Kiintolevyn osiointi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietokoneen käyttöjärjestelmä
Advertisements

Muistit, apumuisti, cd-, dvd-levyt ja asemat, USB-muisti
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Active directory.
Suomen kielen ominaispiirteet.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
YV9TV1-07 Mikron käyttöönotto ja ylläpito Juha Korhonen
YV9TV1-07 Mikron käyttöönotto ja ylläpito Juha Korhonen
HUS Plus Tilannekatsaus
Käyttöjärjestelmien perustehtävät
CD-ROM-asema mikrossa
Kuinka rakentaa tietokone itse
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
VMware workstation. VMware •Virtual Machine •Yhtiö perustettu vuonna 1998 •1999 julkaisi ensimmäisen tuotteen: VMware for workstations •2001 tuli VMware.
Samba seminaari. Historiaa  Ensimmäinen versio 1992  Kehittäjä Andrew TridgellAndrew Tridgell.
EXtensible Markup Language
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely •Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
13. Pakkaukset.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Antti Tiihala, Esa Tuuri, Matti Ali-Löytty, Janne Karhu
Windows NT Mika Purmonen
@ Leena Lahtinen Helia OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 OP.
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS. OPINTOJAKSON TOTEUTUS  KESTO: –  PÄIVÄOPISKELIJAT: – KAKSI LUOKAA (SUOMI) –YKSI LUOKKA (ENGLANTI)
Puolijohdefysiikan nettisivut
Prosenttilaskua, tiivistelmä
Ohjelman perusrakenteet
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
Käyttöjärjestelmien käynnistyminen
Virtuaalisointi.
Murtoluvun supistaminen
Kurssivalinnat Ykköset, syksy Kurssit valitaan O Pääsääntöisesti numerojärjestyksessä O (opinto-opas s , 77) O etenkin VIERAAT KIELET, ÄI,
Novell NetWare Verkkokäyttöjärjestelmä. NOS (Network Operating System) Yleensä järjestelmäriippumaton. Antaa: Läpinäkyvän (käyttäjän kannalta protokollavapaan)
Mandrake linux Seminaarityö. Linux -Linux on vapaa Unix-tyyppinen käyttöjärjestelmä. Tavallisesti Linuxista puhuttaessa tarkoitetaan "levitysversiota"
Viestintäsuunnitelma
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi AIKIS -hanke Teknisen toimivuuden määrittelyt Keskustelun pohjaksi
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Tietokannan normalisointi
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS. OPINTOJAKSON TOTEUTUS  KESTO: –  AVOIMEN OPISKELIJAT: – YKSI LUOKA (SUOMI) – LUOKKA ICT02O-1.
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Tietokone asiantuntijan työvälineenä ICT01D Tietokoneen toiminta Juhani Merilinna.
Linux palomuurina Kimmo Karhu, EL0A
SUSE linux Sami Kiviharju OH Historiaa.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
DNS ja DHCP palvelut Linuxissa
Javascript 2: Ohjelmointikielen ominaisuudet Jaana Holvikivi Metropolia.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
DHCP Antti Pöyhönen.
Windows 2000 Jukka Stranden Marko Suhonen Käyttöjärjestelmät Seminaari 2006.
Tietoturva Toni Pirinen Esa Kuparinen Otso Lonka
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
PADS –ohjelmiston asetukset: Ohjeet kirjaston luontia ja ylläpitoa varten sekä varmuuskopiointi HUOM !!!! Kaikki piirilevysuunnittelu uudella PADS –versiolla.
Kovalevy-liitännät Ahti Kare.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Scalan valmiit kokoelmat. Mikä on kokoelma?  Tietorakenne jonka tehtävänä on pitää kirjaa (useista) tietyn tyyppisistä arvoista. Kokoelman sisältämiä.
Jonna Kyllönen mylept14B
Wilman käyttäjätunnukset
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 Leena Lahtinen Helia
14. Hyvä ohjelmointitapa.
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 Leena Lahtinen Helia
13. Pakkaukset.
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS.
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS.
13. Pakkaukset.
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS.
Esityksen transkriptio:

Kiintolevyn osiointi

Osiointi Kiintolevyn osiointi tarkoittaa levyn jakamista osiin. Uusi kiintolevy on aina osioitava eli sillä pitää olla vähintäin yksi osio. Useita osioita käytetään: Haluttaessa jaotella tiedostoja Esim. Ohjelmat ja datatiedostot eri osioilla Asennettaessa samalle kiintolevylle useita käyttöjärjestelmiä. Kiintolevy on niin suuri, että käyttöjärjestelmä ei pysty käsittelemään sitä yhtenä osiona.

