKEUS
Kiina kohtaa länsimaat Kiina oli pysynyt suljettuna valtiona 200 vuotta (n ) 1800-luvulla Euroopan suurvallat valloittivat Kiinan raja-alueita.
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
Afrikkalainen elämäntapa Yhteisöllisyys, kulttuuri, sivistys.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Välimeren alue antiikin aikaan.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120 MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET.
Nationalismi ja imperialismi
IMPERIALISMIN SYITÄ HI1-kurssi © Toni Uusimäki 2012.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusi aika koittaa: siirtomaat ja kansainvälinen kauppa.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
Siirtomaat vapautuvat. Miksi siirtomaavalta päättyi? Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan mailla ei ollut enää varaa pitää siirtomaita Siirtomaat olivat.
8 Vanhat jännitteet purkautuvat s. 57– Vanhat jännitteet purkautuvat.
SIIRTOMAAVALLAT 1900-luvun alussa IMPERIALISMI Euroopan maat hankkivat siirtomaita Afrikasta ja Aasiasta Erosi aiemmasta kolonialistisesta.
KULTTUURIEN KOHTAAMISIA AFRIKASSA. Afrikan valtakunnat Afrikan valtakunnat.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120
KANSAINVÄLISET SUHTEET
LÄHI-IDÄN SITKEÄ KRIISI
III KE SKIAJAN EUROOPPA
KPL 19 Afrikan rikkaudet jaetaan
Alueiden Eurooppa.
Saksa ja Yhdysvallat haastavat Englannin
Jesuiitat Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto. Se sai alkunsa 1500-luvulla Pariisissa opiskelleiden.
10 Hitler saa sotansa s. 72–77.
Amerikan intiaanikulttuurit
Afrikan alistamisesta vapauteen
Tarina alkaa. Kyllä vai ei ?
NAPOLEONISTA HITLERIIN
Yhdysvaltojen itsenäistyminen
Liittoutuneet laittavat akselivallat ahtaalle
IMPERIALISMIN VAIKUTUKSIA – Esimerkkinä Afrikka
Paavi Paavali III vahvistaa jesuiittojen sääntökunnan vuonna 1540
Kiina Kiina on myös toisiksi varakkain maa.
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
Imperialismin aika
V TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY
HYVINVOIN- TIVALTION KEHITYS Ja SOSIAALI- POLITIIKKA.
Dekolonisaatio = siirtomaiden vapautuminen
Portugali 5 asiaa -Valtavat hiekkarannat -Lämmin ilmasto
Siirtomaahallinnosta nykyaikaan
Bysantti.
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
Jakso V Taitoaukeama: pilakuvatehtävä.
ISLAMIN JA LÄNNEN KOHTAAMINEN
AFRIKKA s
AFRIKAN VAPAUTUMINEN 1950-L alkaen
Esityksen transkriptio:

Afrikka vapautuu siirtomaavallasta TAUSTA: Imperialismin aikana Afrikka jaettiin kokonaan suurvaltojen kesken siirtomaihin. Imperialismin aikana Afrikka jaettiin kokonaan suurvaltojen kesken siirtomaihin. Vain Egypti ja Etiopia itsenäisiä valtioita. Vain Egypti ja Etiopia itsenäisiä valtioita. Syyt vapautumiseen: Syyt vapautumiseen: –Muualla koulutuksen hankkineet ikäluokat alkoivat vaatia oikeuksia afrikkalaisille ja arvostelemaan siirtomaavaltaa –Kansallisen tietoisuuden nousu (yleinen ilmapiiri) Itsenäistyminen tapahtui usein rauhallisesti (I-Britannian siirtomaat), mutta myös kapinoiden (etenkin Portugalin siirtomaat) Itsenäistyminen tapahtui usein rauhallisesti (I-Britannian siirtomaat), mutta myös kapinoiden (etenkin Portugalin siirtomaat) Siirtomaiden itsenäistyminen alkoi Libyasta Siirtomaiden itsenäistyminen alkoi Libyasta 1951.Libyasta Varsinainen itsenäistymishuippu oli vuonna 1960, kun suurin osa Ranskan Länsi-Afrikan siirtomaista sai itsenäisyyden. Varsinainen itsenäistymishuippu oli vuonna 1960, kun suurin osa Ranskan Länsi-Afrikan siirtomaista sai itsenäisyyden. Siirtomaa-aika jätti jälkensä Afrikan maiden politiikkaan ja talouteen Siirtomaa-aika jätti jälkensä Afrikan maiden politiikkaan ja talouteen –Mielivaltaiset rajat (eivät noudata heimorajoja) –Alikehittyneisyys seurausta siirtomaa-ajasta, koska alistettu raaka- aineen tuottajiksi. –Poliittinen epävakaus

