Liikunnan ja urheilun megatrendit Timo Laitinen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HARRASTAJA SEURA KILPAILUTOIMINTA-, EROTUOMARI- JA OLOSUHDEPROSESSI NUORISO- JA HARRASTEPROSESSI VALMENNUS- JA HUIPPU-URHEILUPROSESSI KOULUTUS JA.
Advertisements

Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
Nuorten liikuttamista vuodesta 2003 Jorma Fisk
Jokaisella lapsella on mahdollisuus…
Liikuntakulttuurin kolme kulmaa Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry Osuuskunta Osakeyhtiö Yhteiskunnallinen yritys ALV:illinen toiminta Palkattu henkilöstö.
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Tampereen urheiluakatemia I-vaihe Paikallisen verkoston rakentaminen ja toiminnan käynnistäminen •opiskelun ja urheilun yhdistäminen (korkeakoulu.
Innostaa, uudistaa ja yhdistää. Annetaan jokaisella lapselle mahdollisuus…
Yksityisen ja julkisen sektorin roolit taiteen rahoittajina Taike Leif Jakobsson, Svenska kulturfonden.
Odotukset seuratoiminnalta eri elämänvaiheissa
Hyvinvointi Kannus Sosiaali ja terveys Liikunta Kulttuuri
1 Kestävä kehitys Oulun opetustoimessa Seppo Saloranta Rehtori Hönttämäen koulu/ Timosenkosken luontokoulu.
PYRKIMYS ERINOMAISUUTEEN
Huippu-urheilunmuutos.fi. EXCELLENCE - pyrkimys erinomaisuuteen Valmentaja ja muut tukihenkilöt osaavat tehtävänsä Koti liikuttajana Yhdessä tekeminen.
Huippu-urheilunmuutos.fi Pääkaupunkiseudun yläkouluverkosto Antti Paananen Huippu-urheilun muutosryhmä.
Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry.
Ikääntyneiden asemaan liittyvät voimavarat (kollektiiviset voimavarat)
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Urheiluakatemiat Korkeakoulujen liikuntatoimien verkostotapaaminen 3.6.
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Kokemuksia akatemiakiertueelta / Humu Keskustelun Top 6 aiheet lasten liikunta urheilijan arki ja sen haasteet valmennusosaaminen, valmennuksen johtaminen.
Kohti Olympia- valmennuskeskusta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Copyright ME YHDESSÄ – TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOSPROSESSI.
Avustus, Elina Varjonen1 Kansalaisjärjestötoiminnan edellytykset ja merkitys hyvinvoinnin rakentamisessa Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät.
_______________________________________________________ 1999 Suvaitsevaisuuskaudet Kamppailu liikuntakulttuurin suunnasta 1880-luvulta 1920 luvulle. Urheilu.
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Järjestöt ja kunta – kumppanuuden uudet askeleet
ESIMERKKI: URHEILUSEURAN STRATEGISTEN PERUSASIOIDEN KONKRETISOINTI
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
1 yli miljoonan suomalaisen kansalaisjärjestö liikuntajärjestöjen palvelu-, yhteistyö- ja kattojärjestö tärkein tehtävä on liikunnan ja urheilun.
Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TURUN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTIKUMPPANUUS TAUSTAA Turun koulut liikkeelle – hankkeen myötä syntynyt innovatiivinen kumppanuus koulujen ja kaupungin.
_______________________________________________________ 1999 Urheiluseurat paljon vartijoina Mihin suuntaan lapset ja nuoret seuroissamme kasvavat? Onko.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Sosiaalinen media ja sulautuvat ympäristöt Terhi-Maija Itkonen-Isakov - Miksi media sosiaalistuu ja miksi oppiminen sulautuu?
 Hyvinvointi on ihmisen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, emotionaalista ja hengellistä hyvää oloa  Hyvinvointi syntyy ihmisen itsensä, hänen läheistensä,
Kolmas lähde Euroopan sosiaalirahaston kehittämisohjelma : Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tarjoajana.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
ALUETALOUDEN SUHDANTEET KESKI-KARJALA 1-6/2015 Pohjois-Karjalan Trendit –julkistaminen Joensuussa Risto Hiltunen.
Ryhmätyö Kasvualojen etsintä Internetin kanavien kautta.
1. Kasva urheilijaksi Oulussa URHEILIJAN / LIIKKUJAN POLKU.
Ihmisen vuoksi Tapio Korjus valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja.
Suomen Suunnistusliitto Ohjaaja- ja valmentajakoulutukset Valmentajakoulutuksen taso.
ME-hengen kehittäminen
Terveyden määritelmät
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Elinkeinoelämä ja yritystoiminta
Lapin liikuntastrategiaa läpileikkaavat asiat
VAU:n huippu-urheilustrategia
Eniten kohderyhmää tavoittavat aikakauslehdet lukijoiden kiinnostusten kohteiden mukaan 2016 Lähde: KMT AL + total 2016 n=9 557 , est
VAU huippu-urheilustrategia
Pelaajapolkujen nykytila
14.00 Tervetulosanat. Hannele Hiilloskorpi valmennuskeskuspäällikkö Varalan Urheiluopisto ja Tampereen Urheiluakatemia Pirkanmaa on paras paikka.
JÄRJESTÖLLINEN VAIKUTTAMINEN
Eniten kohderyhmää tavoittavat aikakauslehdet lukijoiden kiinnostusten kohteiden mukaan Kevät 2017.
Perheeseemme kuuluu erityislapsi
Tiedonkeräämisen ja talouden ja toiminnan kohtaamisn haasteet
Matkailuyrityksen tämän hetken haasteet ja menestys-tekijät Lapissa
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Kansanterveyden edistäminen Lastensuojelu- ja nuorisotyö
Suomalaisen urheilijan urapolku
Esityksen transkriptio:

Liikunnan ja urheilun megatrendit 10.12.2010 Timo Laitinen

Ravinnon saanti ja sen kuluttaminen Luontainen liikkuminen Ydinkysymys: mitä 2010 –ajassa on tapahtumassa? Ravinnon saanti 1900 1950 2000 2009 2050

Liikunnan harrastaminen 3.4.2017 - SLU Powerpoint

Liikunnan työllisyys 3.4.2017 - SLU Powerpoint

Liikunnan talous

-järjestöjen toiminta Seuratoimijoiden motiivit? Palvelutuotannon sudenkuopat? Liikuntaseurojen ja -järjestöjen toiminta Ohjatun liikunnan kysyntä kasvaa Odotukset liikunta- toimintaa kohtaan kasvavat Liikkumattomuuden aiheut- tamat yhteiskunnalliset haas- teet lisääntyvät (ylipaino, dia- betes, toimintakykyisyyden heikkeneminen jne.) Julkinen sektori ulkoistaa ainakin osin toimintojaan Kansallisen hyvinvoinnin toteuttamisessa yksityisen ja kolmannen sektorin rooli korostuu Julkisen sektorin (kuntien) perus- palvelut Yksityisten yritysten palvelutarjonta Asiakkaiden maksukykyisyys? Syrjäytymisen riski? Kuntien ”vetäytyminen” peruspalveluihin – liikunnan asema? Liikuntapalvelujen tarjonnan laajuus ja sisältö?

Liikuntakulttuurin muutos ”Kolme tietä” Eriytyminen Megatrendit

Laji- ja liikuntamuotojen määrällinen kasvu ja kirjavoituminen ’HYVINVOINNIN TIE’ Jaksaminen Osallistuminen Monikulttuurisuus ’KUNNON TIE’ Syrjäytymisen ehkäisy Tasa-arvo Työllisyys Sosiaalinen pääoma Terveys ’KILPAILUN TIE’ Laji- ja liikuntamuotojen määrällinen kasvu ja kirjavoituminen Kuntoilu Turvallinen elämänsisältö Harrastaminen Seurat Kilpailujärjestelmä Elämykset Liikunta Hyvä olo Perinteinen urheilu Vapaaehtoiset Valmennus

Löyhä- sidonnaiset verkostot Markkinoistunut Perinteinen ”KYLÄKAUPPOJA” Paluu ruohonjuuritasolle Perhe Asukas- yhd. Henkilökohtaisuus Ystävät Paikallisuus Kaveri- piirit ”Meidän juttu” Projektit Löyhä- sidonnaiset verkostot Tilanne- kohtaisuus Pysyvyys Yhteiskunnallinen yritys Edunvalvonta ja palvelujärjestö Kaupungit ja taajamat Kamppailu resursseista ja asemasta Markkinoistunut palvelutoiminta Perinteinen järjestötoiminta ”KAUPPA- KESKUKSIA ” Julk. ja yksit. yhtymät Kansainvälisyys Oy Trendit Strategiset kumppanuudet ”ERIKOISLIIKKEITÄ ” Palvelut kysynnän ja tarjonnan mukaan Kuluttamisen syklisyys Instituutio osana yhteiskuntapolitiikkaa

