Opiskelun ja opetuksen tuen viitearkkitehtuuri Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa tulee olla Työstänyt Synergiaryhmä 4.12.2014 Toimittanut.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalialan tietoteknologiahanke
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Korkeakoulujen opintihallinnon yhteentoimivuuden viitearkkitehtuuri Raketti-fasilitaattorin näkökulma OPI-työn tuloksiin Klaus Lindberg.
Korkeakoulujen arkkitehtuurikehys - Kartturi Kartturi yleiskuva
Mika Karjalainen, Silver Planet Oy © 2011 Silver Planet Oy
Tiptop – kokonaisarkkitehtuurin kuvaaminen projektissa
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Kehittämishankkeiden tuotosten hyödyntäminen valtakunnallisesti
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-XDW Käsitemäärittely,
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Kansallinen opintohallinnon viitearkkitehtuuri – Koulutuspaketti v1
Valmistelevan työryhmän ehdotus ja 3.6. käydyt keskustelut Pekka Linna,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Korkeakoulujen yhteiset luokitukset ja koodistot
Opi ja Kartturi Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa saattaa olla Koostanut Pekka Linna, CSC.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Yhteistyörakenteet.
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden arkkitehtuurin ”Tvärminnen risti”
FUAS-Opiskelijahallintojärjestelmä Virtuaalikampuksen työryhmä
Viitearkkitehtuurityön tilanne
Tavoitteena saumaton opiskelun aloitus Lukuvuosi-ilmoittautuminen Paula Merikko.
Opi ja Kartturi Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa saattaa olla Koostanut Pekka Linna, CSC.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hankkeen tilannekatsaus Synergiaryhmä.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteiset arkkitehtuurit
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
KORKEAKOULUJEN VIITEARKKITEHTUURITYÖN TAVOITTEET Työryhmä: Jussi Koskivaara, Esa Suominen, Petri Mustajoki, Ari Rouvari, Jarno Naukkarinen, Antti Auer,
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
TIPTOP-projektin kartoituksen vaihe korkeakoulujen tietomallin muutostarpeiden osalta Petri Heinonen Juha-Pekka Pihlajakoski Lauri Stigell Opi-Synergia.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
Julkisen hallinnon arkkitehtuurihierarkia
Lukuvuosi-ilmoittautuminen LVI Lukuvuosi-ilmoittautuminen LVI Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käytyyn keskusteluun viitaten LVI:n suunnittelu.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
VALVIRA / Ohry Alustus Valvira tarvitsee tietoja Virrasta 3 tapauksessa: opiskelijan (valmistunut) aloitteesta, opiskelijan (valmistunut) puolesta.
Tiptop - viestintäsuunnitelma Mats Lindstedt.
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri Pekka Linna, CSC.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Opi ja Kartturi Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa saattaa olla Koostanut Pekka Linna, CSC.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Viitearkkitehtuurin luonne, käyttötarpeet ja käyttäjät Pekka Linna, CSC.
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
Tietovarastofoorumi Toisen asteen tietovarastotilanne
Kati Kettunen Palvelujohtaja Opetus- ja opintopalvelut
Arkkitehtuurityön jatkovalmistelu
Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö – HAHMOTELMAA
KMR Julkisen hallinnon käsitemalliryhmä vetäjä Mikael af Hällström raportti JH TA-ryhmä:lle
Koulutuksen ja opetuksen järjestämisen prosessit
Prosesseista palveluihin
Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin alatyöryhmä, kokoonpano:
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrityksistä
Opiskelun ja opetuksen sekä niiden tuen ja hallinnon toiminta-arkkitehtuuria eli Prosessit Pekka Linna, CSC.
Metatietopalvelut Elementit Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM.
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Tavoitteet ja mittarit 2015
Yhteisten tietomäärityksien mallintaminen
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Toimeksianto ”KA-seminaari” Tuija Raaska, kehityspäällikkö, CSC
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Esityksen nimi / Tekijä
Esityksen transkriptio:

Opiskelun ja opetuksen tuen viitearkkitehtuuri Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa tulee olla Työstänyt Synergiaryhmä Toimittanut Pekka Linna, CSC

