Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Heli Hautamäki & Sari Rosnell
Tupakoinnin lopettaminen
Aivovamman hoitoketjut Suomessa, pitääkö uusia vai riittääkö rasvaus?
Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen
Hoitosuunnitel-masta sopiminen Omahoito kotona, omahoidon tuki
Case-kahvila Raija Kerätär
Varhaisvaiheen toimintamalli sosiaali- ja terveyskeskukseen: päihteet ja mielenterveys (työikäiset) Päivitetty xx/2013 Lähde: Välittäjä hankeen toimintamalli.
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Savuton sairaala – mitä ja miksi?
Miten uusi korvaushoitoasetus muuttaa käytäntöjä
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Savuton leikkaus ja tupakasta vieroituksen tuki Etelä-Pohjanmaalla
SYDÄNLEIKKAUSPOTILAAN OHJAUS JA NEUVONTA
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSHOITOON OHJAAMINEN Käynti
Uuteen nousuun terveys- keskuksessa MIKA HAAPOJA.
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Lokakuu 2012 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy.
MIKSI Savuton sairaala -ohjelmaa tarvitaan? 1/2
Savuton sairaala Hyvinvointifoorumi
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
Psykiatrian päivystys KYMSHP:ssa
Kotkan sosiaali- ja terveysvirasto, suun terveydenhuolto
POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU - Tupakointitottumusten kartoittaminen ja nikotiiniriippuvaisen potilaan hoitomalli Potilas osastolla/poliklinikalla Hoitosuositus.
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto ( tiedonkeruu)
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
Kuntoutuspalveluohjaus – työkyvyn tukemisen prosessi
Eija Peltonen, TtM, suunnittelija
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2014 Suun terveydenhuollon.
Kotoa leikkaukseen Kysin malli 2010
ESH / Yleislääketieteen akuuttiosasto
HATANPÄÄN KANTASAIRAALA
Lauri Nuutinen P-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Ensiohjaus Päivi Salonen, Endoproteesihoitaja
Helka Ratilainen Outokumpu Teollisuuspaikkakunta Asukasluku 7800 Lääkärin virkoja 6, joista täytetty 3, omista lääkäreistä työssä yksi, eurolääkäri.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Akateeminen terveyskeskus/STM.  Valtioneuvoston v hyväksymä kansanterveysohjelma Terveys 2015  Ohjelmassa painotetaan terveyden edistämistä 
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen, Tarja Räty Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto.
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen, Tarja Räty Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto ( tiedonkeruu)
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2013 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy.
Savuton Kainuun sote -toimintaohje
Uniapneapotilaan hoitoprosessi Ylilääkäri Tuomo Kava sh Ritva Vainikainen, sh Hannele Puoskari, sh Sari Liimatta, sh Terttu Nevalainen.
Infektioiden ehkäisyn käytännöt ennen proteesileikkausta Sairaanhoitaja Tarja Lohi Päijät-Hämeen Keskussairaala LEIKO -yksikkö.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
Tupakoimaton elää pidempään Pentin päivänä 2013 Valtimotautien ehkäisyn ja työterveyslaatuverkoston tempaus tupakoimattomuuden edistämiseksi.
Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Valmistautuminen vastaanotolle Valmistautuminen.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
+ Psykiatrian klinikan toiminnan muutos Sanna Blanco SequeirosErja Ojanaho Ylilääkäri, tulosaluejohtajaYlihoitaja.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS)
Mitä kaikkea meidän täytyy tänään tehdä? (Työ ja koulutus)
Perusterveydenhuolto 2014
Tupakoinnin vieroituksen työkaluja
Päihdelääkärit.fi -yksityistä päihdehoitoa viiveettä kotiin
Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
Toiminnanohjaus sosiaali- ja terveydenhuollossa 2017
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Reetta-Maija Luhta ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattori
Asva- hoitajan työ Martinlaakson terveysasemalla
Savuton sairaala itseauditointi Suomessa 2004
Tupakoimattomuuden merkitys knk-potilaalle leikkaukseen valmistautumisessa Päivi Siimes, sh Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, KYS
KOHTI SAVUTONTA SAIRAALAA
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne
Alkoholin riskikäyttäjät Audit-C –seulontaprosessi / Akuutti 24
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
Päihdelääkärit.fi Toiminta-ajatus: Tarjoamme kotona tapahtuvaa alkoholivieroitushoitoa yhdistämällä päihdelääketieteen ja ensihoidon erityisosaamisen.
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Esityksen transkriptio:

Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito Tupakoinnin lopettamista tukeva keskustelu kerran vuodessa Savuttoman leikkauksen mahdollisuus Savuton leikkaus päätös Tupakoinnin lopettamista tukeva keskustelu kerran vuodessa. Tieto yksilö- tai ryhmäohjauksen tarpeesta hoitajalle ESH- palautteella tieto yksilö- tai ryhmäohjauksen tarpeesta Yksilö-tai ryhmäohjaus Potilas ottaa itse yhteyttä tai hoitaja kutsuu potilaan yksilö- tai ryhmäohjaukseen saatuaan tiedon ESH-palautteella A. Potilas aloittaa nikotiinikorvaushoidon tai yrittää ilman nikotiinikorvaushoitoa lopettaa tupakoinnin B. Potilas aloittaa varenikliini- , bupropioni- tai nortriptyliinihoidon Työkalupakki Savuttomuus Leikkaus on ohi, tavoitteena pysyvä savuttomuus Savuttomuus

Perusterveydenhuollon tai työterveyshuollon lääkäri/hoitaja Lääkäri käy potilaan kanssa kerran vuodessa tupakoinnin lopettamista tukevan keskustelun sekä ohjaa potilaan tupakasta vieroituksen yksilö- tai ryhmäohjaukseen. Lääkäri välittää tiedon jatkohoidon tarpeesta hoitajalle. Lääkäri ohjaa tarvittaessa nikotiinikorvaushoidon valinnassa tai kirjoittaa vieroituslääkereseptin.

Perusterveydenhuollon tai työterveyshuollon lääkäri Lääkäri tekee potilaalle lähetteen operatiivista arviota varten ja kartoittaa potilaan tupakointitottumukset sekä kannustaa potilasta valitsemaan savuttoman leikkauksen (tupakoimatta 6 viikkoa ennen leikkausta). Lähetteeseen tiedot tupakointitottumuksista Lääkäri välittää tiedon jatkohoidon tarpeesta hoitajalle. Lääkäri ohjaa tarvittaessa nikotiinikorvaushoidon valinnassa tai kirjoittaa vieroituslääkereseptin

Erikoissairaanhoidon lääkäri ja hoitaja Operatiivisen alueen lääkäri tekee leikkauspäätöksen ja kannustaa potilasta valitsemaan savuttoman leikkauksen. Hoitaja tarkistaa potilaan tupakointitottumukset, potilasta motivoidaan valitsemaan savuton leikkaus. Hoitaja ohjaa nikotiinikorvaushoidon valinnassa ja tarvittaessa lääkäri kirjoittaa vieroituslääkereseptin. Hoitaja ohjaa potilaan jatkohoitoon. ESH- palautteella tieto yksilö- tai ryhmäohjauksen tarpeesta lähettävälle yksikölle.

Erikoissairaanhoidon lääkäri ja hoitaja Lääkäri ja hoitaja kartoittavat kaikilla erikoisaloilla potilaiden tupakointitottumukset ja tupakoinnin lopettamishalukkuuden sekä käyvät tupakoinnin lopettamista tukevan keskustelun kerran vuodessa. Hoitaja ohjaa nikotiinikorvaushoidon valinnassa ja tarvittaessa lääkäri kirjoittaa vieroituslääkereseptin. Hoitaja ohjaa potilaan jatkohoitoon.

