”Työvoima tehokkaaseen käyttöön”

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Julkinen Talouden näkymät -- kasvun merkitys kansantaloudelle Lauri Kajanoja Suomen Pankki Lauri.
Advertisements

Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Valtion kotouttamisohjelma. 2 Lähtökohdat Nyt • ulkomaan kansalaista ( ) Vuonna 2020 •Jo ulkomaan kansalaista Vuonna 2030 •Puoli.
Suomen haasteet globaalitaloudessa I •Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina… •…mutta sitä ei voida sellaisenaan jatkaa •Kaikki historia.
Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuottavuuteen?
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuotavuuteen? Kommentti Jussi Ahokkaan esitykseen.
Suomen kansantalous 2010-luvulla Juhana Vartiainen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus.
Solidaarinen palkkapolitiikka PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Tulevaisuuden työelämäyhteistyö Nuoret ja muuttuva työelämä -seminaari Oulu ke Opetusneuvos Seija Rasku
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Suomen työn linja Keskusteluasiakirja työn tarjonnan rakenteellisista uudistuksista Sture Fjäder
Kysyntä ja tarjonta hyvän talouspolitiikan lähtökohtina
K E S K I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Verkostot yhteistyön edistäjinä Uudenmaan yhteistyöseminaari Anna-Liisa Kiiskinen, KT,
Euroalue tyhjäkäynnillä
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Työn ja työsuhteiden muutos
KAAKKOIS-SUOMEN TYÖMARKKINOIDEN KATSAUS 2012  Ilmestyy piakkoin sähköisessä muodossa  Teemoina:  Väestö, työikäinen väestö, tuotanto, työllisyys, työttömyys.
Kansantalouden häiriöt:
Ikääntyvä työntekijä työelämässä
Vaasa Johnny Åkerholm.  2008  2019 ◦ 65 vuotta täyttäneet+ runsaat 1/3 ◦ Huoltosuhde50  64 (Huoltosuhde = Alle 15-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
EK 1 TYÖELÄMÄN TULEVAISUUDEN VISIO Christoffer Taxell Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Yrityksen kannattavuus:
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
Kuinka Suomi pidetään vetovoimaisena sekä omille että ulkomaisille yrityksille? I Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Friedell: kaikki.
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
Hyvinvointiyhteiskunnan kunto-ohjelma ja yritysten kilpailukyky Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
VAKKA-SUOMEN ALUEEN KUNNAT
Viron EU-jäsenyyden vaikutukset työmarkkinoihin Jaakko Kiander Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Näkymiä kuntien toimintaympäristön muutoksista vuoteen 2025 Marko Rossinen Etelä-Pohjanmaan liitto
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
TULEVAISUUDEN TYÖMARKKINAT.  Työmarkkinoiden kehityssuuntia on vaikea ennustaa. Eri tahot kuitenkin laativat raportteja ja ennusteita mm. työllisyyden.
Oma koti - osaprojekti Kohti sujuvampaa arkea. Mistä on kyse? Tavoitteena on, että pystymme täyttämään kasvavan asiakastarpeen järkevästi siten, että.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Mitä hyvinvointivaltion pelastamiseksi tarvitaan? Vesa Vihriälä 14.4.
Taloudellinen tilanne ja talouspolitiikan mahdollisuudet
Pirkanmaan koulutus- ja työmarkkinoiden tulevaisuus Tulevaisuus Pirkanmaalla -ennakointikoulutus Jari Järvinen Foredata Oy
Julkinen Suomen Pankki Suomen talouden vaikeuksien voittaminen Lauri Kajanoja
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS TALOUSENNUSTE 2016– EnnustepäällikköEero Lehto Muut ennusteryhmän jäsenetSeija Ilmakunnas Ilkka Kiema Sakari.
Talouden sisäinen tasapaino: Inflaatio ja työttömyys
TYÖTTÖMYYS YH2 − Taloustieto Toni Uusimäki Määritelmiä 1. Työtön: työikäinen 15 −74-vuotias työvoimaan kuuluva henkilö, jolla ei ole työpaikkaa.
Kertaus.
Maakuntien suhdannekatsaus 2017
Talous kasvun ja elinvoiman lähteenä
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
Kanuunan teemaseminaari SALO
SUHDANNEVAIHTELUT.
Joko taantuma on ohi? Vesa Vihriälä Pellervon Päivä
Työllisyys ja työttömyys.
Työllisten määrän muutos työssäkäyntialueittain 2014–2015
KESTÄVYYSVAJE.
Työttömyys Työvoima = 15-74v. työlliset ja työttömät henkilöt
Työllisten määrän muutos työssäkäyntialueittain 2014–2015
KESTÄVYYSVAJE.
Työllisyysaste kunnan asukasluvun mukaan 2016
Työllisten määrän muutos työssäkäyntialueittain 2015–2016
Työllisyysaste kunnan asukasluvun mukaan 2016
Työllisyysaste kunnan asukasluvun mukaan 2017
TUOTANNONTEKIJÄT s
TEHTÄVÄ s . 95.
YH9, yh1, teht. 19.
Esityksen transkriptio:

”Työvoima tehokkaaseen käyttöön” TTT-säätiö-raportin esittely 24.4.2013 Juhana Vartiainen

Raportin pääviesti (Vain) Työllisyyden lisääminen ratkaisee julkistalouden kestävyysongelman Jos työvoimaan osallistuminen lisääntyy, myös työllisyys kasvaa Pelkkä kokonaiskysynnän lisääminen ei luo pysyvästi korkeampaa tuotantoa ja työllisyyttä Siksi Suomessa tarvitaan rakenneuudistuksia, jotka nostavat työllisyysastetta ja laskevat työttömyyttä Julkistalouden resurssipula on hoidettavissa!

Suomi on pieni avotalous Olemme integroituneet maailmantalouteen Pääoman tuottoaste ja voittojen ja palkkojen tulonjako on omien toimiemme ulottumattomissa Investointeja on yllin kyllin tarjolla Työtä on tarjolla rajattomasti … jos on tekijöitä Mutta julkistaloutemme resursseja rajoittaa heikko huoltosuhde … … eli työikäisen väestön vähyys ja osallistumisasteen alhaisuus suhteessa julkisten resurssien käyttöön

Suomen väestöllinen huoltosuhde 1970-2040

Kokonaistuotannon rakenteellinen taso Kokonaistuotanto = työtunnit × tuottavuus Tuottavuuskasvu määrää pitkällä aikavälillä hyvinvointimme täysin … … mutta tuottavuuskasvuun on vaikeaa vaikuttaa Työtunteihin sen sijaan voidaan vaikuttaa!

Työtuntien rakenteellinen taso Työtunnit = Työikäinen väestö × Osallistumisaste × (1−U*) × Keskityöaika U* on rakenteellinen työttömyysaste (”NAIRU”) Näihin tekijöihin voidaan vaikuttaa rakenteellisin uudistuksin Työikäinen väestö: maahanmuutto Osallistumisaste: eläkeikä, kannustimet, perhetuet ... U*: työmarkkinoiden pelisäännöt … Työaika: kannustimet, työehtosopimukset … Mutta nämä asiat eivät muutu itsestään!