Afrikan maiden itsenäistymisajat

Etelä-Afrikka ja Apartheid Apartheid (suom. eriyttäminen) tarkoittaa Etelä-Afrikan unionissa ja tasavallassa vuodesta 1948 vuoteen 1991 saakka harjoitettua rotuerottelupolitiikkaa, jossa maan väestö jaettiin valkoisiin, mustiin, intialaisiin ja värillisiin (jotka olivat pääasiassa maahan tuotujen malaijiorjien ja mustien jälkeläisiä). Apartheid (suom. eriyttäminen) tarkoittaa Etelä-Afrikan unionissa ja tasavallassa vuodesta 1948 vuoteen 1991 saakka harjoitettua rotuerottelupolitiikkaa, jossa maan väestö jaettiin valkoisiin, mustiin, intialaisiin ja värillisiin (jotka olivat pääasiassa maahan tuotujen malaijiorjien ja mustien jälkeläisiä).suom.Etelä-Afrikan unionissatasavallassa rotuerottelupolitiikkaa malaijiorjiensuom.Etelä-Afrikan unionissatasavallassa rotuerottelupolitiikkaa malaijiorjien Apartheidin ideologiset juuret olivat 1800-luvun loppupuolella kehitetyissä rotuopeissa. Apartheidin ideologiset juuret olivat 1800-luvun loppupuolella kehitetyissä rotuopeissa. Apartheid-järjestelmän keskeinen piirre oli niin sanottu "suurapartheid". Siinä eri roturyhmille pyrittiin luomaan omat itsenäiset kotimaansa, joissa niiden oli määrä "kehittyä itsenäisesti". Etelä-Afrikkaan perustettiin kymmenen mustien kotimaata eli bantustania. Myös asuinalueet, rakennukset, palvelut ja julkiset tilat luokiteltiin rotujen mukaan. Apartheid-järjestelmän keskeinen piirre oli niin sanottu "suurapartheid". Siinä eri roturyhmille pyrittiin luomaan omat itsenäiset kotimaansa, joissa niiden oli määrä "kehittyä itsenäisesti". Etelä-Afrikkaan perustettiin kymmenen mustien kotimaata eli bantustania. Myös asuinalueet, rakennukset, palvelut ja julkiset tilat luokiteltiin rotujen mukaan. bantustania

Nelson Mandela Nelson Rolihlahla Mandela,, (s. 18. heinäkuuta 1918, Mvezo) on thembu- heimoon (joka on osa xhosa-kansaa) kuuluva eteläafrikkalainen poliitikko, aiemmin asianajaja. Etelä-Afrikassa hänet tunnetaan usein nimellä Madiba. Nelson Rolihlahla Mandela,, (s. 18. heinäkuuta 1918, Mvezo) on thembu- heimoon (joka on osa xhosa-kansaa) kuuluva eteläafrikkalainen poliitikko, aiemmin asianajaja. Etelä-Afrikassa hänet tunnetaan usein nimellä Madiba.18. heinäkuuta1918Mvezothembuxhosa-kansaaeteläafrikkalainen18. heinäkuuta1918Mvezothembuxhosa-kansaaeteläafrikkalainen Opiskeltuaan lakia Mandela ryhtyi vastustamaan Etelä-Afrikan apartheidia eli rotuerottelupolitiikkaa. Opiskeltuaan lakia Mandela ryhtyi vastustamaan Etelä-Afrikan apartheidia eli rotuerottelupolitiikkaa.apartheidia Mandela tuomittiin vankeuteen 1962, minkä jälkeen hänestä tuli apartheidin vastaisen taistelun symboli. Hänet vapautettiin 11. helmikuuta 1990, ja apartheid lakkautettiin Mandela tuomittiin vankeuteen 1962, minkä jälkeen hänestä tuli apartheidin vastaisen taistelun symboli. Hänet vapautettiin 11. helmikuuta 1990, ja apartheid lakkautettiin helmikuuta helmikuuta1990 Mandela oli Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti vuodet 1994– Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993 yhdessä edellisen presidentin, valkoisen Frederik de Klerkin kanssa. Mandela oli Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti vuodet 1994– Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993 yhdessä edellisen presidentin, valkoisen Frederik de Klerkin kanssa Nobelin rauhanpalkinnon1993Frederik de Klerkin Nobelin rauhanpalkinnon1993Frederik de Klerkin