Oskilloskooppi Pekka Rantala 13.1.2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kehäantennit Looppi, silmukka
Advertisements

Excel ja makrot Excel koostuu kahdesta eri osasta Alt+F11 VBA
OH-SRH : GPS & Autopilotti Malmin Ilmailukerho, Tuomas Kuosmanen.
Joulukortti kuvaan lisäämällä tai piirtämällä
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 2 Kuvan lisäys ja muokkaaminen.
Tietokonetekniikka 4 Tieto ja tiedon talletus
1 Opiston Moodleopas KALVOSTO 3 – KURSSIN MUOKKAAMINEN KTOL:n Moodle-työryhmä Olli Ruohomäki.
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Garmin GPS Käyttöä käytännössä Timo Hyvönen 2013.
Luku 1. Siirtotekniikan käsitteitä – Taajuus
TILDA-Verkkotilastointi
Nopeudesta ja kiihtyvyydestä

Maksuyhteenveto ja osoitetarrat • Kirjautumisohjeet netissä • Käyttöohjeita voit tutkia kirjauduttuasi • Rekisteritietoja ei saa luovuttaa kellekään, niitä.
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
KyläNetti - sivun tekeminen • KyläNetti-sivustoon on luotu valmiiksi esimerkinomainen sivurakenne, jota voi vapaasti muokata • Kaikki sivut eivät ole näkyvissä.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin

Nopeus s t v nopeus = matka: aika v = s :t
Suomi-Venäjä-Seuran Ankkuri-jäsenrekisteri
Tietojen hallinta Alkuperäinen teksti:
Topintupa , mobiilipilotti Blogien käyttöönotto.
Tiheys.
Tilavuus.
Tilavuus.
Vaihtovirtatöiden instrumentteja
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
RADIOKANAVAT.
Webbisivut ja maistelutilan varausjärjestelmä Ilkka Siissalo
LEVEYDEN JA PITUUDEN SÄÄTÄMINEN LEVEYS :0 PITUUS :1 2 Yhdistävä suoraommel3 4 5 PITUUS :3 LEVEYS : Huolittelu siksak5 LEVEYS :5 PITUUS :1 2 Huolittelu.
FSK-Frequency Shift Keying
Mittauksissa käytetään vain kalibroituja mittavälineitä.
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
Syksy 2001Johdatus bioinformatiikkaan / T. Pasanen 1 7. Monirinnastus Geeni perhe: ryhmä läheisiä toisilleen sukua olevia geenejä, jotka koodaavat samankaltaisia.
Tiedon esittäminen.
Suomi-Venäjä-Seuran Jäsenrekisteriohjelma
Vapaa aihe Kysymykset.
GPS Global Positioning System. Mikä GPS on? Yhdysvaltain puolustusministeriön kehittämä ja rahoittama satelliittipaikannusjärjestelmä sekä sotilas- että.
Johtokoodaus Historia, toiminnalliset syyt ja toteutustapojen hintaerot ovat johtaneet eri johtokoodaustapojen kehittämiseen. Hyvälle johtokoodaukselle.
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
Mittaustekniikka 26 AD-muuntimia Liukuhihna – Pipeline Muunnos tehdään useassa peräkkäisessä pipeline- asteessa, joissa kussakin ratkaistaan joukko bittejä.
Systeemityö 2 Tilakaavio – State machine diagram
UMF I Luento 7. Viime kerralta Lue II.5 ja II.6. Lause II.5.1 tapauksessa f(x,y) = (x, sin(y)) ja g(x, y) = (cos(x), y). Voit lähettää epäselvistä kohdista.
Algoritminen ajattelu
Oskilloskooppi Pekka Rantala
Mittalaitteen tarkkuus Kun T-dataloggeri on Matlab-havainnollistusta myöten valmis…: Yleismittarien vertailua
Esityksen ”fonteista” päätteettömät kirjaimet (groteski) erottuvat paremmin kun teksti on suurta, esim. ARIAL on päätteetön kirjaintyyppi päätteelliset.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Liike Nopeus ja kiihtyvyys.
1 OH6KVP Heijastinantennit Heijastinantennit ovat yleisimpiä korkean vahvistuksen antenneja niillä saavutetaan yleisesti yli 30 dB vahvistuksia mikroaaltotaajuuksilla.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Väliaineen vastus.
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
Sähköisen kokeen pitäminen
Ajatuksesta albumiin Digitaalikameran käytön jatkokurssi.
Suunnistuksen kuivaharjoitus Aapo Leskinen/Sporzz.
Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron
”Either you lose Power or you lose the Point”
Algoritminen ajattelu
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Kuvien piirtäminen LibreOffice Draw.
Pisara 4 Ympäristö- ja luonnontieto
Perälaudan käyttö kuorma-autolla.
Tutki putoamisliikettä videon avulla
aihe tekstiä SmartArt-kuva, jossa on kuvia punaisella taustalla
Kaveritaidot.
Esityksen transkriptio:

Oskilloskooppi Pekka Rantala 13.1.2012

Signaalien katselulaite pystysuunta vertical jännite-akseli herkkyys x V / ruutu pyyhkäisynopeus x s / ruutu vaakasuunta horizonal aika-akseli

Kuvaa voi säätää vaakasuunnassa Venyttäminen ja kutistaminen vastaa pyyhkäisynopeuden säätämistä Kuvaa voi siirtää vaakasuunnassa ilman venytystäkin, pelkkä paikan säätäminen (horizontal position)

Kuvaa voi säätää pystysuunnassa Venyttäminen ja kutistaminen vastaa herkkyyden (tai vahvistuksen) säätämistä Kuvaa voi siirtää pystysuunnassa ilman venytystäkin, pelkkä paikan säätäminen (vertical position)

Ruudulla näkyy osa signaalista Signaali itsessään on loputtoman pitkä. Ruudulle siitä saadaan näkyviin vain lyhyt osa. VAI Kuvan pituus määrätään pyyhkäisynopeudella. Miten määritetään kuvan alkukohta?

