Hypoteesin testeistä Testin valinta perustuu aina tutkimusongelmaan ja kuvailuun (joka perustuu mitta-asteikoihin) Testaus ei koskaan ole itsenäinen, vaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tilastollista päättelyä
Advertisements

Peruskysymys: onko asteikko luonteeltaan luokitteleva vai jatkuva?
RYHMIEN VERTAILU Jouko Miettunen
KAHDEN RYHMÄN VERTAILU
Luento 2: Tilastollisen tutkimuksen peruskäsitteet ja menetelmät
Tilastomenetelmät psykiatrisessa epidemiologiassa
TUME II / Tilastollinen osuus
TYTILM1 Tilastolliset menetelmät
Käyttäytymistieteiden laitos
Kasvatustieteellisen tutkimuksen perusteet
FSK-Frequency Shift Keying
2. Vuokaaviot.
Vain demonstraatio- käyttöön © Menetelmäopetuksen tietovaranto 1 / 8 Ristiintaulukointi Ristiintaulukointia käytetään tutkittaessa kahden luokittelu- tai.
TUME II / Tilastollinen osuus Tilastollinen riippuvuus
Mentelmätarjotin - monimuuttujamenetelmät
Tilastollisia menetelmiä
Kalakantojen arviointi (KALAT22)
Elliptiset jakaumat Esitys 6 kpl Tuomas Nikoskinen Työn saa tallentaa ja julkistaa Aalto-yliopiston avoimilla verkkosivuilla. Muilta.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Lisätiedon arvo.
Luento 3: Varianssianalyysi
tilastollinen todennäköisyys
HY/SVY – Kvantitatiivinen metodologia verkossa – Rakenneyhtälöt – Reijo Byman 1/17 INDEX Kvantitatiivinen metodologia verkossa Rakenneyhtälöt Reijo Byman.
Kvantitatiiviset menetelmät
SATTUMAN ONGELMA TUTKIMUKSESSA 1 x: tenttiin valmistautumiseen käytetty aika (tunteja) Perusjoukko μ = 39,87.
Otanta Miksi otantaa? –suuresta perusjoukosta voidaan saada tarvittavat tiedot edullisemmin kuin kokonaistutkimuksella –kiireisyys vaatii usein otantaa.
lineaarinen regressio
Kotitehtävän 21 ratkaisu Ensimmäisen havaintoaineiston luokittelu – Ryhmäkeskiarvot hakeutuvat niin, että ryhmään kuuluvat pisteet ovat mahdollisimman.
Ea 3. 2 Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät (täyd
Vaihteluväli ja keskipoikkeama
Menetelmä Markowitzin mallin parametrien estimointiin (aihe-esittely)
Tilastollinen testaus Χ 2 -testi nelikentässä kaikkein yksinkertaisin lähtökohta tilastolliselle testille Esim. materiaalin (rauta tai pronssi) ja korun.
Korrelaatio Kertoo kahden muuttujan välisestä lineaarisesta yhteydestä eli kuinka hyvin toisen muuttujan avulla voidaan ennustaa toisen muuttujan vaihtelua.
Standardointi tekee eri asteikollisista muuttujista vertailukelpoisia
Piste- ja väliestimointi:
5. Fourier’n sarjat T
Todennäköisyyslaskentaa
1 Sensor Tasking and Control Jari Hassinen Riikka Asikainen
Tilastollinen testaus Mann-Whitneyn –testiä voidaan käyttää hyvin pienille n 2 ≤ 8 keskikokoisille 9 ≤ n 2 ≤ 20 suurille n 2 ≥ 20 otoksille –voidaan käyttää.
Monimuuttujamenetelmistä Lähtökohtana mallittaa muuttujien välinen riippuvuusrakenne. Rakenne tulee sovellusalan teoriasta. Sopiva analyysi valitaan mallin.
Mihin on tultu?. Tutkimusprosessi (MOTV , muokattu De Vaus 1994, 21 pohjalta): Teoria Hypoteesit Empiiriset mittarit Aineiston kerääminen Aineiston.
5. Datan käsittely – lyhyt katsaus Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, luento Thomas Hackman.
1 Kvantitatiiviset menetelmät HUOM! Tentti pidetään tiistaina klo Porthanian salissa PIV Uusintamahdollisuus rästitentissä ma 15– 17.
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento YTT Pertti Jokivuori Syksy luento (Ti )
UNIVERSITY OF TURKU LOGISTINEN REGRESSIOANALYYSI.
1 Kvantitatiiviset menetelmät HUOM! Tentti pidetään tiistaina klo Porthanian salissa PIV Uusintamahdollisuus rästitentissä ma 15– 17.
UNIVERSITY OF TURKU MONIMUUTTUJAMENETELMÄT SOSIAALITYÖN TUTKIMUKSESSA Leena Koivusilta Turun yliopisto, Sosiaalipolitiikan laitos.
Havaintomatriisin suunnittelusta Ennen havaintoaineiston tallennusta kannattaa listata mitä muuttujia SPSS:ään syöttää. Listattavia asioita ovat mm kuvaava.
Määrällinen tutkimus.
REGRESSIOANALYYSI.
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
VARIANSSIANALYYSI.
Yleistä SPSS:stä Alunperin lyhennys sanoista Statistical Package for Social Sciences Valittu opiskeltavaksi ohjelmaksi, koska on helppokäyttöinen ja riittävän.
VaR-mallien toimivuuden testaus historian avulla (backtesting)
Havaintoaineiston kuvailusta
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
Kritiikin alkulähteillä
Analyyttiset menetelmät VAR:n määrittämisessä
Simulointimenetelmät
Janne Ojanen Aatu Kaapro
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
Muuttujamuunnoksista
Parametriset ja Ei-parametriset testit
Kotitehtävä 3 palautus Sijoitukset $1M, osakkeissa pitkällä aikavälillä (eli etsi sopiva volatiliteetti). Laske VaR 97,5%-luotettavuustasolla.
Tilastolliset tunnusluvut
Riippuvuustarkastelut
Korrelaatio- ja regressioanalyysi
Aineiston kuvaaminen graafisin menetelmin
Tilastollinen päättely
Tilastolliset testit KHI.
Esityksen transkriptio:

