Eurooppalaiset kulttuurit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristö
Advertisements

Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Työ on kesken Maailman evankelioiminen Tilanne vuonna 2004.
10 HYVÄÄ SYYTÄ OPISKELLA RANSKAA
Sri Lanka.
Valtiomuoto: liittotasavalta Presidentti: Dmitri Medvedev
Tämän esityksen ovat tehneet Jonna ja Tilda-Laura 6 A lk Viro
MAAPALLO HALTUUN.
Kansainvälinen yhteistyö.
Eurooppa maailman 2. pienin maanosa
LIETTUA LIETUVA.
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Suomen kartta.
Minne menet kansalaisopisto? Helsinki Jyrki Sipilä Helsingin aikuisopisto.
10 hyvää syytä opiskella ranskaa
Etelä-Korea Korea, on valtio Aasiassa.
Mikä rakennelma? 3. pisteen vihje rakennettiin pisteen vihje
Kiina.
Turkki – Aasian läntisin maa
Intia s. 70-.
LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.
Maatalous.
Antiikin Kreikka.
Venäläinen kulttuuri Mirva SÄP13.
Alankomaat Tommi, Joona ja Niko.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Malta.
Eurooppalaisuus ja Euroopan idea:
ANGLO-AMERIKKA.
Thaimaa Thaimaa on valtio Kaakkois-Aasiassa.. Thaimaa Thaimaa on valtio Kaakkois-Aasiassa.
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
Imperialismi Afrikassa
Oseania Lassi Vanhanen 2A.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ. JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Vaihdossa olleet opiskelijat vuonna 2013 (Eurooppa) 1 – 10 vaihto-opisk. 11 – 30.
”Kaikki tiet johtavat Roomaan”
Väestö ja väestön muutokset Tampere Kaupunkiseudun kunnat
3.11. Johdanto: Mikä Afrikka? Risto Marjomaa
MAANTIETO 8 1. EUROOPPA ON KOTIMAANOSAMME. OLETKO KARTALLA?  Piirrä paperille ilman oppikirjan / kartaston apua Euroopan ääriviivat mahdollisimman tarkasti.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120 MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET.
ETELÄ-EUROOPPA. Etelä-Euroopan valtiot Etelä-Euroopan valtioihin kuuluu 4 valtiota. Niistä suurin on Italia jossa on 58,1 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki.
YH4S EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI. IEurooppalaisuutta etsimässä.
Kairo. Maantiede ja ilmasto Egyptin pääkaupunki Sijaitsee pohjois-Egyptissä Niilin rannalla 30°3’N, 31°14’E Aikavyöhyke UTC+2 Kuudenneksitoista suurin.
Yhdenvertaisina syntyneet. ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon,
Itä-Eurooppa. Alueen valtiot Itä-Eurooppa on iso Euroopan alue, johonka kuuluu Venäjä, Liettua, Viro, Latvia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Mutta Itä-Euroopan.
Maapallon metsät.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120
Eurooppalainen kulttuuripiiri
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Karttatehtävään vastaaminen
Alueiden Eurooppa.
Suomi maailman kielten joukossa
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Afrikkalainen kulttuuri
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Suomen kaupunkien kehitys
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
VIRO.
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Tundra Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopan pohjoisosissa esiintyy tundraa.
WHERE ARE YOU FROM?
5. Antiikin Kreikka N. 800 Ekr. .
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
ISLAMIN JA LÄNNEN KOHTAAMINEN
Kotikadut turvallisiksi
AFRIKKA s
Esityksen transkriptio:

Eurooppalaiset kulttuurit Hannele Ylönen 2009

Euroopan topografinen kartta

http://europa.eu/abc/maps/index_fi.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

Eurooppa Eurooppa on maanosa, jota rajaavat Atlantin valtameri lännessä, Pohjoinen jäämeri pohjoisessa, Uralvuoret ja Uraljoki idässä, Kaspianmeri, Kaukasusvuoret ja Mustameri kaakossa sekä Välimeri etelässä. Eurooppa muodostaa Aasian kanssa laajan Euraasian mantereen, jonka läntisen viidenneksen se käsittää. Pinta-alaltaan (n. 10,3 miljoonaa km2) Eurooppa on maailman toiseksi pienin maanosa, hieman suurempi kuin Oseania. Euroopassa asuu hieman yli 700 miljoonaa ihmistä, joten se on asukasluvultaan kolmanneksi suurin maanosa Aasian ja Afrikan jälkeen sekä selvästi tiheimmin asuttu maanosa. Euroopassa on noin 50 valtiota. http://fi.wikipedia.org/wiki/Eurooppa

