4 TEHO.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusiutuvaa energiaa käyttävät lämmitysjärjestelmät pientaloissa
Advertisements

Mekaaninen energia voimatarinoita
Puimuri - kaava.
Sähköoppi Sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset sekä sähkö energiansiirtokeinona.
Sähäkästi sähköstä, makeasti magnetismista
Puimuri - kaava.
Resistanssi ja Ohmin laki
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
Sähköautojen ja plug-in hybridien vaikutukset sähköverkkoihin Antti Mutanen TTY / Sähköenergiatekniikka.
Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja
Työ,ja teho.
Liike- ja potentiaalienergia
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Sähäkästi sähköstä, makeasti magnetismista
Tiheys.
Olomuodosta toiseen.
tarinaa virrasta ja jännitteestä
 Eri laitteiden sähkötehoja Eri laitteiden sähkötehoja  Pöytätietokone on joka neljännen kerrostalokodin sähkösyöpöin laite. Tuoreen tutkimuksen mukaan.
Enervent Booster Cooler
Kapasitanssi C Taustaa: + A d E _
(Light emitting diode)
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
Esim. työstä Auto lähtee levosta liikkeelle nousemaan mäkeä ylöspäin. Keskimääräinen liikettä vastustava voima on vakio. Mäen päällä autolla on tietty.
6. Energia ja olomuodot.
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
LOGARITMI Eksponenttiyhtälön 10x = a ratkaisua sanotaan luvun a logaritmiksi Merkintä x = lga Huom. vain positiivisilla luvuilla on logaritmi.
1.2.1 KÄÄNTEISFUNKTIO JA SEN KUVAAJA
Keskinäisinduktio Induktiivinen kytkentä Muuntaja Kolmivaihevirta
2 VASTUKSET.
Pyörrevirrat TNE FY 7/
Virtapiiri.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
3 TASAVIRTAPIIRIT.
1.4. Integroimismenetelmiä
Veden ja sähkön virtaus
Suoran yhtälön muodostaminen
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Tiheys
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
#perjantaipähkinä Talon ulkomaalaukseen kahteen kertaan kuluu 6 purkkia maalia. Kuinka monta purkkia maalia kuluu, jos talo maalataan kolmeen.
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT ”Virtapiiri.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.
UUSI OSA 1  Seppo Helakorpi Ihmisen käsitys maailmasta on vaihdellut eri aikakausina. Käsitysten taustalla ovat olleet toisaalta kirkon omaksuma kä-
Sähköenergia FY6. 1. Sähkövaraus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövarauksen tunnus on Q ja yksikkö coulombi.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 32. Sähkölasku määräytyy käytön mukaan Tavoitteet ja sisältö - Käsitteet energia ja teho - Oppia laskemaan.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Harjoitus 2: Energia Palautus 7.10 klo 13 mennessä.
Kehon energiantuotto.
27. Jännite ja sähkövirta mitataan mittarilla
Moottorin kuluttama sähköenergia
Olomuodosta toiseen.
Kulutus - Miten kuluttaa eettisesti?.
5 Lämpö ja energian siirtyminen
Tulevaisuuden energiantuotanto
28. Sähkölaitteet tarvitsevat sähkövirtaa toimiakseen
FY2 kertaus
Suoran yhtälön muodostaminen, kun suoralta tunnetaan 2 pistettä
4. Työ, teho ja hyötysuhde Fysikaalinen työ
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Tiivistelmä 6. Sähköteho ja energia
1.3 Ohmin laki ja resistanssi
2. VASTUKSET Ohmin laki ja resistanssi Vastusten sarjaan kytkentä
Moottorin kuluttama sähköenergia
5. Lähdejännite Lähdejännite E kuormittamattoman pariston napajännite
Esityksen transkriptio:

4 TEHO

SÄHKÖVIRRAN TEHO Laitteen sähköteho P on suoraan verrannollinen laitteen jännitehäviöön U ja laitteen läpi kulkevaan sähkövirtaan I: P = UI Sähkötehon yksikkö on 1 VA = 1 W (watti) Laitteen sähköteholla voidaan tarkoittaa asiayhteydestä riippuen laitteen tuottamaa tai kuluttamaa tehoa.

Esimerkkilasku, teho Asuntojen sähköverkon pistorasiat on yleensä suojattu 10 A:n sulakkeella. Kuinka suuritehoisen sähkölaitteen pistorasiaan voi kytkeä, kun verkkojännite on 230V? P = UI = 230 V * 10 A = 2300 W = 2,3 kW Jos pistorasiaan kytketään laite, joka tarvitsee tätä suuremman tehon, sulake palaa.

JOULEN LAKI Vastus, jonka resistanssi on R ja jonka läpi kulkee sähkövirta I, kuluttaa virtapiirissä energiaa teholla P=UI=RII=RI2 Yhtälö voidaan myös esittää muodossa P=U2/R

SÄHKÖLAITTEEN KULUTTAMA ENERGIA Sähkölaitteen kuluttama energia E riippuu laitteen sähkötehosta P ja laitteen käyttöajasta t: Es = Pt = UIt Energian yksikkö on 1 Ws = 1 J (joule) Sähköenergian yhteydessä käytetään yleisesti yksikköä 1 kWh (kilowattitunti) =3,6 MJ

laskuesimerkki Vedenkeittimen arvokilvessä on merkintä 2000 W/ 230 V a. Kuinka suuri sähkövirta vedenkeittimen lämpövastuksessa kulkee, kun se kytketään päälle? P=UI, josta saadaan I = P/U = 2000 W / 230 V = 8,7 A b. Voiko samaan pistorasiaan kytkeä vielä 1 100 W:n tehoisen kahvinkeittimen, kun pistorasia on suojattu 16 A:n sulakkeella? Kokonaisteho Pkok= 1 100 W + 2 000 W = 3 100 W. Sulake kestää kokonaistehon P = UI = 230 V*16 A = 3680 W, joten laitteet voi kytkeä pistorasiaan samanaikaisesti.

c. Vedenkeittimellä kuumennettiin 1,0 litra 20-celsiusasteista vettä kiehuvaksi 200 sekunnissa. Mikä oli vedenkeittimen hyötysuhde? Keittimen energiankulutus kuumennuksessa on Es = Pt = 2000 W * 200 s = 400 000 J = 400 kJ Veden vastaanottama lämpömäärä on Q=cmΔT=4,19 kJ/kgK * 1,0 kg * 80 K = 335,2 kJ Kuumentimen hyötysuhde on siis η = Panto/ Potto = Eanto / Eotto= 335,2 kJ/400 kJ = 0,838 ≈ 83 %. Energiaa kuluu mm. ympäristön lämmittämiseen, koska vedenkeitin ei ole eristetty.