Potilaalle tarjotaan soittomahdollisuutta tarvittaessa Tupakasta vieroituksen yksilöohjausmalli A:Potilas aloittaa nikotiinikorvaushoidon tai yrittää ilman nikotiinikorvaushoitoa lopettaa tupakoinnin. Potilas ostaa nikotiinikorvaushoidon itse. Potilas ottaa itse yhteyttä tai hoitaja kutsuu potilaan ensimmäiselle käynnille Potilas käy hoitajan alkukartoitusvastaanotolla. Tehdään hoito ja seuranta suunnitelma. Sovitaan tupakoinnin lopettamispäivä Hoitaja soittaa potilaalle tai potilas käy hoitajan vastaanotolla , kun hän on ollut 1-3 vuorokautta tupakoimatta. Hoitaja soittaa potilaalle tai potilas käy hoitajan vastaanotolla ,kun hän on ollut 1-2- viikkoa tupakoimatta. Hoitaja soittaa potilaalle tai potilas käy hoitajan vastaanotolla , kun hän on ollut 3-4 viikkoa tupakoimatta. Potilaalle tarjotaan soittomahdollisuutta tarvittaessa Hoitaja soittaa potilaalle 3 kk kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, repsahtaneelle tarjotaan uutta mahdollisuutta yksilöohjaukseen

Potilaalle tarjotaan soittomahdollisuutta tarvittaessa Tupakasta vieroituksen yksilöohjausmalli B. Potilas aloittaa varenikliini, bupropioni- tai nortriptyliinihoidon Potilas ostaa nikotiinikorvaushoidon itse. Potilas ottaa itse yhteyttä tai hoitaja kutsuu potilaan ensimmäiselle käynnille Potilas on saanut reseptin lääkärin vastaanotolla tulee hoitajan vastaanotolle alkukartoitukseen Potilas käy hoitajan vastaanotolla ja haluaa lopettaa tupakoinnin lääkehoidon avulla, mutta hänellä ei ole reseptiä. Hoitaja tekee alkukartoituksen Varataan vastaanotto- tai puhelinaika lääkärille tai hoitaja konsultoi lääkäriä. Potilas saa reseptin Hoito- ja seurantasuunnitelma hoitajan/lääkärin vastaanotolla. Sovitaan tupakoinnin lopettamispäivä viikon päähän lääkkeen aloittamisesta Hoitaja soittaa potilaalle tai potilas käy hoitajan vastaanotolla, kun hän on ollut 1-3 vuorokautta tupakoimatta.. Hoitaja soittaa potilaalle tai potilas käy hoitajan vastaanotolla , kun hän on ollut 1-2- viikkoa tupakoimatta. Hoitaja soittaa potilaalle tai potilas käy hoitajan vastaanotolla, kun hän on ollut 3-4 viikkoa tupakoimatta. Potilaalle tarjotaan soittomahdollisuutta tarvittaessa Hoitaja soittaa potilaalle 3 kk kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, repsahtaneelle tarjotaan uutta mahdollisuutta yksilöohjaukseen

Työkalupakki B. Ensikontakti ja lähete tupakastavieiroitus-ohjaukseen A. Ajankohtaista C. Nuuska B. Ensikontakti ja lähete tupakastavieiroitus-ohjaukseen D. Asiakkaan pakki E. Tupakastavieroitus- ohjaajan pakki F. Käypä hoito

A. Ajankohtaista Savuton leikkaus Etelä-Pohjanmaalla 2012 Reetta-Maija Luhta Tavoitteena Savuton leikkaus, Hannu Puolijoki Hengitys-lehti 3/2012 3. Viekö sähkötupakka ojasta allikkoon.