”Megatrendejä” Liikunnalle ja urheilulle on kysyntää = Harrastaminen, elämäntyyli, kotouttaminen, identiteetti, terveyden edistäminen, viihde, menestys … Aineellisesta hyvinvoinnista henkiseen hyvinvointiin = Itsensä toteuttaminen, osallisuus ja osallistuminen … Liikunta osana hyvinvointipalveluja = Hyvinvointipalvelujen kysyntä kasvaa voimakkaasti (Hoiva/terveys-, kulttuuri-, elämys-, hemmottelupalvelut) Julkisen sektorin keskittyminen peruspalveluihin = Tilaa kolmannelle ja yksityiselle sektorille 3.4.2017 - SLU Powerpoint

Huippu- ja ammattilaisurheilu TERVEYDEN-HUOLTO Kuntoutus-laitokset Liikuntateknologia TEOLLISUUS Urheilupsykologia Urheiluvälineiden ja -varusteiden valmistus Urheiluhieronta Fysioterapia Mittaus ja testaus Urheiluvaatteiden ja -jalkineiden valmistus Urheilulääkäri-asemat Sponsorointi Urheilualan tukku- ja vähittäiskauppa Agentit Valmennus Managerit Urheiluvälineiden vuokraus ja leasing Huippu- ja ammattilaisurheilu Liikunta- ja urheilupaikat Liikunta-alan koulutus- ja konsultointipalvelut Opetus ja ohjaus Liikuntapaikka-rakentaminen Työhyvinvointipalvelut KOULUTUS Tanssi RAKENTAMINEN Elämäntapavalmennus Tulospalvelut Tapahtuma- tuotanto Sirkus Netti- ja mobiilipalvelut Pelit Ohjelmapalvelut Urheilu- ja liikuntalehdet, -ohjelmat, -kanavat Liikuntamatkailu TAITEET, VIIHDE & VIRKISTYS Hyvinvointimatkailu INFORMAATIO & VIESTINTÄ Seikkailupalvelut MATKAILU & TAPAHTUMAT

EXCELLENCE Pyrkimys erinomaisuuteen 5v 15v 25v URHEILEVA IHMINEN Yhdessä tekeminen yhteisössä 5v 15v 25v URHEILEVA IHMINEN Ilo ja innostus SUCCESS Onnistuminen Menestys RESPECT Arvostus Intohimo

EXCELLENCE - pyrkimys erinomaisuuteen LAPSI NUORI AIKUINEN Yhdessä tekeminen Ei riskikokeilu, vaan satsaus elämään Omaehtoinen liikkuminen ja urheilu Lapsuus: laatua koulussa ja seurassa, ”kielloista kokeiluihin ja oppimiseen” Valintavaihe: tuki nuorelle opiskelussa ja valmennuksessa Huippuvaihe: ammattiote kaikessa Ilo Innostus Intohimo Valmentaja ja muut tukihenkilöt osaavat tehtävänsä Koti liikuttajana EXCELLENCE - pyrkimys erinomaisuuteen ”kolme miljoonaa kohtaamista / päivä”

Kansainvälisyyttä KUVA: URHEILUMUSEO

Kansallisuuden tunnetta Liiku Hyvässä Seurassa KUVA: URHEILUMUSEO

Yhteisöllisyyttä KUVA: URHEILUMUSEO

Hurmosta ja viihdettä Liiku Hyvässä Seurassa KUVA: HANNU LINDROOS

KUVA: Gerard Zonjee Lahjakkuutta

Kotiseutuylpeyttä

Esikuvia KUVA: ANTERO AALTONEN

Vapaaehtoistyötä 9 000 urheiluseuraa, 600 000 vapaaehtoista KUVA: LAURA ANDERSSON

Suomalaisen liikunnan ja urheilun Visio2010 Olemme maailman liikkuvin urheilukansa -2020 KUVA: LAURA ANDERSSON KUVA: ANTERO AALTONEN