Liipaisu eli triggaus I Triggauksella määritetään signaalista se hetki, jolloin kuvan piirtäminen ruudulle alkaa. Perusmuodossa triggauksessa on kaksi ehtoa: Muutossuunta: nouseva tai laskeva reuna. Jännitetaso, joka signaalin pitää saavuttaa. Rising edge Falling edge

Liipaisu eli triggaus II Triggaus toteutuu aina, kun: edellinen kuva on piirretty valmiiksi ja triggausehto seuraavan kerran toteutuu. Jos signaalista löytyy triggausehdon toteuttava kohta, niin oskilloskooppi piirtää ruudulle jatkuvasti uusia kuvia. Ihmisen näkemisen hitaudesta johtuen ihminen näkee usean peräkkäisen kuvan ”yhteiskuvan”.

Liipaisu eli triggaus III Jos triggaus ei ole kunnossa, niin se ilmenee kuvan väreilynä ja suttuisuutena. Ja toisinpäin Jos skoopin kuva ei ole kaunis ja paikallaan pysyvä, niin yleensä syynä on triggaus-ongelmat.

Liipaisu eli triggaus IV Triggausehtona on nouseva reuna ja taso Ruudun leveys

Liipaisu eli triggaus V Triggausehtona on nouseva reuna ja taso Ruudun leveys

Onnistunut triggaus Pitää olla yhden jakson aikana yksiselitteinen Reunan suunta (nouseva tai laskeva) Jännitetaso Jos e.m. ehdot ei täyty, niin Käytetään triggaukseen toista signaalia/kanavaa Käytetään kertapyyhkäisyä, single Säädetään ikkunan leveys tasan jakson pituiseksi (Huono juttu, aika-akseli epämääräinen)

Triggauksen asettaminen Kanava, source Reuna, edge Nouseva, rising Laskeva, falling Muoto, mode Auto tai Normal Jännitetaso, level Level

Sydänkäyrän tutkiminen Kytke signaaligeneraattorin lähtö oskilloskoopin 1-kanavaan Hae generaattorista sydänkäyrä: ARB (arbitrary, ”valinnainen”) Select Wform Built-In Cardiac Paina oskilloskoopista ”Auto scale”

Sydänkäyrän triggaus Säädä aika-akselia niin, että näytöllä näkyy 5-10 jaksoa. Säädä triggauksen tasoa (level) ylös-alas. Millä tasolla saadaan hyvä kuva?

Siniaallon tarkastelua Säädä generaattorista Taajuus 10 kHz Amplitudi 5 V peak-to-peak Offset 0,0 V

Siniaallon mittausta Mittaa skoopilla kursoreiden avulla, kirjoita tulokset paperille muistiin. Signaalin jaksonpituus Amplitudi huipusta huippuun Miltä tulokset vaikuttavat?

Kytke 50 Ω:n vastus !! Generaattorin lähtö on sovitettava 50 Ω:n kuormaan! Pelkkä oskilloskoopin tulo vastaa avointa linjan päätä. Zin = hyvin suuri. Ilman sovitusta signaali heijastuu ja skooppi näkee amplitudin 2-kertaisena, etenevä + heijastunut signaali 50 Ω:n vastus kytketään T-kappaleella.

Siniaallon mittausta uudestaan Lisää kaapeliin 50 Ω:n vastus T-kappaleella Generaattorin asetukset: 10 kHz 5 V p-to-p Offset 0,0 V Mittaa skoopilla kursoreiden avulla Amplitudi huipusta huippuun Miltä tulokset vaikuttavat?

Siniaallon mittausta lisää Mittaa skoopilla Quick measure -toiminnolla Amplitudi huipusta huippuun Amplitudin tehollisarvo, RMS Miltä tulokset vaikuttavat? Mikä yhteys on huipusta huippuun arvon ja tehollisarvon välillä?

Kanttiaallon tarkastelua Minkä parametrien avulla kanttiaalto eli sakara-aalto voidaan kuvata yksiselitteisesti? Taajuus Amplitudi: Vhigh, Vlow Offset, nollasiirtymä (amplitudi peak-to-peak) Duty cycle, pulssisuhde

Kanttiaallon tarkastelua Säädä generaattori lähettämään kanttiaaltoa: Taajuus 25 kHz Amplitudi: Vhigh = 3,8 V Vlow = -0,4 V Duty cycle 33 % Mittaa oskilloskoopin kursoreilla taajuus ja amplitudi Mittaa mittaustoiminnolla Duty cycle