Suomen Lähikauppa Oy Lähipalveluiden turvaaminen nykyisillä ja suunniteltavilla asuinalueilla. Mika Vesterinen ja Hannele Suovo 19.1.2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Monikanavainen Kesko ja K-ryhmä
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Tervetuloa eLiiketoiminnan tietoiskuun 1. / / /
Posten Logistik SCM OY Logistiikan ykkönen.
Tiedotustilaisuus Rakennustoimisto Pohjola Oy •Vuonna 1989 perustettu perheyritys •Toiminta-alue Pirkanmaa ja Etelä-Suomi •Liikevaihto n. 35,5.
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
OSTA LÄHELTÄ – KEHITÄ KUNTAASI
Case: City Car Club Autojen yhteiskäyttö Turussa Työpaja
©Tampereen kaupunki Tampereen kaupunki, tietohallinto Business with Public Information Oct 2, 2007, Tampere Tampereen kaupunki julkisen tiedon jakelijana.
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
” Julkisen liikenteen uudistamiseen julkisin hankinnoin ” Mikko Jokinen,Ympäristötoimenjohtaja Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto TEKES-aamukahvit.
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Kokeiltavat ubiikit palvelut Alpakka-hanke Maunulassa 2008 tutkija Sirkku Wallin Teknillinen korkeakoulu TKK projektipäällikkö Anna Kanervo Helka ry. Maunulan.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Miten Villähteen ja Uudenkylän alueita voisi kehittää?
Palveluverkko ja palvelujen järjestäminen Sivistystoimi
NELIÖT KOHDALLEEN KESTÄVÄSTI KAUPAN TAVOITTEITA TUKIEN?
Hitech Business Breakfast Perjantai Kimmo Paajanen.
HÄMEENLINNAN SEUDUN TOIMITILAMARKKINAKATSAUS TAMMIKUU 2008
Tampereen kaupunkiseudun rakennemallin tavoitteet Seutuhallituksen tavoiteseminaari Kuntajohtajakokous Maankäyttö- ja rakennetyöryhmä.
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
PALVELUSETELIKÄYTÄNNÖT RAUMALLA Pekka T. Jaatinen.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Pienet ja keskisuuret tavarantoimittajat kaupan yhteistyökumppaneina - HoReCa-tukkukaupan näkökulma Järjestöpäällikkö Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa.
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? EN HURUDAN METROPOLSTAD? Helsingin valtuusto / Helsingfors fullmäktige Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Rajapintojen käyttöönottohankkeet Jyväskylässä
Tulevaisuuden haasteet ja tarpeet korjausrakentamisessa 8. 10
Yrityskysely 2012 Sähköpostikyselyjä lähetettiin 426 kpl (v.2011:502 kpl) Vastauksia 255 kpl(v. 2011:454 kpl) Vastausprosentti: 60%(v. 2011:
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
RMTIMA/ Suorat sijoitukset Suomeen Airi Heikkilä Rahoitusmarkkina- ja tilasto-osasto.
HAIPRON KÄYTTÖ JA KOKEMUKSET – Turvallisuuspäällikkö Lasse Koste
Vantaan asuntorakentamisennuste
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Usage of biofuel in Finnish municipal heat supply systems South-East Finland - Russia European Neighborhood and Partnership Instrument St. Petersburg.
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Sairaanhoitopiirin johtaja Timo Kunttu KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Terveyteen tiedolla, taidolla.
Toimeentulotuen menot 2011 Hannele Tanhua Toimeentulotuen menot / Hannele Tanhua1.
Yrityksen ja projektin esittely
Matkailun mahdollisuudet käyttöön! PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Espoon kuntalaiskuuleminen Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Rakennesuunnitelma 2040 Valtuustoinfot 8-9/2013 Päivi Nurminen ja Kimmo Kurunmäki.
T U L I M M E S U O M E E N. SUOMALAINEN KAUPPA TARVITSEE KILPAILUA  kaupan kansainväliset toimijat pitävät huolen kilpailusta  toimivat ja kilpaillut.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Kaupan merkitys kansantaloudessa
Laajasaloon vetovoimainen uuden ajan lähikauppakeskus! yliopistotutkija, dosentti Pasi Mäenpää blogs.helsinki.fi/lahioostarit.
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Kauppa Suomessa Jaana Kurjenoja.
Pellervon Päivä 2007 Talousennusteet –
Talousennusteet - mitä yritysjohto voi niistä oppia?
KPL 4. HELSINKI PÄÄKAUPUNGIKSI
Itsenäisten osuuskauppojen yhtiö
Rakennetun ympäristön paikkatiedot RYM-C2004
Metsäjohtaja Sauli Brander UPM Metsä
Palvelukulttuurin muutos
Esityksen transkriptio:

Suomen Lähikauppa Oy Lähipalveluiden turvaaminen nykyisillä ja suunniteltavilla asuinalueilla. Mika Vesterinen ja Hannele Suovo 19.1.2012

Suomen Lähikauppa Oy vuonna 2012 Strateginen painopiste lähikaupassa 502 Siwaa, 166 Valintataloa ja 3 Euromarkettia viimeisin avaus Valintatalo Asuntila, Ylöjärvi 26.1.2012 125 Siwaa auki joka päivä ympäri vuoden Noin puoli miljoonaa asiakasta joka päivä Vuonna 2010 liikevaihto 1,1 mrd euroa, markkinaosuus 9,0 %, noin 5 600 työntekijää Toimitusjohtaja Ralf Holmlund huhtikuusta 2010 alkaen Suomen Lähikaupan omistajat IK Investment Partners 67,8 % Osuuskunta Tradeka-yhtymä 16,1 % Wihuri Oy 16,1 %

