Miten maitotilojen tuottavuus kehittyi vuonna 2007?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Luomutuet 2006 Luomuliitto ry
Advertisements

ProAgria Maaseutukeskusten Liitto - PS Lohkotietopankki - esimerkkituloksia viljelyvuodelta
Perunaviljelijän vuosi
Ohjelmaperusteiset tuet
Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
Lieksan kaupungin maaseutu
Kasvinsuojelun luomukeinoja
TOS-LASKUTUS 2010 Lehdistöinfo
Tero Tolvanen Luomuneuvoja ProAgria Etelä-Savo
Luomutilan tuet ja valkuaiskasvien kannattavuus
Tattari Fagopyrum esculentum.
Tero Tolvanen Luomuneuvoja ProAgria Etelä-Savo
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
IPM VILJELY Savonlinna Mikkeli 20.3 Pieksämäki 25.3.
M. Kuisma: Rypsi luomuviljelyssä Rypsi luomuviljelyssä – tuloksia ja haasteita Miia Kuisma tutkija MTT Kasvintuotannon tutkimus
Avena Nordic Grain Oy • 1 Viljamarkkinakatsaus Avena Nordic Grain Oy Kaija Viljanen Ellivuori
Mansikkatilalla 1. Tilaesittely
Geenituntemus kasvinjalostajan apuna - käytännön viljelyn näkökulma
Jari Tikkanen ProAgria Keski-Pohjanmaa
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
Tero Tolvanen Luomuneuvoja ProAgria Etelä-Savo
Näkökulmia luomun kannattavuuteen
Kuhakannat ja niiden hyödyntäminen -tuloksia kuhatutkimuksista
Tattarin taloudellinen kannattavuus tulot
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
Energiakasvien tuen muutokset vuodelle 2007 Energiakasvien tuen muutokset vuodelle 2007 tukihakukoulutus päivitetty
1 Kasvinsuojeluseuran koulutustilaisuudet ja
Öljykasvinviljelijän Opas
Luomutilan mahdollisuudet omavaraiseen rehuvalkuaisen tuotantoon
Raija Tamminen ProAgria Kymenlaakso Loimaa
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
Peltoviljely Muuruveden koulutilalla
Luomuvalkuaisrehujen saatavuus
Tero Tolvanen luomuneuvoja ProAgria Etelä-Savo
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska mm. : 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi.
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen ja Itä-Suomen kasvun mahdollisuudet globaalissa ympäristössä Itä-Suomen huippukokous Johtokunnan.
Maatalous ja ympäristönsuojelu
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Lisätiedon arvo.
Maatalouden vesiensuojelu ”Nitraattiasetus”
2 2 Markkinatilanne  Raakamaito –Tuotanto noussut hieman Euroopassa. Suomessa lasku tasaantunut. Hinnat laskeneet muutamissa maissa alle tuotantokustannusten.
Tero Tolvanen Luomuneuvoja ProAgria Etelä-Savo
Eloperäinen lannoitus ja ympäristökorvaus
Huonekasvien hoito pähkinänkuoressa
MTK:n tuki-infot Kevät 2015
1.Alkeiskurssi 3 krt, maanantai, tiistai ja keskiviikko klo Kurssi antaa edellytykset aloittaa golfharrastus ja suorittaa GreenCard Seuran.
VAIHTOEHTOJA MARJOJEN LANNOITUKSEEN Marjat ja pellon peruskunto Suonenjoki Eeva Leppänen Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ry
APILANNURMEN LANNOITUS Etelä-Savo Juha-Antti Kotimäki.
Perustuki & Peltokasvipalkkio Crusell, Uusikaupunki.
Kumina kasvina KAKSIVUOTINEN KASVI
Viljatoimikunta Rantasipi Hyvinkää
SIEMENKAUPPA JARMO TERVALA
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Siementuottajien tilaisuus Hämeenlinna
Syyskasveja kannattaa viljellä Suomessa!
Calixo kevätvehnän lannoitus
Harmony kauran lannoitus
Mustiala luomuun ?.
Viljamarkkinoiden tulevaisuusnäkymät, syksyn hintataso
Kumina kasvina KAKSIVUOTINEN KASVI
Hankkija Oy:n siemensopimustuottajat Hämeenlinna
Eräiden viljelykasvien pinta-alat 2017
Peltoviljely Muuruveden koulutilalla
Liha- ja lypsyrotuiset
Viljat.
Viljat.
Erittäin tiivistynyt savimaa

