Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Talous kasvun ja elinvoiman lähteenä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Talous kasvun ja elinvoiman lähteenä"— Esityksen transkriptio:

1 Talous kasvun ja elinvoiman lähteenä
Petri Malinen Ekonomisti Suomen Yrittäjät

2 Esityksen runko Suhdannetilanne Pidemmän aikavälin kasvunäkymät
Julkinen talous Työmarkkinat Yritysten kannattavuus ja palkan määräytyminen Finanssi- ja rakennepolitiikka Pk-yritykset

3 Maailmantalouden kasvu on ollut vakaata
Lähde: Suomen Pankki, Macrobond

4 Kasvu nopeutunut 2017 vuoden alkupuolella ja on laaja-alaista

5 Investointien positiivinen kehitys mahdollistaa tulevaa kasvua mutta nettoviennin kehityksessä vielä epävarmuutta

6 Merkittäviä hintapaineita ei näkyvissä
Merkittäviä hintapaineita ei näkyvissä. Kilpailukykysopimus näkyy yksikkötyökustannuksissa – mutta miten tulevaisuudessa ?

7 Kasvun ajoittumisesta ja rakenteesta
Kuluvan vuoden kasvu painottui H1:lle. Kausitasoitettu tuotanto laski kesäkuussa 1,5 % edelliskuukaudesta. Kuluttajien odotuksissa (euroalueella) vaimenemisen merkkejä. Kv-talouden ja -kaupan kehitys kohtalaista, mutta ennusteet eivät näytä kasvun kohenemista. Suomi suhdannekierrossa jälkijunassa.

8 Työttömyys on vähentynyt, työttömyysaste
Lähde: Suomen Pankki, Macrobond

9 Työllisyys on parantunut, työllisyysaste (trendi)
Lähde: Tilastokeskus

10 Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut

11 Rakenteellinen työttömyys, työttömyysaste ja työllisyysaste
Heinäkuun kausitasoitettu työttömyysaste 8,6 % (n yksilöä) Konsensusestimaatti rakenteelliseksi työttömyysasteeksi 7,5 % (n yksilöä) työttömyys – rakenteellinen työttömyys = yksilöä Heinäkuun työllisyysaste 69,3 % ( yksilöä) Hallituksen työllisyysastetavoite 72 % ( yksilöä) tavoite – työllisyysaste = yksilöä

12 Pidemmän aikavälin kasvunäkymät
Nykyinen suhdannevaihe seurausta kysynnän elpymisestä  ohimenevä ilmiö. Kasvu ei siis ole seurausta tehdyistä tuotantokapasiteettia lisäävistä tai resurssien tehokkaampaan allokaatioon kohdentavista rakenteellisista uudistuksista. Pitkän aikavälin kasvu edellyttää tuotantomahdollisuuksien lisääntymistä (ts. tarjontakäyrän siirtymistä ulospäin).

13 Pitkällä aikavälillä talouskasvu = tuottavuuden kasvu
Pitkällä aikavälillä talouskasvu = tuottavuuden kasvu. Suomessa tuottavuuden kehitys ollut heikkoa TYÖN TUOTTAVUUS = Pääomaintensiteetti+ työpanoksen rakennemuutos+ kokonaistuottavuus. KOKONAISTUOTTAVUUS = Arvonlisäys / (työ- ja pääomapanosten kontribuutioilla). Koko kansantalouden työn tuottavuuden kasvuvauhti on hidastunut 1990-luvun puolivälin reilusta kolmesta prosentista 0,3 prosenttiin vuonna 2015. Työpanoksen rakennemuutoksen vaikutus työn tuottavuuteen on ollut vähäinen. Pääomaintensiteetin vaikutus on ollut positiivinen. Kokonaistuottavuuden vuosimuutos ollut keskimäärin vuosina 2008 – ,2%.

14 Potentiaalinen tuotantomme ei lisäänny kuin rakenteita muuttamalla

15 Vuoden 2018 talousarvioesitys on oikean suuntainen, mutta julkisessa taloudessa on rakenteellinen alijäämä ja kestävyysvajeen purku on jäänyt puolitiehen

16 Julkisessa taloudessa rakenteellinen alijäämä ja velkaantumiskehitys ei taitu

17 Pitkän aikavälin haasteet
Reaalitalouden kasvu lisää verotuloja. Mutta samanaikaisesti, ja vielä kiihtyvällä tahdilla tulevaisuudessa, väestön ikääntyminen kasvattaa julkisia menoja. Julkinen sektori työllistää potentiaalisesta työvoimasta liian suuren osan. Julkisen talouden koko on liian suuri avoimen sektorin kannettavaksi. Julkisen talouden menorakenne ei ole kasvua tukeva.

18 Miten tämä kaikki vaikuttaa pk-yritysten näkymiin
ja välähdyksiä tulevasta – syksyn 2017 Pk-yritysbarometri julkaistaan

19 Yleiset suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana, saldoluku
Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2017

20 Välähdyksiä tulevasta vuodesta
Pk-yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä jäävät vaatimattomiksi, vaikka muutokset suhdanneodotuksissa ovat lievästi positiiviset. Pk-yritysten kannattavuusodotukset eivät ole talouskasvun kiihtymisestä huolimatta kohonneet. Pk-yritysten arviot investointien lähiajan kehityksestä ovat edelleen hyvin alhaiset. Pk-yrityksiin syntyy uutta työtä hitaasti.

21 Pienet ja keskisuuret yritykset kunnan elinvoiman lähteenä

22 Kunnan elinvoimaisuus perustuu yritysten toimintaan.
Yritykset luovat työpaikat ja näin tuottavat merkittävän osan kunnan tuloista. Lisäksi yritykset tuottavat monipuolisia palveluita kuntalaisille. Jokainen kunta tarvitsee menestyviä yrityksiä. Siksi kuntien yritysmyönteisellä elinkeinopolitiikalla yhtälailla kuin yrittäjäyhdistyksen ja kunnan välisillä hyvillä yhteistyösuhteilla on keskeinen merkitys.

23 Alueelliset arviot paikallisen elinkeinoilmaston kehityssuunnasta
Elinkeinopolitiikka kokonaisuudessaan on ottanut askeleita parempaan päin. Parantunut on muun muassa asuinympäristön viihtyisyys, yritysten välisissä yhteistyömahdollisuudet sekä tietoliikenneyhteydet ja toimitilojen sekä tonttien saatavuus. Kehittämistä löytyy vielä muun muassa yritykselle sopivan työvoiman saatavuudessa, liikenneyhteyksien kehittymisessä ja kilpailukyvyssä yritysten sijaintipaikkana.

24


Lataa ppt "Talous kasvun ja elinvoiman lähteenä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google