Tuleva toteutus Tuotetaan sivusto, joka auttaa korkeakouluja paikallisessa opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden arkkitehtuurityössä esittelemällä toteutusehdotuksen Osana tätä sivustoa esitellään yhdessä sovitut asiat yhdessä sovitut asiat muodostavat erillisen kokonaisuuden, johon voidaan viitata myös toisista sivustoista Niiltä alueilta, joilta ei ole tehty yhteisiä sopimuksia viitataan tai esitellään muutama vaihtoehtoinen tapa ratkaista ao. asia (etenkin tietojärjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin tasolla) Tällä sivustolla viitataan sellaisiin paikkoihin, joista löytyy paikallisen arkkitehtuurityön kannalta relevantein ajankohtainen tieto (esim. säädöksissä viitataan OKM:n sivuille) Wikiä käytetään niillä alueilla, missä ei ole tarvetta sopimuksiin, ei autoritatiivista lähdettä eikä täydellistä luetteloa (esimerkiksi sidosryhmät)

Tämän esityksen lukuohje, 1 Rivin alussa oleva teksti kertoo, oliko asia mukana viimeisimmässä Raketti-Opi-hankkeen aikana tuotetussa viitearkkitehtuuriversiossa OPI = Löytyy sekä Raketti-Opi-hankkeessa tuotetusta versiosta että Kartturista Kartturi = Kohta löytyy vain Kartturista Rivin lopussa olevat lyhenteet kertovat, mikä rooli kyseisellä kohdalla on tulevassa viitearkkitehtuurissa SOP = Korkeakoulut sopivat yhdessä > Velvoittava ESIM = Esitellään pari paikallista esimerkkiä > Auttaa eteenpäin AJANT = Esitellään ajantasainen lista WIKI = Esitellään pohdintoja > Auttaa eteenpäin TURHA = Asiakohtaa ei tarvita viitearkkitehtuurissa

Tämän esityksen lukuohje, 2 Osaan kohdista on lisätty tummalla huomioita ao. kohdasta Kuhunkin kohtaan, joka on tarkoitus sisällyttää viitearkkitehtuuriin, on todettu Onko viimeisimmässä versiossa oleva sisältö nykyisellään julkaisukelpoista Mitä materiaalille tulee tehdä, että se olisi julkaisukelpoista Mikäli kohtaan ehdotetaan ajantasaista tietoa, mistä tämä löytyisi Mikäli kohtaan ehdotetaan esimerkkejä, mitä nämä voisivat olla

Periaatetason arkkitehtuuri Sidosarkkitehtuurit ja –määritykset miten sidosarkkitehtuurin velvoittavuus toteutuu mitkä ovat velvoittavia, mitkä ohjaavia Suositellaan, että kk:t vievät arkkitehtuurinsa yhteentoimivuus.fi:hin Ajantasainen tieto: Finlex, ministeriöt jne. Esimerkit: korkeakoulut (koulutuksen järjestäjät). Sidoshankkeet pitäisi olla yhteinen tulkinta, josta esimerkit (esim. viranomaistiedonkeruumääritykset) Ajantasainen tieto: ko. viranomainen, käytännössä confluence.csc.fi Esimerkit: käytännössä confluence.csc.fi, lista seurattavista hankkeista paikassa X (ihannetapaus) Arkkitehtuuriperiaatteet WIKI Tietoturvaperiaatteet ja opintotietojen tietosuojan käytännesäännöt Wiki: yhteiset pohjat tehty ja suureksi osaksi otettu käyttöön (muokaten) Rajaukset, reunaehdot Wiki: Olisi hyvä aina todeta rajaukset (mitä on jätetty pois)

