Tilanne kesäkuussa 1914 oli erittäin jännittynyt

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Otto Von Bismarck ja Saksan ulkopolitiikkaa
Advertisements

Романов Romanovit.
Länsivaltojen myöntyväisyyspolitiikka
Ala-aste.  Ensinmäinen oppilas joka vastaa oikein saa yhden pisteen tai palkinnon.
Kansainvälinen yhteistyö.
Hitlerin ulkopolitiikkaa – kysymyksiä:
Kysymyksiä: Mitä alueita Hitler valtasi ennen maailmansodan alkua?
SUOMEN SOTA 1808 Sodan syyt:
Euroopan Unionin historia
TITOLAINEN ULKOPOLITIIKKA Valtion synty Serbit, kroaatit ja sloveenit Murhat 1928 ja 1934.
Imperialismi : Imperialismi: Siirtomaiden valloittamiseen tähtäävä ulkopolitiikka. Tarkoittaa ”Imperiumin rakennusta” Imperialismin aikana Euroopan.
Maailmanpolitiikkaa: Kansainliitto:
Euroopan ruutitynnyri
Toinen maailmasota Vaiheet:
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Kylmän sodan kriisejä.
Kylmä sota – Yhdysvallat vastaan Neuvostoliitto
Nationalismi: Kansallisuusaate
Toinen maailmansota AIKAJANA.
» Venäjän kaksijakoisuus: rikkaat ja köyhät » Huono sotamenestys » Epäluottamus hallitsijaa kohtaan » Nälkä ja puute » Vaikutusmahdollisuuksien puute.
Imperialismi.
Suomen itsenäistyminen ja sisällissota 1918
I Maailmansota s. 32-.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ. JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Vaihdossa olleet opiskelijat vuonna 2013 (Eurooppa) 1 – 10 vaihto-opisk. 11 – 30.
KYLMÄ SOTA KANSAINVÄLISET SUHTEET. USA NEUVOSTO- LIITTO NATO VARSOVAN LIITTO RAUTAESIRIPPU KAPITALISMI MEILLÄ MENEE HIENOSTI. USA SORTAA TYÖLÄISIÄ. APUA!
Nationalismi ja imperialismi
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
2. maailmansota KANSAINVÄLISET SUHTEET. 2. MAAILMANSOTA LIITTOUTUNEET Iso-Britannia (1939) Ranska (1939) Neuvostoliitto (1941) Yhdysvallat (1941) Kiina.
Toinen maailmansota. Miksi? ● Versailles'n epäonnistunut rauha – Uudet rajat olivat mielivaltaisia häviäjien kannalta ● Esim. sudeettialueet – Hävinnyt.
Sodan alku Saksa hyökkäsi 1. syyskuuta 1939 Puolaan. Ranska ja Iso- Britannia julistivat 3. syyskuuta Saksalle sodan, joka tunnetaan toisen maailmansodan.
NATIONALISMI MURTAA WIENIN JÄRJESTELMÄN. 1. Wienin kongressi 1814 – 1815 ideana palauttaa maailma vuoteen 1789 turvallisuus-, laillisuus- ja tasapainoperiaate.
Ensimmäinen maailmansota KANSAINVÄLISET SUHTEET. I MAAILMANSODAN SYITÄ: Nationalismi Imperialismi Saksan yhdistyminen Kilpavarustelu Ranska halusi kostoa.
Toisen maailmansodan loppu ja kylmän sodan alku
KANSAINVÄLISET SUHTEET
12 Koko Euroopan sota s. 85–91.
EUROOPAN UNIONIN SYNTY JA LAAJENEMINEN
Toinen maailmansota syttyy
SUOMEN ULKOPOLITIIKKA SOTIEN VÄLISELLÄ KAUDELLA JA 30 -LUVULLA
Saksan aluelaajennukset ennen toista maailmansotaa - kartta sivu 71
Venäjän sisällissota ja Leninin valtakausi
Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt
10 Hitler saa sotansa s. 72–77.
Aineisto on vapaasti muokattavissa
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
KYLMÄN SODAN KUUMAT KRIISIT
Luku Suomi toisessa maailmansodassa s
Kansainvälinen politiikka 1920-luvulla
Toinen maailmansota
11 Suomi talvisodassa s. 80–84.
Liittoutuneet laittavat akselivallat ahtaalle
KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA
Ensimmäisen maailmansodan seuraukset
Suomi irtautuu sodasta
Kansainvälisen politiikan käsitteistöä
Ajautuminen diktatuuriin
Neuvostoliitto ja Saksa
Imperialismin aika
S Karhulan lukio (ANP) Toinen maailmansota s Karhulan lukio (ANP)
Ensimmäisen maailmansodan seuraukset
Kylmä sota s. 92-.
ENSIMMÄINEN MAAILMANSOTA
Kylmän sodan kriisit Berliinin kriisit s
Euroopan parlamentti – kansalaisten ääni
TEHTÄVÄ s. 95.
Otteita Yhdysvaltojen presidentin Woodrow Wilsonin 14 kohdan rauhanohjelmasta ensimmäisen maailmansodan aikana : 2. Täydellinen merenkulun vapaus.
Metsäteollisuuden työvoima
I MAAILMANSOTA Mitä sodassa tapahtui? -Vuonna 1917
VENÄJÄN VALLANKUMOUS 1917.
VERSAILLES`n RAUHA 1919.
9. Tie toiseen maailmansotaan
Esityksen transkriptio:

