Taustatietoja nuorten hyvinvoinnista. • Valtaosa nuorista on tyytyväisiä elämäänsä. • Yli 80 % nuorista arvioi terveydentilansa hyväksi. • Yli 25-vuotiaista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Jumalan kanssa.
Palautteen antaminen ja vastaanottaminen
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Tarkoituspykälän uudistaminen Kyselyn tulokset
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Ysiltä elämään Eväitä peruskoulun jälkeiseen elämään
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Topintupa , mobiilipilotti Blogien käyttöönotto.
Unelma hyvästä urheilusta Lasten ja nuorten urheilun eettiset linjaukset Kuva: Suomen Palloliitto.
 Polun taustalla HUMU-ryhmän selvitys suomalaisten huippu-urheilijoiden poluista  Suomalaisten arvokisa menestyksen heikkeneminen 1970  2000-luku 
Lapsi ja internet Seppo Mentula
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Rakkaat ystäväni!.
Hyvää Joulua! Sinun ei tarvitse odottaa jouluun asti…
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Turvallinen internetin käyttö
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Riippuvuus tupakoinnista
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Lastensuojelu nuoren tukena
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Kannabis koulutyön näkökulmasta Anne Ahlefelt, Vanhempi kouluttaja, EHYT ry Kannabisakatemia
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa -hanke ESR ja Lapin lääninhallitus Hallinnoija, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapset, nuoret.
Kristittyjen yhteys ja monikulttuurisuus seurakuntaelämän rikkautena
PALAUTTEEN ANTAMINEN JA VASTAANOTTAMINEN
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Riippuvuus tupakoinnista
Raunistulan koulun oppimis- ja osallisuuskysely luokille syyskuussa OHJE: Opettaja ohjaa työskentelyä. Kuva/dia heijastetaan videokameralla.
Nuoret ja rahapelaaminen: Tiesitkö tämän? Tietoisku rahapelaamisesta.
Sosiaalinen syrjäytyminen
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Lastensuojelu 2014 – Tilastoraportti 25/20151 Lastensuojelu 2014 Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Etsivä nuorisotyö Kemissä Argos. Taustaa ja tuloksia Argos -etsivän nuorisotyön hanke aloitti Kemissä heinäkuussa 2008 Työparitoiminta Tuloksia 2008 hanke.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Rasisminvastainen kampanja
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
(TE1 Eerik Kasimir Miika)
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Opiskeluhuollon palvelut
Oppilaat ja opetussuunnitelma 2016.
Esityksen transkriptio:

Taustatietoja nuorten hyvinvoinnista

• Valtaosa nuorista on tyytyväisiä elämäänsä. • Yli 80 % nuorista arvioi terveydentilansa hyväksi. • Yli 25-vuotiaista yli kaksi kolmasosaa on suorittanut ammatillisen tai korkeakoulututkinnon. • Lasten ja nuorten psykiatrian, sijoitusten ja lastensuojelun avohuollon toimien käyttö on kasvanut nopeasti.

• Syrjäytymisvaarassa on 10 – 20 % nuorista, mikä tarkoittaa, että joka luokassa on 1 – 3 nuorta, joilla on vaara pudota yhteiskunnan ulkopuolelle. Kaikilla ei ole täysin turvallista kotia, säyseää temperamenttia ja ongelmatonta elämänkaarta. • Usein ongelmat eivät ole opettajan tiedossa, vain oireet näkyvät.

• Nuorten viikoittainen alkoholinkäyt­tö on vähentynyt vuosituhannen tait­ teesta sekä peruskoululaisilla että lu­ kiolaisilla. Täysin raittiiden nuorten osuus on sekin kasvanut. • Nuorten asunnottomuus on lisään­ tynyt. • Mielenterveysongelmien takia eläk­ keelle siirtyy enemmän nuoria kuin koskaan. • Kannabiksen käyttö on lisääntynyt.

