Valistus Tyylisuunta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Valistus.
Advertisements

Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
License To Kill Yleistietoa  Kirjailija Ian Flemingin vuonna 1952 kehittämä fiktiivinen brittiläinen agentti.  Useita romaaneja ja elokuvia. Eri Bond.
Renessanssi Tekijät: Mia Muhonen ja Sonja Bensalah
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Romantiikan aikakausi
Romantiikka.
TEKSTIN YMMÄRTÄMINEN.
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Keskiajan kirjallisuus
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Johan Julius Christian (Jean) Sibelius
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Kirjallisuuden lajeja
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
Niccolò Machiavelli Historian kirjoittaja, joka otti laajan esimerkkiaineistonsa vanhan Rooman historiasta. Firenzen kaupungin sihteeri ja.
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Kongruenssi ja rektio AI 15.
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Islam 1900 – luvulla: Profeetta Muhammedin elämää ja moraalia pidetään islamilaisissa maissa ihanteellisena. Kaikkea sellaista uudistamista, mikä etäännyttää.
Filosofiaa lapsille, muita kuin Lipmanin lähestymistapoja Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Suuret aatteet 1800-luku.
Klassisismi Ylevää, kaunista ja symmetristä
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Mitä historia on?.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Valistusaika Tiede ja taide.
Euroopasta tuli Eurooppa noin 370 – 1500 jKr.
Modernismin tulo Suomeen
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
RAAMATUN TUTKIMUS.
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
Valistusajan kirjallisuus Tulee päivä, jolloin tyranneja, pappeja ja heidän harhaan johdettuja rikollisia kätyreitään nähdään vain teatterilavalla ja historian.
Renessanssi luku. Renessanssi ’uudelleensyntyminen’ Ihminen syntyy yksilöksi, taide ja tiede elpyvät; antiikin kulttuurin arvostus Sai alkunsa.
VALISTUS (engl. Enlightenment) 1600-luvun loppu/ 1700-luku (s )
Valistus. Keskeisiä ajatuksia 1700-luvun keskieurooppalainen aate korosti järkeä ja kokemusta kritisoi rajatonta itsevaltiutta, yhteiskunnan epäkohtia,
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
VALISTUS 1700-LUKU ITSEVALTIUS ALKAA MURENTUA.
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Tutkielman teko-ohjeet
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
KERTOJA Kirjailijan tekstiä varten luoma puhuva tai kirjoittava ääni, joka vastaa tekstin kerronnasta.
Prinsessapäiväkirja Amu, Josu, Pete ja Savolainen nainen.
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Eksistentialismi Martin Heidegger.
VALISTUS "Valoa pimeyteen".
Paavi Paavali III vahvistaa jesuiittojen sääntökunnan vuonna 1540
Eksistentialismi Eero Jussila.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Protestanttiset kirkot
KIRJALLISUUDEN LAJIT.
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Satiiri Ei ole kirjallisuuden laji.
Anglikaaninen kirkko syntyi kuningas Henrik VIII:n perimyshuolien takia Thomas Cranmer teologisena neuvonantajana Canterburyn arkkipiispaksi laati kirkkojärjestyksen.
Tom Cruise Tehnyt: Miro 8A.
Historia2 Eurooppalainen ihminen
KIELI, KIRJALLISUUS JA IDENTITEETTI
Valistus ja kristinusko
Pirstoutunut kristikunta ja uusi maailmankuva
VALISTUS.
REALISMI (1850-).
Romantiikka.
Esityksen transkriptio:

Valistus Tyylisuunta

1600- luvun lopulla syntynyt aate Luonnontieteiden kehittyminen oli lisännyt uskoa järkeen Korosti järkeä, tiedettä, edistystä ja ihmisoikeuksia. Halusi ottaa kantaa yhteiskunnan epäkohtiin, kuten sääty eroihin, kirkon- ja kuninkaan valtaan Valistus oli hajanainen aate, koska yhteiskunnalliset olot olivat erilaiset eri maissa

Valistusaatteen kannattajat joutuivat usein tiukan sensuurin takia esittämään asiansa salanimellä tai peitellysti rivien välissä. Valistusajan kirjallisuuden suurin hanke oli tehdä ensyklopedia eli tietosanakirja. Kirjallisuudessa korostettiin faktatietoa ja karsittiin kaikkea epäoleellista, kuten tunteiden kuvailua.

Matkakirjallisuuden suosio kasvoi (Tutkimusmatkailijoiden päiväkirjat ja matkakuvaukset) Myös kuvitteelliset matkakertomukset olivat suosittuja Tunnettuja kirjailijoita ja teoksia: Daniel Defoe - Robinson Crusoe Jonathan Swift - Gulliverin matkat

Voltaire 21.11.1694-30.05.1778

Perustietoja Oikealta nimeltään Francois –Marie Arouet Syntyi Pariisissa 1694 Merkittävimmät teokset: Filosofiset kirjeet Englannista (1733), Micromegas (1752), Kirje kolmen petkuttajan kirjoittajalle (1770) Merkittävimmät näytelmät: Eriphile (1732), Zaire (1732)

Elämä Vietti suurimman osan lapsuudestaan Pariisissa Valmistuttuaan koulusta luki lakia isänsä tahdosta, mutta aloitteli myös kirjallista uraansa. Yksi kirjoituksista arvosteli Ludwig XV:n valtionhoitajaa Philippe II:sta -> Voltaire joutui vankeuteen Bastiliassa Vankeudessa kirjoitti näytelmän Ocdipe, josta tuli suosittu Kirjoituksia poltettiin ja Voltaire pakotettiin maanpakoon Pariisista, koska hänen kirjansa aiheuttivat yhä Ranskassa ristiriitoja. Englantiin maanpakoon. Reissu vaikutti hänen ajatteluun ja ajatuksiin Oppi ongelmistaan ja pidättäytyi loukkaamasta ketään, eikä halunnut ottaa enää ”vastuuta”

Voltaire… Sai vaikutteita William Shakespearelta ja Isaac Newtonilta Oli ylimielinen Tuli aatelispiireissä tunnetuksi ja suosituksi älykkyydestään Oli moraalirelativismin kannattaja Kannatti järkeä. Jyrkkä ”ei” kaikille taikauskoille ja mystiikalle Osoitti myös runoilijan kykyjä: kirjoitti kaksi pitkää runoa, Henriaden ja Pucellen. Oli tuottelias kirjailija (näytelmiä, runoja, esseitä, novelleja, historiallisia ja tieteellisiä teoksia, kiistakirjoituksia ja jopa yli 20 000 kirjettä) Kuoli 1778 Pariisissa. Sydäntä säilytetään kansalliskirjastossa ja aivot huutokaupattiin.

Robinson Crusoe kaikkien autiosaariseikkailujen isä Kirjoittanut: Daniel Defoe Julkaisuvuosi: 1719 Kirjassa päähenkilönä seikkaileva toimelias Robinson Crusoe haaksirikkoutuu autiolle saarelle. Hän koittaa selviytyä saarella ja päästä sieltä pois. Lopulta Robinson onnistuu tekemään saarella olostaan siedettävää, mutta hän ei ole silti turvassa…

Robinson Crusoe sopi hyvin valistuksen aikaan, koska siinä autiolle saarelle haaksirikkoutunut merimies joutuu käyttämään järkeään selviytyäkseen. Monet TV-sarjat, elokuvat ja kirjat ovat saaneet vaikutteita Robinson Crusoesta.

Lähteet www.wikipedia.org Särmä Forum Eurooppalainen ihminen (HI kirja kurssi 2) Kieli ja tekstit 3 (AI kirja kurssi 5)