Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Siementuottajien tilaisuus Hämeenlinna

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Siementuottajien tilaisuus Hämeenlinna"— Esityksen transkriptio:

1 Siementuottajien tilaisuus Hämeenlinna 21.11.2013
Taneli Rytsä Hankkija Oy Vilja- ja raaka-aineet

2 Maailman viljasato on hyvä
Suurempia satokatastrofeja ei pohjoisella pallon- puoliskolla ole tänä vuonna ollut. Puinnit tehtynä, USDA laski Venäjän ja Kazakstanin satoja ja nosti Kanadan vehnäsatoa Maailman viljojen sadot on ennätystasolla (Maissi 964 MT!!). Vastaavasti kulutuskin on selvässä kasvussa, mutta tämän vuoden sadolla loppuvarastotasot viljoilla ovat kasvavia.

3 EU: Viljasato Euroopassa viime vuotta parempi
Euroopan sato on pääviljoilla viime vuotta suurempi Vilja- ja öljykasvi-ala on viime vuoden tasoa, mutta satoennusteet ovat hyviä Euroopassa. Länsi-Euroopan sato on viime vuoden tasolla ja idässä selvästi parempi

4 EU-alueen sato hyvä erityisesti Itä-Euroopassa ja Espanjassa – EU-Komission arvioita sadosta
Rehuviljojen suureen hintojen laskuun yksi merkittävimmistä syistä on Espanjan hyvä sato. Maa on yleensä suuri tuoja puintiaikaan ja tänä vuonna sato riittää kotimaan kulutukseen. Sato on noin 8 milj tn viime vuotta isompi. Itäisen Euroopan maissa hyvä sato

5 Kotimaan viljamarkkinat
Viljan hinnat rehuviljoilla ovat laskeneet reippaasti, vehnän hinta pysynyt korkeana - maailmanmarkkina- hintojen perässä. Suomen kylvöalat nousivat erityisesti ohralla ja kauralla Sato on määrällisesti ja laadullisesti hyvä ja uuden sadon käyttö, sekä myynti on alkanut hyvällä volyymilla Vehnän laatu hyvä ja merkittäviä määriä rehuvehnää ei ole markkinoilla Hometoksiinien ensimmäiset analyysit ennakoivat viime vuotta helpompaa tilannetta DON-hometoksiinin suhteen. Ongelmia kuitenkin on alueittain Ohralla ei korkeita DON-toksiinitasoja, HT2/T2 –toksiineja esiintyy jonkin verran.

6 Suomen sato TIKE julkaisi 30.8. ennakkosato-ennusteen
Viljasadon kokonaismääräksi on arvioitu noin 3,9 miljardia kiloa, joka on paras sato sitten vuoden 2009 Gallupin tekemän viljelijäkyselyn perusteella sato on yli 4 miljardia kiloa

7 Ohra sato/tasearvio Ohran ala kasvoi lähes 50.000 ha
Satotasoksi ennustetaan hieman keskimääräistä korkeampaa, 10 vuoden keskisato on 3490 kg Tällä taseessa siirryttäneen viennin puolelle, ha-satoarvion merkitys ; +/- 100 kg/ha-sadossa = +/ tn ohraa Kotimaassa ohran käyttö kasvaa Vienti voi olla mallas- tai rehuohraa, laadusta riippuen. Molempien vienti on alkanut. Rehuohrassa vienti kohdistunee Lähi-Idän maihin ja isompiin laivoihin. Vientikysyntä on kuitenkin vaihtelevaa ja kotimaan kysynnällä iso merkitys. Osa syksyn ohrasadosta jäänee tilojen varastoihin tuleviin rehutarpeisiin, hintojen laskiessa tarjonta siirtyy keväälle ja jopa osin tulevaan satovuoteen.

8 Viljan kysyntä markkinoilla
OHRA Ohra-alan ennakoidaan hieman laskevan tämänhetkisen markkinatilanteen seurauksena. EU-alueen vientitarve on noin 6,3 milj tonnia, joka ylittää viime satokauden selvästi. Ohrasato on ollut hyvä tai kohtalainen lähialueillamme. Suomen ohrasato on ennkoitua parempi ja tämän satovuoden aikana ohraa tullaan viemään milj kg. Alan ehkä hieman pienentyessä 2014 ja sadon ollessa normaali, uskomme kysynnän ja tarjonnan olevan kohtuullisen tasapainossa. Viljelyssä kannattaa keskittyä isojyväisiin ohriin, mallasohraan tai monitahoisiin. Kotimaassa on teollisuudessa siirrytty ohran kuorintaan (Altia ja DuPont/Jokioinen) joten jyväkoolla on merkitystä. Ohran ostot vientisatamiin ja rehutehtaille (Säkylä/Tku/S-joki) jatkuvat koko kauden. Kilpailukykyiseen hintaan. Mallasohraa ostetaan vientiin ja kotimaahan (Turku, Naantali ja Lahti)