Jari Luokkakallio ProAgria Etelä-Pohjanmaa
Esityksen transkriptio:

Miten maitotilojen tuottavuus kehittyi vuonna 2007? Luomu valkuaiskasvien tuotanto ja kannattavuus 3.4.2009 Loimaa Miten maitotilojen tuottavuus kehittyi vuonna 2007? Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Valkuaisrehukasvit Säilörehu tärkein valkuaislähde Valkuaistäydennys totuttu antamaan rypsinä Kevätrypsi Syysrypsi Herne Härkäpapu

Viljelyalueet Viljelyaluesuositus herneelle I-III/e rypsille I-III/e Härkäpavulle I Päätuotantoalueet ovat Etelä-Suomessa Tuotanto ja kysyntä sijaitsevat eripuolilla Suomea

Herneen viljelyala 1000 ha Evira

Viljelyalat (ha) Evira

Herneen sato milj. kg Evira

Kevätrypsin mahdollisuudet Timo Vanhalan tilalla tehtiin havaintokoe kevätrypsillä. Lohko oli hyvässä kasvukunnossa ja puhdas rikkakasveista. Kylvöpäivä oli 6.6 Kylvömäärä 8 kg/ha

Lannoituskoe rypsillä Havaintokoe tehtiin Viljolla kolmella eri typpitasolla: 0 kg N/ha,   36 kg N/ha   72 kg N/ha   Verranne: Lietelanta 27 m3/ha ( 49 kg N/ha)

Havaintokokeen tulokset

Hyvissä olosuhteissa saadaan hyviä tuloksia Isännän arvion mukaan koko lohkon keskisato oli noin 2000 kg/ha. Otoksen pienuudesta johtuen havaintokokeen tulokset ovat enemmän suuntaa antavia.

Rypsin lannoitus kannattaa Lisäkilot parantavat viljelyn kannattavuutta. Luomurypsillä takuuhinta vuodelle 2009 on 500 €/tn. Kaikelle sadolle on varma menekki!

Hyvän sadon eväät Kylvö kesäkuussa Lannoitus: Karjanlanta Viljo Rikkojen idätys ennen kylvöä Alkukehitys sadon muodostuksen kannalta tärkein.

Miksi rikkaäestys? Rikkojen torjunta Typen mobilisointi Aluskasvin kylvö

Tuholaiset? Kylvö lämpimään maahan -> nopea alkukehitys. (kirpat) Viivästetty kylvö auttaa pahimman kuoriaisvaiheen ohi. Kuva 15.7

Syysrypsi Kylvöaika 20.7 Harjuviljely parantaa viljelyvarmuutta Vaihtoehtoiset kylvötavat: Aluskasviksi kylvö viljalle keväällä tai kesällä rikkaäestyksen yhteydessä. Syysrypsi riistapeltokasvustossa. Kylvö kesäkuun lopussa viljan kanssa. Kuva Ari Eteläniemi

Syysrypsi aluskasvina Kylvö viimeisen rikkaäestyksen yhteydessä viljan aluskasviksi. Myös keväällä kylvöä voi kokeilla aluskasviksi. Epäonnistuminen ei ole katastrofi. Seuraavana keväällä ehtii kylvämään tarvittaessa muun kasvin, jolloin se on hyvä pyydys- ja esikasvi. Kuva 14.6

Syysrypsin kylvö heinäkuun lopussa Harjuun teko, joko kylvön yhteydessä tai sen jälkeen tarkoitukseen tehdyllä koneella. Heinäkuussa lopetetaan nurmikasvusto ja tehdään rikkojen torjunta.

