LÄNSI-SUOMI RAKENNE ja TUKIALUERAJAT EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007-2013 LS EAKR MC 04.12.2013 Helsinki.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pellervon Päivä , Helsinki Pasi Holm.
Advertisements

Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Talouden näkymät Suomessa ja Euroopassa Valtakunnallinen luonnonkiviseminaari 2010 Joensuu Pääekonomisti Anssi Rantala OP-Pohjola-ryhmä.
Suomen ja euroopan taloustilanne, katsaus
Talousnäkymät, julkinen talous ja talouspolitiikan linja Ilkka Kajaste.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
LÄNSI-SUOMI RAKENNE ja TUKIALUERAJAT EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA LS EAKR MC Tampere.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Tilastotietoja suuralue- ja maakuntajaolla (NUTS2 ja NUTS3)
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
LÄNSI-SUOMI RAKENNE ja TUKIALUERAJAT EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA LS EAKR MC
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euroalue ja Suomi maailmantalouden myllerryksessä Märten Ross Neuvonantaja Suomen Pankki
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
1. Toimipaikkanne henkilöstömäärä. 3. Toimipaikkanne liikevaihto tulee olemaan vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2013?
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden näkymät Euro & talous erikoisnumero 2/2009 Erkki Liikanen Erkki Liikanen.
PTT:n alueellinen asuntomarkkinakatsaus 2009 Petri Mäki-Fränti
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Talousnäkymät euroalueella ja Suomessa Vesa Vihriälä
BKT:n määrän muutos ja työttömyysaste , %
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Tukikelpoisuus alkaa Rakennerahastolaki tulee voimaan Rakennerahastoasetus tulee voimaa Tukikelpoisuusasetus tulee voimaa
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Länsi-Suomen EAKR Vuosiraportti 2011 LS EAKR MC Vaasa 1.Ohjelman vuosiraportti on rakenteeltaan ”entinen” – ei suuria muutoksia kesken kauden.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2009 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden näkymät Euro & talous erikoisnumero 1/2010 Pääjohtaja Erkki Liikanen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Toimintalinjojen toteutumisen suhde ja muutostarpeet Aluekehityspäällikkö Jukka Ollikainen, Etelä-Savon maakuntaliitto.
Länsi-Suomen Liittojen maapäivät Työministeri Tarja Cronberg.
Osakemarkkinoiden näkymät Pörssi-ilta Lahti Timo Hirvonen Ekonomisti.
EAKR-varat Finnvera Oyj:n pääomasijoitustoiminnassa
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
EAKR-varat Finnvera Oyj:n pääomasijoitustoiminnassa, Itä-Suomi Leo Houtsonen.
EAKR-varat Finnvera Oyj:n pääomasijoitustoiminnassa, Länsi- Suomi
Talouden näkymät kehyspäätösten jälkeen Markus Sovala Ylijohtaja, valtiovarainministeriö.
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden näkymät vuosina Euro & talous 3/2011 Pääjohtaja Erkki Liikanen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Markkinat toipuivat, toipuuko talous? Tampereen kauppakamarin syyskokous Erkki Liikanen Pääjohtaja.
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman tilannekatsaus Seurantakomitean kokous Helsinki, Mari Kuparinen.
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi ja Länsi-Suomi: Itä-Suomi ja Pohjois-Suomi: Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä.
Ilkka Korhonen / Pääomasijoitustoiminnan käynnistäminen EAKR-varoilla ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS -TAVOITTEEN ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMAN.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2010 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
LÄNSI-SUOMI RAKENNE ja TUKIALUERAJAT EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA LS EAKR MC Tampere.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUSTILANNE JA HAASTEET Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitean kokous Neuvotteleva virkamies Aila Ryynänen.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden näkymät Euro & talous erikoisnumero 1/2009 Erkki Liikanen Erkki Liikanen.
PTT Talousnäkymät Pellervon Päivä Pasi Holm Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos.
Lähde: Tilastokeskus, neljännesvuositilinpito
Itä- ja Pohjois-Suomen EAKR- seurantakomiteoiden yhteiskokous Helsinki, Ylitarkastaja Antti Jokivirta TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Taloudellinen tilanne ja talouspolitiikan mahdollisuudet
SATAKUNNAN TALOUS 9 ● kesäkuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät
Maakuntien suhdannekatsaus 2017
Taloudellinen katsaus
Työpaikka- ja elinkeinorakenne
Toimitusjohtaja Pasi Holm, PTT Pellervon Päivä Helsinki
Työmarkkinoiden ajankohtaiset
Taloudellinen katsaus
Joko taantuma on ohi? Vesa Vihriälä Pellervon Päivä
14 ja 15 Talouden häiriötilat ja talouspolitiikka
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Väestönmuutokset tammi - syyskuu 2017 Tilastotiedote 16/2017
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Ulkomaalaiset Lapissa
Taloudellinen katsaus
Pohjois-Suomi tilastoissa Seurantakomitea, Helsinki
Ulkomaalaiset Lapissa
EAKR-varat Finnvera Oyj:n pääomasijoitustoiminnassa, Pohjois-Suomi
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Taloudellinen katsaus
Taloudellinen katsaus
Taloudellinen katsaus
Esityksen transkriptio:

LÄNSI-SUOMI RAKENNE ja TUKIALUERAJAT EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA LS EAKR MC Helsinki