Muuttuva yhteiskunta; millainen Suomi on vuonna 2020? Yleisiä trendejä: väestön ikääntyminen pienten talouksien määrän kasvu kulutustarpeiden pirstaloituminen nettikaupan merkitys hankintakanavien monipuolistumisessa ei kuitenkaan odotettavissa merkittävää osuutta pt-kaupassa, eikä varsinkaan tuoretuotteissa ja pakasteissa lähikaupan murros täydennysostopaikasta lähipalvelukeskukseksi? Lähitulevaisuuden Suomessa lähipalveluilla ja lähikaupoilla on palveluiden saatavuuden turvaamisessa entistä merkittävämpi rooli.

Uusien asuinalueiden tai olemassa olevien asuinalueiden täydennysrakentamisen suunnittelu Kaavasuunnittelussa tulisi varmistaa, että kaavoitettavien asuinalueiden väestömäärä olisi riittävä lähipalveluiden kannattavan tuottamisen kannalta ja toisaalta kaavoituksen suunnittelumääräyksissä tulisi ottaa huomioon lähipalveluiden tarvitsemat liiketilat. Uusia asuinalueita suunniteltaessa näiden tavoitteiden täyttymistä helpottaisi, jos alueelle suunniteltaisiin riittävän väestön turvaava tiiviin rakentamisen alue, jossa kyseiset palvelut sijaitsevat ja sen taakse / ympärille sijoitettaisiin matalamman ja harvemman rakentamisen alue. Kaupungin, gryndereiden ja palveluiden tuottajien yhteistyötä tulee syventää ja se tulee aloittaa aikataulullisesti jo suunnittelun alkuvaiheessa

VÄESTÖPOHJA JA OSTOVOIMA Väestöpohjan riittävyys 2000 asukasta -> alle 100 m2 Siwa 2500 asukasta -> perus-Siwa n. 250 m2 >3000 asukasta -> 399 m2 VT-ruokakauppa Valitettavan usein asuinalueita on suunniteltu ja suunnitellaan n. 1500 asukkaalle -> ei mahdollista kannattavaa lähipalvelujen tuottamista Tämän seurauksena pettyneet asukkaat valittavat kaupungeille ja kaupparyhmittymille, kun ei ole palveluita. Riittävän väestöpohjan merkitys korostuu uusilla asuinalueilla, joissa ei ole valmiita liiketiloja, vaan investointiin sisältyy myös uuden liikerakennuksen rakentaminen.

Case Toppilansaari, Oulu

Lähikaupan sijoittuminen Uusien asuinalueiden tai olemassa olevien asuinalueiden täydennysrakentamisen suunnittelu Lähipalvelujen tarpeet kaavoituksen suuntaan ovat: kyseiset tilat tulisi suunnitella asuinalueen nieluun tai muuten keskeiselle alueelle, jossa on mahdollisimman tiivis lähialueen asutus kotoperäisen asioinnin näkökulmasta myös lähipalvelupisteelle (voi olla muutakin kuin kauppaa) tulisi varata ainakin kohtuullinen määrä pysäköintipaikkoja, asioinnin mahdollistamiseksi työmatkapendelöinnin yhteydessä lisäksi lähipalvelut tulisi sijaita julkisen liikenteen linjojen varrelle lähelle pysäkkejä Rakennesuunnittelussa tulee huomioida pt-kaupan erityistarpeet tavaroiden siirtelystä aiheutuvat äänet kompressoreiden ja lauhduttimien sijoitus tavarahuolto ja jätehuolto

Jätkäsaari, Hki (aloitusasemakaavaluonnos 2007) - tarvitaan syvempää yhteistyötä kaupungin, grynderin ja kaupan välillä Asemakaavaluonnoksessa runsaasti liiketiloja kivijaloissa Market-varaus alueen nielussa Lopullisessa kaavassa tiloja ei kuitenkaan ole suunniteltu pt-kaupan tarpeista yksittäiset liiketilat liian pieniä ja hankalan muotoisia myös lähikaupan toiminnan edellytyksenä on muutama toimiva pysäköintiruutu kaupan edessä

Paikkatiedon hyödyntäminen Suomen Lähikaupan kauppapaikkahankinnassa ja tilasuunnittelussa Ohjelmistoalustana Esrin ArcGis -karttaohjelmisto Hyödynnettävät aineistot: Tilastokeskuksen ruututietokanta väestötiedot: määrä, elinvaiheet, työpaikat, jne. A.C. Nielsenin myymälärekisteri pt-toimijoiden sijainti, myynti ja pinta-alat Ykkösbonus -kanta-asiakasmyynnit Tilasuunnittelua tukemaan kehitetty yhteistyössä SLK:n, Xtractin ja Esrin kanssa internetpohjainen LkTila -sovellus, jossa em. tietokantojen tietoja yhdistelemällä optimoidaan kunkin myymälän tuoteryhmittäinen tilan tarve

Paikkatiedon kehittämisen tarpeet Suomen Lähikaupan kauppapaikkahankinnassa: - ajantasaisten kaavakarttojen yhdistäminen kartta-aineistoon

Kiitokset mielenkiinnosta Kiitokset mielenkiinnosta ! Hannele Suovo kauppapaikkapäällikkö Suomen Lähikauppa Oy hannele.suovo@lahikauppa.fi 050-5955806