9 Kaura sato/tasearvio Kaura-ala kasvoi n. 40.000 ha.
Kauran satoennuste on hyvä kg/ha, kun 10 v keskisato on 3320 kg. Tällä taseella vientiä enemmän kuin viime vuosina on ollut. Euroopan rehukysyntä heikko, erityisesti Espanjassa ennätys- sato. Kauran laatu muualla normaalia parempi ja meillä normaali. Tämä on lisännyt tarjontaa (UK/S) Keski-Euroopan myllymarkkinoille Kauran laatu on hieman viime vuotta heikompi, jyväkoko pienempi ja hl-paino alempi. Toksiinit ovat ongelma myös tänä vuonna ja kuormakohtaisesti analysoidaan kaikki erät vastaanotossa.

10 Viljan kysyntä markkinoilla
KAURA Poikkeuksellisen hyvä kaurasato päätuottaja-maissa (Ruotsi, Iso-Britannia) ja vähentynyt rehukysyntä (Espanja) on painanut kaura-markkinaa ja tarjontaa on markkinoilla. Hinnat ovat laskeneet voimakkaasti. Vuoden 2014 kaura-alojen ennakoidaan kuitenkin laskevan (Iso-Britannia syyskylvöt -26%) ja markkinatilanteen hieman normalisoituvan. Kauran ostot jatkuvat (Satamat) ja myös rehulaatuista (korkeat toksiinipitoisuus tai muu syy) ostetaan rehutehtaille (Turku, Säkylä, Seinäjoki). Vientikysynnän ennustetaan hieman toipuvan talven aikana, toki suuri tarjonta mm. yllä olevista maista pitänee markkinahinnat valitettavasti normaalia alempina. Viljely kannattaa 2014 kesällä suunnata edelleen myllykelpoisiin lajikkeisiin. Suomen viennistä pääosa menee myllyille.

11 Kauran noteeraukset – Suomi vs Puola rehukaura (www.farmit.net)

12 Vehnä sato/tasearvio Vehnä-ala oli samalla tasolla kuin viime kaudella. Vehnän satoennuste on keski- sato 3620 kg/ha, kun 10 v. keskisato on 3720kg. Viime vuonna toteutui ennätyssato 3900 kg. Kotimaan käytössä ei muutoksia Vehnän vientimäärä tullee olemaan pienempi kuin 2012 sadosta Kotimaan rehukysynnästä osa siirtynee muille rehuviljoille vehnän ja ohran/kauran suurehkon hintaeron takia

13 Viljan kysyntä markkinoilla
VEHNÄ Syysvilja-alat ovat viime kautta isompia ja vehnän sekä rukiin määrä markkinoilla satokaudella 2014 kasvaa. Kysyntä vehnälle on kuitenkin hyvä sekä kotimaan mylly/rehu-markkinassa ja vientimarkkinoilla. Vientiä tullaan tekemään n. 150 milj kg kuluvalla kaudella. Kevätvehnä-alan lisäys tulevalle keväälle ei aiheuta suurta muutosta yleisessä markkinatilanteessa. 2013 sadon vehnän ostot jatkuvat koko talven sekä kevään. Kilpailukykyiseen hintaan. Toimituspaikkoina vientisatamat sekä omat rehutehtaamme Säkylä/Turku/Seinäjoki sekä kaikki kotimaiset myllyt. Kaikenlaatuinen vehnä käy kaupaksi. Laatuvehnän viljely kannattaa (Wanamo)

14 Leipävehnän noteeraukset – Suomi vs. Puola (www.farmit.net)

15 Ruis sato/tasearvio Ruisala oli viime kesänä erittäin pieni
Rukiin satotaso jäi myös alhaiseksi. Rukiin satoennuste on vain kg/ha, kun 10 v keskisato on 2590 kg. Rukiin tuonti jatkuukin voimakkaana. Euroopassa rukiin hinta on laskenut todella paljon, rehurukiin kysyntää Espanjassa ei ole ja myllylaatuistakin ruista tarjotaan nyt noin € hintaan laivaan lastattuna Puolasta. Joten rukiissa todella iso hintaero Suomen ja Euroopan markkinoiden välillä. Hintaero on iso kotimaisen hyväksi, mikä on pidemmällä aikavälillä erittäin hyvä asia. Kotimaiseen rukiiseen sitoutuminen ehkä sittenkin totta!