Tilanne kesäkuussa 1914 oli erittäin jännittynyt Asevarustelu nationalismi Kilpailu siirtomaista Saksan ja Ranskan kauna Venäjän sisäiset ongelmat sekä pelot Saksan suuntaan

Sarajevossa murhattiin juhannuksen tienoilla 1914 Itävalta-Unkarin kruununperillinen puolisoineen. Murhaaja oli serbi. Serbia halusi liittää valtioonsa Itävalta-Unkarin puolella asuvat serbit.

Murha ja sen jälkiselvittelyt ajoivat Itävalta-Unkarin ja Serbian välirikkoon heinäkuussa. Jo Bismarck oli ennustanut, että ”joku kirotun typerä juttu Balkanilla sytyttää seuraavan sodan”

Itävalta-Unkari ja Serbia ajautuivat sotaan Itävalta-Unkari ja Serbia ajautuivat sotaan. vaaralliseksi tilanteen teki se, että Saksa oli liittoutunut Itävalta-Unkarin kanssa ja Serbiaa tuki toinen ortodoksi- ja slaavikansa, Venäjä.

Saksaa askarrutti joutuminen mukaan konfliktiin venäjän kanssa. Miten Ranska reagoisi? Sehän oli liitossa venäjän kanssa. Joutuisiko Saksa nyt kahden rintaman sotaan? Saksalaiset tivasivat Ranskalta, miten Ranska suhtautuisi Venäjän ja Saksan konfliktiin. Itävalta-Unkaria saksalaiset rohkaisivat, ja lupasivat tukea heitä Serbian vastaisessa sodassa.

Tunnelma kävi sähköiseksi! Saksa vaati Venäjää pysymään ulkona Euroopan asioista Ranska ei vastannut Saksan tiedusteluihin ja mobilisoi joukkojaan Britit seurasivat tilannetta huolestuneina, ja takasivat Belgian koskemattomuuden

Kun Ranska ei vastannut Saksan kyselyyn, Saksa päätti toimia Kun Ranska ei vastannut Saksan kyselyyn, Saksa päätti toimia. Odottelu olisi ollut tuhoisaa. Ainoa mahdollisuus oli lyödä Ranska nopealla iskulla Von Schlieffenin suunnitelman mukaisesti. Tämän jälkeen Saksa pystyisi siirtämään joukkoja itään ja lyömään Venäjän.

Sodan suunnitelmat: Saksalla oli entisen esikuntapäällikkönsä, Von Schlieffenin tekemä suunnitelma sodan varalta Saksa luottaisi nopeaan mobilisaatioon ja tehokkaaseen rautatieverkostoon Ranska lyötäisiin ensiksi nopealla koukkauksella Belgian kautta, keskittämällä valtaosa armeijasta (35 armeijakuntaa) koukkaukseen ( = ”Schwerpunkt”, hyökkäyksen painopiste) Loput 5 armeijakuntaa olisivat puolustuksessa Ranskan vastaisella rajalla Kun Ranska olisi lyöty, joukot siirrettäisiin kiireesti itärintamalle. Saksa luotti, siihen, ettei Venäjän armeijaa saataisi tehokkaaseen toimintakuntoon alle kuukaudessa.

