Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Oskilloskooppi Pekka Rantala 25.3.2014.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Oskilloskooppi Pekka Rantala 25.3.2014."— Esityksen transkriptio:

1 Oskilloskooppi Pekka Rantala

2 Signaalien katselulaite
pystysuunta vertical jännite-akseli herkkyys x V / ruutu Y-akseli X-akseli pyyhkäisynopeus x s / ruutu vaakasuunta horizontal aika-akseli

3

4 Kuvaa voi säätää vaakasuunnassa
Venyttäminen ja kutistaminen vastaa pyyhkäisynopeuden säätämistä Kuvaa voi siirtää vaakasuunnassa ilman venytystäkin, pelkkä paikan säätäminen (horizontal position)

5 Aika-akselin säädöt, horizontal - toisella nupilla pyyhkäisynopeus: aika/ruutu (venytys) - toisella nupilla vaakasuunnan siirtäminen

6 Kuvaa voi säätää pystysuunnassa
Venyttäminen ja kutistaminen vastaa herkkyyden (tai vahvistuksen) säätämistä Kuvaa voi siirtää pystysuunnassa ilman venytystäkin, pelkkä paikan säätäminen (vertical position)

7 Pysty-akselin säädöt, vertical - toisilla nupeilla herkkyys: volttia/ruutu (venytys) - toisilla nupeilla pystysuunnan siirtäminen

8 Ruudulla näkyy osa signaalista
Signaali itsessään on loputtoman pitkä. Ruudulle siitä saadaan näkyviin vain lyhyt osa VAI Kuvan pituus määrätään pyyhkäisynopeudella. Miten määritetään kuvan alkukohta?

9 Liipaisu eli triggaus I
Triggauksella määritetään signaalista se hetki, jolloin kuvan piirtäminen ruudulle alkaa. Perusmuodossa triggauksessa on kaksi ehtoa: Muutossuunta: nouseva tai laskeva reuna. Jännitetaso, joka signaalin pitää saavuttaa Rising edge Falling edge

10 Liipaisu eli triggaus II
Triggaus toteutuu aina, kun: edellinen kuva on piirretty valmiiksi ja triggausehto seuraavan kerran toteutuu. Jos signaalista löytyy toistuvasti triggausehdon toteuttavia kohtia, niin oskilloskooppi piirtää ruudulle jatkuvasti uusia kuvia. Ihmisen näkemisen hitaudesta johtuen ihminen näkee usean peräkkäisen kuvan ”yhteiskuvan”.

11 Liipaisu eli triggaus III
Jos triggaus ei ole kunnossa, niin se ilmenee kuvan väreilynä ja suttuisuutena. Ja toisinpäin Jos skoopin kuva ei ole kaunis ja paikallaan pysyvä, niin yleensä syynä on triggaus-ongelmat.

12 Liipaisu eli triggaus IV
Triggausehtona on nouseva reuna ja taso Ruudun leveys

13 Liipaisu eli triggaus V
Triggausehtona on nouseva reuna ja taso Ruudun leveys

14 Onnistunut triggaus Pitää olla yhden jakson aikana yksiselitteinen
Reunan suunta (nouseva tai laskeva) Jännitetaso Jos e.m. ehdot ei täyty, niin Käytetään triggaukseen toista signaalia/kanavaa Käytetään kertapyyhkäisyä, single Säädetään ikkunan leveys tasan jakson pituiseksi (Huono juttu, aika-akseli epämääräinen)

15 Triggauksen asettaminen
Kanava, source Analogiakanava 1 tai 2 Reuna, edge Nouseva, rising Laskeva, falling Muoto, mode Auto tai Normal Jännitetaso, level Level

16 Triggaustoiminnot - source (kanava 1 vai 2) - edge (nouseva vai laskeva reuna) - level (pyöritettävä nuppi)

17 Käytössä olevat kanavat

18 Merkinnät ruudun reunoilla triggaustaso näkyy, kun pyöräyttää level-nuppia
1 2 Kanavan 1 0-taso Kanavan 2 0-taso kuvan ulkopuolella

19 Kiinnitä huomiota Kaksi täysin eri arvot omaavaa signaalia voi ruudulla näyttää aivan samanlaisilta! Mikä on pystysuunnan herkkyys? Esim. 5 µV/ruutu on eri kuin 2 V/ruutu Mikä on vaakasuunnan pyyhkäisynopeus? Esim. 10 µs/ruutu on eri kuin 20 ms/ruutu Missä on kanavan 0-kohta? Onko signaalissa offsettia? Vai onko signaali symmetristä 0-kohdan suhteen?

20 Sydänkäyrän tutkiminen
Kytke signaaligeneraattorin lähtö oskilloskoopin 1-kanavaan Hae generaattorista sydänkäyrä: ARB (arbitrary, ”valinnainen”) Select Wform Built-In Cardiac Paina oskilloskoopista ”Auto scale”

21 Sydänkäyrän triggaus Säädä aika-akselia niin, että näytöllä näkyy 5-10 jaksoa. Säädä triggauksen tasoa (level) ylös-alas. Millä tasolla saadaan hyvä kuva?

22 Siniaallon tarkastelua
Säädä generaattorista Taajuus 10 kHz Amplitudi 5 V peak-to-peak Offset 0,0 V

23 Siniaallon mittausta Mittaa skoopilla kursoreiden avulla, kirjoita tulokset paperille muistiin. Signaalin jaksonpituus Amplitudi huipusta huippuun Miltä tulokset vaikuttavat?

24 Kytke 50 Ω:n vastus !! Generaattorin lähtö on sovitettava 50 Ω:n kuormaan! Pelkkä oskilloskoopin tulo vastaa avointa linjan päätä. Zin = hyvin suuri. Ilman sovitusta signaali heijastuu ja skooppi näkee amplitudin 2-kertaisena, etenevä + heijastunut signaali 50 Ω:n vastus kytketään T-kappaleella.

25 Siniaallon mittausta uudestaan
Lisää kaapeliin 50 Ω:n vastus T-kappaleella Generaattorin asetukset: 10 kHz 5 V p-to-p Offset 0,0 V Mittaa skoopilla kursoreiden avulla Amplitudi huipusta huippuun Miltä tulokset vaikuttavat?

26 Siniaallon mittausta lisää
Mittaa skoopilla Quick measure -toiminnolla Amplitudi huipusta huippuun Amplitudin tehollisarvo, RMS Miltä tulokset vaikuttavat? Mikä yhteys on huipusta huippuun arvon ja tehollisarvon välillä?

27 Kanttiaallon tarkastelua
Minkä parametrien avulla kanttiaalto eli sakara-aalto voidaan kuvata yksiselitteisesti? Taajuus Amplitudi, Vhigh, Vlow Offset, nollasiirtymä (amplitudi peak-to-peak) Duty cycle, pulssisuhde


Lataa ppt "Oskilloskooppi Pekka Rantala 25.3.2014."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google