Standardointi tekee eri asteikollisista muuttujista vertailukelpoisia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TUME II / Tilastollinen osuus
Advertisements

Konfirmatorinen faktorianalyysi
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 10 – Juho Kokkala Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Kernel-tasoitus.
Tilastollista päättelyä
Kartoitustulosten havainnollistaminen Case TaY:n kirjasto
Peruskysymys: onko asteikko luonteeltaan luokitteleva vai jatkuva?
RYHMIEN VERTAILU Jouko Miettunen
KAHDEN RYHMÄN VERTAILU
Luento 2: Tilastollisen tutkimuksen peruskäsitteet ja menetelmät
TYTILM1 Tilastolliset menetelmät
Hypoteesin testeistä Testin valinta perustuu aina tutkimusongelmaan ja kuvailuun (joka perustuu mitta-asteikoihin) Testaus ei koskaan ole itsenäinen, vaan.
Käyttäytymistieteiden laitos
Kasvatustieteellisen tutkimuksen perusteet
4. Jakaumien teoriaa Jos diskreetin satunnaismuuttujan x
Khiin neliö –riippumattomuustesti 1 Muhos90%10% Oulu86%14% H-pudas80%20% Kyllä Ei Otos:
Vain demonstraatio- käyttöön © Menetelmäopetuksen tietovaranto 1 / 8 Ristiintaulukointi Ristiintaulukointia käytetään tutkittaessa kahden luokittelu- tai.
USEAN RYHMÄN VERTAILU Biostatistiikka
TUME II / Tilastollinen osuus Tilastollinen riippuvuus
Mentelmätarjotin - monimuuttujamenetelmät
Tilastollisia menetelmiä
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl
Käyttäytymistieteiden laitos
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Lisätiedon arvo.
Luento 3: Varianssianalyysi
Todennäköisyyslaskenta
tilastollinen todennäköisyys
HY/SVY – Kvantitatiivinen metodologia verkossa – Rakenneyhtälöt – Reijo Byman 1/17 INDEX Kvantitatiivinen metodologia verkossa Rakenneyhtälöt Reijo Byman.
Validiteetti ja reliabiliteetti
Kvantitatiiviset menetelmät
Muuttujien riippuvuus
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä # - Esitelmöijän nimi Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Lineaarinen.
lineaarinen regressio
tilastollisen tutkimuksen vaiheet
Kotitehtävän 21 ratkaisu Ensimmäisen havaintoaineiston luokittelu – Ryhmäkeskiarvot hakeutuvat niin, että ryhmään kuuluvat pisteet ovat mahdollisimman.
Vaihteluväli ja keskipoikkeama
Tilastollinen testaus Χ 2 -testi nelikentässä kaikkein yksinkertaisin lähtökohta tilastolliselle testille Esim. materiaalin (rauta tai pronssi) ja korun.
Korrelaatio Kertoo kahden muuttujan välisestä lineaarisesta yhteydestä eli kuinka hyvin toisen muuttujan avulla voidaan ennustaa toisen muuttujan vaihtelua.
TUME II / TILASTOLLINEN OSUUS DATAN LAATU SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMK TERVEYSALA KUOPIO KEVÄT TYTUT21.
Tilastollinen testaus Mann-Whitneyn –testiä voidaan käyttää hyvin pienille n 2 ≤ 8 keskikokoisille 9 ≤ n 2 ≤ 20 suurille n 2 ≥ 20 otoksille –voidaan käyttää.
TILASTOTIEDE ARKEOLOGIASSA Har 230h
Monimuuttujamenetelmistä Lähtökohtana mallittaa muuttujien välinen riippuvuusrakenne. Rakenne tulee sovellusalan teoriasta. Sopiva analyysi valitaan mallin.
Mihin on tultu?. Tutkimusprosessi (MOTV , muokattu De Vaus 1994, 21 pohjalta): Teoria Hypoteesit Empiiriset mittarit Aineiston kerääminen Aineiston.
5. Datan käsittely – lyhyt katsaus Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, luento Thomas Hackman.
1 Kvantitatiiviset menetelmät Pienryhmäkokoontumisissa tarvitaan EK03- aineiston haastattelulomake. Sen voi tulostaa verkosta. Linkki löytyy kurssin kotisivulta:
1 Kvantitatiiviset menetelmät HUOM! Tentti pidetään tiistaina klo Porthanian salissa PIV Uusintamahdollisuus rästitentissä ma 15– 17.
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento YTT Pertti Jokivuori Syksy luento (Ti )
UNIVERSITY OF TURKU LOGISTINEN REGRESSIOANALYYSI.
1 Kvantitatiiviset menetelmät HUOM! Tentti pidetään tiistaina klo Porthanian salissa PIV Uusintamahdollisuus rästitentissä ma 15– 17.
UNIVERSITY OF TURKU MONIMUUTTUJAMENETELMÄT SOSIAALITYÖN TUTKIMUKSESSA Leena Koivusilta Turun yliopisto, Sosiaalipolitiikan laitos.
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Määrällinen tutkimus.
REGRESSIOANALYYSI.
Value at Risk:in laskeminen
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
VARIANSSIANALYYSI.
Havaintoaineiston kuvailusta
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
Analyyttiset menetelmät VAR:n määrittämisessä
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
Parametriset ja Ei-parametriset testit
Tilastolliset tunnusluvut
Riippuvuustarkastelut
Korrelaatio- ja regressioanalyysi
Petteri Nurmi, Eero Huvio, Jussi Kollin & Mikko Waris
Aineiston kuvaaminen graafisin menetelmin
Luento V. Typologia ja tilastotiede
Tilastolliset testit KHI.
Luento V. Typologia ja tilastotiede
Esityksen transkriptio:

Standardointi tekee eri asteikollisista muuttujista vertailukelpoisia Standardointi (normeeraus): eli muuttujan arvosta vähennetään sen keskiarvo ja jaetaan hajonnalla  arvot verrattavissa minkä muun normeeratun muuttujan kanssa puhutaan Z-pisteistä voidaan muodostaa esim. summamuuttujia miten z-pisteet tehdään Analyze  Descriptive statistics Descriptives

Mitta-asteikon vaikutus analyysimenetelmän ja merkitsevyystestin valintaan Peruskysymys: onko asteikko luonteeltaan luokitteleva vai jatkuva? Keskiarvon laskeminen joko on mahdollista (ikä, kuukausitulot jne.) tai sitten ei (siviilisääty, sukupuoli jne.) Laatueroasteikollisten muuttujien lisäksi luokitteleviksi luetaan järjestysasteikolliset muuttujat, joilla kylläkin on suunta, mutta luokkaväleistä ei vallitse yksimielisyyttä (esim. ammatit) Luokitteleville muuttujille soveltuvat analyysit ja tilastolliset testit pohjautuvat joko ristiintaulukkoon tai non-parametrisiin menetelmiin

Tilastollisen menetelmän valinta Selitettävä -, riippuva -, y-muuttuja Luokittelu- tai järjestysasteikko Välimatka tai suhdeasteikko Selittävä -, riippumaton -, X –muuttuja Ristiintaulukointi, Loglineaariset mallit T-testi,' Manova, Anova Logistinen ja multinomiaalinen regressioanalyysi Regressioanaly si, polku- ja ra- kenneyhtälömallit

Jatkuville muuttujille (välimatka-ja suhdeluku-asteikollisille muuttujille, joissa mitattu ominaisuus kasvaa tasaisesti muuttuja-arvojen kasvaessa) ovat luvallisia kutakuinkin kaikki keskiarvoon perustuvat monimuuttujaiset korrelaatio -ja varianssipohjaiset menetelmät Ristiintaulukointi eli kontingenssitaulukointi Käyttö: Aineiston kuvaaminen Kahden luokittelevan muuttujanvälisen yhteyden selvittäminen Muuttujien jakaumien vertaaminen eri ryhmissä Soveltuu kategorisille (laatuero- tai järjestysasteikko) muuttujille ja luokitelluille numeerisille (välimatka- tai suhdeasteikko) muuttujille

Jakaumien silmämääräinen ja numeerinen tarkastelu Ristiintaulukointi Päättely: Jakaumien silmämääräinen ja numeerinen tarkastelu Miten havainnot sirontuvat ja painottuvat soluihin, missä soluissa suurimmat frekvenssit? Rivi-ja sarakeprosentit (ks. spss) Vertailu odotusfrekvensseihin 1=lukio 2=ammattikoulu 3=en tiedä YHT. Koe 1 4 9 Kontrolli 7 8 5 18 Todellinen aineisto: VSM-taso x 8.lk 2.aste koulutustoive KOE= 2 tai useampi virhe KONTROLLI = 0-1 virhettä

Riippuvuuden tilastollisen merkitsevyyden testaaminen X2–testi (Khiin neliön testi, riippumattomuustesti) Hypoteesit ja niiden testaus: H0= muuttujat ovat riippumattomia H1= muuttujat eivät ole riippumattomia Vapausaste (df) lasketaan taulukon rivien ja sarakkeiden lukumääristä, df=(r-1)(s-1) Testin havaittu merkitsevyystaso eli p-arvo riippuu testisuureen arvosta ja vapausasteesta P-arvo kertoo erehtymisriskin suuruuden, kun testattava nollahypoteesi hylätään (eli mikä on riski sille, että riippuvuus johtuu sattumasta) Yleensä hylätään nollahypoteesi (eli todetaan, ettei aineisto tue nollahypoteesia), jos erehtymisriski on korkeintaan 5% eli p-arvo < 0,05)

Ristiintaulukoinnin edellytykset enintään (max.) 20% odotetuista frekvensseistä saa olla pienempiä kuin 5, ja pienin odotettu frekvenssi > 1 eli ei saa olla odotusarvoltaan tyhjiä soluja tai odotetulta frekvenssiltään tyhjiä soluja saa olla siellä täällä, ei kuitenkaan kokonaisia nollarivejä tai -sarakkeita

Parametriset ja Ei-parametriset testit Tilastolliset testit voidaan jakaa parametrisiin ja ei-parametrisiin testeihin sen mukaan, minkälaisia jakaumia testit käyttävät. Parametrisilla testeillä on jakaumaoletuksia. - vähintään välimatka-asteikko - jakaumien normaaliuus Ei-parametrisillä testeillä ei ole jakaumaoletuksia. - testit eivät kuitenkaan yhtä voimakkaita kuin parametriset testit, jonka vuoksi kannattaa käyttää parametrisiä aina kuin siihen on mahdollisuus Parametrinen Ei-parametrinen Pearsonin tulomomenttikorrelaatio vs. Spearmanin järjestyskorrelaatio Riippumattomien otosten t-testi vs. Mann-Whitney U-testi Yksisuuntainen varianssi analyysi vs. Kruskall-Wallis –testi Toistomittaus vs. Wilcoxonin testi