16 Viljan kysyntä markkinoilla
RUIS Rukiin kylvöalat kasvoivat, mutta kotimaan myllykäyttöön ei saada ensi syksylläkään kotimaasta tarvittavia rukiita. Kaikenlaatuiselle rukiille on markkinoita nyt ja ensikaudella 2014. Rukiin ostot jatkuvat, toimituspaikkoina myllyt ja eri varastot. mm. Kokemäki. Uusia satoisampia hybridi-lajikkeita on viljelty erittäin kovin satotuloksin ja tämä kehitys näyttää jatkuvan.

17 Ruisnoteeraukset – Suomi vs. Puola

18 Rypsi/rapsi sato/tase arvio
Öljykasviala pieneni historiallisen pieneksi Satoennuste on 1509 kg/ha, 10 vuoden keskisato noin 1300 kg/ha Satoennusteet ovat kohtalaisen hyviä, onnistumisia raportoidaan ympäri maata Rapsin tuonti Suomeen tullee jatkumaan isolla mittakaavalla, Euroopan sato on kohtalainen. Puristusmarginaalien kehitys ratkaisee käyvätkö puristamot täydellä kapasiteetilla vai käyvätkö lainkaan. Raision suunnitelmat? Kylvöt 2014 ratkeavat pitkälti neokotinoidien käyttörajoitusten selvittyä. Haasteita on mutta viljely jatkuu varmasti.

19 Viljan kysyntä markkinoilla
VALKUAISKASVIT / ÖLJYKASVIT Herneen (elintarvike ja rehu) ostot jatkuvat ja kysyntää on markkinoilla myös 2014 kaudella. Toimituspaikkoina Alastaron SK (elintarvike) ja rehutehtaat (Turku) rehuherneellä. Härkäpapua käytetään rehuteollisuudessa edelleen 2014 kaudella. Sopimuksia haluaisimme lisää. Öljykasvien kysyntä kotimaassa säilyy hyvänä, vaikka puristamoja ajetaan vajaalla kapasiteetilla. Suomeen tuodaan edelleen merkittävä määrä siementä ja erityisesti rehurouheita. Neokotinoidi-poikkeuslupa-hakemus on MTK:n toimesta sisällä ja toivottavasti menee läpi. Tuotantoa voi lisätä. Syysöljykasvien hyvät kokemukset kannustavat lisäämään tuotantoa. Agrimarketilla on hyvä siemenvalikoima ja kysyntä sekä viljelyratkaisut.

20 Agrimarket – pitkäjänteistä työtä koti- ja ulkomailla viljan menekin eteen
Olemme sitoutuneet Suomalaisen viljan menekin edistämiseen. Suomessa ja ulkomailla. Viljan hinta määräytyy usein vientikysynnän mukaan ja siksi siihen on panostettu. Meillä on asiakkaina kaikki keskeiset yritykset. DLA omistus luo pohjaa viljakaupan kehittämiseen. Kehittelemme uusia sopimusmalleja muuttuvan markkinatilanteen mukaan. Uutuuksia tulossa alkuvuodesta !!! Ohran ja mallasohran vienti on myös alkamassa. Mallasohralla Venäjän tuonnin rooli voi olla iso tänä vuonna, vaikka laadullisesti hyvä sato on korjattu myös mm. Tanskassa, Ruotsissa ja jopa Baltiassa. Vehnää on Suomesta myyty ja vientikysyntää mm. Lähi-Idässä ja Espanjassa. Kauran vienti kohdistuu EU-alueen myllyteollisuuteen ja USA:n markkinoille Sertifioinnit ovat täysin pakollisia. Agrimarket on GTP-sertifioitu ja asiakkaille taataan aina täysi omavalvonta mm. raskasmetallit, torjunta-aineet,toksiinit, muut haitta-aineet jne ). Viljan laadun on oltava kunnossa.

21 Kiitos mielenkiinnosta ! Antoisaa loppupäivää sekä hyvää syksynjatkoa!


Lataa ppt "Siementuottajien tilaisuus Hämeenlinna"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google