Käsitteellisen tason arkkitehtuuri Palvelut (toiminta) Esimerkit: palvelukartat julkaistaan yhteisessä paikassa X Toiminnan strategia (toiminta) Kansallisen viitearkkitehtuurin tasolla ei tarvitse kirjoittaa toiminnan strategiasta Toiminnan haasteet, tarpeet ja tavoitteet (toiminta) Kansallisen viitearkkitehtuurin tasolla ei tarvitse kirjoittaa toiminnan strategiasta Sidosryhmät (toiminta) Sidosryhmistä riittää wiki-tyyppinen tiedon ja ideoiden jako sekä muutama todellinen esimerkki Henkilöt (toiminta) Sidosryhmistä riittää wiki-tyyppinen tiedon ja ideoiden jako sekä muutama todellinen esimerkki Roolit (toiminta) Roolit voivat vaihdella, mutta tarvitaan yhteinen sopimus siitä, miten roolit kuvataan ESIM: julkaistaan yhteisessä paikassa X (onko olemassa? tietomallissa? KA-SIG?) Käsitteistö (tieto) Tarvitaan yhteinen sopimus; sopimusluonnos (OKSA) on olemassa XDW-tietomalli on olemassa, mutta se ei ole käsitteistö eikä sopimus Tietojärjestelmäpalvelut (tietojärjestelmä) Korkeakouluissa harjoitettavan opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden viitearkkitehtuurin tasolla Teknologiavaatimukset (teknologia) WIKI

Loogisen tason arkkitehtuuri, osa 1 Prosessilista, prosessikartta (toiminta) Tarvitaan sopimus: työstetyt prosessit julkaisukelpoisia Prosessikuvaukset (toiminta) Tarvitaan yhteinen ylätason kuvaus niistä prosesseista, jotka on listattu viitearkkitehtuurissa: ei ole olemassa Organisaatiot (toiminta) SOP (ULKOPUOLISTEN SIDOSRYHMIEN KANNALTA), WIKI, löytyy viitearkkitehtuurista SISÄISET  TURHA, Järjestelmät-prosessit –matriisi (toiminta ja tietojärjestelmä) TURHA, ESIM WIKI Päätiedot (tieto) SOP, löytyy viitearkkitehtuurista, lisätään viittaukset sanastotyöhön, ja varmistaan, että käsitteet ovat oikeat Loogiset päätietovarannot (tieto) SOP, löytyy viitearkkitehtuurista, onko oikeat? Prosessit-tiedot –matriisi (toiminta ja tieto) SOP, tekemättä, kokonaan uusiksi!! Kuka tuottaa?  tekijä: se, kuka viitearkkitehtuuria tekee, synergia-ryhmän avustuksella Palvelut (tietojärjestelmä) SOP, palvelut toimintalähtöisesti, tietojärjestelmä TURHA Löytyy viitearkkitehtuurista (kesken), tekijä: se, kuka viitearkkitehtuuria tekee, synergia-ryhmän avustuksella

Loogisen tason arkkitehtuuri, osa 2 Teknologiakomponentit (teknologia) TURHA ESIM Valvonta- ja hallinta-arkkitehtuuri (teknologia) TURHA Looginen verkkokaavio (teknologia) TURHA ESIM Tietovirrat (tieto ja tietojärjestelmä) ESIM, ei päästä sopimukseen kaikkien kohdalla, viitearkkitehtuurityössä kuvataan esimerkki Looginen tietojärjestelmäpalveluiden jäsennys (tietojärjestelmä), TURHA Linkki systeemikyselyyn Integraatioperiaatteet (tieto ja tietojärjestelmä) SOP, kuvattu viitearkkitehtuurissa (kesken), otettava kantaa viitearkkitehtuurissa (Kansallisesta palveluväylästä tehty kuvaus), Järjestelmät-tietovarannot –matriisi (tieto ja tietojärjestelmä TURHA) SOP (palvelut ja tietovarannot), viitearkkitehtuurissa ei ole kuvattu järjestelmiä, joten viitearkkitehtuurityössä olisi hyvä kuvata

Fyysisen tason arkkitehtuuri Koodistot (tieto) SOP, löytyy viitearkkitehtuurista (yleisellä tasolla) Viitearkkitehtuurissa pitää kuvata, mitkä ovat yhteiset koodistot ja mitä käytetään Fyysiset tietovarannot (tieto) TURHA Fyysinen järjestelmäsalkku (tietojärjestelmä) TURHA Fyysinen verkkokaavio (teknologia) TURHA Rajapinnat ja liittymät (tieto ja tietojärjestelmä) TURHA Teknologiavalinnat (tietojärjestelmä ja teknologia) TURHA ESIM Palvelutasotavoitteet (tietojärjestelmä ja teknologia) TURHA