Tietoturvaideoita meille senioreille (ja muillekin) Voimaseniorit 14.10.2014 Juhani Tiihonen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Advertisements

Lapin korkeakoulujen ja kuntayhtymien tietojärjestelmien yhdistäminen
Huoltajan henkilökohtaisen Wilma-tunnuksen luominen
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
AVA 2004 INTERNET JA TIETOTURVA. AVA 2004 ÄLÄ AVAA EDES TUTTUJEN LIITETIEDOSTOJA, JOS ET TIEDÄ MITÄ NE OVAT ÄLÄ AVAA LIITETIEDOSTOJA, JOS VIESTIN OTSIKKO.
Wilma ja työssäoppiminen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Erja Vihervaara Piirikouluttaja
Web-kyselyistä Kyselyt internetissä RM 2011.
Sosiaalinen media. Timo Suvanto
Internet Maailmanlaajuinen tietokoneiden verkko
Sari-Katja Niiles, Eeva Hiltunen ja Henna Kalima
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Vallan keskittymisen vaarat miksi pelkään Bill Gatesia enemmän kuin Saddam Husseinia Johan “Julf” Helsingius
Kriisiviestintä Thorleif Johansson Viestintäjohtaja.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Jakaminen ja yhteistyö
Julkista tietoa - saa levittää vapaasti Kimmo Rousku – Kyberturvaopas Esitys käynnistyy painamalla F5 ja etenee automaattisesti.
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
Erica de Wit & Kirsi Haarto 09A
1 IGI-tiedot ovat nyt kaikkien kirkon jäsenten ulottuvilla Internetissä osoitteessa
PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN
Otapa pieni lepohetki ja lue muutama hyvä neuvo…
IT-palvelut ja tietoturvallisuus Tampereen yliopistossa
Sosiaalinen media on... “verkon avulla tapahtuvaa julkista keskustelua, tiedonrakentelua ja jakamista” 1 1) Kalliala & Toikkanen 2012: 18.
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Suupohjan ammatti-instituutti kehittää EU:n ja Suupohjan kuntien tukemana SOSIAALINEN MEDIA OPETUKSEN TUKENA SOMEO – hanke: Sosiaalisen.
Koulun sähköpostin uudelleen ohjaus. 1.Kirjaudu koulun sähköpostiin 2.Klikkaa Asetukset 3.Klikkaa Säännöt 4.Klikkaa säännöt sivulla Uusi sääntö kohtaa.
Tietokonemadot Aleksi Tarhonen Henri Yletyinen.
Aitoja tekoja joka päivä Energiansäästöviikko 2012.
Mediapsykologia Mitä ihmiset tekevät medialla ja mitä media tekee ihmisille? Rakentuu monen eri tieteenalan perustalle: psykologia, journalistiikka, retoriikka,
Netiketti ja nettikiusaaminen
KTKO104 Tieto- ja viestintätekniikka Tuokio – 3.12 Tuukka Kivioja | Samuel Rahikainen |
Tiedottajan ABC-4 *Mitä kannattaa, mistä pitää tiedottaa?
Tietoturvaprojekti 6h.
Tietoturva Toni Pirinen Esa Kuparinen Otso Lonka
Tietoturvaviikko 2013 Esitys 5/5 Ohje: voit liikkua esityksessä eteen- tai taaksepäin napsauttamalla sivun alareunassa olevaa nuolta Tämän esityksen on.
Tietoturva Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä sillä tarkoitetaan Tietoturvaohjelmilla suojataan tietokone asiattomilta käyttäjiltä, viruksilta ja muilta haittaohjelmilta.
Tietoturva. Tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan kaikissa IT-ratkaisuissa. Yrityksesi tai organisaatiosi tietojen turvaaminen on vähintään yhtä tärkeää.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
H5 Tietoturva. Mikä siis on tietoturva?  Tietoturva tarkoittaa lyhyesti tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.  Tietoturva.
Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,
Mitä on nettiketti? Esite A Ohjeita netin turvalliseen käyttöön Ole kohtelias sähköpostia kirjoittaessasi Älä kirjoita sähköpostissa.
Sosiaalinen media työelämän viestintäkanavana
Jenni Hyttinen MyKapt14A
Jarkko Muhonen TeamProg
H5 Tietoturva internetissä. Joni kukkonen
Tietoturva Internetissä
TIETOTURVA.
TVT-harjoituksia H5 Tietoturva
Tietoturva internetissä

