Veden kovuuden määritys kompleksometrisellä titrauksella

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mustikkatrio.
Advertisements

Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta
Metallien reaktiot.
Metallien reaktiot.
Kolmion ominaisuuksia 2
Tiheys.
Tilavuus.
Tilavuus.
Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)
Korroosiomaalauksen perusteet
Kemiaa pyykinpesussa.
Seokset ja liuokset 1. Seostyypit Hapot, emäkset ja pH
Olomuodosta toiseen.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl
MUOTTI- HUOVUTUS Nina Kivimäki 2008.
pH:n matemaattis-kemiallinen tulkinta
Sydänsolun toiminta.
6. Energia ja olomuodot.
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+
Liukoisuus-ja ionitulo
Heterogeeninen tasapaino
Kemiallisia reaktioita ympärillämme
Pienin ja suurin arvo suljetulla välillä
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
Lasten näytteenotto Etelä-Karjalan keskussairaalassa
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Puhdasta pyykkiä ja ympäristövinkkejä
Tasapainoon vaikuttavia tekijöitä
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Puskuriliuos Puskuriliuos on liuos, joka pystyy vastustamaan pH:n muutosta, kun siihen lisätään happoa tai emästä Puskuriliuos koostuu heikosta haposta.
Kuinka monenteen diaan asti pysyt perässä? Koita sanoa ääneen monennessako diassa olet ja minkä värinen sen tausta on. Jos sinulla on kaveri vieressä,
Funktio.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
OH – ja H+ -ionit löytävät toisensa
Akvaarion perustaminen
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
Kelatoivia aineita β-alaniinidietikkahappo
6. Luonnon happamoituminen
#perjantaipähkinä Talon ulkomaalaukseen kahteen kertaan kuluu 6 purkkia maalia. Kuinka monta purkkia maalia kuluu, jos talo maalataan kolmeen.
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
14. Aine laajenee lämmetessään
FOSFORI.
Aika ja paikka: Kukkia-järvi, Vankoniemi, klo 9:24 Ympäristö: Vedenottopaikka: podsolimaannos, syvyys n. 1,8 m laiturin havupuita ja muutama.
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
Kerrannaisyksiköiden tunnukset kilo, k, tuhat hehto - h, sata deka da, kymmenen yksi desi d, ,1 kymmenesosa sentti.
Sateenkaari. Mikä on sateenkaari? -Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän ilmiö. -Spektri eli kirjo tarkoittaa yleisesti havaitun suuren.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
KASVIEN RAVINNETALOUS  16 alkuainetta, jotka välttämättömiä kasvin kasvulle ja kehittymiselle makro- ja mikroravinteet tarve erilainen eri kasveilla ja.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl rikkihappo H 2 SO 4 typpihappo HNO 3 Happo hajoaa vedessä ioneiksi: HClH + + Cl -
Hei! Minä olen Mustafa. Minä tulen Syyriasta. Kuka sinä olet? Mistä sinä tulet?
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Nestetasapaino.
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
Tiivistelmä 8. Neutraloituminen ja suolat
Olomuodosta toiseen.
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Jaksolliset ominaisuudet
Lasketaan liuenneen aineen ainemäärä Liuosten valmistaminen Laboratoriossa tarvitaan 250 ml natriumetanaattiliuosta CH3COONa (aq),
Sähkökemiaa Ioniyhdiste (suola) koostuu ioneista.
Hydrokopteri Fysiikan ilmiö teknisen käsityön aihepiirinä luokka
Kemialliset sidokset Metallisidos
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Liisanniemen silta Lossi korvattiin Liisanniemen sillalla vuonna 1998.
Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta
Esityksen transkriptio:

Veden kovuuden määritys kompleksometrisellä titrauksella

Veden kovuuden määritys titraamalla Veden kovuus määritetään dH asteina ja se kertoo Ca2+ ja Mg2+ –ionien konsentraatiosta vedessä. Kompleksometrinen titraus: käytetään indikaattoria(ERIO-T), joka sitoutuessaan metalliin on punainen ja vapaana sininen. Titrataan 0,0100M EDTA-lioksella, jolloin EDTA sitoo metalli-ionit ERIO-T:ltä ja ERIO-T vapautuu siniseen väriinsä. EDTA muodostaa vahvemman kompleksin ja vapauttaa täten ERIO-T indikaattorin.

Puskuroinnin ja lämpötilan vaikutus titrauksen onnistumiseen Titrausliuos puskuroidaan pH 10 puskuri-liuoksella, jotta pH pysyisi emäksisenä koko titrauksen ajan. Jos liuos menettää emäksisyytensä, hajoaa ERIO-T indikaatorin kompleksi ja titrauksen päätepistettä on mahdotonta määrittää. Liuosta lämmitetään, jotta reaktio tapahtuisi riittävän nopeasti, eikä titraus menisi ns. yli liian pitkän reaktio ajan vuoksi.

Metalli-ionien konsentraation määritys EDTA:ta kuluu 1:1 metalli-ionien kanssa, joten EDTA:n kulutuksesta, voimme laskea metalli-ionien konsentraation tutkittavassa vedessä. c EDTA x V EDTA = c M x V VESI

EDTA-titraus Näyte 100ml vettä Puskuri pH 10 Lämmitys + sekoitus Titrausliuos 0,0100M EDTA Indikaattori ERIO-T Värimuutos violetti -> sininen

Metalli-ionien konsentraation määritys ja vedenkovuuden määritys Metalli-ionien konsentraatio: c EDTA x V EDTA = c M x V VESI Kun tiedät metalli-ionien konsentraation vedessä, voit muuttaa sen CaO:n massaksi/l: cM × MCaO = g(CaO)/l Koska veden kovuudessa 1 dH˚= 10mg(CaO)/l, niin edellinen tulos kerrotaan sadalla. cM × 56.08 g /mol = g(CaO)/l g(CaO)/l × 100 = dH˚