PREDIKAATITTOMIEN ALLATIIVI- JA ABLATIIVIALKUISTEN OTSIKOIDEN SEMANTIIKKAA Katja Västi Oulun yliopisto suomen kieli.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Advertisements

Lionsliiton aineistosta koonnut P.Siitonen 4/ KLUBISIHTEERI koulutus Pekka Siitonen Piirisihteeri
Suomen kielen ominaispiirteet.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Lauseenjäsennys.
おぼえていますか。 En puhu kiinaa ollenkaan. Saisinko kahvia.
2.8.3 Abstraktit tietotyypit
TIEMERKINTÄPÄIVÄT 2013 PANK tiemerkintävaliokunta.
Tehtävä 3: PowerPoint Toni Kääpä.
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
V AIKUTTAMISEN KIELIOPPIA Oppikirja: s
Syntaksin harjoituskurssi CYK140
PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen.
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
Eheää tekstiä Kieli ja tekstit 1, sivut
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Yhdyssanat, jotka kirjoitetaan erikseen
Kongruenssi ja rektio AI 15.
Sijajärjestelmien typologia Risto Uusikoski.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Sija ja vaihtoehtoiset strategiat Arla Niemi.
Newtonin ensimmäinen laki
Tehtävä 3: PowerPoint Tomi Ilmonen. Ohjeistus Tämä on tehtävä 3: Power Point Etene tässä olevien ohjeiden mukaan. ◦ Älä ”hypi” eli käy kohta kohdalta.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Etsi ensin predikaatti.
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Yleisen kielitieteen peruskurssi CYK110 Ryhmä 2 8. luento ma Esko Niiranen Yleisen kielitieteen laitos.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
Tekstin moniäänisyys tutkittavana
OTSIKOISTA TEKSTIKSI + tekstiviitteiden merkitseminen
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Omistusliite Kun substantiivia tai postpositiota edeltää persoonapronominin genetiivi, liitetään substantiiviin ja postpositioon omistusliite. Korjaa:
Tekstinhuoltoa 3.
Maailmankauppa ja Köyhät maat
Omistusliite Lue OK s. 304 – 305. Kun substantiivia tai postpositiota edeltää persoonapronominin genetiivi, liitetään substantiiviin ja postpositioon omistusliite.
Muodollinen subjekti s
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikko kuvien asettelun kanssa
Syntaksin harjoituskurssi CYK140
Otsikko ja kuva-asettelu
Otsikon asettelu alaotsikko.
Tekstin moniäänisyys tutkittavana
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Omistusliite Kuuluu persoonapronominin genetiivin yhteyteen. Käytetään asiatyylissä.
Otsikon asettelu alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Esityksen transkriptio:

PREDIKAATITTOMIEN ALLATIIVI- JA ABLATIIVIALKUISTEN OTSIKOIDEN SEMANTIIKKAA Katja Västi Oulun yliopisto suomen kieli

PREDIKAATITTOMIEN OTSIKOIDEN TULKINNASTA Sekä allatiivi- että ablatiivialkuiset otsikot voidaan periaatteessa hahmottaa kahdella tavalla: 1) eksistentiaalilauseiden ja 2) passiivisten transitiivilauseiden kaltaisiksi. Isolle Arskalle kipurahoja Nummiselta lauluteos Helsingin Areenaan Semanttisina sijoina allatiivilla ja ablatiivilla on valmiiksi omaa merkitystä, joten ne sopivat predikaatittomaan rakenteeseen. Vrt. predikaatittomat otsikot, joissa esiintyy vain kieliopillisia sijoja: * Humalainen poliisia Kaupin sairaala 60 vuotta Joulukortteja ennätysmäärä Lakkoilijat väsyneitä

