HAUTAJAISET SEIS… Pohdintaa maaseudun merkityksestä Kirkkopäivät 18.5.2013 Kuopio Hannu Komulainen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Advertisements

Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
OLISIKO SINUSTA JOHTAJAKSI?. Johtajaksi kasvetaan, ei synnytä.
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Totuus.
Vihdin seurakunnan ilta
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
Arkki Varustamo Raamattukoulu
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Uusi Leader-brändi 2014 Mikä, miksi ja miten?.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Tietojen hallinta Alkuperäinen teksti:
Sujuvaa toimintaa vapaaehtoisten ja ammattilaisten kesken
MEGATRENDIT  YHTEISKUNNASSA VAIKUTAA MEGATRENDEJÄ, JOTKA VAIKUTTAVAT SEURAKUNTATYÖHÖN.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
KIRKON ROOLI MAASEUDUN KEHITTÄMISESSÄ
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Rakkaat ystäväni!.
Lapselle hyvä päivä tänään
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille” Mark 16:15 Kuka käskee ja ketä ? Mikä on minun paikkani ja osuuteni ? Yhdessä.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Avaimia itsensä valmentamiseen
Valittu kansa – Israel vai me?
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
”Et ne kattoo, että mihin palveluihin mun pitäs mennä” Lainrikkoja-asiakkaiden näkökulma palveluihin Katariina Pekkola Teija Sundman.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Timo Helenius Piispan teologinen sihteeri Oulun hiippakunnan tuomiokapituli KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI JA ILMASTONMUUTOS.
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Suomi palaa 2011 EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi Mahdollisuus vaikuttaa lähetyskäskyn toteutumiseen Itämeren alueella EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi.
Tapahtukoon sinun tahtosi
Kohti yhteistä johtajuusajattelua Sininauhaliitossa. Siniboss 2. 12
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Lentokone on juuri putoamassa. Koneessa on 5 matkustajaa mutta vain 4 laskuvarjoa.
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
Uskonnot ilmiöinä.
Tervetuloa Afrikkaan! Asithi – Aamen, siyakudumisa, Asithi – Aamen, Baba, Aamen, Baba, Aamen, siyakudumisa. Aamen, aamen – Aamen, ylistäkää He nimeä, Aamen,
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
Joulun runoja © Jorma Piippo. Musta joulu Maa oli valkoinen viime viikolla, lunta oli mukavasti, sopivasti. Tuntui hyvältä, kun tuli lumi, ei ollut synkkää,
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Toivon tiekartta Suomen Lähetysseuran strategia
Uuden suunnitelman äärellä Hämeenlinnassa
Millaisen seurakunnan SINÄ HALUAT?
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Nokian seurakunnan strategia
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Tulevaisuus Vaakalaudalla 5.Mooses 6:4-9.
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Lähetysopetus rippikoulussa
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
RAAMATUN ETIIKKA.
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Esityksen transkriptio:

HAUTAJAISET SEIS… Pohdintaa maaseudun merkityksestä Kirkkopäivät Kuopio Hannu Komulainen

TYÖVÄLINEEMME  Järki, havainnot  Omatunto ( = kr. syneidesis, lat. conscientia, tietää yhdessä, olla yhdessä tietoinen)  Kirkon vanha usko, jolla on aina elänyt ja elää sidoksissa todellisuuteen (Jeesus: Jumala ja ihminen; jo luomisessa ihmiseen istutettu eetos)  Näkymättömien pohjavirtojen olemassaolon tunnustaminen ja pyrkimys tiedostaa

UNELMA LUO MERKITYKSIÄ JA LIIKETTÄ MAASEUDUN KASVATTI VOI NYT TOTEUTTAA UNELMANSA

JOKAISELLA UNELMA MILLAINEN UNELMA SAA SINUT LIIKKEELLE KOHTI MAASEUTUA?

SUOJELU: SÄILYYKÖ TIKANKONTTI?