Yleisiä vastaväitteitä ”Missä se työvoimapula viipyy – Vartiainen on väärässä” Huoltosuhteen heikkeneminen ei tietenkään aiheuta mitään ”työvoimapulaa” Rakenteellinen työttömyysaste ei riipu työvoiman koosta ”Eihän työpaikkoja ole, tarvitaan uusia elinkeinoja” Elinkeinopolitiikka ei lisää työllisyyttä ellei työvoiman määrä muutu (vrt. edellinen kuva). Työtä on normaaliaikoina tarjolla, jos sitä halutaan tehdä ”Nythän on eurokriisi eikä talous voi kasvaa” Suhdannekuilu on pieni, 1-2% kokonaistuotannosta

Rakenteellisen työttömyyden määräytyminen

Tuotantokuilu Suomessa, Ruotsissa ja euroalueella (OECD Economic Outlook marraskuu 2012)

Johtopäätös Työllisyys saadaan nousuun työvoimaa kasvattamalla On koetettava vaikuttaa myös rakenteelliseen työttömyyteen Kokonaiskysyntä ei ratkaise rakenneongelmia Elinkeinopolitiikka ei lisää työvoiman määrää

Merkittävimmät reservit Ikääntyneiden työllisyysaste on Suomessa alhainen Äitien poissaolot ovat pitkiä Työperäinen maahanmuutto on vähäistä Vain peruskoulun varassa olevien työllisyysaste on alhainen Yleinen asevelvollisuus lyhentää työuria Opiskeluajat ovat pitkiä Rakenteellinen työttömyys: palkkaneuvottelut? - näiden priorisointi on tietysti poliittisten päättäjien asia

Työllisyysaste, Suomi ja Ruotsi

Miksi työntarjontapolitiikka on vaikeaa? Monien mielissä on vielä Suomen ”kehitysmaavaihe” 1945-1986 Suomi oli ”periferia” (vrt. Afrikka ja Kiina nyt) Työvoimaa oli yllin kyllin Investoinnit olivat niukka resurssi Ei pääsyä kansainvälisille pääomamarkkinoille Nykymaailma on tyystin toisenlainen Jos työvoimaa on, meille tulee kansainvälisiä investointeja Olemme osa globaaleja pääomamarkkinoita Toimiva infrastruktuuri, tietoliikenne, koulutus Olemme osa maailmantaloutta Kiinan, Brasilian, UK:n ja Venäjän kanssa Työvoima on niukka tuotannontekijämme Toki periferioita on, mutta koko Suomi ei ole Kainuu!

Miksi työntarjontapolitiikka on vaikeaa? (2) Monet uskovat, että työn määrä on vakio ”Kun ikääntyneet ovat kauemmin töissä, nuorille ei riitä töitä” Taloustieteilijät ajattelevat toisin Mitä enemmän on työn hakijoita, sitä enemmän syntyy työsuhteita Pitkällä aikavälillä vain työn tarjonta rajoittaa työllisyyttä Pienessä avotaloudessa on periaatteessa rajattomasti työtä tarjolla

Miksi työntarjontapolitiikka on vaikeaa? (3) Poliittisten puolueiden on vaikea puhua työnteon kannustimista On siksi helpompi luvata uusia työpaikkoja kuin työhön kannustavia uudistuksia Ekonomistien työntarjonta-analyysiä pidetään raadollisena Mutta laaja tutkimuskirjallisuus vahvistaa taloudellisten kannustinten ja työnteon välisen yhteyden Ei ole tietenkään tarkoitus moittia nykyisen sosiaali- ja eläketurvan käyttäjiä Ekonomistien ihmiskuvaan ja sosiaaliturvan ylikäyttöön uskotaan kuitenkin Suomessakin … kun on kysymys maahanmuuttajista ja pakolaisista Mutta eivätköhän suomalaiset toimi yhtä rationaalisesti kuin maahanmuuttajatkin

Raportin pääviesti (Vain) Työllisyyden lisääminen ratkaisee julkistalouden kestävyysongelman Jos työvoimaan osallistuminen lisääntyy, myös työllisyys kasvaa Pelkkä kokonaiskysynnän lisääminen ei luo pysyvästi korkeampaa tuotantoa ja työllisyyttä Siksi Suomessa tarvitaan rakenneuudistuksia, jotka nostavat työllisyysastetta ja laskevat työttömyyttä Julkistalouden resurssipula on hoidettavissa!