Pyörrevirrat TNE FY 7/ 10.10.2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Magneettinen vuorovaikutus
Advertisements

Sähköoppi Sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset sekä sähkö energiansiirtokeinona.
4 TEHO.
Resistanssi ja Ohmin laki
Vuorovaikutuksesta voimaan
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Kapasitanssi C Taustaa: + A d E _
SÄHKÖKONEET Nopeuden säätö Muuntajat Sähkökoneet Yksivaihemuuntajat
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
Keskinäisinduktio Induktiivinen kytkentä Muuntaja Kolmivaihevirta
Muuntaja
SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA)
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Virtapiirit.
2 VASTUKSET.
Magnetismioppi Magneettiset perusilmiöt
Kondensaattori lyhyesti
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Induktio - ilmiö Muuttuva magneettivuo käämin läpi
Virtapiiri.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
3 TASAVIRTAPIIRIT.
Mikä on CAN? • CAN (Controller Area Network) on autojen hajautettujen
2.1 Sähkömagneettinen induktio
Veden ja sähkön virtaus
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA) 4.AALTOYHTÄLÖT.
Elektroniikan komponentteja
Juhani Kaukoranta Raahen lukio 2012
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
SATE2010 DYNAAMINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA 15.AALTOYHTÄLÖT.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT ”Virtapiiri.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.
Sähköenergia FY6. 1. Sähkövaraus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövarauksen tunnus on Q ja yksikkö coulombi.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 32. Sähkölasku määräytyy käytön mukaan Tavoitteet ja sisältö - Käsitteet energia ja teho - Oppia laskemaan.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
FY7. Magneetti Magneettinen vuorovaikutus on etävuorovaikutus. Magneetilla on kaksi kohtiota (N ja S). Saman nimiset kohtiot hylkivät, erinimiset kohtiot.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Elektroniikan komponentit
Virtapiirit.
Sähkömagneetti 1 Kytke käämi (180N) paristoon (4,5V), laita käämin sisälle rautasydän. Kokeile rautanaulojen avulla toimiiko sähkömagneetti? Toimiiko sähkömagneetti.
Tiivistelmä 2. Jännite ja sähkövirta
Jännitelähde Jännitteen tunnus on U ja yksikkö on voltti (1 V).
27. Jännite ja sähkövirta mitataan mittarilla
Tiivistelmä 5. Sähkömagneettinen induktio
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
Vaihtovirta Sähkömagneettinen induktio: magneettikentän muutos synnyttää (indusoi) johtimeen jännitteen. Yksinkertaisessa generaattorissa pyörivä kestomagneetti.
Vuorovaikutus ja voima
28. Sähkölaitteet tarvitsevat sähkövirtaa toimiakseen
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
1.3 Ohmin laki ja resistanssi
2. VASTUKSET Ohmin laki ja resistanssi Vastusten sarjaan kytkentä
Moottorin kuluttama sähköenergia
Vaihtovirran ominaisuudet
SÄHKÖOPIN PERUSTEET.
MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE2180 Kenttäteorian perusteet Siirrosvirta Sähkötekniikka/MV
Faradayn laki Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän voimakkuutta E ei voi esittää skalaaripotentiaalin.
Staattinen magneettikenttä
Wind Power in Power Systems
Induktanssin määrittäminen
Esityksen transkriptio:

Pyörrevirrat TNE FY 7/ 10.10.2014

Silmukan saapuessa magneettikentän vaikutusalueelle syntyy sähkövirtaa Perustelu; induktiolaki Silmukan ollessa avoin, siihen ei indusoidu sähkövirtaa. Myös magneettinen voima häviää Pyörrevirrat levyssä:

Laajennus johdinsilmukasta metallilevyyn Indusoituu pyörrevirtoja Levyn reunojen välille syntyy lähdejännite Magneettikenttä levyn suhteen muuttuu Indusoitununut magneettikenttä:

Itseinduktio Käämin oman sähkövirran muutos (vaihtovirtaa, AC) indusoi käämiin sähkövirran muutosta vastustavan lähdejännitteen Magneettivuon tiheys riippuu käämissä kulkevasta sähkövirrasta Indusoitunut lähdejännite riippuu käämin sähkövirran muutosnopeudesta Lähdejännite riippuu myös käämin geometriasta ja ympäröivästä materiaalista, riippuvuutta kuvaa suure indukstanssi (L) Itseinduktiojännite:

INDUKTIIVINEN KYTKENTÄ Kahden käämin ollessa siten sijoitettu, että toisessa käämissä kulkevan sähkövirran synnyttämä magneettivuo läpäisee myös toisen käämin Sovelluksena muuntaja (luku 7)

Generaattori ja vaihtojännite Sähköenergian tuottaminen perustuu sähkömagneettisen induktioon Käämien pyörimisliike aiheuttaa indusoituvan lähdejännitteen suunta vaihtuu jaksollisesti -> vaihtojännite

Magneettivuon suuruus, kulma alfa

Vaihtojännite

Indusoituneen lähdejännitteen yksi jakso vastaa käämin yhtä pyörähdystä

Vastus vaihtovirtapiirissä

Generaattoriin kytketään sitä kuormittava sähkölaite Generaattoriin kytketään sitä kuormittava sähkölaite. Laitteen napojen välillä oleva jännite on napajännite u. Napajännite vaihtelee samalla tavalla kuin lähdejännitekin Ohmin lailla voit määrittää esim. vaihtojännitteen huippuarvon Vastus, sähkövirta ja jännitehäviö ovat virtapiirissä aina samassa vaiheessa

Virran ja jännitteen teholliset arvot Virran tehollinen arvo on yhtä suuri….. Vaihtojännitteen tehollinen arvo… s. 108 On helppo osoittaa, että keskimääräinen teho P on huippuarvon puolikas. (matemaattinen integrointi) Saman suuruinen tasavirta lämmittää vastusta teholla:

Vastus, käämi ja kondensaattori vaihtovirtapiirissä Vastusten lisäksi on muitakin komponentteja, jotka rajoittavat sähkövirran kulkua Kondensaattorin ja ideaalisen käämin vaihtovirtaa tajoittavaa ominaisuutta kutsutaan reaktanssiksi X,

Käämi vaihtovirtapiirissä Käämi rajoittaa sähkövirtaa enemmän vaihtovirtapiirissä Ideaalisen kääminsähkövirta on kääntäen verrannollinen induktanssiin ja jännitelähteen taajuuteen Induktiivinen reaktanssin suuruus on riippuvainen käämin induktanssista että vaihtovirran taajuudesta:

Kondensaattori vaihtovirtapiirissä Tasavirtapiirissä esiintyy lyhyt aikainen sähkövirta ladatessa tai purettaessa, Ei muuten. Vaihtovirtapiirissä näkyy tehollinen arvo Suuruus riippuu vaihtojännitteen taajuudesta että kond. kapasitanssin suuruudesta. Kapasitiivinen reaktanssi:

Vastus, käämi ja kondensaattori RLC-piiri, sähkövirtaa rajoittavaa ominaisuutta kutsutaan impedanssiksi Impedanssi RLC-piirissä