Vammaisten lasten äitien kokemuksia vertaistukiryhmistä Virtaa vertaistuen verkostoihin - seminaari 23.9.2008 Lea Vaitti Suunnittelija.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
Työhönvalmennuksella työelämään
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
Jumalan kanssa.
Mielen hyvinvointi –levittämishanke
LinkedIn - verkostoitumispalveluna Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
Lasten kilpailutoiminnan kehityshanke
Vertaistuen monet kasvot - ryhmistä verkostoihin
Mannerheimin Lastensuojeluliitto Lapsi- ja perhetoiminta
Vapaaehtoistoiminta OSALLISTAA Vammaistutkimuksen päivät Tanja Laatikainen
”Mukava kuulla, että muuallakin ovet paukkuu”
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Perhetyö.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Norssi ja Varis juttusilla
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Elinvoimaa yhdistyksissä
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Vanhempien vertaisryhmä pilotti Myllypuron yläaste 2009 Ulla Hukka, erityisopettaja Tiina Valtonen, opinto-ohjaaja.
Huolen puheeksiottaminen
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Jotain siitä -seminaari Kehitysvammaisten Tukiliiton Kaveri-projekti Projektipäällikkö Kati Ruotsalainen.
Camera obscura- menetelmä
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
AIKUISPOTILAIDEN LÄHEISTEN KOKEMUKSIA HOITOTYÖNTEKIJÖILTÄ SAADUSTA TUESTA TtM Minna Aura Pro gradu -tutkielma
Vertaisohjaajatoiminta. ” Olen kuin yksi noista tiilistä. Tarvitsen ympärilleni toisia tiiliä, jotka ovat samanlaisia kuin minä, tarvitsen niitä tuekseni.
Kokemuskoulutustoiminnan yleiset tavoitteet Kokemuskoulutuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen tai läheisen kokemustieto.
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Itäinen perhekeskus, Lapsiperheiden varhaisen tuen palvelut
ASLAK – työsuojeluvaltuutetun kokemuksia Työympäristöseminaari Työsuojeluvaltuutettu Heleena Havulehto.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Vanhemman neuvo® -vertaistukiryhmän asiakaspalaute 2015.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
PERHEEN TUKEMINEN Anitta Huotari, Porstua ry.. PERHEEN KRIISI KAIKKI OSAPUOLET TARVITSEVAT TUKEA, KAIKKI REAGOIVAT KRIISIIN KRIISI MUUTTAA, RAJOITTAA.
Autismi- ja Aspergerliitto ry
VANHEMPIEN JA LÄHEISTEN TUKEMINEN OSANA SUKUPOLVIEN KETJUJEN VAHVUUDEKSI KÄÄNTÄMISTÄ Läheistyön seminaari Mareena Heinonen, Sannariikka.
Yhdistyksen nimi Perustettu pv.kk.vuosi
Harvinaiset-verkosto Harvinaissairaan kokonaisvaltaisen arjen asiantuntijuutta Järjestöjen yhteistyötä harvinaisten sairaus- ja vammaryhmien hyväksi.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Vanhemmuus Raskaus on prosessi, jonka aikana on mahdollisuus alkaa matka vanhemmuuteen (vanhemmuuteen kasvua kuvataan myös kriisiperiodiksi, jonka raskaus.
SAMAT-toiminta samanlainen, erilainen vanhemmuus …samat oikeudet, samat velvollisuudet…
Kehitysvammaliitto ja FASD
Yhdistyksen nimi Perustettu pv.kk.vuosi
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
TAKKUINEN ARKI? KIUKKUA ILMASSA? Nopea perheohjaus Maksutonta ohjausta
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
MIELI pt (personal trainer)
Esityksen transkriptio:

Vammaisten lasten äitien kokemuksia vertaistukiryhmistä Virtaa vertaistuen verkostoihin - seminaari Lea Vaitti Suunnittelija

Vertaansa vailla –projekti ( ) Projektin tausta-ajatuksia  Nuorten perheiden vähäisyys Tukiliiton yhdistystoiminnassa  Tuen ja palveluiden kritiikki  Vertaistoiminnan kasvaminen  Vanhemmat lapsensa parhaita asiantuntijoita  Perheiden elämäntapa on yksilöllinen  Tavoitteena perheen tasapainoinen arki

Projektin ryhmien lähtökohtia  Suunnattu alle kouluikäisten ja kouluikäisten vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten perheille  Osallistujat määrittävät toiminnan oman mielenkiintonsa mukaan  Ohjaamiseen riittävät tavallisen ihmisen tieto ja taito kansalaistaustaiset ryhmät

Vertaansa vailla –projektin toimintamuodot  Etsii vanhempia ryhmien käynnistäjiksi.  Tarjoaa vertaisohjaaja- koulutusta.  Auttaa ryhmiä alkuun ja järjestää perhetapahtumia.  Tuottaa tietoa ja materiaalia toiminnan tueksi.

