PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 PSK-Phase Shift Keying PSK:ssa informaatio koodataan moduloidun signaalin hetkelliseen vaihekulmaan. Tavallisesti.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kehäantennit Looppi, silmukka
Advertisements

KuvatyypittMyn1 Kuvatyypit •MPEG-2 käyttää kolmen tyyppisiä kuvia. •Kuvatyyppejä kutsutaan I, P ja B-kuviksi. •Kuva voi olla joko kehys (frame) tai kenttä.
Luku 1. Siirtotekniikan käsitteitä – Taajuus
ASK - Amplitude Shift Keying Timo Mynttinen1 ASK-Amplitude Shift Keying •Otetaan erikoistapauksena tilanne, jossa informaatiosignaalina s(t) on kantataajuinen.
Yhtälön ratkaiseminen

M-ary Frequency Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Frequency Shift Keying •M-ary FSK on suuren mielenkiinnon kohteena verrattuna binaariseen FSK:hon. •Parempi.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Vaihtovirtatöiden instrumentteja
STK500 / AtmelIR -näppäimistö / Pieka IR -Näppäimistö •Internet –osoitteet •Laitteistokuvat •Testaussuunnitelma ja testitapaukset •Oskilloskooppikuvat.
PalveluttMyn1 Palvelut EPG, Electronic Programme Guide, ruutuopas •EPG:n tavoitteena on antaa hyvä vaihtoehto lehdissä oleville ohjelmatiedoille: ruutuopas.
Rakenteinen ohjelmointi
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely •Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Avainten vaihto ja eheys •Avainta pitää vaihtaa aika ajoin. •Avainten vaihto ei ole helppoa, ja mitä useampia osapuolia.
Kuvan pakkaaminentMyn1 Kuvan pakkaaminen •Bittikarttakuva muodostuu kuvapisteistä, ja jokaisessa kuvassa on tietty määrä kuvapisteitä pysty- ja vaakasuunnassa.
Duaali Teemu Myllynen.
Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen1 Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Tähän asti on kerrallaan käytetty yksinomaan joko amplitudia, taajuutta.
M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Phase Shift Keying M-ary FSK:ssa huomattiin, että on mahdollista lähettää kaksi tai useampi symbolitila.
KANTATAAJUINEN BINÄÄRINEN SIIRTOJÄRJESTELMÄ AWGN-KANAVASSA
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
KANNANVAIHTO?.
Prosenttilaskua, tiivistelmä
FSK-Frequency Shift Keying
TyyppimuunnoksettMyn1 Tyyppimuunnokset Joskus kääntäjän on tehtävä itse päätöksiä, jos ohjelmoija ei ole ajatellut yksityiskohtia: int arvo1=10; long arvo2=25;
Ohjelmoinnin tekniikkaa Sisällys for -lause lyhemmin. Vaihtoehtoisia merkintöjä aritmeettisille lauseille. Useiden muuttujien esittely.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
Epäsymmetrinen salaus
TUME II / Tilastollinen osuus Tilastollinen riippuvuus
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
Symmetrinen salaus Modernit salaustekniikat pohjautuvat joko tietokoneella tapahtuvaan bittien sekoittamiseen (symmetriset salaukset) tai matemaattiseen.
Lähettimet ja vastaanottimet
Johtokoodaus Historia, toiminnalliset syyt ja toteutustapojen hintaerot ovat johtaneet eri johtokoodaustapojen kehittämiseen. Hyvälle johtokoodaukselle.
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op ALU.
Murtoluvun supistaminen
Vaihemodulaatio Vaihemodulaatio ja taajuusmodulaatio muistuttavat suuresti toisiaan. Jos moduloidaan kantoaallon vaihekulmaa, niin samalla tullaan moduloiduksi.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Varmenteet ja PKI Julkisen avaimen järjestelmä on pelkkä tekniikka. Arkikäyttöä varten avain ja tieto sen haltijasta.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
5. Lineaarinen optimointi
Pulssimodulaatio Pulssiamplitudimodulaatio
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA) 4.AALTOYHTÄLÖT.
Kontrollirakenteet laajemmin
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Funktio.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
5. Fourier’n sarjat T
MAB3 prosenttilasku.
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA 15.AALTOYHTÄLÖT.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
ANALOGISET PULSSIMODULAATIOT PAM, PWM JA PPM Millä eri tavoilla signaalinäyteet voidaan esittää & koodata? A Tietoliikennetekniikka I Osa 20 Kari.
Lähettimet ja vastaanottimet OH3TR:n radioamatöörikurssi.
OH3TR:n radioamatöörikurssi Marjo Yli-Paavola, OH3HOC
Amplitudimodulaatio Amplitudimodulaatiossa moduloiva signaali muuttaa kantoaallon voimakkuutta eli amplitudia. Kantoaallon taajuus pysyy koko ajan samana.
BINÄÄRISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Yhden bitin asettaminen Javalla
Signaalinkäsittelymenetelmät / Kari Jyrkkä
k-kantaisen eksponenttifunktion ominaisuuksia
Signaalien datamuunnokset
TYNKÄSIVUKAISTAMODULAATIO (VSB)
Signaalit ja järjestelmät aika- ja taajuusalueissa
7. Näytölle tulostaminen
KYNNYSILMIÖ kulmamodulaatioilla
KANTATAAJUINEN BINÄÄRINEN SIIRTOJÄRJESTELMÄ AWGN-KANAVASSA
Menetelmiä signaali/kohina-suhteen parantamiseksi
Kevät 2015 EPÄLINEAARISET KULMAMODULAATIOT — VAIHEMODULAATIO (PM) JA TAAJUUSMODULAATIO (FM) Miten PM ja FM eroavat toisistaan? Millainen on kapeakaistainen.
LUKU 3 ANALOGISET KANTOAALTO- JA PULSSIMODULAATIOMENETELMÄT
Esityksen transkriptio:

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 PSK-Phase Shift Keying PSK:ssa informaatio koodataan moduloidun signaalin hetkelliseen vaihekulmaan. Tavallisesti tämä vaihekulmainformaatio mitataan erona tunnetun kantoaaltosignaalin vaihekulmaan. Binaarisessa PSK:ssa käytetään vaihekulmia ja. Kun merkitsevänä tekijänä on vaihe-ero edelliseen merkkiin, puhutaan differentiaalisesta PSK:sta eli DPSK:sta. PSK:n ilmaisu on aina koherenttia!

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen2 Binaarisen PSK:n vaatima kaistanleveys on sama kuin binaarisen ASK:n. Ajatellaan, että kantoaalto on muotoa Kantoaallon vaihekulma muuttuu informaatiosignaalin tahdissa, siis vaihekulma on muotoa Vaihekulman kaavassa edustaa kantoaaltoa ja on suhteellinen vakio, joka liittää vaihemuutoksen signaalijännitteeseen ja s(t) on kantataajuinen informaatiosignaali. Binaarisessa PSK:ssa moduloidun signaalin taajuus pysyy vakiona ja vaihekulma saa jomman kumman arvon kahdesta vaihtoehdosta informaatiosignaalin tahdissa.

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen3 Esitetään nämä kaksi signaalia joista toinen edustaa binaarista nollaa ja toinen ykköstä seuraavanlaisessa muodossa: Kaavoissa esiintyvät ja ovat vakiovaihekulmia. Muutetaan hieman yllä olevia kaavoja merkitsemällä vakiovaihekulma seuraavalla määrittelyllä: Silloin ja.

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen4 Nyt signaalien esitysmuodot muuttuvat hieman: Sijoitetaan arvo = 0, jolloin Kaavassa termi edustaa datasekvenssiä +1 tai -1, joka on siis normalisoitu bipolaarinen NRZ- tyyppinen datavirta ja on vaihemuutos eli modulaatioindeksi. Käyttämällä trigonometriaa muuntuu muotoon

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen5 Siis. Käyttämällä sinifunktion parittomuutta ja kosinifunktion parillisuusominaisuutta hyväksi saadaan Jos modulaatioindeksi asetetaan arvoon saadaan Tällaisessa tapauksessa käytettävät kaksi signaalia ovat toistensa negaatioita, eli Voidaan puhua antipodaalisuudesta (antipodal), kuva 1.

