Aalto-hiukkas -dualismi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Advertisements

Aaltoliike Harmoninen voima: voiman suunta aina kohti tasapainoasemaa, esim. jousivoima Jaksonaika T = aika, jolloin värähtelijä palaa seuraavan kerran.
kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Elämän juna Elämä on kuin junamatka.
ENA 11 Essay Feedback. Spelling change chance choice countries ideologies whatever cannot thought through taught though/ although choice let’s chasing.
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
3 ATOMIN MALLI.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Vuorovaikutuksesta voimaan
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Aineen rakenteen standardimalli
KVANTTI Määrämittainen paketti
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
Lukemaan oppii vain lukemalla
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Heipsan taas! Tässä on minun tämänvuotinen joulutervehdykseni Sinulle. Jos odotat jotain ”rati riti rallaa”, niin voin sanoa, että sitä ei ole tulossa,
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
Vaillinaiset apuverbit: can
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Todennäköisyys ja epämääräisyysperiaate
FY 9 kurssi Kokeessa saa olla A4 molemmin puolin täytettynä
LIITEKYSYMYKSET.
LUKU 8: Yksinkertaista törmäysteoriaa
Vuorovesi.
Anyonit? Suurenergiafysiikkaako? Suunnitelma Kvanttistatistiikka Anyonien ominaisuuksia Kvantti-Hallin ilmiö & CS kenttäteoriaa.
2. Fotonit, elektronit ja atomit
Mustan kappaleen säteily
Luento 5 Atomimalli J J Thomson löysi elektronin 1897 ja määritti sen varaus-massa-suhteen e/m. Vuonna 1909 Millikan määritti öljypisarakokeella elektronin.
KVANTTIFYSIIKKA 1900-luvun fysiikan kaksi merkittävintä saavutusta: kvanttifysiikka ja suhteellisuusteoria todellisuus ei arkikokemuksen tavoitettavissa.
Vetyatomin stationääriset tilat
Mitä asenne tarkoittaa?
SÄTEILYN LUONNE 1924 Louis de Broglie esitti seuraavaa:
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
Englanti: aikamuodot.
OTTELUKIERROKSET - JOUKKUEET SJAL tuomarikoulutus 2013.
KLASSINEN FYSIIKKA Aikaisemmat kurssit olivat klassista fysiikkaa.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 9 – Henri Hytönen Optimointiopin seminaari - Kevät 2007 Kaoottiset attraktorit
Luento 8 Vapaan hiukkasen Schrödingerin yhtälö (yksiulotteinen)
5. Atomin rakenne Vetyatomi
Substantiivit Substantiivit ovat jonkin ihmisen, eläimen, asian tai esineen nimityksiä. - a pupil - a horse - an orange - a chair - time - history.
MUTTA OIKEAA AIKAA EI OLE OLEMASSA!
Mittausongelma ja dekoherenssi. Mittausongelma von Neumannin mittaus.
Sähkömagneettinen säteily ja hiukkassäteily
Valo Ilman valoa emme näkisi mitään.
ÄÄNI.
Bohemian opinion (1570) Finnish opinion (northern lights (aurora borealis) = ”revontulet” which is ”fires of fox”)
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
Finský intensivní Titta Hänninen.  1. What is the capital of Finland? ◦ Mikä on Suomen pääkaupunki? ◦ Helsinki on Suomen pääkaupunki.  2.
MODERNI FYSIIKKA kosmologia kvanttimekaniikka hiukkasfysiikka
Aaltoliikkeen ominaisuuksia
Luonnonfilosofian seura Tarja Kallio-Tamminen.
Valo hiukkasfyysikon silmin Aleksi Vuorinen Helsingin yliopisto Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Helsinki,
Reports in Apply / eAge system
Ei mikään edellä olevista, piirrä valaistu alue
Grammary What’s On 6 Unit 2.
Suhteellisuusteoriaa
Keplerin lait -tähtihavaintoihin perustuvia yleisiä päätelmiä
YLIOPISTOTENTTI / UNIVERSITY EXAM
vedestä, ilmasta ja tulesta.
oulu. fi/tentti/rivitys/tenttilomake. php
oulu. fi/tentti/rivitys/tenttilomake. php
3 ATOMIN MALLI.
Matka kvanttimekaniikasta klassiseen mekaniikkaan
vedestä, ilmasta ja tulesta.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Esityksen transkriptio:

Aalto-hiukkas -dualismi Kvanttimekaniikan perusmysteerejä Klassisessa fysiikassa hiukkaset ja aallot ovat tiukasti erillisiä käsitteitä. - hiukkasella on massa, liikemäärä ja sen kulkua avaruudessa voidaan periaatteessa seurata joka hetki. - aaltoliike ei ole paikallista, se leviää ja voi interferoida itsensä tai muiden aaltojen kanssa (kollektiivinen käyttäytyminen) Klassinen maailmankuva sai uuden särön, kun havaittiin, että hiukkaset käyttäytyvät toisinaan kuin aallot ja aallot kuten hiukkaset

Valon hiukkasluonne : valosähköinen ilmiö Ultraviolettisäteily voi irroittaa tietyistä metalleista elektroneja. Valosähköisessä ilmiössä : Elektroneja ei irtoa, valon intensiteetistä riippumatta, mikäli säteilyn taajuus ei ylitä kullekin metalille luonteenomaista kynnysarvoa Irronneiden elektronien kineettinen energia ei riipu valointensiteetistä, mutta kasvaa lineaarisesti säteilytaajuuden funktiona. Elektroneja irtoaa heti kynnystaajuuden ylityttyä, vaikka valointensiteetti olisikin alhainen

Valosähköisen ilmiön selitys Einstein 1905 Valo koostuu hiukkasista, fotoneista, joiden energia saadaan Planckin kvanttiehdosta Osuessaan metallin elektroneihin fotonit antavat niille kineettisen energian missä f = metallin työfunktio Valolla (klassisesti aaltoliikettä) on siis hiukkasluonne

Hiukkasten aaltoluonne: elektronien diffraktio 1 C. Davisson (Nobel 1937) ja L. Germer 1925 Interferenssi ! Davisson, C. J., "Are Electrons Waves?," Franklin Institute Journal 205, 597 (1928)

Hiukkasten aaltoluonne: elektronien diffraktio 2 G.P. Thomson 1927 (Nobel 1937) Interferenssi !

Hiukkasen de Broglien aallonpituus Edellä esitetyistä kokeista seuraa, että hiukkasilla on aaltoluonne Lois de Broglie 1924 (Nobel 1929) Jokaiseen hiukkaseen, jolla on liikemäärä p (klassisesti p = mv) liittyy aallonpituus hiukkasen de Broglien aallonpituus ( h = Planckin vakio) Esim. Davisson-Germer –koe:

Dualismi  aalto-hiukkas -dualismi Aaltoliikkeellä on siis myös hiukkasluonne ja hiukkasilla myös aaltoluonne !  aalto-hiukkas -dualismi Nykyisen maailmankuvan keskeisiä tekijöitä E suuri  p suuri, l pieni lähinnä hiukkasluonne E pieni  p pieni, l suuri lähinnä aaltoluonne

Kvanttimekaniikan mysteerio à la Feynman Richard P. Feynman, Six Easy Pieces (Penguin Books, UK, 1998) ”Feynmanin kaksoisrakokoe” (Feynman double slit experiment): - ajatuskoe; 2 lähekkäistä rakoa, takana varjostin, jota pitkin liikutetaan detektoria Lähde: umpimähkään luoteja ampuva konekivääri Lähde: veden pinta-aaltoja aiheuttava liikkuva koho Vain raon 1 (I1) tai vain raon 2 (I2) kautta varjostimelle saapuvien aaltointensiteetti (b) ja molempien rakojen aiheuttama kokonaisintensiteetti(c). HUOM! Interferenssi. Raon 1 (P1) tai raon 2 (P2) kautta varjostimelle saapuvien luotien paikkajakauma (b) ja luotien kokonaispaikkajakauma (c)

ja sama elektroneilla... Lähde: elektronitykki, joka ampuu vain yhden elektronin kerrallaan Jokainen saapuva elektroni ”kuullaan” detektorin napsahduksena  elektronit saapuvat varjostimelle yksittäisinä samanlaisina hiukkasina Mitattaessa suuren elektronimäärän saapumispaikkajakauma varjostimella saadaan kohdan c) mukainen tulos  kukin saapunut yksittäinen elektroni on interferoinut itsensä kanssa!