Hypoteesin testeistä Testin valinta perustuu aina tutkimusongelmaan ja kuvailuun (joka perustuu mitta-asteikoihin) Testaus ei koskaan ole itsenäinen, vaan liittyy aina kuvailuun Testeissä nollahypoteesi on yleensä muotoa ”ei riippuvuutta” tai ”ei eroa”.

Testin vaiheet Hypoteesit Oletukset Testisuure Merkitsevyystaso Johtopäätös Näitä vaiheita ei ole aina pakko noudattaa, mutta lista muistuttaa testiin kuuluvista osista

P-arvon tulkinnasta Hypoteesin testin tulos p = riski tehdä väärä johtopäätös, kun H0 hylätään P-arvo ei anna varmuutta oikean johtopäätöksen tekemiseen. Sitä varten on laskettava testin voimakkuus Merkitsevyystaso voidaan tulkita kuvailun jatkeena: mitä selvempi ero tai riippuvuus sitä pienempi p-arvo.

2 - testistä H0 : ei riippuvuutta Oletus: odotetuista frekvensseistä korkeintaan 20% alle 5 Testisuure 2 saadaan ristiintaulukon frekvenssien erosta riippumattomuusmalliin Mitä enemmän riippuvuutta (tai ryhmien eroa), sitä suurempi 2 näin myös sitä pienempi p.

Korrelaatiokertoimen testistä H0 : ei riippuvuutta Oletus: muuttujat likimain normaalijakautuneita Testisuuressa jaetaan korrelaatiokerroin keskivirheellään SPSS:ssä saat korrelaatiokertoimelle luottamusvälin regressioanalyysistä, kun ensin standardoit muuttujan

Keskiarvotesteistä H0 : keskiarvot ei eroa perusjoukossa Oletus: jatkuva muuttuja likimain normaalijakautunut Testisuure riippuu ryhmien lukumäärästä ja mittausten riippuvuudesta. Mitä enemmän keskiarvot eroavat, sitä suurempi testisuure ja sitä pienempi p-arvo.