Ranskan ja Brittien suunnitelmat Ranskalla oli suunnitelmana ”Offensive á Outrance”, hyökkäys Reininmaan halki Saksan teollisuuden sydämeen, Ruhrin teollisuusalueelle. Venäjän kanssa oli suunniteltu yhteisesti koordinoitua hyökkäystä n. kaksi viikkoa Venäjän mobilisaation alettua. Briteillä suunnitelmana lähettää jonkin verran joukkoja (5 divisioonaa) Ranskan avuksi (myös Belgian rajat oli taattu). Laivastolla saarrettaisiin keskusvallat mereltä käsin.

Sodan tavoitteet? Saksa: Keski-Euroopan järjestelmä, jonka johdossa Saksa Puola Saksalle, osa Baltiaa. => Saksan tuki valkoisille Suomen sisällissodassa Venäjän länsiosat tehtävä Saksalle ystävällisiksi, Venäjä ”työnnettävä” kauemmas Euroopasta Tulliliitto mmm. Italian, IV-Unkarin, Hollannin kanssa

Ranska ja muut: Saksan torjuminen Elsass-Lothringenin takaisinvaltaus Saksan heikentäminen, Saarin alue Ranskalle (hiili!) Reininmaan irrottaminen Saksasta Britit: Saksan uhan torjuminen Euroopan voimatasapainon palauttaminen Saksan laivaston tuhoaminen, Saksan siirtomaiden haltuunotto Venäjä: Turkin salmien kontrolli Slaavikansojen yhtenäisyys IV-Unkari: Serbian neutralisointi Aluevaltaukset Puolan suunnalta Pääsy suurvaltojen A-ryhmään

Sota leimahti kolmella rintamalla: Lännessä Saksaa vastaan olivat Iso-Britannia, Ranska ja alussa myös Belgia. Idässä sotivat Venäjää vastaan Saksa ja Itävalta-Unkari Välimeren itäosissa Turkki, joka oli osa keskusvaltoja), soti Brittejä ja Venäjää vastaan Myös Bulgaria liittyi keskusvaltoihin

Vuoteen 1915 tultaessa Italia käänsi kelkkansa ja liittyi Ympärysvaltojen leiriin Bessarabia ja Albania otettiin Itävalta-Unkarille

Italian ja Saksan rajalla alettiin myös sotia Venäjältä kuului kummia vuonna 1917: Helmikuussa tsaari joutui eroamaan, ja lokakuussa Bolsevikit tekivät Leninin johdolla vallankumouksen Pietarissa! Vuoden 1917 keväällä USA tuli mukaan Ympärysvaltojen puolelle

Vuoden 1918 aikana Saksa teki uuden offensiivin länsirintamalla, kun Venäjä oli vetäytynyt sodasta. USA:n tuella sota kuitenkin kääntyi ympärysvaltojen voitoksi. Vuoden 1918 syksyllä keskusvallat antautuivat toinen toisensa perään, viimeisenä Saksa 11.11.1918.

Sotaan väsynyt venäjä natisi liitoksissaan….

Venäjä teki rauhan Brest-Litovskissa Saksan kanssa talvella 1918. Venäjä suistui nyt kolmeksi vuodeksi sisällissodan kaaokseen Suomi-neito alkoi ottaa taka-askelia ja suuntasi kohti ulko-ovea…

Punaiset (Lenin) ja valkoiset (oikeistolaiset) sotivat sekä Suomessa , että Venäjällä Ympärysvallat yrittivät tuloksettomasti auttaa Venäjän valkoisia

Vuoteen 1919 mennessä Lenin oli vakiinnuttanut valtansa suurimmassa osassa Venäjää Suomessa punaiset hävisivät toukokuuhun 1918 mennessä

Syntyi uusi sosialistinen valtio, Neuvostoliitto (oikeastaan ”Sosialistinen neuvostotasavaltojen liitto” 1922

Kun sota oli ohi, ja rauha solmittu Versaillesissa 1919, Euroopan kartta oli mennyt uusiksi Itävalta-Unkari oli hajonnut, tilalle Itävalta, Unkari, Tsekkoslovakia, Jugoslavia, osa Puolaa Venäjästä irtautunut Baltian maat, Puola ja Suomi. Saksa menettänyt alueita Ranskalle, Tanskalle ja Puolalle