1 Kuvaputkellisten laitteiden käsittelyn työ- ja ympäristöturvallisuus Jorma Manninen Ekokem Oy Ab 31.01.2002.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Orgaaninen jäte poistuu, mikä muuttuu?
Advertisements

Ympäristöosaamispalvelut
Maanrakennus.
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Muovijätteen ympäristöseuraukset
Kuljetus Kovalainen Ma-Pe
Muovi Malla & Clarissa.
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Käyttötavarat ja WS1 Sinfos
Elinkaariajattelu autoalalla
Työsuojelu Henkilökohtaisen avun miniseminaari
Lajittelupeli Catering-ala.
Lajittelupeli Autoala.
Lajittelupeli Autoala.
Streams- Yhdyskuntien jätevirroista liiketoimintaa Materiaalikierrätys Streams-ohjelmassa TV- ja tietokonelaitteiden kierrätysseminaari TaiK.
Hotelli- ja ravintola-ala
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
Lajittelupeli Hoitoala.
Säteilylähteiden varastointi ja käytöstä poistaminen
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
6. Energia ja olomuodot.
Ympäristöterveys.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kittilä 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Hius- ja kauneudehoitoala
Ympäristötekoja pullonpalautus- automaatilla
KPL TIET KADUT.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Eevaleena Häkkinen Ylitarkastaja, ympäristöministeriö TV- ja tietokonelaitteiden kierrätys, Taideteollinen korkeakoulu Luentorunko 1) Suomen.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Tiivistelmä nykyisistä tietojärjestelmistä (esimerkki)
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Alueraportti, Lappi 1.
Lajittelupeli Graafinen ala.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat,
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Lasten tapaturmat.
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Alueraportti, Pääkaupunkiseutu 1.
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
Lajittelupeli Rakennusala.
Petri Kouvo, HSY Jätehuolto Windhoek-Vantaa Jätehuoltoyhteistyö Kuntatalo
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Risto Aurola Jätehuollon järjestäminen ympäristöterveydenhuollon näkökulmasta Johtaja Risto Aurola Sosiaali-
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
Muovien kierrätys.
Eläinsuojien ympäristöluvat ja valvonta
Tiheys
Työturvallisuus kouluissa – hyviä malleja ja haasteita
LAATUJOHTAMINEN TENTTI 1. Määrittele seuraavat käsitteet:
SER- sähkö- ja elektroniikkaromu Kierrätystekniikka.
Kemikaalit ja työturvallisuus
By: Carita, Kaisa & Minna.  Sähköturvallisuuden perusvaatimus on kirjattuna sähköturvallisuuslakiin. Sen mukaan sähkölaitteet ja laitteistot on suunniteltava,
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
Akut Akut.
Työturvallisuus on työpaikan oma- aloitteista turvallisuuden hallintaa. Työturvallisuus on osa yritysturvallisuutta. Turvallinen työskentely on suunnitelmallista.
Vanhat varastosäiliöt | Hannu Kononen 2 Vanha varastosäiliö – Sen kun varastoi maailman nappiin… Ei huolta huoltamisesta.. Ei voida.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Jätejakeiden tunnistaminen ja käsittely
Kulutus ja jätehuolto.
talotekniikka- ja rakennusalalla
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
14. Ympäristömyrkkyjen haitalliset vaikutukset luontoon
Lämmön johtuminen ja eristäminen
Lajittelupeli Graafinen ala.
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Kestävä kulutus ja kierrätys
Esityksen transkriptio:

1 Kuvaputkellisten laitteiden käsittelyn työ- ja ympäristöturvallisuus Jorma Manninen Ekokem Oy Ab

2 Johdanto Käytöstä poistetut TV- ja tietokonelaitteet luokitellaan ongelmajätteiksi niiden sisältämien terveydelle tai ympäristölle haitallisten tai vaarallisten aineiden takia Keräys-, kuljetus- ja käsittelytyössä on tunnistettavissa samoja riskejä kuin työssä ongelmajätteiden parissa. Vaaratilanteet voivat aiheuttaa vahinkoa terveydelle, ympäristölle tai omaisuudelle.

3 TV- ja tietokonelaitteiden nouto syntypaikalta Tyypillisiä tapaturmia ja vahinkoja ovat: liukastumiset, venähdykset, käsien ja jalkojen puristumiset, sekä viillot ja laitteiden putoamiset ja rikkoutumiset.

4 TV- ja tietokonelaitteiden keräys ja kuljetus TV- ja tietokonelaitteiden pakkaaminen syntypaikalla asianmukaisiin keräysastioihin vähentää nostojen ja ajoneuvoon siirtojen tapaturmariskejä. Kuvaputkellisten laitteiden pakkaaminen erikseen suljettuihin keräysastioihin vähentää laitteiden rikkoutumisriskiä kuljetuksen aikana ja helpottaa kuormien purkamista sekä lajittelua vastaanottopisteessä.