Tietoturva.
Tietoturva internetissä
Mobiilitietoturva.
Tietoturva Roosa Juusola MYelpt14B
Irti huumeista Elina, Emma ja joku 8a.
Linnea Luokkanen Myelpt14B
Tietoturva Ja tiedon suojaaminen.
Tietoturva.
Tietoturva Jari Koivisto opetusneuvos Opetushallitus
Henkilö-auton renkaan vaihto
Tietoturva Internetissä
Tietoturva.
Tietoturva internetissä
Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Turvallisuuspankki FINVET.fi
Esityksen transkriptio:

Tietoturvaideoita meille senioreille (ja muillekin) Voimaseniorit Juhani Tiihonen

Tietoturva 2014 Muuttuva maailma Uhkakuva (1) Uhkakuva (2) Fiksu on varovainen Tietolähteitä (1) Tietolähteitä (2) 2

Tietoturva 2014 – Muuttuva maailma Talouselämässä ja tieteessä Kiina ja Intia uusia mahtimaita (tuotanto, kauppa, tiede,..) Maailma tulessa: aseellisia yhteenottoja eri puolilla; uskonsotia ollut jo tuhansia vuosia Ennennäkemättömän laajoja tietomurtoja Nettirikollisuus on ehkä jo ohittanut huumekaupan ”liikevaihdon” ? Takaisin 3

Tietoturva 2014 – Uhkakuva (1) Virukset Henkilökohtaisten tietojen kalastelu esim. sähköpostin tai sosiaalisen median avulla (motto: jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, ei se sitä olekaan) Haittaohjelma ujuttautuu hyötyohjelmaan, tekee sen mitä käyttäjä haluaa, mutta kopioi salasanoja ym kriittistä tietoa rikolliselle Takaisin 4

Tietoturva 2014 – Uhkakuva (2) Rikollinen lähettää sanomia käyttäjän nimissä, jotta vastaanottaja luottaisi viestiin Päivityksiä jää tekemättä (esim. elokuussa 2014 Microsoft julkaisi 9 päivitystä, jotka korjaavat 37 haavoittuvuutta) Pitäminen kiinni tutusta, mutta vanhentuneesta laitteesta/ohjelmistosta Kiristys, puhelimesi numerolle iso lasku, jne Takaisin 5

Tietoturva 2014 – Fiksu on varovainen Hanki virustorjunta ainakin tietokoneeseesi Ole varovainen pankkikorttisi tms käytössä ja erityisen varovainen ulkomailla Harkitse kenelle annat sähköpostiosoitteesi ja ketä otat lähipiiriisi sosiaalisessa mediassa Älä vieraile epäilyttävillä sivuilla; tuttukin voi olla riski Päivitä ohjelmistosi Lue ja siivoa sähköpostiasi säännöllisesti Älä unohda läheisiäsi, lapsiasi, lastenlapsiasi, jne Muista, että sinä itse olet heikoin lenkki !! Takaisin 6

Tietoturva 2014 – Tietolähteitä (1) Viestintävirasto on erinomainen tietolähde (ohjeita ym.) : – Tietosuojavaltuutetun toimisto: – Wikipediassa – Esitelmä Voimainsinöörien kokouksessa – Sosiaalisen median tietoturva Sosiaalisen median tietoturva Takaisin 7

Tietoturva 2014 – Tietolähteitä (2) Keskusrikospoliisi: – Tietotekniikkarikokset Tietotekniikkarikokset Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU: – Mannerheimin lastensuojeluliitto: – Takaisin 8