Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

V AIKUTTAMISEN KIELIOPPIA Oppikirja: s. 148 - 154.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "V AIKUTTAMISEN KIELIOPPIA Oppikirja: s. 148 - 154."— Esityksen transkriptio:

1 V AIKUTTAMISEN KIELIOPPIA Oppikirja: s. 148 - 154

2 S EMANTTISET ROOLIT Semanttinen = merkitystä koskeva, merkitysopillinen Verbin ja sen ympärillä olevat lausekkeet piirtävät tilanteesta ja toiminnasta tietyn kuvan. Merkityksiä ja ideologiaa voidaan purkaa tutkimalla semanttisia rooleja (=tehtävä, joka kullekin lausekkeelle verbin yhteydessä muodostuu): tekijä, kokija, kohde. OK s. 148

3 E SIMERKKI : T UTKI LAUSEIDEN SEMANTTISIA ROOLEJA. Kuski ohitti vaarallisen läheltä. Kuski joutui väärälle kaistalle ja ajautui ulos tieltä. Kuski pelästyi poliisia ja hikoili istuimellaan. Kuskille kävi köpelösti.

4 Kuski ohitti vaarallisen läheltä. > subjekti kuski on myös tekijä l. agentti Kuski joutui väärälle kaistalle ja ajautui ulos tieltä. > subjekti kuski on tapahtumien passiivinen kohde, patientti Kuski pelästyi poliisia ja hikoili istuimellaan. > kuski on kokijan roolissa (mielen ja ruumiin tila) Kuskille kävi köpelösti. > adverbiaalin kuskille semanttinen rooli on passiivinen kohde, patientti

5 V ERTAA : Naiskuljettaja ajoi ojaan. – Mieskuljettaja ajautui ojaan.

6 K ÄTKETYN PERSOONAN KIELIOPPI Oppikirja: 149 – 150 Passiivi Koulussa kiellettiin suuteleminen.  vertaa aktiiviin: Rehtori ja vanhempainyhdistys kielsivät koulussa suutelemisen. Nollapersoona (kuka tahansa)  Sitä saa, mitä tilaa. Kätkettyä tekijyyttä saatetaan käyttää tarkoituksellisesti piilottamaan vaikkapa päätöksen varsinainen tekijä.

7 M ODAALISUUS Oppikirja: s. 150 - 153 Modaalisuus ilmaisee puhujan suhdetta sanomaansa: miten todennäköistä, mahdollista, uskottavaa, varmaa, totta, sallittua tai pakollista jokin on. modukset kieliopillisia keinoja (indikatiivi, konditionaali, potentiaali ja imperatiivi) modaaliset lausetyypit (väite, kysymys, käsky, huudahdua)


Lataa ppt "V AIKUTTAMISEN KIELIOPPIA Oppikirja: s. 148 - 154."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google