• Masennuksen takia sairauseläkkeelle jäävien nuorten määrä on kovassa kasvussa. • Nuorten aktiivisuus ja osallistuminen järjestötoimintaan ovat heikentyneet. • Nuoret voivat hyvin, jos teemme sen yhdessä mahdolliseksi. Sijoittami­nen nuoriin ja nuorisotyöhön on sijoit­tamista tulevaisuuteen.

• Nuorisotyöttömyys kasvaa jälleen • Syrjäytyneitä nuoria on yli Tämä on noin 5 prosenttia kaikista nuorista. • Kahdeksalla prosentilla kouluikäisistä ei ole läheistä ystävää. • Nuoren koulun ja työ­elämän ulkopuolinen arki rakentuu kaverisuhteiden varaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön nuorten syrjäytymistä pohtiva työryhmä julkisti Ihan tavallisia asioita -verkkosivuston ja -vihkosen Jakomäen peruskoulussa 7. syyskuuta. Ne esittelevät arkikeinoja, joilla aikuiset voivat tehdä lasten ja nuorten arjesta turvallisempaa. Arkikeinoja on kerätty presidentti Niinistön kokoamissa työryhmissä.

Kaikkea myydään kauneudella ja menestyksellä. • Mainoskuvat ovat manipuloituja. Kun keho ja minäkuva vasta rakentuvat, hämmennystä syntyy helposti. Suojaa lasta ja nuorta television, lehtien ja netin harhaanjohtavilta jutuilta ja kuvilta. Noudata median ikärajoja.

Pahoille teille houkuttelevat kaverit voivat viedä suoraan suohon. • Ystävät tuovat elämään turvaa ja kasvattavat suvaitsevaisuuteen. Hyvä kaveriporukka vahvistaa, ystävät auttavat. Oikean ystävän seurassa on hyvä olla. Kaverit vetävät harrastuksiin ja oppimaan uutta.

Lapsi ja nuori tulee riippuvaiseksi alkoholista paljon nopeammin kuin aikuinen, sillä alaikäisen aivot ovat vielä kasvuvaiheessa. • Älä ”tutustuta” alkoholiin tai edes sen hajuun. Se vain nopeuttaa päihteiden käytön aloittamista. Oma tapasi käyttää päihteitä siirtyy lapselle. Jos sinulla tai kenellä tahansa lähipiirissäsi on päihdeongelma, älä peittele sitä tai odottele, että se katoaa itsestään. Hanki apua.

Ei ole laatuaikaa, on vain aikaa. • Yhdessäolon määrä ratkaisee. Lapset haluavat elää yhteistä elämää ja kokea kaikkea, mitä se sisältää. Tarjoa toistenkin lapsille aikaa ja tukea aina kun voit. Älä silti unohda omaa lastasi.

Nuorella on oma perusluonne ja taipumukset. • Aikuisten tiukat suunnitelmat nuoren elämästä voivat tuhota hänen mahdollisuutensa. Lapsen ikiomat unelmat antavat hänelle siivet. Nuori, joka tietää olevansa hyväksytty ilman huippusuorituksiakin, kestää epäonnistumiset paremmin.

Lapsia ei haeta kaupasta takuulapun kanssa. Välillä nuoren valinnat ärsyttävät tai ällistyttävät. • Yllätyksiä tulee aina, sekä iloja että suruja. Silloin ei rähistä vaan puhutaan yhdessä. Kestetään, ponnistellaan, tehdään mitä tarvitaan. Ei heitetä hanskoja tiskiin, vaan viedään nuori täysillä aikuisuuteen saakka. Otetaan vastuu: tämä homma hoidetaan.

Turvallisuus on hyvinvoinnin perusrakennusaine. • Älä aina tee ”tärkeämpää” vaan vaali suhteita niihin, jotka elävät lähelläsi. Rakenna lähiympäristöösi vakaa, turvallinen ilmapiiri. Osoita itse, että elämä ja ihmiset ovat toisilleen lahjoja. Onni on tässä ja nyt.

Lähteet: • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, kouluterveyskyselyt vuosilta • Allianssi Nuorista Suomessa –aineisto • • Presidentti Niinistö julkisti uuden verkkosivuston Jakomäen peruskoulussa –