RAHA  TAHKO  OUTOKUMPU  TALVIVAARA  IMATRA  TALASKANGAS  SAIMAA  METSÄT SIJOITUSKOHTEINA HALUTUIMPIA KAUPUNKIEN LÄHEISYYDESSÄ, KALLEIMPIA ETELÄ- SUOMESSA  TAVARAREKAT  RIITTÄÄKÖ TÄMÄ?

NILSIÄN RUUKINSALO 1952 RINTAMAMIEHEN – UNELMA VAI PAKKO? ”Tule pois, ei vakkaata mittään!”

Mitä alkavissa seuroissa sanottiin?

HAUTAJAISET SEIS, KOSKA ”TÄMÄ ON TEIDÄN PAIKKA JA OSA” USKO ANTAA AINA LAAJEMMAN MERKITYKSEN OLEMASSAOLOLLE JA TYÖLLE KESKELLÄ VERTA, HIKEÄ JA KYYNELEITÄ (INKARNAATIO)

NILSIÄN RUUKINSALO 1952 USKOSSA TOIVOSSA RAKKAUDESSA PIMEYDESSÄ PILVEN ALLA

SAMA NÄKYMÄ 50 VUOTTA MYÖHEMMIN JA KOLMAS SUKUPOLVI Isäntä, s. 1953, eläkkeellä Isäntä 2009-

HAUTAJAISET SEIS, KOSKA USKO SANOO, ETTÄ TULEVAISUUS ON AINA TOISIN JA ENEMMÄN KUIN NYKYHETKI

Järjen vastainen epätaloudellinen käytös  Kesäinen perjantai-ilta, autojono matelee kävelyvauhtia Lahden moottoritiellä kohti pohjoista  Mikä saa liikkeelle?

HAUTAJAISET SEIS, KOSKA IHMINEN HAKEUTUU SINNE, MISSÄ VOI OLLA KOSKETUKSISSA SELITTÄMÄTTÖMÄN JA YLIAJALLISEN KANSSA

Suomalaisen vanha usko Uskomme nousee ikivanhasta yhteydestä luontoon

HAUTAJAISEIT SEIS, KOSKA  Uskonnot universaalisia  Uskontojen arvopohja vaikuttaa tavoitteisiin ja keinoihin  Uskonnot perustelevat olemassaolon merkityksen  Ihmisen identiteetissä uskonnollinen ulottuvuus Kirkon usko pärjää tässä kisassa tarjoten unelman, tien ja voiman pimeyttä, syntiä ja kuolemaa kaihtamatta

Laihialaisen emännän Maaria Perälän kädenjälkeä evankeliumikirjan teksteihin  Ja kun Herra tunsi uhrisavun tuoksun, hän sanoi mielessään: "Minä en enää koskaan kiroa maata ihmisen tähden, vaikka ihmisen ajatukset ja teot ovat pahat nuoruudesta saakka, enää en hävitä kaikkea elävää, niin kuin tein. - Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylvö eikä korjuu, ei vilu eikä helle, ei kesä eikä talvi, ei päivä eikä yö.” (1. Ms 8:21-22)  KVARTAALIA PITEMPI PERUSTELU VILJELYLLE

HAUTAJAISET SEIS, KOSKA JOKAINEN TARVITSE JOKA PÄIVÄ SYÖTÄVÄÄ PUHDASTA ILMAA VETTÄ

KIRKKO UNELMA MAASEUDUSTA  Hyvä ja elinvoimainen paikka asua nykyisille ihmisille ja tuleville sukupolville  Ihmiset eivät syrjäydy palvelujen tason, etäisyyksien, koulutus- ja kulttuuritarjonnan tai tulojen alhaisuuden vuoksi. > INFRA KUNTOON  Luonto säilyy mahdollisimman paljon omilla ehdoillaan ihmisen hoitamana.  Maaseutu tuottaa myös tulevien sukupolvien aikana ravintoa, toimeentuloa ja sielunlepoa  Jokamiehen oikeudet säilyvät > VIERAANVARAISUUS  Maaseutua kehitetään pitkäjänteisesti maaseudun asukkaiden ja koko kansan ehdoilla tulevat sukupolvet huomioon ottaen > LÄHIDEMOKRATIA  Maaseudun menneisyys näkyy ja on voiman lähteenä tuleville sukupolville.  Lue kirkon maaseutustrategiasta esim. netistä