Syysrypsin kylvö suoraan kynnökselle Muokkaukset ennen kyntöä. Kylvö suoraan kynnökselle? Saavutetaan kuohkea, vettä läpäisevä rakenne Saunakukka ym. syysituiset rikat ongelmana.

Syysrypsi riistapellossa Kylvövuonna kasvusto riistapeltona! Kylvö kesäkuun lopussa. Seoksessa käytettävät kasvit hakuoppaassa Esim. syysrypsi ja viljaa n. 50 % normaalimäärästä. Ympäristötuki 300 €/ha

Syysrypsi aluskasvina Tiheä kasvusto varjostaa syysrypsiä liian paljon. Vasen kuva: taimi otettu reunasta.

Syysrypsi Sänki suojaa kasvustoa talvella ja keväällä? Luomuun siirtyvillä tiloilla toisen vuoden syysrypsin satoa voi syöttää luomukotieläimille (sv2). Saunakukka pysyy paremmin hallinnassa, kun kylvää kesäkuussa?

Syysrypsi Kuvat Ari Eteläniemi

Miksi viljelisin? Kevätrypsin kylvöaika mahdollistaa karjanlannan levityksen keväällä ilman maan tiivistymisongelmaa. Lannoituksen kannattavuus on hyvä, koska kg hinta on viljoja korkeampi. Sadolle on varma menekki. Syysrypsi aluskasvina on kokeilemisen arvoinen, jollei talvehdi, niin toimii kerääjäkasvina. Satopotentiaali kevätrypsiä parempi? Tuholaiset eivät ole samanlainen ongelma, kuin kevätrypsillä.

Härkäpapu

Härkäpapu vai herne Papu menestyy kylmemmässä ja kosteammassa pellossa Herne ilmaville lämpimille maille. Satotasossa ei eroa. Papu varjostaa rikkoja enemmän Pavulla korkeampi valkuaispitoisuus Pavulla huomattavasti parempi esikasviarvo Pavulla pienempi siemenkustannus kuin herneellä Papu maittaa paremmin naudoille Pavun siementä ei ole saatavilla! Papu poudan arempi ja pidempi kasvuaika.

Herne

Herne vai palkoseosvilja Kasvitiloilla puhtaana kasvustona Etelä-Suomessa Seoksena viljan kanssa viljelyä voi harjoittaa pohjoisempana Tukikasvin lisäys alentaa nopeasti herneen määrään sadossa. Jos viljaa alle 50 %, niin puhtaan kasvuston tuki. Tuki kauraan verrattuna AB-alueella n. 100 €/ha ja C1-alueella 200 €/ha korkeampi

Palkoseosvilja Herne 60 kpl = 225 kg/ha kaura 200 kpl = 82 kg/ha

Miten kasvatan herneen määrää seoksessa Herne kylvetään siemenvantaiden kautta ja kauran kylvetään lannoitevantaiden kautta. Hernettä on tasaisesti ja tukikasvi on vain joka toisessa välissä, jolloin alkukesän herneen satoa pienentävä varjostus jää pois. Puolilehdettömät hernelajikkeet kestävät varjostusta huonommin, kuin rehuhernelajikkeet.

Miten kasvatan herneen määrää seoksessa Loppukesästä jolloin hernekasvuston varjostus heikkenee kaura aloittaa varjostuksen ja pitää rikat kurissa Menetelmällä on mahdollista nostaa herneen osuutta sadossa Seokseen kannattaa lisätä kauran lisäksi myös vehnää ja ohraa.

Kannattavuus AB-alue

Kannattavuus AB-alue Muut.kust. laskettu omalla siemenellä. Ostosiemen +100 €/ha herne ja papu

Kannattavuus C1-alueella Sato Tuet Muut.kust. Kate A kasvi kg/ha €/kg €/ha Kaura 2500 0,200 500 662 225 937 Rypsi 1200 0,500 600 804 252 1152 Palkoseoskasvusto (palkoviljaa yli 50%) 3000 0,236 708 856 346 1218