ALLATIIVI PREDIKAATITTOMISSA LAUSEISSA Konstruktion tilannetyyppinä on tilan muutos, jossa jokin/jotain siirtyy tai siirretään habitiiviseen tilaan. Tapahtumasta on siis profiloitu uusi, habitiivinen tila, joka ilmaistaan allatiivilla. konkreetiksi omistajaksi tai hallussapitäjäksi tuleminen VASTAANOTTAJA Soneralle kolmannes Digitasta Huippuyksiköille tulosrahaa abstraktimpi hyötyminen ulkopuolisesta päätöksestä HYÖTYJÄ Vammaisyrittäjille helpotusta Uotille maksuton oikeudenkäynti abstraktimpi kärsiminen ulkopuolisesta päätöksestä KÄRSIJÄ Pirtuliigalle tuomio salakuljetuksesta Piturcalle kenkää EM-kisapaikasta huolimatta

ALLATIIVI PREDIKAATITTOMISSA LAUSEISSA oman toiminnan vuoksi onnistuminen tai epäonnistuminen ANSAITSIJA Jari Mönkköselle voimistelukulta [HPK mursi lukon taian,] raumalaisille toinen kotitappio Tuomelalle jatkosopimus Norjassa ilmaantuvan asian kohtaaminen KOHTAAJA Japanin prinsessalle keskenmeno Fortumille kilpailija lännestä? jonkin järjestyminen jonkun käyttöön tai jotakuta varten HYÖDYNTÄJÄ Matkailijoille täky Länkipohjaan Meritalle uusia lehdistöpäälliköitä Alieneille pizzaa ja pastaa

ALLATIIVI PREDIKAATITTOMISSA LAUSEISSA Allatiivitäydennys voi saada myös AGENTIN piirteitä. Tämä liittyy erityisesti ANSAITSIJAN rooliin. Predikaatillisissa vastineissa agentiivisuus ei tunnu näkyvän yhtä hyvin. Tiilikaiselle toinen turnausvoitto vrt. Tiilikaiselle tuli toinen turnausvoitto Ratsastajille paikka SLU:n hallitukseen vrt. Ratsastajille tuli paikka SLU:n hallitukseen

ABLATIIVI PREDIKAATITTOMISSA LAUSEISSA Konstruktion tilannetyyppinä on tilan muutos, jossa jokin/jotain siirtyy tai siirretään pois habitiivisesta tilasta. Tapahtumasta on siis profiloitu lähtötila, habitiivinen LÄHDE, joka ilmaistaan ablatiivilla. konkreetin omistamisen tai hallussapidon tahdonalainen lakkauttaminen LUOPUJA SPR:ltä ruokaa Kaukaasiaan Metsolta kartonkikone Saksaan Huom! Ei niinkään tahdostaan riippumattomia MENETTÄJIÄ. Johtuuko tämä vain leksikaalisesta tiedosta? Everstiltä ympäristöystävällinen/harvinainen auto Vanhuksilta/kuuluisuuksilta rahat Eduskunnalta valtuudet

ABLATIIVI PREDIKAATITTOMISSA LAUSEISSA tekijä tuotoksen lähteenä AGENTTI Inteliltä potkua pelikoneisiin Lintuharrastajilta tyly tuomio Kangasalan lintuvesikaavalle Suomelta uusi ehdotus kriisinhallintaan Agentiivisuus näkyy myös edellisissä esimerkeissä, joissa ablatiivitäydennys hahmottuu pikemminkin LUOPUJAKSI kuin MENETTÄJÄKSI. Ablatiivitäydennys saa allatiivitäydennystä herkemmin AGENTIN piirteitä, ja agentiivisuus tuntuu korostuvan predikaatittomissa rakenteissa. Opiskelijoilta monikulttuurinen vaatemallisto vrt. Opiskelijoilta ilmestyi monikulttuurinen vaatemallisto

KONSTRUKTIOIDEN AGENTTIMAISISTA JÄSENISTÄ Konstruktion nominatiivi- tai partitiivitäydennys viittaa harvoin elolliseen olentoon.  Sillä ei ole subjektille tyypillisiä AGENTIN ominaisuuksia, vaikka nimenomaan se on subjektin sijassa.  Se ei yleensä kilpaile AGENTIN roolista.  PATIENTTIMAISIA Karkkulaisille tänään kriisikokoontuminen Suomelta uusi ehdotus kriisinhallintaan mutta Meritalle uusia lehdistöpäälliköitä Liettualle kolmas pääministeri tänä vuonna