Euroopan sanan etymologia Nimi Eurooppa on mahdollisesti peräisin kreikkalaisen mytologian prinsessa Europasta, joka joutui härän hahmon ottaneen Zeuksen sieppaamaksi. Toisen teorian mukaan nimi tulee foinikialaisten auringonlaskua merkitsevästä sanasta ereb (Europe MSN Encarta Encyclopedia). http://fi.wikipedia.org/wiki/Eurooppa

Euroopan rajat Keskiajalla Don-jokea pidettiin yleisesti Euroopan itärajana.[2] Ural-vuoristoa on pidetty maanosien rajana 1500- luvulta lähtien, jolloin se oli myös Venäjän itärajana. Euroopan kaakkoisraja Mustanmeren ja Kaspianmeren välillä on vaihdellut, mutta nykyisin tavallisimmin Kaukasus-vuoristossa. Nykyisin Eurooppa tarkoittaa usein Euroopan unionin jäsenmaita.[4] EU:ssa on 27 maata, joista Kypros luetaan yleensä maantieteellisesti Aasiaan. http://fi.wikipedia.org/wiki/Eurooppa FN 2 Iso tietosanakirja, 3. osa (Edom-Gotthielf), art. Eurooppa, Otava 1933 FN 4 Eurooppanaisia ja Eurooppa-ongelmia Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2005

Euroopan historia Euroopan kulttuuriperintö pohjautuu etenkin antiikin Kreikkaan, Rooman valtakuntaan ja Lähi-idästä tulleeseen kristinuskoon. 1400-luvulta lähtien eurooppalaiset valtakunnat, erityisesti Espanja (aiemmin Kastilia), Portugali sekä myöhemmin Alankomaat, Ranska ja Britannia rakensivat suuria kolonialistisia imperiumeja Afrikkaan, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Aasiaan. http://fi.wikipedia.org/wiki/Eurooppa

Euroopan ilmasto ja kasvillisuus Euroopan eteläosat kuuluvat subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen, mutta suurin osa kuuluu lauhkeaan vyöhykkeeseen. Kaikkein pohjoisimmat osat kuuluvat kylmään vyöhykkeeseen. Euroopassa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Eurooppa

Euroopan maastotyypit http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

Euroopan kasvillisuusalueet; http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

http://fi.wikipedia.org/wiki/Eurooppa

1 Armenian ja Kyproksen katsotaan kuuluvan maantieteellisesti Aasiaan, mutta kulttuurisesti ja historiallisesti Eurooppaan. 2 Azerbaidžan, Georgia, Kazakstan, Turkki ja Venäjä sijaitsevat maantieteellisesti osittain Aasian puolella, joten luvuissa on otettu huomioon ainoastaan Euroopan-puoleiset osat. 3 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvia Kanariansaaria eikä Ceutaa ja Melillaa. 4 Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat julistautuneet yksipuolisesti itsenäisiksi, minkä on vain kaksi YK:n jäsenvaltiota tunnustanut. Kosovo on julistautunut yksipuolisesti itenäiseksi, minkä vain 56 YK:n jäsenmaata on tunnustanut. 5 Lukuihin ei ole laskettu Aasiaan kuuluvia Dodekanesian saaria eikä Pohjois-Egean saariryhmän kreikkalaisia saaria (paitsi Eurooppaan kuuluvat Agios Efstratios ja Limnos). 6 Pohjois-Kyproksen turkkilaisalue on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, minkä on vain yksi YK:n jäsenvaltio tunnustanut.

7 Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mitä ei ole yksikään YK:n jäsenvaltio tunnustanut. 8 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvaa Madeiran saariryhmää. 9 Luvuissa on otettu huomioon vain Ranskan Euroopassa sijaitsevat osat.

