Luther, regimenttioppi, lähetys

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Advertisements

Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Mission Gallup 08 nettikyselyn yhteenveto. Jeesus tunnetuksi kautta maailman Taustatietoja • 446 vastaajasta 38% (m) ja 62% (n) • Vapaakirkollisia 84%
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Sanan voimaa Intiassa Raamattu tavoittaa kansat. Raamatunkäännöstyön lähtökohta: Raamatun sana kuuluu kaikille, jotka sitä kaipaavat.
HYVÄN TEKIJÄT SYYNISSÄ Apt 4:1—23 Opetus leipäsunnuntaissa
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö
RAKAS RAAMATTU 2007.
Paavalin kirje Filemonille
Kirkkovaltuusto § 29, liite nro 9 Strategia 2015
”Siellä minä olen heidän keskellään”
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Kohti aikuista kristillisyyttä
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
VALMISTELU Andreas 1. Rukoilemme yhdessä koko Kristuksen seurakunnan kanssa herätystä. 2. Etsimme parhaat keinot ja tavat lähestyä alueen ihmisiä. 3.Kutsumme.
”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille” Mark 16:15 Kuka käskee ja ketä ? Mikä on minun paikkani ja osuuteni ? Yhdessä.
Juha Kauppinen Consulting oy Rakenneselvitykseen liittyviä tutkimuksia Tiedotustilaisuus Karjasillan kirkolla Juha Kauppinen.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Valittu kansa – Israel vai me?
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
Jumala tuntee minut; Jeesus – Sana tuli ihmiseksi
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.
1 Meidän kirkko Ykseyttä etsivä yhteisö. Suomen ev.-lut. kirkon ekumeeninen strategia vuoteen 2015 KIRKKOHALLITUS¤
Suomi palaa 2011 EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi Mahdollisuus vaikuttaa lähetyskäskyn toteutumiseen Itämeren alueella EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi.
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
Toivon tiekartta Suomen Lähetysseuran strategia
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
Ajankohtaista ekumeniasta
Luterilaisen jumalanpalveluksen tunnuspiirteitä
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Nokian seurakunnan strategia
Yhteisöön kuulumisen etiikka
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
17. Kristinusko leviää lähetystyön ja siirtolaisuuden mukana
PAAVALI Henkilö Paavali ainut apostoli, joka ei henkilökohtaisesti tavannut Jeesus Nasaretilaista alkuperäiseltä nimeltään Saul, lähtöisin Vähästä-Aasiassa.
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
KRISTILLISTEN KIRKKOJEN EETTISET PAINOTUKSET
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
KRISTILLISEN KIRKON SYNTY (kpl 1)
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Jeesus liikkeestä valtionuskonnoksi
Rooman kirkosta koko Euroopan kirkoksi
Protestanttiset kirkot
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Paavali Henkilö Paavali ainut apostoli, joka ei henkilökohtaisesti tavannut Jeesus Nasaretilaista alkuperäiseltä nimeltään Saul, lähtöisin Vähästä-Aasiassa.
Lähetysopetus rippikoulussa
Reformoitu kirkko eli kalvinismi
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Maailmanlaajuinen kristinusko nykypäivänä
Reformoidun teologian oppi
4. Luterilainen kristillisyys
Suomen Lähetysseuran strategia
”Ruoveden rohkaisijat”
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
16. Kristillisperäiset uskonnot
Lähetysopetus rippikoulussa
:,: Kaikki, joita Henki johtaa, saavat nimen: lapsi Jumalan. :,:
Esityksen transkriptio:

Luther, regimenttioppi, lähetys Suomen teologinen instituutti 15.10.2008 Juhani Koivisto

1. Johdanto 1.1. Luther ja lähetystyö Löytöretket Lutherin aikana Lutherin raamattuopetuksessa missionaarinen motiivi Luther antoi virikkeitä raamatunkäännöstyölle Ei organisoitua lähetystyötä

1. Johdanto 1.2. Uskonpuhdistuksen suhde valtaan Keskiajan kirkon vallan kritiikki maallisen ja hengellisen vallan ero: CA 16 ja 28

2. Luther ja regimenttiopin motiivi Kristuksen valtakunta Kristus lunastus kirkko evankeliumi Maallinen valtakunta luominen laki esivalta lain 1. käyttö rakkaus lähimmäiseen

2. Luther ja regimenttiopin motiivi Lain ja evankeliumin erosta johtuva regimenttioppi haluaa säilyttää evankeliumin puhtauden. Esivalta nähtiin Jumalan luomistyöstä johtuvana myönteisenä asiana. Kristityn ja esivallan välillä on myös kriittinen jännite Room. 13/Ilm.13.

Lähetys ja regimenttioppi Lähetyskäskyä ja luomistyöhön liittyvää tehtävää viljellä ja varjella maata ei saa sekoittaa. Luuk. 10: 25-37

4. Kohtaamisen aikoja a. 1928: ”Sosiaalisen evankeliumin malli” . Opponentit Saksalaiset mm. Karl Heim b. 1968: ” Missio Dei ja vallankumouksen malli”: Opponentit mm, Lausannen liikkeen synty c. 2008: Nykyinen keskustelu

5. Ajankohtaisia kipupisteitä Regimenttioppi edellyttää kakseuden Entä, jos esivalta ei toimi? Lähetys ja sosiaalisen vastuun rajat

Teesejä 1. Kristillinen lähetystyö on kristillisen seurakunnan ainutlaatuinen tehtävä, joka perustuu Kristukseen ja hänen sovitustyöhönsä. 2. Kristillisen lähetystyön tehtäväksianto on määritelty kirkkaimmin lähetyskäskyssä. 3. Lähetystyössä tulee usko ja etiikka pitää yhdessä. Etiikan varaan rakentuva missio johtaa legalismiin 4. Yhteiskunnallinen uudistus tapahtuu normaalisti lain piirissä lain ensimmäisen käytön alueella. 5. Kristillinen lähetystyö kohtaa lähimmäisen tavalla, jossa todistus ja palvelu ovat yhdessä.