UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Nykytaide -Mitä se on?.
Advertisements

Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi
Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi Sosiaalisen oppimisen teoria
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Nykykulttuuri ja minä Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua.
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Taiteen ja kulttuurin akvaario Kulttuuri Opinto-info Taide Oma juttu Aloitus Lähteet Linkkiapaja TAIKUAKVAARIOTAIKUAKVAARIO Ritva Somerma
Muistin apuvälineet ennen koetta
Pyhä pienen koululaisen arjessa - Learning by smiling 
Ryhmä ja yhteisö Jokainen ihminen kuuluu useaan ryhmään
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Sanna Ylä-Jussila Suomen ekumeeninen neuvosto Abrahamin lapset - kolmen uskonnon yhteiset juuret Dorothea ja Fanny Rosenblad (suom. Mirja Sevón)
Uskonnon merkitys Mikä asema uskonnolla on tämän päivän maailmassa?
Ihmisen kolme olemusta
Lukiolaisen opintopolut
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
KOTITALOUS EVÄSTÄÄ ELÄMÄÄN.
UE © Anne Rongas Lähde: Uskonnon Arkki, Edita 2004, s. 43, © Jämsä & Ketola & Laturi & Nissinen & Vappula.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Mitä on kulttuuri?.
VALTAKUNNALLINEN LUKION TUNTIJAKO
Uskontoa vai kulttuuria? Timo Liukkonen & Juho Schroderus.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 5. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 2. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 6. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
1. Maailmankatsomus ja kulttuuri
16. Uskontojen moninaisuus
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
3. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA
Luku 11 – Nykyajan uskonnollisuuden kirjo
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Uskonnon omaksuminen ihminen kasvaa uskonnollisen perinteen ympäröimänä ns. suurten maailman uskontojen parissa uskonto välittyy itsestään kulttuurista:
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Islam Eero ja Noora.
Uskonto ja yhteiskunta
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
Lukion tuntijakotaulukko 2016
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Uskonnot modernissa maailmassa
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Australia/ Aboriginaalit
Uskonnon ulottuvuudet
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
4. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA
1. Jakso.
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys - uskonnollisuuteen vaikuttavat kasvatus, läheiset, elämänkokemus - tarjoaa ihmiselle elämän jatkuvuuden kokemuksen.
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Kirjoittajaprofiilit
OPETUSVINKKI 2 – Jumalan kuvaaminen Luku 3 – Oppi.
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
Uskonto, sosiaaliset suhteet ja solidaarisuus
2.2 Kulttuuriperintö.
Opetus-ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyn 2019 tulokset neuvotteleva virkamies Iina Berden, opetus- ja kulttuuriministeriö varatoimitusjohtaja.
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin  Kulttuuri ymmärretään tässä laajasti ihmisen toiminnan jälkinä fyysisessä maailmassa (esim. kirja), psyykkisessä (esim. kirjoitus- ja lukutaito) tai sosiaalisessa todellisuudessa (esim. kirjastolaitos ja sen toiminta).

UE1 syksy 2007© Anne Rongas2 Uskonnon suhde arjen elämään  Uskonto on kulttuurin osatekijä.  Eri aikoina uskonnon vaikutus ihmisten jokapäiväiseen elämään on vaihdellut.  Mikä on nyt uskonnon vaikutus ihmisten arkeen meillä ja muualla?  Mitä tapahtuu, kun kulttuurit kohtaavat? esimerkiksi kristinuskon historia kertoo, konflikteista, sulautumisesta ja rinnakkainelosta

UE1 syksy 2007© Anne Rongas3 Kulttuurin moraalinen selkäranka  Koti, uskonto ja isänmaa: uskonto piirtää reunaviivat elämässä  arvot ja normit  Uskonto kertoo, mikä hyvää ja arvokasta elämässä ja miten erottaa oikea väärästä  Kultainen sääntö: sosiaalinen toimintataito; olla ihminen ihmiselle  Entä kun ihminen on ihmiselle susi? Miten, miksi? Liittyykö uskonto pahuuteen?

UE1 syksy 2007© Anne Rongas4 Kulttuuriset perinteet  Millaisia asioista nimitetään perinteiksi?  Mitä merkitystä perinteillä on?  Miksi jotkut vastustavat perinteitä?  Millaisia uskonnollisia perinteitä liittyy arkeen ja juhlaan?  Millaisia kieltoja ja tabuja perinteisiin voi liittyä?

UE1 syksy 2007© Anne Rongas5 Uskonto ja taide  Taiteen irtautuminen uskonnollisista yhteyk- sistä on tapahtunut vasta modernilla ajalla  Edelleen uskonto innoittaa taiteilijoita  Taideteokset ovat myös tärkeitä uskonnon viestin välittäjiä ja kokemusten herättäjiä  Merkittävin arkkitehtuuri on keskittynyt pyhäköihin ja hautakammioihin

UE1 syksy 2007© Anne Rongas6 Uskonnollinen perinne elää taiteessa  Uskontoihin liittyvä kirjallisuus, musiikki, tanssi, teatteri, tekstiili- ja kuvataide, kuvanveisto ja arkkitehtuuri ovat kautta aikojen ilmentäneet uskonnon symboliikkaa, pyhiä kertomuksia, pyhien ihmisten elämää, jumaluuden ilmentymiä ja merkkitapahtumia.  Uskonnollinen taide koskettaa ihmisiä erityisesti tunnekokemuksena.  Taide välittää uskontoa sukupolvelta toiselle.

UE1 syksy 2007© Anne Rongas8 UE6/HI7 Yleisen taidehistorian ja kirkkohistorian kurssi aikuislukiossa  voit opiskella itsenäisinä verkko-opintoina  soveltuu erityisesti uskonnon tai historian ainereaaliin osallistuville  kurssisuoritus on arvioitava portfolio kätevä kertaamisessa  samalla kurssilla sekä historian että kirkkohistorian polku  opit hyödyntämään historian tietoja uskonnon opiskelussa