Riippumattomien ryhmien t-testistä Testisuure on ryhmäkeskiarvojen erotus jaettuna keskivirheellään, jolle löytyy kaksi erilaista kaavaa. Varianssien yhtäsuuruus (ja t-testin rivi) valitaan Levenen testin perusteella: Jos Levenen p > 0.05 => voidaan olettaa yhtäsuuret varianssit.

Verrannollisten parien t-testistä Idea on laskea muutosmuuttuja (Paired Differences), jonka keskiarvoa verrataan nollaan. Testisuure on yksinkertaisesti muutosmuuttujan keskiarvo jaettuna keskivirheellään (keskihajonta/neliöjuuri n).

Varianssianalyysistä Nimestään huolimatta varianssianalyysi on keskiarvotesti. Tunnusluvuksi lasketaan ryhmäkeskiarvoista varianssi, joka jaetaan ryhmien sisäisen vaihtelun tunnusluvulla. F on sitä suurempi, mitä enemmän ryhmäkeskiarvot eroavat. Oletuksena on normaalijakauma ja varianssien yhtäsuuruus (Levenen testi)

ANOVAn jatkotarkasteluista Jatkotarkasteluja tehdään, kun keskiarvot eroavat ja halutaan tietään tarkemmin, mitkä ryhmät eroavat. Post Hoc -testit vertaavat aina kahta ryhmää keskenään. Näistä käytetyin on Tukeyn testi. Tehokkaimpaan jatkotarkasteluun päästään, jos ryhmien keskiarvojen erosta voidaan sovellusalan teorian pohjalta esittää malli, jonka sopivuutta testataan käyttämällä kontrasteja.

Oletustarkasteluista ”Klassiset” hypoteesin testit olettavat jatkuvat muuttujat likimain normaalijakautuneiksi perusjoukossa Koska oletus koskee perusjoukkoa, ei havaintoaineiston tarvitse olla gaussimainen, jos tutkija muuten pystyy (esim. kirjallisuuteen nojautuen) todistamaan oletuksen oikeaksi Likimain-sana tulee keskeisestä raja-arvolauseesta: mitä suurempi otoskoko, sitä vähemmän tarvitsee kantaa huolta normaalijautuneisuudesta

Normaalijakaumatarkasteluista Helpoin menetelmä on katsoa näyttääkö histogrammi kellokäyrämäiseltä On myös muita graafisia tarkasteluja Vinous- ja huipukkuustunnusluvut vertaavat jakaumaa normaalijakaumaan Kolmogorov-Smirnov-testillä voidaan testata muuttujan normaalijakautuneisuus

Jakaumasta riippumattomia testejä Edellä esitettyjen testien vastineita, jotka eivät oleta jatkuvien muuttujien normaalijakautuneisuutta Perustuvat järjestyslukujen kombinatoriikkaan Näitä kannattaa käyttää vasta, jos muuttujaa ei saa muutetuksi normaalijakautuneeksi muuttujamuunnoksella

Vastinparit korrelaatiokertoimen merkitsevyystesti riippumattomien ryhmien t-testi verrannollisten parien t-testi 1-suuntainen ANOVA järjestyskorrelaation merkitsevyystesti Mann-Whitneyn testi Wilcoxonin testi Kruskall-Wallisin testi

Tulkinnasta Jakaumasta riippumattomien testien tulkinta menee samoin kuin vastineidensa tulkinta Näiden testien yhteydessä ei ole kiellettyä käyttää kuvailuna keskiarvoja, mutta jos muuttujan jakauma poikkeaa paljon normaalijakaumasta, ei keskiarvo ole paras keskiluku Näissä testeissä p-arvot ovat usein hieman suurempia kuin jakaumasta riippuvissa vastineissa