Projektissa tuotettu tieto Kyselyitä  vertaistyhmien tarve paikkakunnilla  vertaisohjaajakoulukseen hakeutuneet vanhemmat  ryhmien toiminnan kuvaus  ammattilaisten suhtautuminen Laadullinen tutkielma äitien kokemuksista

”Olemme kaikki tasa-arvoisia” - vammaisten lasten äitien kokemuksia vertaistukiryhmistä  Millainen kuva ryhmistä ja niiden merkityksestä muodostui äitien kokemusten perusteella?  Aineistona kuudentoista äidin kirjoitukset, seitsemästä ryhmästä  Fenomenologinen analyysi

YHTEENKUULUVUUS PERHEEN ARJEN YMMÄRTÄMINEN TASA-ARVOISUUS YHTEISÖLLISYYS

Yhteenkuuluvuus ” Vanhempien keskinäinen tuki on täysin erilaista kuin ammattilaisten tai toisaalta sukulaisten tai muiden ystävien tuki. Se perustuu sellaiseen yhteiseen kokemukseen, jota näillä toisilla tahoilla ei ole.”

Positiivisia kokemuksia yhteenkuuluvuuden tunteesta Kaikissa perheissä pohdittiin samanlaisia asioita. Erilaiset diagnoosit, vanhempien eri-ikäisyys ja erilaiset taustat eivät vähentäneet yhteenkuuluvuutta. Myönteinen ja välitön ilmapiiri edisti tunteiden ja ajatusten ilmaisemista. Vertaisohjaaja oli tärkeässä roolissa.

Yhteenkuuluvuuden tunnetta heikensi Tavoitteet jäivät aluksi epäselviksi. Ryhmän jäsenet vaihtuivat. Palveluiden ja tuen riittämättömyys heijastui tyytymättömyytenä ja negatiivisena ilmapiirinä ryhmässä. Oma elämäntilanne tai lapsen diagnoosi oli hyvin erilainen

Perheen arjen ymmärtäminen ”Täällä tapaa henkilöitä joilla on erilainen tausta mutta jotka ymmärtävät mistä puhutaan. Kenelläkään ei ole epärealistisia kiiltokuvia erityislapsiperheen elämästä mutta toisaalta valtavasti omia kokemuksia ja voimavaroja jaettavana.”

Positiivisia kokemuksia arjen ymmärtämisestä Kaikissa perheissä pohdittiin samanlaisia asioita. Erityislapsen perheen arki ja vamman tuomat rajoitukset olivat tuttuja. Neuvominen ei ollut rasittavaa, koska asiat ovat muistissa kokemuksina. Negatiivisia kokemuksia Erilaisessa elämäntilanteessa elävien tai hyvin eri tavalla vammaisten lasten perheissä käsiteltiin erilaisia asioita.

Tasa-arvoisuus ”Ryhmän avulla olen saanut rutkasti vahvistusta omille ajatuksilleni, etten ole niiden kanssa yksin, vaan että muutkin toimivat ja ajattelevat tällä tavalla. Toisaalta hyvänä jaksona olen myös itse tuntenut, että omalla toiminnallaan voi myös auttaa muita ja tämä taas vahvistaa omaa oloa.”

Positiivisia kokemuksia tasa-arvoisuudesta Vapaa keskustelu ja mahdollisuus tuoda esille sillä hetkellä tärkeitä asioista oli keskeistä. Ryhmässä saattoi voi valita aktiivisemman tai passiivisemman roolin. Vanhemmat antoivat mielellään toisilleen kaikki tietämänsä neuvot. Muiden auttaminen vahvisti omaa vanhemmuutta. Tasa-arvoisuutta vähensi Ulkopuolisten osallistuminen haittasi keskusteluita.

Yhteisöllisyys ”Ainoa paikka meidän perheelle, josta saamme tietää miten meidän kunnassa jokin asia hoituu …... hoidella asiat niin, että niistä olisi vähiten vaivaa eikä tarvitse soitella “virka“ ihmiselle, jotka välttämättä eivät tiedä asiasta yhtikäs mitään eivätkä osaa neuvoa oikealle ihmiselle...”

Positiivisia kokemuksia yhteisöllisyydestä Ryhmästä sai uusia tuttavia tai ystäviä. Ryhmän jäsenet tapasivat toisiaan myös ryhmän ulkopuolella. Ryhmässä tiedettiin paikkakunnan palveluista ja tuen saannin mahdollisuuksista. Negatiivisia kokemuksia Ryhmästä ei löytynyt ystäviä eikä saanut henkistä tukea

Vertaistoiminnan kehittämisen haasteet 1.Saada vertaistuki useampien vanhempien ulottuville. 2.Kehittää isiä innostavia toimintamuotoja. 3.Ryhmissä olevan kokemustiedon saaminen osaksi perheille suunnatun tuen ja palveluiden kehittämistä.

Susanna Hyvärin (2005) sanoja lainaten: ”… vertaistuen toimintamuodoissa kokemukset eivät jää pelkästään yksityisiksi murheiksi. Vertaistoiminta rakentaa siltaa yksityisen ja julkisen tilan väliin. Näin yksityisen ihmisen ääni pääsee kuuluviin, ja läpi elettyjä kokemuksia voidaan hyödyntää hyvinvointipoliittisten ajatusmuotojen kehittämisessä ja uudistamisessa”.

Kehitysvammaisten Tukiliiton vertaistukitoiminnasta löytyy lisätietoa vertaistukea_perheille