Wireless Local Area Network

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
WLAN Tekniikka -Wlanissa ei tarvita mitään erillistä siirtotietä sillä data liikkuu sähkömagneettisina aaltoina työasemien ja tukiasemien välillä. Tukiasemat.
Advertisements

Ti LÄHIVERKOT -ERIKOISTYÖKURSSI
WLAN -tekniikkaa WLAN käyttää sähkömagneettisia aaltoja tiedon välittämiseen kommunikoivien osapuolien välillä, erillistä fyysistä siirtotietä ei tarvita.
LANGATTOMAT TEKNIIKAT
Kristian Salminen, Janne Seppälä, Jonas Ristimäki & Tuomas Lesonen
Toni Kari Marko Kantola
WLAN Tekijät: Petri Koskinen Miika Kulla Veli-Pekka Koskinen.
Oman kodin tietotekniikka CT30A2002 Tietoliikennetekniikan perusteet, harjoitustyö 1.
 Mobiilisuus on tietoa paikasta riippumatta  Mobiililaitteella voidaan siis lähettää ja vastaanottaa tietoa paikasta riippumatta  Nykyään monelle ihmiselle.
Internetin toimintaperiaate ja käyttötavat
Lähiverkot erikoistyökurssi
Oskari Ranta, Pekka Karppinen.  LVDS (engl. Low-voltage differential signaling)  Siirtonopeudessa päästään luokkaan Gbit/s.  LVDS-signaaleita käytetään.
Janne Filppula Mikael Jaakkola Teemu Jokinen Tomas Carlsson
WLAN ja tietoturvallisuus
Carita, Kati ja Juuso OSAO Myllytulli ja Mytlpt09E 2010
ZigBee 2008 Huhtala, Järvelä. Esityksen rakenne Työn tavoitteet Perustietoutta IEEE standardi ZigBee-protokolla Käyttökohteet Toteutus.
Anne Hietaharju Pia Aaltonen TK1-1
Sisältö: Johdanto kryptografiaan Salakirjoitus
A B&J Production :: Verkkolaitteet Click to start.
Wireless Fidelity Systems + The Multimode – IEEE a/b/g Teemu Tarkkonen.
Wireless Local Area Network (Wireless LAN)
Wireless Local Area Network
Kajaanin Puhelinosuuskunta Mitä se laajakaista oikeastaan on? Nivan kylällä Marja Karjalainen KPO.
Langaton yhteys projektoriin
Valtteri, Simo, Mika Myllytulli, My-tlpt09E 2010
WLAN Langaton verkkoyhteys
Tietoturvan perusteet - Syksy 2005 SSH salattu yhteys & autentikointi Tekijät: Antti Huhtala & Asko Ikävalko (TP02S)
Tietoturva Sami jarkko Henri Myllytulli mytlpt09e 2010.
Wireless Local Area Network
WLAN Authors: Tuomas Leppänen e Kari-Pekka Luoma e Jari Matikainen e
Esa Jaakola Valvoja: Professori Raimo Kantola
Virtuaaliset lähiverkot
Antti Kurkinen1 Langattomat verkot Antti Kurkinen2 Eri tekniikoita langattomiin verkkoihin Wimax-verkko 3G-verkko.
Langaton lähiverkko ja mobiilipalvelut Oulun kaupunginkirjastossa Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Maija Saraste
Wireless ATM, IEEE Standard, HIPERACCESS -Mikko Pehkonen.
Introduction to Hybrid Wireless Networks & Hybrid Wireless Network Architectures Markus Runonen
Teknillinen korkeakoulu. Riitta Karhumaa Valvoja: Professori Riku Jäntti Ohjaaja: TkL Michael Hall.
Mikko Lampinen Ti LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI WLAN.
Ti Lähiverkot -Erikoistyökurssi
Langatomat verkot Johdanto. Mobiiliverkkojen evoluutio 1G NMT (Nordic Mobile Telephone) NMT 450 vuonna 1981 NMT 900 vuonna 1986 AMPS (Advanced Mobile.
Ti LÄHIVERKOT -ERIKOISTYÖKURSSI SAN: Storage Area Network Mikko Hellstén Ville Pesonen.
Langattomat lähiverkot Janne Suominen. Sisältö Yleistä IEEE ETSI Fyysinen kerros MAC-kerros Langattomien lähiverkkojen tyypit.
VLAN Kimmo Tukiainen
WLAN-tukiaseman asennus Tiina Sinisalo. Käytetyt laitteet  Nokia A032  Lucent Technologiesin valmistama PCMCIA (Personal Computer Memory Card International.
Ti Lähiverkot -erikoistyökurssi
Ti Lähiverkot - Erikoistyökurssi Sillat ja kytkimet Toni Helenius & Ville Parviainen
WLAN turvallisuus Erik Taavila TiTe 3. WLAN turvallisuus  Yleistä  Standardit , WEP ja SSID 802.1x ja EAP WPA i eli WPA2 ja RSN VPN  Toteutuksesta.
Personal Area Networks Lähiverkot erikoistyökurssi Lassi Romanainen.
HomePNA -Mikko Pehkonen, Tite4. Sisältö Yleistä Käytäntö Spesifikaatiot Tiedonsiirto Ongelmia Tilanne Suomessa Case Lappeenranta Johtopäätökset.
CT30A LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI WLAN Linux-työ Susanna Osola
Langattoman verkon suojaus WiFi (WLAN) ja Bluetooth Miten eroavat toisistaan? Miten verkkoihin voi liittyä? (montako kerrallaan) Millaisia laitteita voi.
Langattoman systeemin arkkitehtuuri. Connectivity SW OSI-mallin esitystaso Miten voit kannettavalla laitteella ajaa ohjelman jossain kaukana lankaverkossa.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
Tietoturva. Mitä tietoturva tarkoittaa? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yksityiset asiat. Se tarkoittaa sitä että erilaiset tiedot, palvelut ja järjestelmät.
Radiojärjestelmät. Yhteisiä ominaisuuksia Tekniikat liikkuvuuden hallintaan Vuoronvaraus Menetelmät radiotiellä Tietoturvaratkaisut Toteutus ja standardit.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. TIETOTURVA Tietoturvallisuus on tietojen, tietoliikenteen, palvelujen ja järjestelmien suojausta. Kun puhutaan Internetin tietoturvasta,
Jonna Kyllönen mylept14B
Tietoturva internetissä
Edellisen kerran yhteenveto
Tietoturva.

Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät
Logical Link Control (LLC)
Tietoturva internetissä
Ryhmätyö / kotitehtävä
Seminaarien yhteenveto
Tietoturva Ja tiedon suojaaminen.
WiMAX.
Välikokeen palautus 35 osallistui kokeeseen
Esityksen transkriptio:

Wireless Local Area Network WLAN Wireless Local Area Network

Sisällys Mikä on WLAN Miten toimii Standardeja WLAN:ssa Verkon rakenne ja laitteet Käyttö/kohteet Hyödyt Ongelmat Tietoturva Lähteet

Mikä on WLAN WLAN(Wireless Local Area Network) eli langaton lähiverkko Käyttää sähkömagneettisia aaltoja tiedon välittämiseen (erillistä fyysistä siirtotietä ei tarvita) Tarkoituksen tarjota verkkoyhteys, joka toimii kohtalaisen laajalla alueella ilman hankalia johtoja

Miten toimii Infrapunatekniikka Kapeakaistainen radiotaajuustekniikka Halpa Nopeus 1 tai 2 Mbps Vaatii näköyhteyden tai heijastavan ympäristön Peittoalue radiotaajuustekniikoita pienempi Kapeakaistainen radiotaajuustekniikka Laitteille varataan oma tietty taajuusalue Hajaspektrinen radiotaajuustekniikka Käyttää yhtä taajuutta kerallaan, hyppien satunnaisesti kaikkien taajuuksien välillä Helpompi ottaa käyttöön ja halvempi kuin DSSS Jos yhdellä taajuudella häiriöitä, voidaan jättää käyttämättä Nopeus 1-2 Mbps ja vasteaika hitaampi kuin DSSS:llä