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen kantoaalto Kuva 1. Binaarinen PSK BPSK kantoaalto +

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen7 PSK-moduloidun signaalin generointi Käytetään informaatiosignaalia kääntämään kantoaallon vaihe tai, kuva 2. Moduloitava informaatio PSK-moduloitu signaali Kuva 2. PSK-moduloidun signaalin generointi.

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen8 Kuvan 2 sekoitin toimii polariteetinkääntökytkimenä. Siis vaikkapa kun tulojännitteen etumerkki muuttuu, niin lähdössä vaihe kääntyy.

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen9 PSK-moduloidun signaalin ilmaisu Vastaanottimessa tarvitaan tieto lähettimen kantoaallon vaiheesta. Ilmaisu on aika koherenttityyppistä. Lähettimen kantoaallon vaihetieto voidaan lähettää erillisenä datan lisäksi, tai sitten vaihetieto on jotenkin koodattuna datan mukana. Ilmaisussa käytetään sekoitinta, kuva 3.

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen10 PSK-moduloitu signaali Kuva 3. PSK-moduloidun signaalin ilmaisu.

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen11 Kuvan 3 sekoitin toimii nyt vaiheilmaisimena. Sekoittimeen syötetään kantoaallosta vastaanottimeen generoitu kopio. Ulostulosta saadaan joko positiivinen jännite tai negatiivinen jännite, tai siis ainakin kaksi erisuuruista jännitearvoa.

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen12 Jos vastaanotettu sinimuotoinen signaali kerrotaan saman taajuisella sinimuotoisella signaalilla, niin saadaan kaksi komponenttia. Toinen on kosinitermi, jonka taajuus on kaksinkertainen vastaanotettuun signaaliin verrattuna ja toinen komponentti on taajuudesta riippumaton, ja sen amplitudi seuraa vastaanotetun signaalin vaihesiirron kosinia. Siispä kun suodatetaan korkeataajuinen komponentti pois, saadaan esiin alkuperäinen informaatio. Katsotaan tätä matemaattisesti:

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen13 Aloitetaan Eulerin lausekkeilla: Kerrotaan nyt sinisignaali itsensä kanssa:

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen14 Huomataan, että kun sinisignaali kerrotaan itsensä kanssa (olkoot toinen vastaanotettu signaali ja toinen paikallisoskillaattorista saatava signaali vastaanottopään sekoittimessa), niin ulostulona on kaksinkertainen taajuuskomponentti (puolet alkuperäisestä amplitudista) yhdessä DC- komponentin kanssa (myös puolet alkuperäisestä amplitudista).

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen15 Kokeillaan seuraavaksi kertoa sinisignaali kosinisignaalin kanssa: Lähdöksi siis saataisiin kaksinkertainen taajuuskomponentti ilman DC-siirtymistä.

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen16 Testataan seuraavaksi sinimuotoisen signaalin kertomista sinimuotoisella signaalilla, jolla on vaihesiirto:

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen17 Kuten edellä todettiin, nyt saatiin lähdöksi ”demoduloitu” aaltomuoto, jossa taajuus on kaksinkertainen alkuperäiseen tulossignaaliin (vastaanotettuun) nähden, ja DC-siirtymä muuttuu vaihesiirron tahdissa. Valitettavasti vaihekulma rajoittuu kahteen kvadranttiin: vaihekulmaa ei pysty erottamaan vaihekulmasta.

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen18 Siispä vastaanotettu signaali täytyy kertoa myös kosinisignaalilla:

PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen19 PSK-moduloidun signaalin konstellaatiodiagrammi Binaarisessa PSK-moduloinnissa käytetään antipodaalisia signaaleja. Niinpä symbolitilat ovat symmetrisesti horisontaaliakselilla, kuva 4. Kuva 4. PSK konstellaatiodiagrammi. A -A