Suuri ja mahtava Euroopan unioni?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Advertisements

Miksi puhumme liuskekaasusta? (I). Miksi puhumme liuskekaasusta? (II)
Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
Suomalaista puunkorjuupalvelua maailmalle – riittääkö suomalainen osaaminen Euroopassa? Kouvola Anne Härkönen.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
KIINA Tietoa ja kokemuksia Kiinan koulutustilaisuudesta (Pohto PBMB 2/2005) Suzhou, Shanghai.
Taloudellinen integraatio ja EU-oikeuden kehitys Niilo Jääskinen.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
EU-kansalaisuus: Miten kansalaisuus määritellään?
Euroopan unionin kansalaisuus
Eurooppa maailman 2. pienin maanosa
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
© Kustannusosakeyhtiö Otava Työmarkkinoiden sopimusneuvottelut.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2009 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
Kansainvälinen valuuttajärjestelmä:
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
Viron EU-jäsenyyden vaikutukset työmarkkinoihin Jaakko Kiander Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2010 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
Liikkuvuus ja lähetetyt työntekijät Pekka Ristelä Palkansaajajärjestöjen EU-edustusto FinUnions 1/04/20151.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Euro & talous –lehti (4/2007) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2007) Tiedotustilaisuus
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
MAANTIETO 8 1. EUROOPPA ON KOTIMAANOSAMME. OLETKO KARTALLA?  Piirrä paperille ilman oppikirjan / kartaston apua Euroopan ääriviivat mahdollisimman tarkasti.
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS YH 4 EU:N TOIMIELIMET.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 EU nykyään.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.
2. Kansalaisten Eurooppa Kansalainen ja Eurooppa 1.
Suomi EU:ssa. Miksi Suomi on mukana EU:ssa? EU tavoitteet ovat kannatettavia:  turvata rauha ja vakaus ja Euroopan kansojen hyvinvointi  varmistaa kansalaisten.
KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä.
TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikkaa. RAKENNE Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: 1. Kuka käyttää? (Suomi.
YHTEISKUNTAOPPIA EUROOPAN UNIONI. KOLME YHTEISÖÄ 1. Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (1951) 2. Euroopan talousyhteisö (1957) 3. Euroopan atomienergiayhteisö.
Yhdenvertaisina syntyneet. ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon,
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Yhteistyö laajenee 1951 Hiili- ja teräsyhteisö – Ranska, Länsi-Saksa, Benelux-maat, Italia 1957 Rooman sopimukset – Samat maat – EEC ja Euratom 1967 hallinnon.
Yhteiskuntaoppi Turun Lyseon lukiossa Esa Sundbäck.
HINTA MÄÄRÄYTYY MARKKINOILLA + VAPAA KILPAILU s
Kansalaisten Eurooppa
19 Yritys tavoittelee voittoa s
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Jakso IV Voiko Suomi hyvin?.
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
EUROOPAN UNIONIN SYNTY JA LAAJENEMINEN
24 Hintojen vakaus on tärkeää s
Mervi Jansson Oppimiskumppanuuksien johtaja Omnia
Eurooppaoikeus Lue teksti s.57 ja vastaa kysymykseen Eurooppaoikeus – mitä se on?
Suomen liittyminen EU:n jäseneksi
Euroopan Unionin yhteinen ulko-ja turvallisuuspolitiikka
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta
Kansainvälinen kauppa
20 Yritykset käyvät ulkomaankauppaa s
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
EU lyhyesti 28 jäsenmaan muodostama vapaakauppa-alue
Eurobarometri
TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikka.
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS
Maailmankauppajärjestön vaikutus pellervolaiseen osuustoimintaan
EDUSKUNTA ©Toni Uusimäki 2017
TALOUSTIETO Kilpailu.
Suomi - espanja AGORA Tiistilän koulu
Euroopan unioni.
Markkinatalous ja epätäydellinen kilpailu
Lissabonin sopimus.
Matkustatko Islantiin ?
TALOUDELLINEN YHDENTYMINEN
Kansalaisten Eurooppa
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
HINTA MÄÄRÄYTYY MARKKINOILLA + VAPAA KILPAILU s
Esityksen transkriptio:

Suuri ja mahtava Euroopan unioni?

Monet suomalaiset kokevat, että EU määrää liikaa kansalaisten elämää. Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut a) tavallisille suomalaisille? Haittaa: Monet suomalaiset kokevat, että EU määrää liikaa kansalaisten elämää. Vapaa liikkuminen on lisännyt kansainvälistä rikollisuutta. Koko EU:n järjestelmä on hyvin etäinen.

Sama koskee asumista EU­alueella. Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut a) tavallisille suomalaisille? Hyötyä: Matkustaminen on helppoa ja vapaata koko EU­alueella (Schengenin sopimus). Sama koskee asumista EU­alueella. Työn hakeminen ja saaminen Suomen rajojen ulkopuolella on entistä vaivattomampaa. Direktiivit ovat yhtenäistäneet monia arkielämän asioita Euroopan unionissa. Kansalaisten ja kuluttajien oikeudet ovat samoja koko EU­alueella.

Valuutanvaihtokulut euroalueella ovat poistuneet. Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut a) tavallisille suomalaisille? Hyötyä: Yritysten välinen kilpailu on lisääntynyt, ja hyödykkeiden tarjonta on monipuolistunut. Valuutanvaihtokulut euroalueella ovat poistuneet. Monet maksut ovat alentuneet, esimerkiksi matkapuhelinten verkkomaksut. EU:ssa elämä on vakaata ja vaurasta.

EU:n säädökset voivat aiheuttaa lisäkustannuksia. Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut b) suomalaisille yrityksille? Haittaa: Pitää kilpailla koko EU-alueen muiden yritysten kanssa markkinoista ja esimerkiksi urakoista. EU:n säädökset voivat aiheuttaa lisäkustannuksia.

Kaupankäynti on vapaata ja tullitonta. Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut b) suomalaisille yrityksille? Hyötyä: Kaupankäynti on vapaata ja tullitonta. Tullit suojaavat jonkin verran unionin ulkopuoliselta kilpailulta. Euro suojaa ulkomaankauppaa valuuttakurssivaihteluilta. Suhteellisen yhdenmukainen verotusjärjestelmä. Työvoiman vapaa liikkuvuus. Komissio valvoo vapaan kilpailun toteutumista esimerkiksi sakottamalla kartelleista tai estämällä yritysten fuusioita.

Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut c) Suomen valtiolle? Lakien säätäminen ei ole pelkästään omissa käsissä. Oman talous­ ja rahapolitiikan menettäminen. EU:n jäsenmaksut. EU:n yhtenäinen maatalouspolitiikka.

Mitä haittaa ja hyötyä EU:sta on mielestäsi ollut c) Suomen valtiolle? Euro on vakauttanut Suomen taloudellisia oloja (vakaa valuuttapolitiikka). Suomi saa ison valtioliiton suojan suhteessa muuhun maailmaan. Se auttaa torjumaan ulkoisia uhkia.