Yleistä Tarvittavien osioiden määrä ja koko ovat yleensä mielipidekysymyksiä. Palvelimissa hyvä ratkaisu on asentaa käyttöjärjestelmä omalle osiolleen erikseen datatiedostoista. Tällöin käyttöjärjestelmäosio voidaan tyhjentää ja asentaa käyttöjärjestelmä uudestaan. Erillisellä osiolla olevat datatiedostot säilyvät ennallaan. Jos osioita on hyvin useita, niiden hallinta voi olla vaikeaa.

Yleistä Samalla osiolla voi periaatteessa olla useita käyttöjärjestelmiä, jos ne osaavat käyttää samaa tiedostojärjestelmää. Osiolla voi olla vain yksi tiedostojärjestelmä. Tiedostojärjestelmiä ovat mm. Fat, vfat, fat32 ja ntfs. Osioiden poistaminen ja uudelleen luonti yleensä tuhoaa osion sisältämät tiedostot.

Osioinnin tekeminen Osiointi voidaan tehdä käyttöjärjestelmän asennusohjelmalla. Yleensä kannattaa aluksi tehdä vain käyttöjärjestelmän osio ja tehdä muut osiot käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen. Käyttöjärjestelmän mukana tulevalla ohjelmalla voidaan tehdä kiintolevylle lisäosioita. DiskManager/Levyn hallinta Windows:ssa. Osiointia varten on olemassa omia ohjelmia kuten Partition Magic. Näillä voi myös muuttaa olemassa olevien osioiden kokoa tuhoamatta tiedostoja.

Osiotyypit Kiintolevy voidaan jakaa 1-4 perusosioon. Perusosiot voivat olla primary tai extended- tyyppisiä. Ensimmäinen osio on yleensä oltava primary- tyyppinen. Vain yksi osio voi olla extended-tyyppinen.

Osiotyypit Extended osio jaetaan edelleen yhteen tai useampaan loogiseen osioon. Extended-osiota ei käytetä suoraan vaan käytetään sen sisältämiä loogisia osioita. Loogiset osiot toimivat ohjelmien kannalta samalla tavalla kuin primary-tyyppiset osiot.

Osioiden määrä Loogisten osioiden määrällä ei ole periaatteessa yläraja, joten kiintolevyllä voi olla miten monta osiota tahansa. Windows:ssa osioiden määrää rajoittaa levyasematunnusten määrä. Jos tunnuksia ei käytetään muualla esim. Verkkolevyasemina, käytössä on 26 tunnusta. Linuxissa voi olla 63 osiota jokaisella kiintolevyllä.

Esimerkkejä Kiintolevy Primary-osio extended-osio Loogiset osiot G: C: D: E: F: Kuvassa on kiintolevy jaettu viiteen osioon, joista kolme on loogisia. Yhtä hyvin primary-osioita voisi olla yksi ja loogisia neljä. Yleensä ensimmäinen osio on oltava primary-tyyppinen.

Osioiden tunnukset Kaikille Windows:n käyttämille osioille annetaan kirjaintunnukset. Tunnukset annetaan automaattisesti alkaen tunnuksesta C:. Tunnukset annetaan järjestyksessä ensin kaikille primary-osioille ja sen jälkeen loogisille osioille. Tunnuksia on käytössä kirjaimet C-Z. A ja B on varattu levykeasemille. WindowsXP osaa käyttää osioille myös tunnuksia A ja B. Samoja tunnuksia käytetään myös verkkoasemille. Tunnusten määrä rajoittaa osioiden määrän.

Osioiden tunnukset Huomaa, että tunnukset voivat muuttua, jos lisäät koneeseen toisen kiintolevyn. Jos koneessa on alunperin yksi kiintolevy, jossa on primary ja looginen osio, osiolla on tunnukset C: ja D:. Kun lisätään toinen kiintolevy, jolla on primary-osio, tälle osiolla annetaan tunnus D: ja alkuperäisen loogisen osion tunnus muuttuu E:ksi. Linux käyttää osioille numeroita. Primaariosioiden numerot ovat 1-4 ja loogisten 5-63. Numerointi on selkeämpi kuin Windows:n tunnukset. Yksittäisen osion numero ei muutu lisättäessä tai poistettaessa osioita.