Kummasta raosta...? Klassisesti ajatellen kukin varjostimelle saapunut elektroni on tullut joko raon 1 tai raon 2 kautta. Peitetään vuorotellen toinen raoista! Rako 2 peitetty  jakauma P1 (raon 1 kautta tulevat elektronit) Rako 1 peitetty  jakauma P2 (raon 2 kautta tulevat elektronit) MUTTA missä P12 on havaittu jakauma, kun molemmat raot avoinna Ei interferenssiä !

vai molemmista? Entäpä jos toista rakoa ei peitetäkään? Sijoitetaan rakojen taakse toinen detektori (esim. lamppu A) jonka valo siroaa elektronin kulkiessa läheltä (nähdään välähdys). Sijoitetaan tämä elektronin”identifioimisdetektori” (kummasta raosta?) vuorotellen lähelle rakoa 1 tai 2. Tulos: raon 1 kautta kulkeneilla elektroneilla jakauma P’1, raon 2 kautta kulkeneilla P’2; Kokonaisjakauma P’12 kuten peitettäessä vuorotellen toinen raoista (tai kuten hiukkasilla)

eli... Elektronit havaitaan yksittäisinä ”olioina”, jotka kuitenkin voivat interferoida itsensä kanssa... Ne voidaan saada kulkemaan vain toisen raon kautta peittämällä toinen; tällöin interferenssiä ei havaita... Mikäli molemmat raot ovat avoinna, mutta ”pidetään kirjaa” siitä, mistä raosta elektroni näyttää kulkevan (eli havaitaan sen kulkureitti), interferenssi häviää... Interferenssi havaitaan vain, jos emme yritä selvittää mitä tietä elektroni kulkee... Jos toisaalta oletamme, että elektroni kulkee raon 1 tai 2 kautta, johdumme havaintojen kanssa ristiriidassa oleviin johtopäätöksiin... Elektronin paikantamiseen käytetty valo (sen fotonit) häiritsevät elektroneja tuhoten interferenssin. Pidennetään valon aallonpituutta (= pienennetään sen liikemäärää)  kun aallonpituus vastaa rakojen välimatkaa, ei enää pystytä erottamaan, kummasta raosta elektroni kulkee. Samalla interferenssi alkaa ilmestyä. Ei ole mahdollista havaita elektronin reittiä ja interferenssiä samanaikaisesti ! Luonnossa ilmenee periaatteellinen epätarkkuus.

Mystery ”We ... examine a phenomenon which is impossible, absolutely impossible, to explain in any classical way, and which has in it the heart of quantum mechanics. In reality, it contains the only mystery. We can not explain the mystery in the sense of ”explaining” how it works. We will tell you how it works. In telling you how it works we will have told you about the basic peculiarities of quantum mechanics.” R. Feynman, in Six Easy Pieces

sanottua... (vapaasti kääntäen) ”Havainnot ovat ainoa käytettävissämme oleva tiedonlähde. Loppu on runoutta, mielikuvitusta.” Max Planck ”Se, joka ei ole hämmentynyt kvanttimekaniikasta, ei ole sitä ymmärtänyt” Niels Bohr ”Kvanttimaailmaa ei ole olemassa. On vain abstrakti kvanttifysikaalinen kuvaus. Fysiikan tehtävä ei ole selvittää millainen luonto on. Fysiikka käsittelee sitä, mitä me luonnosta voimme tietää.” Niels Bohr ”Jumala ei heitä arpanoppaa” Albert Einstein ”Ei ole Einsteinin asia sanoa Jumalalle, mitä Hän voi tehdä” Niels Bohr ”Voin huoleti sanoa, että kukaan ei ymmärrä kvanttimekaniikkaa” Richard Feynman Suu kiinni ja laskekaa! Richard Feynman