Länsi-Suomen EAKR Toimintaympäristö ja ohjelmatyö LS EAKR MC Helsinki TOIMINTAYMPÄRISTÖ, VM: Euroalueen taantuma päättynyt, mutta jatkossa kasvu pysyy hitaana alhaisen työllisyyden, kotitalouksien ja julkisen sektorin tasesopeutusten sekä kehnona pysyttelevän kilpailukyvyn vuoksi. Finanssi- ja velkakriisi on rapauttanut euroalueen kasvupotentiaalia. Yhdysvaltain talous jatkaa hidasta elpymistään. Maailmankaupan kasvu jatkuu poikkeuksellisen hitaana. Suomen BKT supistuu ½ % Vuonna 2014 kokonaistuotanto lisääntyy 1,2 %. Kasvua tukee elpyminen, vientikysyntä ja edelleen alhaisena säilyvä korkotaso. Talouden kasvupotentiaali on alhainen, sillä työpanos ei kasva, rakennemuutos on tuhonnut olemassa olevaa tuotantokapasiteettia ja investoinnit uuteen ovat vähäiset. Plussaa kasvusopimus ja alhaiset palkankorotukset Julkinen velka lisääntyy, velkasuhde ylittää 60 %, luottoluokitus? Kuntatalous alijäämäinen - > rakennepaketti - > kunnat, kunta- ja sote-uudistukset? TAKAISKUJA: Holming Pori ja Rauman telakka Satakunnassa, RR telakan ”uusiokäyttö”, Nokia-maailma ja konepajat Pirkanmaalla, Honkarakenne Alavuudella ja Lentosotakoulu Kauhavalla Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla Kaskinen ja Keski-Suomessa Keuruu, Moventas ja Metso//paperikoneet?. Varsinkin yritysrahoituksen näkökulmasta kevään ”jatkoaika” oli hyvä päätös. OHJELMATYÖ: Viimeisiä rahoja viedään, hankkeita on, perkaus meneillään ja mm. jatkopäätöksiä tehdään. Kunnat ja yritykset harkitsevat tarkkaan hankkeensa. Yritysrahat on käytetty, mutta hankkeita ja hakemuksia on, LTA-irrotuksia odotetaan kysyntää tyydyttämään. Saa-Vii – pahin ohi, isoja hankkeita.

Länsi-Suomen EAKR Työllisyystilanne LS EAKR MC Helsinki TYÖLLISYYS: Vuosi sitten työttömien määrät olivat kasvussa + 10,7 %, työttömyys aste 11,6 % ja alle 10 % vain Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla (6,6 %). NYT työttömyys on vakiintunut, työttömien määrät jopa laskeneet paitsi Pirkanmaalla. Työttömyysaste 11,5 % on lähes tasoissa koko Suomen kanssa.

Länsi-Suomen EAKR Pitkäaikais-, nais- ja nuorisotyöttömyys LS EAKR MC Helsinki Pitkäaikaistyöttömyys on entisestään kasvussa + 19,9 %, mutta naisten työttömyyden kasvu on hidastunut entisestään 6,9 % - > 2,9 %. Nuorisotyöttömyyden kasvu on saatu lähes pysähtymään + 12,6 % - > 1,6 %, mutta edelleen liian moni nuori alle 25 v. on työttömänä (LS kpl). Nuorisotakuu tarkoittaa, että viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työnhaun alkamisesta nuorelle tarjotaan palvelu tai toimenpide, jolla parannetaan hänen mahdollisuuksiaan selviytyä työmarkkinoilla ja/tai löytää työpaikka. Alle 25-vuotiaalle nuorelle tai vuotiaalle vastavalmistuneelle Työllistymissuunnitelma.

Länsi-Suomen EAKR Julkisen kehyksen varaukset ja maksatukset / TL Maksatusaste 65,5 % < EAKR ohjelmat yhteensä 69,6 % Varausaste 97,7 % < EAKR ohjelmat yhteensä 100,6 % LS EAKR MC Helsinki

Länsi-Suomen EAKR Julkisen kehyksen maksatukset I LS EAKR MC Helsinki

Länsi-Suomen EAKR Julkisen kehyksen maksatukset I ENNUSTE / TEM Projektisykli ja korkeiden kehysten vuodet 09-11; maksatukset noudattavat sidontoja viiveellä ed. vuosien sidonnat alkavat kypsyä maksatusvaiheeseen Flat rate : alkaa purra sekä sidontoihin että maksatuksiin, tämä vauhdittaa sulkemista vanhat käytännöt LS EAKR MC Helsinki

Länsi-Suomen EAKR Maakuntien kehykset ja sidonnat LS EAKR MC Helsinki Sitomatta 19,7 m€ Finnvera PO-rahasto Ilman po-rahastoa, rr-varauksia ja ylimaakunnallisia, joita yht. 20,5 m€ Joulukuun LTA EAKR 7 m€ Sulkeminen ja 10 % joustot per TL:t?

Länsi-Suomen EAKR Joulukuun 2013 LTA - esitysluonnos LS EAKR MC Helsinki

Länsi-Suomen EAKR Finnvera Oyj / ALOITUSRAHASTO VERA Oy Pääomarahastot LS EAKR MC Helsinki

Länsi-Suomen EAKR Maakuntien kuntarahan sidonnat / kiintiöt LS EAKR MC Helsinki Ei kuntarahaongelmaa: Kuntarahavarauksia on 88,7 m€ > 83,1 m€