Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman viides luento.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Good Karma = Hyviä Seurauksia
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Jumalan kanssa.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
 myydä jotakin nyt tai myöhemmin  tiedottaa tavaroista, palveluista, aatteista ja ihmisistä  Sen avulla luodaan brändejä eli tavaramerkkejä esim. Coca-Cola.
Osaamisen ja sivistyksen asialla USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen.
Filosofian aloja ja suuntauksia
Kiinalaiset uskonnot:
Rakkaat ystäväni!.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Buddhalaisuus s
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Filosofian Praktikum 2009 Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen praktikum- kokoontuminen.
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman neljäs luento.
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Polkuja filosofiaan PowerPoint-tiivistelmä ensimmäisestä kappaleesta
Koira Koira on neli jalkainen. Nisäkäs Oppii temppuja Ihmisen lemmikki
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides praktikum-kokoontuminen.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
Antiikin Kreikka.
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
UE © Anne Rongas Lähde: Uskonnon Arkki, Edita 2004, s. 43, © Jämsä & Ketola & Laturi & Nissinen & Vappula.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Buddhalaisuus.
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
6. Luento kieli ja postmoderni filosofia
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
FILOSOFIAN ARVOITUS (S. 10 – 13). Filosofian identiteettiongelma -Filosofia (kr. ”viisauden rakastaminen”) sai alkunsa antiikin Kreikassa n. 600 eKr -Kysymys.
1 Aloitusvisa. Jakautukaa joukkueisiin ja keksikää joukkueellenne nimi. Vastatkaa seuraaviin kysymyksiin kirjallisesti. Arvatkaa, jos ette tiedä. Ohjeet.
HYVINVOINTI = STRESSIN HALLINTA - LIIKUNTA TRAINER4YOU EDUCATION.
Uskonnot Japanissa Antti Kiviranta. Jokainen etsii…  Mikä on sun elämäsi tarkoitus?  Mitä varten elät ja olet syntynyt?  Jokainen kaipaa uutta sisältöä.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Buddhalaisuuden oppi ja pyhä kirja
VII Buddhalaisuus Buddhan viisi ohjetta.
Uskonnon omaksuminen ihminen kasvaa uskonnollisen perinteen ympäröimänä ns. suurten maailman uskontojen parissa uskonto välittyy itsestään kulttuurista:
Buddhalaisuus perustaja Siddhartha Gautama 400-luvulla eKr.
VII Buddhalaisuus Muistiinpanot: Buddhalaisuus.
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Fenomenologia.
Jakso VII Buddhalaisuus
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Eksistentialismi Martin Heidegger.
VII Buddhalaisuus Prinssistä Buddhaksi.
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Mitä uskonto on?.
BUDDHALAISUUS Sana buddha tarkoittaa valistunutta. Valaistumisen jälkeen Buddha päätti auttaa muita olentoja saavuttamaan vapautumisen. Buddhalaisia ovat.
2. Jakso; Kiina.
Buddhalaisuuden oppi ja pyhä kirja
Filosofian osa-alueet
VII Buddhalaisuus Muistiinpanot: Buddhalaisuuden oppi.
Eksistentialismi Eero Jussila.
Buddhalaisuuden harjoittaminen ja elämäntavat
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
Buddhalaisuuden synty ja oppi
Buddhalaisuus.
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman viides luento

Päivän teemat Mitä on itämainen filosofia? Buddhalaisuus Zen Meditaatio

Mitä on itämainen filosofia? Filosofiaa laajasti ymmärrettynä on harjoitettu kaikkialla maailmassa – Peruskysymyksiä on kysytty ja pyritty antamaan perusteltuja vastauksia Merkittävin haastaja länsimaiselle ajatustraditiolle tulee kuitenkin idästä – Sieltä löytyy kaikkein pitkäikäisimmät ja pisimmälle viedyt ei-uskonnolliset ajattelutraditiot

Mitä on itämainen filosofia? Lyhyt historiallinen katsaus – Siddhartha ”Buddha” Gautama (n. 500 eKr.) Levisi laajalle kauko-idässä – 1200-luvulla Mahayana-buddhalaisuuden kiinalainen muoto chan levisi Japaniin Japanilaisten suussa nimi muuntui muotoon zen ja myös oppi sai Japanilaisen leimansa

Mitä on itämainen filosofia? Filosofia vai uskonto? Lähtökohtana hyvän elämän eläminen Ihminen kykenee oman mielensä avulla löytämään tämän oikean elämäntavan Painopiste ei-käsitteellisen ajattelun kehittämisessä

Buddhalaisuus Filosofian ytimessä kaksi väittämää: 1.Elämä on kärsimystä 2.Kaikki on harhaa Onnellisuus ei ole jotain, jota voi saada, vaan jotain jota ihminen voi oppia olemaan

Buddhalaisuus Buddhalaisuus on tie ulos kärsimyksestä Kahdeksan kohdan polku 1.Täydellinen näkemys 2.Täydellinen ymmärtäminen 3.Täydellinen puhe 4.Täydellinen toiminta 5.Täydellinen kutsumus 6.Täydellinen soveltautuminen 7.Täydellinen tietoisenaolo 8.Täydellinen mietiskely

Buddhalaisuus Visuddhimaggan yhteenveto buddhalaisuudesta: Kärsimys vain on, ei ketään kärsijää; teko on, vaan ei tekijää; nirvana on, vaan ei sen etsijää; polku on, vaan ei sen matkaajaa.

Zen ”Zen on filosofis-metodinen järjestelmä, jonka avulla voi onnistuneesti tavoitella hyvää elämää” – Tapio Koski Tavoitteena pakoton oleminen – Elämän virtaan heittäytyminen – Oman todellisen itsen löytyminen – Wu-wei, luonnollinen toimiminen

Zen Mitä on zen? – Kun olet nälkäinen, syö; kun olet väsynyt, nuku.

Zen

Meditaatio Valveillaolon, tietoisen tilan ylläpitämistä Mielen harjoittamista Yleisin tapa on istuva meditaatio Kohonneen tietoisuuden tilan voi kuitenkin saavuttaa myös arjessa

Meditaatio Tuore empiirinen todistusaineisto on osoittanut meditaation konkreettisen hyödyn – Parempi terveys – Vähentää stressiä – Lisää onnellisuutta – Parantaa keskittymiskykyä

Meditaatio Hengitän sisään, tyynnytän ruumiin. Hengitän ulos, hymyilen. Olen tässä hetkessä ja tiedän, tämä on ihmeellinen hetki. -Thich Nhat Hanh

Itämainen filosofia