1 Armenian ja Kyproksen katsotaan kuuluvan maantieteellisesti Aasiaan, mutta kulttuurisesti ja historiallisesti Eurooppaan. 2 Azerbaidžan, Georgia, Kazakstan, Turkki ja Venäjä sijaitsevat maantieteellisesti osittain Aasian puolella, joten luvuissa on otettu huomioon ainoastaan Euroopan-puoleiset osat. 3 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvia Kanariansaaria eikä Ceutaa ja Melillaa. 4 Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat julistautuneet yksipuolisesti itsenäisiksi, minkä on vain kaksi YK:n jäsenvaltiota tunnustanut. Kosovo on julistautunut yksipuolisesti itenäiseksi, minkä vain 56 YK:n jäsenmaata on tunnustanut. 5 Lukuihin ei ole laskettu Aasiaan kuuluvia Dodekanesian saaria eikä Pohjois-Egean saariryhmän kreikkalaisia saaria (paitsi Eurooppaan kuuluvat Agios Efstratios ja Limnos). 6 Pohjois-Kyproksen turkkilaisalue on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, minkä on vain yksi YK:n jäsenvaltio tunnustanut. 7 Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mitä ei ole yksikään YK:n jäsenvaltio tunnustanut. 8 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvaa Madeiran saariryhmää. 9 Luvuissa on otettu huomioon vain Ranskan Euroopassa sijaitsevat osat.

1 Armenian ja Kyproksen katsotaan kuuluvan maantieteellisesti Aasiaan, mutta kulttuurisesti ja historiallisesti Eurooppaan. 2 Azerbaidžan, Georgia, Kazakstan, Turkki ja Venäjä sijaitsevat maantieteellisesti osittain Aasian puolella, joten luvuissa on otettu huomioon ainoastaan Euroopan-puoleiset osat. 3 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvia Kanariansaaria eikä Ceutaa ja Melillaa. 4 Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat julistautuneet yksipuolisesti itsenäisiksi, minkä on vain kaksi YK:n jäsenvaltiota tunnustanut. Kosovo on julistautunut yksipuolisesti itenäiseksi, minkä vain 56 YK:n jäsenmaata on tunnustanut. 5 Lukuihin ei ole laskettu Aasiaan kuuluvia Dodekanesian saaria eikä Pohjois-Egean saariryhmän kreikkalaisia saaria (paitsi Eurooppaan kuuluvat Agios Efstratios ja Limnos). 6 Pohjois-Kyproksen turkkilaisalue on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, minkä on vain yksi YK:n jäsenvaltio tunnustanut. 7 Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mitä ei ole yksikään YK:n jäsenvaltio tunnustanut. 8 Lukuihin ei ole laskettu mukaan Afrikkaan kuuluvaa Madeiran saariryhmää. 9 Luvuissa on otettu huomioon vain Ranskan Euroopassa sijaitsevat osat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

Euroopan kaupungit Euroopassa on 17 kaupunkia, joissa on yli 1,5 miljoonaa asukasta. Euroopan suurin kaupunki pinta-alaltaan on Rovaniemi. http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

Euroopan uskonnot Eurooppalaisista noin 75 % on kristittyjä, 8 % muslimeja. Muslimeista suurin osa asuu Venäjän ja Turkin Euroopan-puoleisissa osissa, Bosnia- Hertsegovinassa ja Albaniassa.[8] Noin 17 % ei tunnusta mitään uskontoa. Juutalaisia on alle yksi prosentti. Muslims in Europe BBC, 2005 http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

Euroopan väestö Euroopassa asuu nykyisin n. 680 miljoonaa henkeä. Väkiluvun kasvu on hidasta verrattuna muihin maanosiin, mutta ikääntyminen on nopeaa: vuonna 2005 yli 65-vuotiaiden osuus oli 16 prosenttia väestöstä. Vuoteen 2050 mennessä sen on laskettu kasvavan 28 prosenttiin.[6] The Geopolitics of world population change Center for Strategic & International Studies, 2007 http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

Väestönkasvu- ja lasku Euroopassa http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

Euroopan kielet Euroopassa puhutaan noin 230 kieltä, mikä on vain 3 % maailman kielten lukumäärästä.[7] Indoeurooppalaisten kielten puhujia on yli 90 prosenttia. Suurimmat kieliryhmät ovat slaavilaiset, germaaniset ja romaaniset kielet. Interactive Language Map The National Virtual Translation Center, 2007. http://en.wikipedia.org/wiki/Europe

Venäjä on Euroopan tärkeä öljyn ja kaasun tuottaja. http://en

Lähteet Norman Davies: Europe: A History

Linkit Tietoa Euroopan maista Council of Europe Europe travel guide from Wikitravel European Union Europe entry at The World Factbook The Columbia Gazetteer of the World Online Columbia University Press