KIRKKOHALLITUS ESITTÄÄ Leader-ryhmille  Seurakunnat ja seurakuntayhtymät mukaan aktiivisemmin maaseudun kehittämiseen.  Itsenäiset seurakunnat ja seurakuntayhtymät ovat potentiaalisia yhteistyökumppaneita Leader-rahoitetuissa maaseudun kehittämishankkeissa sekä hallinnoijina että toteuttajina.  Leader- toimintaryhmillä vastuu mukaan vetämisessä  SEURAKUNTIEN OLTAVA VALMIITA VASTAAMAAN KUTSUIHIN

KIRKON MAASEUTUTOIMIKUNTA VALMISTELEE  Maaseutuvaikutusten arviointia kirkon ja seurakuntien ratkaisuihin  Kun esim. seurakuntarakenteita järjestellään, tämä arviointi on maaseudun näkökulmasta välttämätöntä.  Toteutuuko se valtiossa ja kunnissa?

ORGANISAATIOMYLLÄKKÄ  KUNNAT JA SEURAKUNNAT SAMASSA VENEEESSÄ

Kunta ja seurakunta - lähtökohtien erilaisuus ja tavoitteiden samanlaisuus Kunta Seurakunta Arvot toiminnan ohjaajina (Kallunki 2010) Rationaaliset toimintaperiaatteet Toiminnan lähtökohdat ja perusta

Tavoitteiden osittainen samanlaisuus  Ihmisen paras  Elämän paras  Tulevaisuuden paras  Samassa veneessä väestöllisesti, maantieteellisesti ja osin taloudellisesti

ORGANISAATIOITA EI PIDÄ PERUSTELLA KAIKESSA SAMOISTA LÄHTÖKOHDISTA YHTEISTÄ Tasapuolisuus Valmiiden, tiedostamattakin jäävien elämän virtojen havaitsemisen vaikeus  Vastuut elämän keskukseen eli ihmisille  Yhteinen hyvä ERILAISTA Kirkossa sanan ohjaus, etiikka ja lait Kunnassa etiikka ja lait

LÄSNÄOLON ERILAISUUS KUNTA TUOTTAA, PALVELEE, MAHDOLLISTAA  Pitää huolta ja tuottaa palveluita tietylle alueelle jokaiselle  Valtio käskee (535 tehtävää) SEURAKUNTA ELÄÄ PAIKALLISESTI KAIKISSA TILANTEISSA  Elävälle Kristuksen ruumiille riittää jo yksi, kaksi tai kolme  Paikallinen mutta samalla maailman laajuinen, tämän- ja tuonpuoleinen, iankaikkinen, uskon kohde  Kirkkolaissa ja –järjestyksessä raamit, muuten itsenäinen ratkaisuissaan

UNELMAN TÄYTTYMYS SAVUSAUNA PEHMEÄ LÖYLY EI MITÄÄN KÄTKETTYÄ SANOTAAN VAIN MERKITTÄVÄÄ PERILLÄ JUMALASSA TAIVAASSA

UNELMA ODOTTAA VIELÄ TÄYTTYMYSTÄÄN

Hautajaiset seis, koska KERRAN TULEE AIKA - MILLOIN, SEN HERRA TIETÄÄ – JOILLOIN YÖ ON KIRKAS KUIN PÄIVÄ EIKÄ ILTA ENÄÄ PIMENE. (Sak. 14:7)