Standardit WLAN – standardit määrittelevät fyysisen kerroksen ja siirtokerroksen toimintatavat ISO:n mukaisesti Ennen standardia IEEE 802.11b, laitteet eivät olleet yhteensopivia eri laitevalmistajien kanssa 802.11b (11 Mbps) määrittelee kaksi laitetta, jotka ovat työasema, jossa on langaton verkkokortti sekä tukiaseman joka toimii siltana langattoman verkon välillä. Uudempi versio on 802.11a (54Mbps), jossa tiedonsiirtonopeus on suurempi kuin b:ssä mutta käytännön sovellutuksia ei ole vielä olemassa.

Verkon rakenne Konfiguraatiot jaetaan kahteen päätyyppiin, AD HOC- (tai peer-to-peer) ja infrastruktuuriverkkoihin Verkko kykenee toimimaan itsenäisesti tai osana suurempaa verkkoa

Infrastruktuuriverkko AD HOC AD HOC – verkossa työasemat ovat suorassa yhteydessä toisiinsa. Liian suuri etäisyys asemien välillä johtaa yhteyden katkeamiseen. Yhteys saadaan takaisin etäisyyden palatessa normaaleihin mittoihin. Infrastruktuuriverkko Yksi asemista toimii tukiasemana, jonka kanssa muut asemat keskustelevat. Yleensä osa verkosta kulkee kaapelissa.

WLAN – verkon laitteet WLAN – kortti (PCI- tai PCMCIA) Pöytä- tai kattoantenni, josta yhteys tukiasemaan, jolla voidaan olla yhteydessä muihin verkkoihin. PCI – sovitin PCMCIA -korttiin grid-antenni 11Mb, PCMCIA-kortti, 128-bittinen salaus

Käyttö / kohteet Pienen lähialueen kodeilla, joihin normaalia lähiverkkoa ei voida asentaa, esimerkiksi jos talot ovat tien eri puolilla Korvata normaalit lähiverkot UMTS:n kilpailija tulevaisuudessa tarjoten mobiililaitteisiin kilpailevan Internet-yhteyden

Hyödyt Ei tarvitse kaapelointia, hyödyllinen esim. vuokratiloissa Joustavampi ympäristö työskennellä Olemassa olevan verkon laajentaminen erityisesti kaupunkialueilla Verkon perustamis- ja suunnittelukustannukset alhaiset

Ongelmat Maantieteelliset esteet Sääolosuhteet Saatavuus Tukiasemien sijainti Muiden laitteiden aiheuttamat häiriöt (kännykkä) Tietoturva

Tietoturva Tietoliikenteen salakuuntelu (Hajaspektritekniikalla voidaan vaikeuttaa salakuuntelua, mutta se ei tee sitä mahdottomaksi, niinpä olisi syytä harkita tiedonsalausta) Tietojärjestelmään tunkeutuminen(Rajoitetaan järjestelmään pääseminen ainoastaan määriteltyihin MAC-numeroihin) Siirtomedian häirintä tai katkaisu(Suojautua eristämällä verkko ulkopuolisilta häiriöiltä) Datan muokkaaminen (Salatut tiedostonsiirrot; WEP (Wired Equivalent Privacy) -suojaus, joka perustuu salausavaimen käyttöön. Vain oikean avaimen haltiat pääsevät verkkoon. Avaimen käyttö aktivoi myös liikenteen salauksen.) Kuka tahansa voi pystyttää tukiaseman

Lähteet: www.tukkk.fi/tjt/OPETUS/TJTS11/Arkisto/wlan.pdf http://www.netlab.hut.fi/opetus/s38118/s00/tyot/27/

TEKIJÄT Mika Aalto Tuomas Hellinen Risto Kuokkanen