B. Ensikontakti ja lähete tupakastavieroitusohjaukseen 1. Savuton leikkaus hoitomalli 2. Lähete tupakastavieroitusohjaukseen 3. Potilasohje tupakoinnin lopettamiseen yleisohje 4. Potilasohje tupakoinnin lopettamiseeen ennen leikkausta THL:n neuvontakortti mini-interventio Tupakointitapojen kartoittaminen ja tupakkariippuvaisen potilaan hoitomalli Vieroitushoidon määrääminen Fagerströmin kahden kysymyksen testin mukaan Nikotiinikorvaustuotteiden hoitosuositus Yksilöohjausmalli A, nikotiinikorvaushoito tai ilman korvaushoitoa 10. Yksilöohjausmalli B, varenikliini-, burpropioni- tai nortriptyliihoito

C. Nuuska Potilasohje Miten eroon nuuskasta THL:n testikortti nuuska

D. Asiakkaan pakki 1. Potilasohje tupakoinnin lopettaminen ennen leikkausta 2. Potilasohje tupakoinnin lopettaminen yleisohje 3. Potilasohje tupakoinnin lopettaminen lastentaudit 4. Potilasohje tupakoinnin lopettaminen äitiyshuolto 5. Potilasohje tupakoinnin lopettaminen psykiatria 6. Potilasohje vieroitushoitohinnat 7. THL:n savuton koti lapsen terveyden tukena esite 8. Tupakoinnin lopettamisen suurimmat hyödyt

E. Tupakastavieroitusohjaajan pakki Haastattelulomake tupakoinnin hyöty-haitta erittely Haastattelulomake tupakointipäiväkirja THL:n testikortti nikotiiniriippuvuus Tupakastavieroitushoidossa käytettävät lääkkeet

F. Käypä hoito 1. Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus Käypä hoitosuositus

Perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon hoitajat Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito Lääkäri käy potilaan kanssa kerran vuodessa tupakoinnin lopettamista tukevan keskustelun sekä ohjaa potilaan tupakasta vieroituksen yksilö- tai ryhmäohjaukseen. Lääkäri ohjaa tarvittaessa nikotiinikorvaushoidon valinnassa tai kirjoittaa vieroituslääkereseptin. Lääkäri tekee potilaalle lähetteen operatiivista arviota varten ja kartoittaa potilaan tupakointitottumukset sekä kannustaa potilasta valitsemaan savuttoman leikkauksen (tupakoimatta 6 viikkoa ennen leikkausta). Lähetteeseen tiedot tupakointitottumuksista. Lääkäri ohjaa tarvittaessa nikotiinikorvaushoidon valinnassa tai kirjoittaa vieroituslääkereseptin. Operatiivisen alueen lääkäri tekee leikkauspäätöksen ja kannustaa potilasta valitsemaan savuttoman leikkauksen. Hoitaja tarkistaa potilaan tupakointitottumukset, potilasta motivoidaan valitsemaan savuton leikkaus. Hoitaja ohjaa nikotiinikorvaushoidon valinnassa ja tarvittaessa lääkäri kirjoittaa vieroituslääkereseptin. Hoitaja ohjaa potilaan jatkohoitoon. Lääkäri ja hoitaja kartoittavat kaikilla erikoisaloilla potilaiden tupakointitottumukset ja tupakoinnin lopettamishalukkuuden. Hoitaja ohjaa nikotiinkorvaushoidon valinnassa ja tarvittaessa lääkäri kirjoittaa vieroituslääkereptin. Hoitaja ohjaa potilaan jatkohoitoon. Tieto yksilö- tai ryhmäohjauksen tarpeesta hoitajalle ESH- palautteella tieto yksilö- tai ryhmäohjauksen tarpeesta Perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon hoitajat A. Yksilöohjaus nikotiinikorvaushoidolla tai ilman B. Yksilöohjaus lääkehoidolla C. Ryhmäohjaus Potilas ottaa itse yhteyttä tai hoitaja kutsuu potilaan yksilö- tai ryhmäohjaukseen saatuaan tiedon ESH-palautteella. Yksilöohjausta voidaan toteuttaa joko vastaanottokäynnillä tai puhelimessa. Savuttomuus Leikkaus on ohi, tavoitteena pysyvä savuttomuus Savuttomuus