5 TV- ja tietokonelaitteiden huolto, kunnostus ja uudelleen käyttö Huolto- tai kunnostustyössä on vähän vaarallisista aineista johtuvia työ- tai ympäristöturvallisuusriskejä, sillä laitteiden käsittely tapahtuu niitä rikkomatta - koulutetun henkilökunnan toimesta. Merkittävin riski liittyy viallisten komponenttien varastointiin, jos jätteiden määrä kasvaa suhteettoman suureksi.

6 TV- ja tietokonelaitteiden vastaanotto, varastointi ja käsittely Käsittelytilat on erotettava selkeästi laitteista poistettujen jätteiden varastotilasta. Käsittelytilassa on oltava riittävä yleis- ja kohdeilmanvaihto, mikä vähentää altistumisriskiä pölylle, joka on kertynyt laitteiden sisälle käytön aikana. Kuvaputkien käsittelyssä vapautuu loisteaine- ja lasipölyä työilmaan, mikä on otettava erityisesti huomioon ilmanvaihdon suunnittelussa. Komponenttien irrottamisessa vapautuvat metallihöyryt on hallittava tarkoitukseen suunnitelluilla laitteilla..

7 TV- ja tietokonelaitteiden terveydelle tai ympäristölle haitallisia tai vaarallisia osia Piirikortit Akut ja parisot Kondensaattorit LED:it Katodisädeputket Nestekidenäytöt Eristetyt virtajohdot Metallit Muovit Tulostinvärikasetit

8 TV- ja tietokonelaitteiden terveydelle tai ympäristölle haitallisia tai vaarallisia aineita Antimoni Barium Beryllium Kadmium Kloori (PVC) Litium Elohopea Loisteaineet Bromi Lyijy

9 Altistuminen Altistuminen tapahtuu ihon, hengitysteiden ja limakalvojen kautta. Pöly aiheuttaa jatkuvan altistumisvaaran - erityisesti kuvaputkien loisteaine- ja lasipöly voi aiheuttaa erityistä haittaa terveydelle. Henkilökohtaisilla suojaimilla voidaan vähentää altistumisriskiä. Turvalliset työtavat ja -menetelmät vähentävät altistumisriskiä.

10 Ongelmajätteiden varastointi Eri tyyppiset ongelmajätteet on varastoitava erillään toisistaan ja ne pakataan erikseen niille tarkoitettuihin kuljetusastioihin. Huolimaton varastointi saattaa aiheuttaa terveydelle tai ympäristölle vaarallisten yhdisteiden muodostumisen tai tulipalovaaran. Ongelmajätepakkaukset on merkittävä jätteiden vaaraominaisuuksien mukaan siirtoa varten.

11 Ongelmajätteiden kuljetus Ongelmajätteiden haltija vastaa jätteistään kunnes ne on toimitettu asianmukaiseen käsittelypaikkaan tai on luovutettu vastaanottajalle, jolla on jätelupa. Siirtoasiakirjalla dokumentoidaan haltijan vaihtuminen. Vaarallisten aineiden kuljetusmääräykset koskevat joidenkin ongelmajätteiden kuljetusta ja vientiä. Siirtoasiakirja tarvitaan ongelmajätekuljetukseen aina!

12 Yhteenveto työ - ja ympäristöturvallisuusriskeistä Pieni riski: - laitteiden käyttö - keräys - kuljetus - varastointi - käsin purku Suuri riski: - osien irrottaminen ja purkaminen - leikkaaminen - murskaaminen - sulattaminen - kierrätyspolttoaineen valmistus - hyödyntäminen energiana - loppusijoitus

13 Lyijy Päästöt maahan tai (pohja)veteen: Kuvaputkien, lyijyakkujen tai piirikorttien tai niiden sulatuksessa tai poltossa syntyvien kuonien tai tuhkien loppusijoitus. Päästöt ilmaan: Komponenttien irrottaminen piirikorteista; Kuvaputkien, lyijyakkujen tai piirikorttien murskaus, sulatus tai polttaminen; Kuvaputkien halkaisu.

14 Kadmium Päästöt ilmaan: Metallien sulatus; Muovien murskaus tai polttaminen; Kuvaputkien halkaisu.

15 Beryllium Päästöt ilmaan: Metallien sulatus; Piirikorttien murskaus tai polttaminen.

16 Elohopea Päästöt ilmaan: Metallien sulatus Piirikorttien tai litteiden näyttöjen murskaus tai polttaminen

17 Litium Päästöt ilmaan: Piirikorttien murskaus Litiumparistojen pakkaus

18 Kloori ja Bromi Päästöt ilmaan: PVC-muovien tai bromatuilla palonestoaineilla käsiteltyjen muovien kuumennus, sulatus tai poltto.

19 Antimoni Päästöt maahan tai veteen: Kuvaputkien loppusijoitus kaatopaikalle..

20 Bariumoksidi Päästöt ilmaan: Kuvaputkien halkaisu tai murskaus.